Op vakantie aan de Costa Brava: ontdek de ruige kust van Catalonië

Je kent de Costa Brava in Catalonië waarschijnlijk wel van de jongerenvakanties. Maar deze prachtige ruige kust heeft ook veel te bieden voor de echte Spanje liefhebber.

De prachtige ruige kust van de Costa Brava

De Costa Brava is de kust van de provincie Girona, in het uiterste noordoosten van Catalonië, en loopt van de Franse grens tot aan Blanes. Daaronder begint de Costa del Maresme of Costa de Barcelona van de provincie Barcelona.

Badplaatsen als Lloret de Mar en Blanes, die bekend zijn van de jongerenvakanties, bevinden zich in het zuiden van deze Spaanse Costa. Richting het noorden wordt de kust echter rustiger, ruiger en mooier; en doet de Costa zijn naam eer aan (brava = ruig). 

Aangezien de Costa Brava een geliefde plek was voor kunstenaars als Salvador Dalí en Picasso, vind je er tegenwoordig een paar mooie kunstmusea, bijvoorbeeld bij Cadaqués.

Cadaqués - idyllisch luxe dorp Costa Brava

Het prachtige dorpje Cadaqués

Één van de mooiste dorpjes aan de Costa Brava is het sjieke Cadaqués.

Om daar te komen rij je de laatste 9 kilometer door de bergen van natuurpark Cap de Creus. Met uiteindelijk een prachtig uitzicht op het dorpje beneden aan de zee.

Cadaqués heeft smalle steile winkelstraatjes, een kerk met uitzicht over de baai, een mooie kade, en een standbeeld van Salvador Dali die hier gewoond heeft. In het naastgelegen Port Lligat vind je een museum van deze kunstenaar.

Je kan in Cadaqués luxe dineren bij restaurant Compartir. De sous-chefs van dit restaurant werkten voorheen bij het beste restaurant ter wereld: elBulli.

Toch hebben ze Compartir bewust wat toegankelijker gemaakt voor het publiek: voor zo’n € 50 per persoon kun je er al goed eten.

Wat ik dan weer tegen vind vallen, is het strandje in het dorp Cadaqués. Dat houdt het midden tussen zand, gravel en stenen. Niet echt passend bij zo’n sjiek dorp.

Tip! Twee andere mooie plaatsen aan de Costa Brava zijn Empúries en Begur.

De smokkelroute langs de Costa Brava

Prachtige paadjes langs de smokkelroute

Gedurende de Spaanse burgeroorlog werd er langs de ruige kust flink gesmokkeld. In de kleine baaitjes werden bootjes verstopt. En via moeilijk begaanbare paadjes werden de goederen naar het binnenland vervoerd.

Tegenwoordig is er een wandelpad langs al deze voormalige smokkelpaadjes gemaakt: de GR-92. Een route van 583 kilometer langs de mooiste baaien, rotsen en dorpjes van de Costa Brava.

Het pad is werkelijk prachtig. De vele mooie uitzichten zorgen ervoor dat je fototoestel overwerk zal hebben. Zelfs in het hoogseizoen heb je hier een keuze: een rustig plekje op en tussen de rotsen, of een plaatsje tussen vele anderen op één van de kleine strandjes.

Bewonder de Costa Brava vanaf zee

Bewonder de rotsformaties langs de Costa Brava

Als je op vakantie aan de Costa Brava bent, dan moet je de ruige kust ook zeker vanaf de zee bekijken.

Doe dat met een boot, zodat je veel verschillende plekjes kan zien. Of met een kajak, zodat je de rotsen van dichtbij kan bewonderen.

Op deze manier kom je ook bij nagenoeg verlaten baaien, vaak met mooie kiezelstranden. Heerlijk om even te genieten van de rust en het prachtige uitzicht.

Op verschillende plekken kan je ook een wrak van een vrachtschip zien liggen. Door het heldere water zijn de contouren vaak al te zien. Met snorkel of duikpak kan je zo'n wrak verder verkennen.

Via Ferrata tour Cala del Molí tour

Via Ferrata Cala de Moli aan de Costa Brava in Catalonië

Lijkt het je wat om te klimmen op een vía ferrata als je op vakantie aan de Costa Brava bent? En tegelijkertijd te genieten van de Middellandse Zee?

Dan is de vía ferrata in de Cala de Molí inham bij Sant Feliu de Guixols allicht iets voor jou! Tenzij je een ervaren klimmer bent, raad ik je aan om onder begeleiding te klimmen. 

Alle materialen zijn en verzekeringen dan ook meteen geregeld.

Het klimmen op deze viá ferrata duurt 3 tot 4 uur. Verder is de minimum leeftijd om deel te nemen aan deze adrenaline pompende outdoor activiteit aan de Costa Brava 12 jaar en de minimum lengte 1,55 meter.

Op de Engelstalige website van Manawa kun je deze via ferrata tour bij 2 verschillende outdoor bedrijven boeken.

Stranden bij Roses en l'Estartit

Lange stranden aan de baai van Roses

Liefhebbers van zandstranden kunnen die voor hun vakantie aan de Costa Brava vinden in de baai van Roses. De gezellige badplaats Roses zelf ligt aan de Noordkant van deze baai.

Natuurliefhebbers komen hier ook aan hun trekken, want Nationaal Park Aiguamolls de l’Empordà grenst ook aan deze baai. Het is een mooi moerasgebied waar je goed vogels kan spotten.

Meer zandstranden vind je iets zuidelijker bij de gezellige kustplaats l'Estartit. Hier liggen, evenals in de baai van Roses, diverse kleine en grote campings.

TIP! Geef je de voorkeur aan rustige baaitjes zonder al te veel toeristen, ga dan in het noorden van de Costa Brava op vakantie.

Wijnstreek Empordà

Wijnstok in wijnstreek Empordà in de provincie Girona

En wist je dat er aan de Costa Brava en zijn achterland ook heerlijke wijnen gemaakt worden? En wel in wijnstreek Empordà.

De wijnstreek bestaat uit twee delen, te weten Alt Emordà in het meest noordoostelijke deel van Catalonië (vanaf de grens met Frankrijk t/m de badplaats l’Escala) en Baix Empordà (tussen de stad Girona in het westen, badplaats l’Escala in het noorden en badplaats Sant Feliu de Guixols in het zuiden).

De wijnen uit deze wijnstreek in het noordoosten van Spanje zijn in het buitenland nog niet echt bekend. Maar het zijn heerlijke rode, witte, rosé en mousserende wijnen...

Sfeervolle accommodaties aan de Costa Brava

Andere costa's in Spanje