El Acebuchal: een eens verlaten gehucht in bergen Andalusië

Midden in het Axarquía gebied in de provincie Malaga in Zuid-Spanje ligt het witte gehucht El Acebuchal. Een gehucht dat in 1949 geheel verlaten was en door de jaren heen in verval is geraakt. Maar dat aan het begin van deze eeuw weer in zijn glorie is hersteld. 

De hoofdstraat van het opgeknapte berggehucht El Acebuchal in de provincie Malaga

Het is een kleine parel waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Hou je van rust en natuur en wil je graag wandelen of mountainbiken als je op vakantie in Zuid-Spanje bent? Overweeg dan eens om op vakantie te gaan in dit opgeknapte berggehucht in de bergen van de provincie Malaga.

Want tegenwoordig kun je er verblijven in een Nederlandstalige B&B of in een vakantiehuis met eigen zwembad.

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder over dit bijzondere gehucht in Andalusië! En over de vakantiehuizen en B&B in El Acebuchal:

Wit bergdorpje in Zuid-Spanje

De voormalige oven van het dorpje El Acebuchal

El Acebuchal is een idyllisch wit bergdorpje in de gemeente Cómpeta in het oosten van de provincie Malaga, dat verstopt ligt tegen een berghelling aan de rand van het natuurgebied Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama.

Het bevindt zich in een prachtige natuurlijke omgeving die een paradijs is voor wandelaars en mountainbikers, op ongeveer 20 minuten rijden van bergdorp Frigiliana en 30 minuten rijden van kustplaats Nerja.  

Om er te komen, rijd je het laatste stuk over een kronkelende, onverharde bergweg en steek je water over. Tenminste, als het er net goed geregend heeft. Anders is het er opgedroogd.

Geschiedenis el Acebuchal

Zo zag El Acebuchal er uit in 1980

Tot 1949 was El Acebuchal een klein gehucht. Waarin de inwoners leefden van kolen, kalksteen en veeteelt. En van de inkomsten van kooplieden die op weg waren naar Granada.

In 1949 dwingt Franco de 200 inwoners van El Acebuchal echter om hun huizen te verlaten. En wordt het gehucht ingenomen door de Guardia Civil die zoekt naar tegenstanders van Franco.

Na de Spaanse burgeroorlog keren de oorspronkelijke bewoners niet terug. En raakt het kleine gehucht in Zuid Spanje in verval.

Totdat Antonio en Virtudes García Sánchez, wiens vader in El Acebuchal geboren is, in 1998 het gehucht kopen. En het vervallen bergdorpje aan de hand van oude foto’s langzamerhand weer in zijn oorspronkelijke staat terug wordt teruggebracht.

Het grootste deel van het gehucht is nu gerenoveerd en elektriciteit en water zijn weer aangesloten. Er wonen nauwelijks mensen in El Acebuchal, maar er is wel een restaurant.

Verder zijn een aantal huizen omgebouwd tot vakantiehuizen en is er sinds 2018 ook een B&B in het gehucht gevestigd, dat een bar heeft waar ook niet-gasten gebruik van kunnen maken. Dit is vooral na 17 uur handig, als het restaurant gesloten is.

Restaurant met traditionele gerechten

Kip met rozijnen en gekarameliseerde ui in het restaurant van El Acebuchal: jammie!

In het restaurant van El Acebuchal serveert de familie García Sánchez lokale, traditionele gerechten. De menukaart is altijd hetzelfde, maar de smaakvolle gerechten zijn “casera” (=zelf gemaakt), met zoveel mogelijk ingrediënten van eigen teelt. En veel vleesgerechten van wild.

Zelf ben ik niet zo een grote vleesliefhebber. Maar ik vind het een feest om in het restaurant van El Acebuchal vlees te eten! Kip of eend, maar ook konijn, wildzwijn (=jabali) en hert (=ciervo).

Het restaurant van El Acebuchal is iedere dag open van 10:00 tot 17:00 uur. Aangezien het restaurant binnen maar 5 tafels telt, kun je het beste van tevoren te reserveren als je binnen wilt zitten (via telefoonnummer +34 650 617 901).

Eettiip! Mijn lievelingsgerechten zijn eend in appelsaus (=pato en salsa de manzana) en kip met rozijnen en gekarameliseerde ui (=pollo con pasas y cebolla caramelizada). Als toetje kun je kiezen uit overheerlijke maar super vullende zelfgemaakte taarten, die je het beste kunt delen.

Terug naar boven>>

Nederlandstalige B&B in El Acebuchal

B&B The lost Village in El Acebuchal (Málaga, Andalusië)

Sinds eind 2018 kun je overnachten in een charmant klein hotel in El Acebuchal: B&B The lost Village. Deze Nederlandstalige B&B in Zuid-Spanje telt vier 2-persoonskamer, een gezamenlijke ruimte plus een kleine bar. Bovendien kunnen Luc en Virginia zorgen voor lunchpakketten plus avondeten. Én organiseren zij een aantal activiteiten in de omgeving.

Ik vind de B&B een echte aanwinst voor het gehucht! Op een aparte pagina geef ik uitgebreide informatie over deze idyllische accommodatie in de Siera de Tejeda.

Vakantiehuizen in El Acebuchal

Vakantiehuis La Hoguera in El Acebuchal (Axarquia, Zuid-Spanje)

Daarnaast worden een paar van de opgeknapte huizen in El Acebuchal ook verhuurd als vakantiehuis: het 4-persoons vakantiehuis Villa Jardín en het 5-persoons vakantiehuis Casa la Higuera.

Beide vakantiehuizen zijn comfortabel en hebben ook een klein maar fijn privé zwembad.

Een absolute aanrader voor een wandelvakantie of fietsvakantie in Zuid-Spanje. Maar ook voor als je wilt proeven hoe het is om in een gehucht in Spanje te wonen!

Bereikbaarheid El Acebuchal

Komend met de auto vanuit Frigiliana neem je de oude bergweg richting Torrox (MA-5105). Na ongeveer vijf minuten sla je scherp rechtsaf naar de smalle, kronkelende weg Camino del Pedregal (hier staat ook een bord naar El Acebuchal), die het laatste stuk niet meer geasfalteerd is. Als het veel geregend heeft, moet je net voor aankomst nog even door water rijden .

Je kunt ook fietsen (mountainbiken) of wandelen vanuit Frigiliana naar El Ecebuchal (over de Camino de Frigiliana). Voor getrainde fietsers duurt dit ca. 30 minuten. En te voet doe je er ongeveer 1,5 uur over.

Parkeren in El Acebuchal

Als je El Acebuchal binnenrijdt, zie je aan je rechterhand het restaurant liggen, met er tegenover het bijbehorende terras. Rij je dit straatje uit, dan kom je uit bij het kapelletje van het gehucht. Hier kun je je auto parkeren.

Terug naar boven>>