Een vakantie aan de Costa del Sol - de kust van Málaga (Andalusië)

De Costa del Sol, de kust van de provincie Málaga in Andalusië, is een populaire vakantiebestemming voor zonaanbidders en liefhebbers van strandvakanties. En wordt vaak in één adem genoemd met massatoerisme.

Dit is echter niet helemaal terecht. Want al zien de stranden ten westen van de stad Málaga in de zomer inderdaad zwart van de mensen. De kust aan de oostkant van Málaga is in de zomermaanden lang niet zo druk. En in de winter is het aan de hele kust van de provincie Málaga rustig.

In mijn verhaal over deze kust in Zuid-Spanje maak ik daarom een onderscheid tussen de Costa del Sol West en de Costa del Sol Oost.

Vakantie aan de Costa del Sol West

Zonsondergang aan het strand van Marbella (Costa del Sol, Málaga)

De Costa del Sol West, d.w.z. de kust ten westen van de stad Málaga, is sinds het einde van de jaren 1970 een populaire bestemming voor zonvakanties en strandvakanties in Zuid-Spanje. Dit komt, omdat je er uitgestrekte zachte zandstranden vindt en het water er rustig en warm is. 

Bovendien kun je vanuit Nederland en België rechtstreeks vliegen naar het vliegveld van Málaga. En ligt het vliegveld vlakbij de stranden.

De populairste plaatsen aan de Costa del Sol West zijn Torremolinos (7km van het vliegveld), Fuengirola (23km van het vliegveld), Marbella (50km van het vliegveld) en Estepona (80km van het vliegveld).

Je vindt aan dit stuk kust in Zuid-Spanje talloze hotels (ook all-inclusive hotels), waterparken, dierentuinen en ander vermaak voor jong en oud. Wat een vakantie aan de Costa del Sol ook erg aantrekkelijk maakt voor gezinnen.

Vakantie aan de Costa del Sol Oost

Op weg naar het Cañuelo strand in een inham ten westen van Nerja (Costa del Sol Oost)

De Costa del Sol Oost, d.w.z. de kuststrook in de provincie Málaga die ten oosten van de gelijknamige stad ligt, is lange tijd absoluut niet toeristisch geweest. Waarschijnlijk, omdat je hier niet zo een lekker zachte zandstranden hebt als aan het westelijke deel van de Costa del Sol.

De laatste jaren is het aantal toeristen er toegenomen, maar nog steeds is er van massatoerisme geen sprake. Al zijn er in de loop van de laatste jaren wel een aantal all-inclusive hotels gebouwd en is zeker de kustplaats Nerja in de zomer behoorlijk toeristisch, hoge hoteltorens zijn nog steeds niet te vinden aan het oostelijke deel van de Costa del Sol. Ook niet in de kustplaats Torrox Costa, waar eerst vooral Spanjaarden op vakantie kwamen, maar nu ook wat meer buitenlandse toeristen.

Wat je wel aan deze kust vindt, zijn grote en kleine inhammen met stranden. Beginnend in Nerja (het Burriana strand).

TIP! Lees wat mijn favoriete aan een baai gelegen stranden aan de Costa del Sol zijn.

Het achterland van de Costa del Sol

Frigiliana bij zonsondergang

Al kan het aan de stranden van de Costa del Sol behoorlijk druk zijn, zodra je een beetje het binnenland ingaat, is van deze drukte niets meer te merken. Ineens bevind je je in een prachtig berglandschap, waarin her en der kleine dorpjes liggen. Hier proef je nog steeds het echte Andalusië en lijkt de tijd stil te hebben gestaan!

Je kunt bijvoorbeeld eindeloos wandelen, fietsen en meer in de prachtige natuur in het achterland van de Costa del Sol. Of cultuur proeven in pittoreske dorpjes als Casares, El AcebuchalFrigiliana, Istán en Ojén.

Heb je geen zin in veel drukte tijdens je vakantie aan de Costa del Sol, ga dan op zoek naar een kleinschalig hotel, vakantieparkje of vakantiehuis met zwembad in het binnenland van de provincie Málaga. Van waaruit je binnen maximaal een uur rijden aan zee bent.

Overwinteren aan de Costa del Sol

Ook in de winter kun je heerlijk wandelen aan de Costa del Sol en zijn achterland

Aangezien het er ook in de winter niet koud wordt (de gemiddelde dagtemperatuur ligt er dan nog steeds rond de twintig graden), kun je ook in de wintermaanden prima op vakantie aan de Costa del Sol. 

Deze kust in Zuid-Spanje is dan ook erg geliefd bij overwinteraars. Vooral vanwege de zon en lekkere temperaturen. Maar ook, omdat er zo veel te zien en te doen is, je er heerlijk kunt wandelen, er vele terrasjes zijn om van het zonnetje te genieten, de faciliteiten er goed zijn, er in deze periode niet zo veel toeristen zijn en de prijzen dus een stuk lager liggen dan in het hoogseizoen.

TIP! Kijk als je wilt overwinteren in Zuid-Spanje eens naar het speciale aanbod van de vakantiehuizen van La Casita. Niet alleen zijn deze huizen in de winter goed geprijsd, er worden ook allerlei Nederlandstalige activiteiten voor gasten van La Casita georganiseerd.

Sfeervolle accommodaties Costa del Sol

Andere costa's in Spanje