Grand Tour Catalonië: Autoroute voor cultuur- én natuurliefhebbers!

Zoek jij een route waarbij je Catalonië in zijn volle glorie kunt proeven en beleven? Rij dan de Grand Tour de Cataluña, een zeer afwisselende autoroute waarbij je kunt smullen van natuur, cultuur, tradities, geschiedenis én gastronomie!

Kaart Grand Tour Catalonië

Tijdens deze roadtrip door Catalonië kun je genieten van ruwe berglandschappen, een glooiend vulkaanlandschap plus uitgestrekte rivierdelta’s; van idyllische bergdorpjes waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan, Romaanse kerken plus eeuwenoude tradities; van prachtige wandel-, fiets- en klimroutes, speleologie plus canyoning; en van (h)eerlijke traditionele plus moderne gastronomie.

Waar je het accent legt, en of je de route in zijn geheel of gedeeltelijk rijdt, ligt helemaal aan jezelf. Éen ding is zeker: deze regio in Oost-Spanje is een absolute aanrader voor een cultuurvakantie én actieve vakantie; ook met kinderen.

Circulaire route door heel Catalonië

De Grand Tour de Cataluña (in het Catalaans: Grand Tour de Catalunya en in het Nederlands Grand Tour door Catalonië) is een circulaire route van meer dan 2.000 kilometer door heel Catalonië, waarbij je door prachtige natuurgebieden komt waarin je eindeloos kunt wandelen, MTB-en, klimmen en meer; maar ook door eeuwenoude dorpen en steden.

Het is een autoroute waarbij je ook volop proeft aan de Catalaanse tradities plus gastronomie en meer te weten komt over de geschiedenis van dit fascinerende gebied in Noordoost-Spanje.

De Grand Tour begint en eindigt in Barcelona vanwaaruit je in zuidelijke richting rijdt naar de stad Tarragona, om vervolgens het binnenland in te duiken en uiteindelijk via de Pyreneeën en de Costa Brava weer uit te komen in Barcelona.

Je zou de gehele route in 13 dagen moeten kunnen rijden, maar wil je het gebied écht leren kennen, ongeacht of dit via een cultuurvakantie of een actieve vakantie is, trek dan zeker een maand voor deze route uit of rij slechts een deel ervan. Zodat je genoeg tijd hebt om van je reis te kunnen genieten en alle indrukken op je in te kunnen laten werken.

Etappes van de Grand Tour door Catalonië

En dat kan prima, want de Grand Tour door Catalonië is opgedeeld in 5 etappes, die allemaal een eigen naam hebben:

Etappe 1: Wijngaarden en zee

Na een bezoek aan de bruisende stad Barcelona rijd je via onder meer het klooster van Montserrat, het kasteel plus de wijnberg van Cardona en wijngebied Penedès naar de Romeinse stad Tarragona.

Etappe 2: Op zoek naar geschiedenis

Bij deze etappe rijd je vanuit Tarragona via de water- en vogelrijke, rijst-producerende Ebro Delta plus wijngebied Priorat met Middeleeuwse plaats Siurana naar de onbekende stad Lérida (in het Catalaans: Lleida) in het binnenland van Catalonië.

Etappe 3: Dichtbij de hemel

Bij dit deel van de Grand Tour door Catalonië rijd je vanuit Lérida via de Congost de Montrebei kloof, de Romaanse kerken in de Boí vallei plus de bergpieken en -meren van nationaalpark Aigüestortes i Estany de Sant Maurici naar de Middeleeuwse plaats La Seu d’Urgell.

Etappe 4: Ode aan de natuur

Bij dit deel van de circulaire autoroute door Catalonië rijd je vanuit La Seu d’Urgell via berggebied Cadí-Moixeró met bergmassief Pedraforca naar vulkaangebied La Garrotxa, om te eindigen in Dalí’s geboortestad Figueres.

Etappe 5: Van Surrealisme naar Modernisme

De laatste etappe van de Grand Tour door Catalonië is een absolute aanrader voor onder meer kunstliefhebbers. Vanuit Dalí's geboortestad Figueres rijd je via onder meer natuurpark Cap de Creus plus de verrassende stad Girona terug naar Barcelona.

Focus op cultuur, natuur én gastronomie

Je vindt de Grand Tour door Catalonië op de website Grand Tour Catalunya. Per etappe kun je er lezen wat je er kunt zien en doen.

Je zult zien dat alle etappes gespekt zijn met cultuur-, natuur- en gastronomische activiteiten waar je zelf uit kunt kiezen. Dit maakt de Grand Tour de Cataluña een fantastische route voor een actieve vakantie, een cultuurvakantie én een gastronomische vakantie.

De route is bedoeld om met je eigen auto of een huurauto te rijden, zodat je alles op je eigen tempo kunt zien en beleven en kunt stoppen waar jíj dat wilt. Voor mij is dit de ideale manier van vakantie vieren.

Er wordt hard aan gewerkt om de website nog gebruikersvriendelijker te maken, zodat je de website kunt gebruiken om makkelijk je eigen Spanje vakantie samen te stellen.

Bovendien komt er op website ook een kaart met oplaadstations voor elektrische auto’s te staan, wat natuurlijk prachtig aansluit bij het duurzaam toerisme dat de regio Catalonië graag wilt promoten.

Sfeervol slapen tijdens Grand Tour

Aangezien je door zo ontzettend veel plaatsen kunt komen tijdens de Grand Tour door Catalonië, heb ik ervoor gekozen om hier geen specifieke accommodaties te noemen. In plaats daarvan wil ik je doorverwijzen naar de aparte pagina's waarop ik mijn favoriete accommodaties in deze prachtige regio in het noordoosten van Spanje verzameld heb:

Lees meer over Catalonië

Ik kan nog veel meer vertellen over de natuurgebieden en plaatsen die ik tijdens de Grand Tour en tijdens andere bezoeken aan Catalonië bezocht heb! Op aparte pagina’s kun je meer lezen over: