Op vakantie aan de Costa Brava: ontdek de ruige kust van Catalonië

Je kent de Costa Brava in Catalonië waarschijnlijk wel van de jongerenvakanties. Maar deze prachtige ruige kust heeft ook veel te bieden voor de echte Spanje-liefhebber.

De prachtige ruige kust van de Costa Brava

De Costa Brava is de kust van de provincie Girona, in het uiterste Noord-Oosten van Catalonië. 

Het loopt van de Franse grens tot aan Blanes. Daaronder begint de Costa del Maresme van de provincie Barcelona.

Badplaatsen als Lloret de Mar en Blanes, die bekend zijn van de jongerenvakanties, bevinden zich in het zuiden van de Costa Brava. Richting het Noorden wordt de kust echter rustiger en alleen maar mooier.

Brava betekent ruig, en dat is de kust hier zeker. Het was een geliefde plek voor kunstenaars als Salvador Dalí en Picasso. Wat betekent dat er tegenwoordig een aantal mooie musea te vinden zijn, bijvoorbeeld bij Cadaqués.

Cadaqués - idyllisch luxe dorp Costa Brava

Het prachtige dorpje Cadaqués

Één van de mooiste dorpjes aan de Costa Brava is het sjieke Cadaqués.

Om daar te komen rij je de laatste 9 kilometer door de bergen van natuurpark Cap de Creus. Met uiteindelijk een prachtig uitzicht op het dorpje beneden aan de zee.

Cadaqués heeft smalle steile winkelstraatjes, een kerk met uitzicht over de baai, een mooie kade, en een standbeeld van Salvador Dali die hier gewoond heeft. In het naastgelegen Port Lligat vind je een museum van deze kunstenaar.

Je kan in Cadaqués luxe dineren bij restaurant Compartir. De sous-chefs van dit restaurant werkten voorheen bij het beste restaurant ter wereld: elBulli.

Toch hebben ze Compartir bewust wat toegankelijker gemaakt voor het publiek: voor zo’n € 50 per persoon kun je er al goed eten.

Wat ik dan weer tegen vind vallen, is het strandje in het dorp Cadaqués. Dat houdt het midden tussen zand, gravel en stenen. Niet echt passend bij zo’n sjiek dorp.

NB. Twee andere mooie plaatsen aan de Costa Brava zijn Empúries en Begur.

De smokkelroute langs de Costa Brava

Prachtige paadjes langs de smokkelroute

Gedurende de Spaanse burgeroorlog werd er langs de ruige kust flink gesmokkeld. In de kleine baaitjes werden bootjes verstopt. En via moeilijk begaanbare paadjes werden de goederen naar het binnenland vervoerd.

Tegenwoordig is er een wandelpad langs al deze voormalige smokkelpaadjes gemaakt: de GR-92. Een route van 583 kilometer langs de mooiste baaien, rotsen en dorpjes van de Costa Brava.

Het pad is werkelijk prachtig. De vele mooie uitzichten zorgen ervoor dat je fototoestel overwerk zal hebben. Zelfs in het hoogseizoen heb je hier een keuze: een rustig plekje op en tussen de rotsen, of een plaatsje tussen vele anderen op één van de kleine strandjes.

Bewonder de Costa Brava vanaf zee

Bewonder de rotsformaties langs de Costa Brava

Als je op vakantie aan de Costa Brava bent, dan moet je de ruige kust ook zeker vanaf de zee bekijken.

Doe dat met een boot, zodat je veel verschillende plekjes kan zien. Of met een kayak, zodat je de rotsen van dichtbij kan bewonderen.

Op deze manier kom je ook bij nagenoeg verlaten baaien, vaak met mooie kiezelstranden. Heerlijk om even te genieten van de rust en het prachtige uitzicht.

Op verschillende plekken kan je ook een wrak van een vrachtschip zien liggen. Door het heldere water zijn de contouren vaak al te zien. Met snorkel of duikpak kan je zo'n wrak verder verkennen.

Stranden bij Roses en l'Estartit

Lange stranden aan de baai van Roses

Liefhebbers van zandstranden kunnen die voor hun vakantie aan de Costa Brava vinden in de baai van Roses. De gezellige badplaats Roses zelf ligt aan de Noordkant van deze baai.

Natuurliefhebbers komen hier ook aan hun trekken, want Nationaal Park Aiguamolls de l’Empordà grenst ook aan deze baai. Het is een mooi moerasgebied waar je goed vogels kan spotten.

Meer zandstranden vind je iets zuidelijker bij de gezellige kustplaats l'Estartit. Hier liggen, evenals in de baai van Roses, diverse kleine en grote campings.

TIP! Geef je de voorkeur aan rustige baaitjes zonder al te veel toeristen, ga dan in het noorden van de Costa Brava op vakantie.

Sfeervolle accommodaties Costa Brava

Andere costa's in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie Santiago de Compostela: Spanje's bekendste pelgrimsoord

  Sep 16, 21 04:10 AM

  Proef tijdens je vakantie in Santiago de Compostela (Noord-Spanje) de bijzondere pelgrimssfeer en dwaal rond door smalle straten met gezellige pleinen en meer.

  Lees meer

 2. De marmersteengroeven van Macael in de provincie Almería (Andalusië)

  Sep 14, 21 09:08 AM

  Ken jij de marmer van Macael? Rond dit dorp in de provincie Almería wordt al ruim 2.000 jaar marmer gewonnen! Ligging| bezienswaardigheden| accommodaties

  Lees meer

 3. Waterpret in de meren en watervallen van Anna (Valencia)

  Sep 14, 21 07:20 AM

  Rond het plaatsje Anna in het binnenland van Valencia kun je in de zomer zwemmen in verschillende bronnen, meren en watervallen. Lees meer op Spanje voor Jou.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder