Natuurpark Cadí-Moixeró: berggebied met idyllische dorpen in Catalonië

Natuurpark Cadí-Moixeró is een berggebied rond de bergen Cadí, Moixeró plus Pedraforca dat zich over een lengte van 30 kilometer van oost naar west uitstrekt over de El Berguedà, Alt Urgell en La Cerdanya streek, in de (pré)Pyreneeën van Catalonië.

Met zijn vele wandel-, fiets- en klimmogelijkheden plus enorme schat aan planten en dieren is dit beschermde natuurgebied in het noordoosten van Spanje met een oppervlakte van ruim 41.000 hectare een paradijs voor als je van natuur, rust én actieve vakanties houdt.

Cultuurliefhebbers kunnen er bovendien genieten van een bergcultuur met eeuwenoude tradities, die je onder meer proeft in de dorpen en stadjes van dit berggebied.

Op deze pagina doe je inspiratie op voor wat je kunt zien en doen in natuurpark Cadí-Moixeró en geef ik tips over sfeervolle accommodaties in en rond dit natuurgebied in de Spaanse Pyreneeën:

Tip: Heb je tijd genoeg, bezoek dan ook het zuidelijke deel van de El Berguedà streek, die net ten zuiden van natuurpark Cadí-Moixeró ligt, rond de Llobregàt rivier.

Routes en meer voor een actieve vakantie

Er lopen voor elk niveau korte en lange routes door natuurpark Cadí-Moixeró: autoroutes, fietsroutes, wandelroutes én klimroutes (o.a. Vias Ferratas). 

Fiets- en wandelroutes

Camí Picasso route door natuurpark Cadí-Moixeró

Mooie wandelroutes door natuurpark Cadí-Moixeró vind ik de:

 • Camí Cavalls del vent (=het pad van de windpaarden): Een circulaire bergroute van 75 kilometer door het westelijke deel van natuurpark Cadí-Moixeró, met onderweg talrijke shelters om in te overnachten.; 
 • Ruta de l’Ermità (=kapellen route): Een circulaire bergroute van 100 kilometer door het oostelijk deel van natuurpark Cadí-Moixeró, met onderweg talrijke shelters om in te overnachten.; 
 • Camí dels Bons Homs (GR107): een 189 kilometer lange route van het Santuari de Queralt bij Berga (in het zuidelijke deel van de El Berguedà streek) naar Montsegur (in Frankrijk), die in de Middeleeuwen door de Catharen gebruikt werd om te ontsnappen aan de vervolging door de katholieken;
 • Camí Picasso: een 60 kilometer lange route van Guardiola de Buergedà naar Bellver de Cerdanya met tussenstop in Gósol, die Picasso in 1906 heeft gelopen toen hij naar Gósol ging;
 • Les 7 cares del Pedraforca (=de 7 gezichten van Pedraforca): een 7-daagse route door de omgeving van bergmassief Pedraforca naar onder meer Tuixent en Gósol, waarbij je niet geniet van de natuur, cultuur, tradities én geschiedenis van het berggebied.

*Tips*

Bovengenoemde wandelroutes kun je ook per MTB of te paard afleggen. En uiteraard kun je ook slechts een deel van een bepaalde route verkennen.

Op de Cavalls del vent route liggen 8 berghutten, die je kunt reserveren via de website van camí de cavalls del vent.

Ook op de Ermità route liggen berghutten die je van tevoren al kunt reserveren (door bij "Els Refugis te klikken op de afzonderlijke berghutten).

Hier vind je nog meer MTB-routes door natuurpark Cadí-Moixeró.

Klimmen en andere outdoor sport

Pedraforca bergmassief met ruim 200 klimroutes

Hou je van klimmen? Ook dan zit je goed in het kalkstenen-rotsen-rijke natuurpark Cadí-Moixeró. Want alleen al in de Berguedà streek bevinden zich rond de 2.000 klimroutes! 

Het zijn korte, lange, eenvoudige en uitdagende routes voor ieder niveau (ook voor kinderen), waaronder ook Vías Ferratas. Maar liefst 200 van deze routes bevinden zich op het bijzonder gevormde Pedraforca bergmassief.

Er zijn verschillende outdoor bedrijven die je mee kunnen nemen om te klimmen en die uitstekend weten welke routes voor jou geschikt zijn. Een overzicht van deze klimbedrijven vind je op de toerisme website van El Berguedà.  

Tip: Naast klimmen kun je in natuurpark Cadí-Moixeró ook speleologie (=grotverkenning), canyoning of andere outdoor activiteiten doen. 

Thematische routes

Bovendien zijn er ook thematische routes uitgestippeld door dit uitgestrekte berggebied in Oost-Spanje. Zo is er een uitkijkpuntenroute, een route langs idyllische dorpen, een otterroute, een marmottenroute plus een route voor mensen met beperkte mobiliteit.

In het informatiecentrum van natuurpark Cadí-Moixeró kun je folders van de verschillende wandel-, fiets-, klim- en thematische routes en meer krijgen (adres: calle de Vinya 1, Bagà).

Avonturenparken

Zeker als je met kinderen op vakantie in Catalonië bent, is het leuk om naar een avonturenpark (in het Spaans: Parc d'Aventura) te gaan! Er bevinden zich in natuurpark Cadí-Moixeró maar liefst drie avonturenparken:

Idyllische plaatsen

Hou je meer van cultuur proeven? Ook dan vind ik natuurpark Cadí-Moixeró een prachtige bestemming voor een Spanje vakantie! Want je vindt er niet alleen een grote rijkdom aan dieren en planten, maar ook prachtige oude plaatsen met eeuwenoude tradities.

Bijvoorbeeld de op een rotspunt gelegen berggehuchten El Ges, Adraén en Josa de Cadí, het dorp Bagà met zijn prachtige Middeleeuwse stadsmuur of Bellver de Cerdanya met zijn gotische kerk, torens plus stadsomwalling.

Andere mooie plaatsen in dit natuurgebied vind ik verder:

Gósol

Gósol - een van de bestemmingen op

Gósol is een klein bergdorp met circa 300 mensen in de winter en 1.000 mensen in de zomer, met verschillende bars en restaurants, een paar winkeltjes, een speeltuin plus een Picasso centrum. In dit dorp heeft Picasso in de zomer van 1906 2,5 maand gewoond, totdat de zoon van de eigenaar van de herberg waar hij verblijf tyfus kreeg. Zijn verblijf in dit bergdorp in Catalonië heeft de toen 24-jarige kunstenaar enorm geïnspireerd en luidde een nieuwe fase voor zijn schilderenen in. Zo zou Picasso's schilderij Mademoiselle d’Avignon (1907) geïnspireerd zijn op zijn verblijf in Gósol.

In het Picasso centrum van Gósol kun je kopiëen bewonderen van de schilderijen die Picasso in Gósol gemaakt heeft. Op het dorpsplein vind je verder een beeld van een vrouw die Picasso tijdens zijn verblijf heeft geschilderd. En vanaf de ruïnes van het kasteel van Gósol heb je een prachtig uitzicht op het dorp, de omgeving ervan plus de noordkant van bergmassief Pedraforca. Vanaf het dorpsplein gaat er een straat omhoog naar het kasteel (aan het begin van de straat hangt er aan de muur een bordje met "castillo"). 

Vanwege de belangrijke rol die Gósol heeft gespeeld in het leven van Picasso, maakt het bergdorp tegenwoordig deel uit van de ecologische route "De 7 gezichten van Pedraforca".

Let op: Het Picasso centrum is dagelijks open van half juni tot half september. De rest van het jaar is het alleen in het weekend en tijdens feestdagen geopend, tenzij je met een groep komt.

La Pobla de Lillet

De door Gaudí ontworpen Artigas tuinen bij La Pobla de Lillet
Gaudi's Cattleràs Xalet bij La Pobla de Lillet (Catalonië)

La Pobla de Lillet is een mooie oude plaats met een Middeleeuwse brug van ijzer helemaal in het zuidoosten van natuurpark Cadí-Moixeró. Het is een prachtige uitvalsbasis voor het verkennen van het natuurgebied, bijvoorbeeld door middel van de talrijke wandelroutes die van hieruit vertrekken. 

In de directe omgeving van deze plaats liggen bovendien een aantal bijzondere bezienswaardigheden: het cementmuseum, de door Gaudí ontworpen Xalet del Cattlaràs (gebouwd voor de arbeiders van de steenkolenmijnen van Cattlaràs) plus de door Gaudí ontworpen modernistische tuinen van Artigas waarbij natuur en architectuur in perfecte harmonie zijn. 

De Cattlaràs chalet ligt midden in de bossen van de Cattlarás bergen en is alleen te voet bereikbaar vanuit La Pobla de Lillet. Het cementmuseum plus de tuinen van Artigas zijn van april t/m november in het weekend ook te bereiken met de zogenaamde cementtrein (leuk voor kinderen!).

Op de website van La Pobla de Lillet kun je uitgebreider lezen wat je kunt zien en doen in dit stadje in het binnenland van Catalonië.

Tip: Op een aparte pagina schrijf ik meer over de werken van Gaudí in Catalonië en de rest van Spanje.

La Seu d'Urgell

Romaanse kathedraal van La Seu d'Urgell in Catalonië

Le Seu d’Urgell bevindt zich helemaal in het noordwesten van natuurpark Cadí-Moixeró, op het punt waar de Segre en de Valira rivier bij elkaar komen. 

Het is een rustig stadje met een Middeleeuws centrum, waarin zich de imposante Santa Maria kathedraal bevindt die dateert uit de twaalfde eeuw en die de enige Romaanse kathedraal van Catalonië is. 

Een vrij recente aanwinst van de stad is het kunstmatige Rafting Parc dat aangelegd is voor de Olympische Spelen die in 1992 in Spanje gehouden zijn. Liefhebbers van actie kunnen hier kajakken, kano varen of raften.

Bovendien vertrekken er vanaf het Rafting Parc (vanuit het MTB centrum van La Seu d’Urgell) ook diverse mountainbikeroutes door de Alt Urgell streek.

Tip: Midden in de historische binnenstad van La Seu d'Urgell ligt de piepkleine ecologische kaasfabriek l'Abadessa! De kazen ervan kun je proeven en kopen in de winkel ertegenover...

Tuixent

Tuixent in de Serra del Cadí in de Alt d'Urgell streek (natuurpark Cadí-Moixeró)

Bergdorpje Tuixent is gelegen in de Vallsa vallei (Vall de Vallsa) aan de zuidrand van natuurpark Cadí-Moixeró.

Het is gezellig klein dorp met 100 inwoners, twee bars, een restaurant, een winkeltje, een lagere school, een speeltuin plus verschillende slaapgelegenheden (een paar eenvoudige B&B’s, een herberg plus een paar appartementen). Dit laatste, omdat je in de winter kunt skiën in de buurt van Tuixent skieën, bij het Estació d’Esquí Tuixent – La Vansa.

De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorpje is het Museu de les Trementinaires, een museum over de kruidenvrouwen van Tuixent en de omliggende Vallsa vallei die in de achttiende en negentiende eeuw door heel Catalonië trokken om hun natuurlijke medicijnen te verkopen. 

Vanwege deze  kruidenvrouwen en vanwege het feit dat het dorp uitkijkt op bergmassief Pedraforca maakt het bergdorp tegenwoordig deel uit van de ecologische route "De 7 gezichten van Pedraforca".

Activiteiten in natuurpark Cadí-Moixeró

Kajakken/raften in Rafting Parc La Seu d’Urgell

Rafting in het kunstmatige raftingpark bij La Seu d'Urgell - Foto: Inmedia Solution

Wat zeg jij ervan om te kajakken, kano varen of raften in een kunstmatig raftingpark? Dit kan in het aan de voet van natuurpark Cadí-Moixeró gelegen stadje La Seu d’Urgell!

Hier is voor de in 1992 in Spanje gehouden Olympische Spelen het kunstmatige Rafting Parc La Seu d'Urgell aangelegd, op een stuk van de Segre rivier.

Je kunt boeken via de website van het raftingpark.

Mountainbiken door de Alt Urgell streek

Mountainbiken in natuurpark Cadí-Moixeró

Vanaf het Rafting Parc in La Seu d’Urgell zijn ook diverse korte en lange mountainbikeroutes van verschillende niveaus door de Alt Urgell streek uitgestippeld.

Je vindt deze gratis individuele fietsroutes op de website van Mountain Bike Centre La Seu-Alt Urgell.

Kaas proeven in La Seu d’Urgell

Midden in het Middeleeuws centrum van het rustige stadje La Seu d’Urgell kun je kaas proeven, kaas kopen én zien hoe kaas wordt gemaakt bij de ecologische kaasfabriek en -winkel l’Albadessa.

Met melk van koeien en geiten uit de directe omgeving maken Judith en haar man er heerlijke ecologische kazen, die gelagerd worden in de kelder van een vroegere slagerij en die zij verkopen in hun winkeltje bij hun huis.

Hou je van kaas, ga er dan zeker langs als je in de buurt van dit oude stadje bent. Mijn favoriet is de Fragua kaas, een vrij harde kaas met zachte smaak van 3 maanden oud die gemaakt is van koeienmelk en tijdens het lageren iedere dag met bier bestreken is geworden...

Cementtrein in La Pobla de Lillet

Vanaf het station van La Pobla de Lillet kun je van april t/m november de zogenaamde cementtrein (in het Catalaans: Tren del Ciment) naar de Asland cementfabriek nemen. Oorspronkelijk verbond de trein de plaats Guardiola de Berguedà met de cementfabriek in el Clot del Moro.

Tegenwoordig is de cementfabriek een museum (het Museu del Ciment) en rijdt de trein nog een klein stuk van de oorspronkelijke route: van het oude station van La Pobla de Lillet naar het cementmuseum, met tussenstop in het centrum van Lillet plus de door Gaudí ontworpen tuinen van Artigas. Een traject van ruim 3 kilometer, wat overeenkomt met een reisduur van ongeveer 20 minuten.

Let op: de trein rijdt van april t/m november in het weekend en iedere dag in augustus. Het cementmuseum is in deze periode eveneens open. De rest van het jaar is het museum op aanvraag geopend (behalve in december en januari, dan helemaal gesloten).

Hardloopevenementen Cadí-Moixeró

De Salomon Ultra Pirineu Trail door natuurpark Cadí-Moixeró

Hou je van hardlopen? In augustus en oktober wordt er ieder jaar een hardloopevenement in natuurpark Cadí-Moixeró georganiseerd: de Moixeró Trail en de Salomon Ultra Pirineu Trail.

Bij de Moixeró Trail in augustus kun je 12, 24 of 36 kilometer hardlopen. De Salomon Ultra Pirineu Trail doet hier vervolgens nog een schepje bovenop. Tijdens dit hardloopevenement, dat begint en eindigt in de plaats Bagà, ren je maar liefst 100 kilometer! Lijkt het je wat om deel te nemen, maar wil je niet zó lang rennen, dan kun je ook kiezen voor een parcours van 21 of 42 kilometer...

Skieën in natuurpark Cadí-Moixeró

Wist je dat je in natuurpark Cadí-Moixeró ook kunt skiën?

Aan de zuidkant van dit beschermde natuurgebied in Noordoost-Spanje liggen de skigebieden Estació d’Esquí Tuixent – La Vansa (bij Tuixent) plus Estació d’Esquí Port del Comte (bij Port del Comte).

En aan de noordkant liggen de skigebied Estació d’Esquí La Molina (bij La Molina) en Estació d’Esquí de Masella (bij Masella). 

Op de websites van de skigebieden vind je uitgebreidere informatie.

Omgeving Cadí-Moixeró

Tijdens mijn bezoek aan natuurpark Cadí-Moixeró was ik ook erg onder de indruk van het zuidelijke deel van de El Berguedà streek, dat ligt aan de Llobregát rivier. En dan vooral vanwege de historische waarde die dit gebied in Catalonië heeft.

Je vind er namelijk talrijke koloniën waar mensen vanaf ongeveer halverwege de negentiende eeuw tot het einde van de twintigste eeuw werkzaam zijn geweest in textielfabrieken, cementfabrieken plus steenkolenmijnen, een zoutmijn én sporen van dinosaurussen:

Tip: Bij het informatiecentrum van El Berguedà (adres: Carretera C16, Km 96, Berga) krijg je brochures van routes ed.

De textielkoloniën van El Berguedà

In de tweede helft van de negentiende eeuw hebben zich in het zuidelijke deel van de El Berguedà streek over een afstand van 20 kilometer maar liefst 15 textielfabrieken aan de oevers van de Llobregàt rivier gevestigd. 

Aangezien deze fabrieken zich in the middle of nowhere bevonden, zijn er voor de arbeiders van deze fabrieken ook woningen, een school, een kerk en dergelijke bij deze fabrieken gebouwd. Zo ontstonden de zogenaamde textielkolonies in El Berguedà.

De laatst geopende (en eveneens eerst gesloten) textielkolonie in Berguedà was de Vidal kolonie (Colonia Vidal) bij Puig-Reig (geopend in 1901 en gesloten in 1980). Deze kolonie is tegenwoordig een museum waar je een begeleide rondleiding door de voormalige textielfabriek kunt krijgen.

*Tips*

1. Op zaterdag ochtend worden er in het textielmuseum zogenaamde visitas teatralizadas gehouden , waarbij op een leuke manier verteld wordt over het leven in en rond deze textielfabrieken in Catalonië.

2. Wil je meerdere textielfabrieken (van buiten) zien? Volg dan de autoroute langs de textielkoloniën van El Berguedà.

3. Wandel de Vía Verde del Llobregat vanaf de Pont de Pedret net ten oosten van Berga naar Cal Rosal, de eerste textielkolonie in El Berguedà die dateert uit 1858 (een lichte lineaire wandelroute van 5 kilometer langs de rivier).

4. Wil je een hele dag wandelen? Maak dan vanuit Pont de Pedret de  wandeling langs alle textielkolonies aan de Llobregàt rivier (lichte lineaire wandeling van 31 kilometer).

Het mijnmuseum van Cercs

Mijnmuseum van Cercs in El Berguedà (Catalonië)

Naast textielfabrieken zijn er langs de Llobregàt rivier in de El Berguedà streek ook veel oude steenkolenmijnen te vinden, die dateren uit het midden van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw en die hun hoogtijdagen hadden tijdens WOI en WOII.

In het steenkolenmuseum van Cercs kun je op een mooie manier meer te weten komen over het werken en leven in en rond de steenkolenmijnen in dit deel van Catalonië. Bovendien ga je er gaat met de trein een stukje de mijn in, om vervolgens te voet nog wat verder de mijn in te gaan en aan de hand van scenes uitleg te krijgen over de ontwikkeling in de steenkolenmijnen. Een aanrader, Ook met kinderen!

Tip1: Op de website van het mijnmuseum van Cercs kun je ook een audiorondleiding in het Nederlands downloaden. 

Tip2: Een deel van de arbeiderswoningen bij de steenkolenmijn van Cercs is tegenwoordig omgebouwd tot gezellig hotel: het Santa Barbara hotel.

De zoutmijnen van Cardona

In de omgeving van natuurpark Cadí-Moixeró liggen verder ook de zoutmijnen van Cardona. Van verre zie je al een enorme witte berg liggen: de zoutberg van Cardona (in het Spaans: Montaña de Sal de Cardona). Van 1929 tot 1990 is hier zout gewonnen, in de zogenaamde Mina Nieve (=sneeuwmijn).

Nu er geen zout meer wordt gewonnen, mag je de zoutberg van Cardona onder begeleiding bezoeken en kun je van dichtbij zien hoe de zoutwinning heeft plaatsgevonden. Helm op en dan de berg in, waar je stalagmieten en stalactieten met een mooie witte zoutlaag ziet…

Ook voor kinderen vind ik dit een leuke bezienswaardigheid!

Tip1: Aangezien er maar een beperkt aantal mensen per keer naar binnen mag, is het een goed idee om van tevoren al online kaartjes te kopen voor de zoutmijnen van Cardona. 

Tip2: Bezoek ook het prachtige Middeleeuwse centrum van het stadje Cardona. En ga een hapje eten of wat drinken in het indrukwekkende kasteel van Cardona dat tegenwoordig een Parador hotel is.

Dinosaurussporen in Fumanya

Dinosaurussen in Fumanya (Catalonië)

En wist je dat je net ten zuiden van natuurpark Cadí-Moixeró ook nog voetafdrukken en andere sporen van dinosaurussen kunt zien?

Dit kan in het interpretatiecentrum Dinosaurussen van Fumanya (Centre d’Interpretació Dinosaures Fumanya) in de gemeente Fígols, waar je meer te weten komt over het leven van dinosaurussen en het verband tussen dinosaurussen en steenkool in het El Berguedà gebied.

Let op: Het museum is van half juli tot eind augustus iedere dag geopend. Van half december t/m maart is het helemaal gesloten en de rest van het jaar kun je het alleen in de weekenden plus op feestdagen bezoeken.
Nieuwe pagina's

 1. Natuurpark Cadí-Moixeró: berggebied met idyllische dorpen in Catalonië

  Oct 13, 21 03:19 PM

  Natuurpark Cadí-Moixeró (Catalonië) is met z’n vele wandel-, fiets- plus klimmogelijkheden en Middeleeuwse plaatsen ideaal voor een actieve én cultuurvakantie!

  Lees meer

 2. Torre Nova – Luxe appartementen bij wijnstreek Penedès (Catalonië)

  Oct 07, 21 08:20 AM

  Zoek je een landelijk appartement in Catalonië dat niet te ver van Barcelona en de zee ligt? Torre Nova heeft 8 luxe appartementen op 15 minuten van Montserrat.

  Lees meer

 3. Smullen van natuur en geschiedenis bij etappe 4 van de Grand Tour

  Oct 04, 21 08:54 AM

  Spanje voor Jou's ervaringen van etappe 4 van de Grand Tour Catalunya: natuurpark Cadí-Moixeró en vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië

  Lees meer