El Acebuchal – een eens verlaten gehucht in bergen Andalusië

Midden in het Axarquía gebied in de provincie Malaga in Zuid Spanje ligt het witte gehucht El Acebuchal. Een gehucht dat in 1949 geheel verlaten was en door de jaren heen in verval is geraakt. Maar dat aan het begin van deze eeuw weer in zijn glorie is hersteld. 

Een kleine parel waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En waar je kunt overnachten in een rustiek vakantiehuis.

Het eens verlaten en vervallen gehucht El Acebuchal in het binnenland van provincie Malaga

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder over dit bijzondere gehucht in Andalusië! En over de vakantiehuizen en Nederlandstalige B&B in El Acebuchal.

Wit bergdorpje in Zuid-Spanje

De voormalige oven van het dorpje El Acebuchal

El Acebuchal is een idyllisch wit bergdorpje in de gemeente Cómpeta in Andalusië. Dat verstopt ligt tegen een berghelling aan de rand van het natuurgebied Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama. In een prachtige natuurlijke omgeving, die een paradijs is voor wandelaars en mountainbikers. Op ongeveer 20 minuten rijden van bergdorp Frigiliana en 30 minuten rijden van kustplaats Nerja.  

Om er te komen, rijd je het laatste stuk over een kronkelende, onverharde bergweg en steek je water over. Tenminste, als het er net goed geregend heeft. Anders is het er opgedroogd.

Geschiedenis el Acebuchal

Zo zag El Acebuchal er uit in 1980

Tot 1949 was El Acebuchal een klein gehucht. Waarin de inwoners leefden van kolen, kalksteen en veeteelt. En van de inkomsten van kooplieden die op weg waren naar Granada.

In 1949 dwingt Franco de 200 inwoners van El Acebuchal echter om hun huizen te verlaten. En wordt het gehucht ingenomen door de Guardia Civil die zoekt naar tegenstanders van Franco.

Na de Spaanse burgeroorlog keren de oorspronkelijke bewoners niet terug. En raakt het kleine gehucht in Zuid Spanje in verval.

Totdat Antonio en Virtudes García Sánchez, wiens vader in El Acebuchal geboren is, in 1998 het gehucht kopen. En het vervallen bergdorpje aan de hand van oude foto’s langzamerhand weer in zijn oorspronkelijke staat terug wordt teruggebracht.

Het grootste deel van het gehucht is nu gerenoveerd. En elektriciteit en water zijn weer aangesloten. Er wonen nauwelijks mensen in El Acebuchal. Maar er is wel een restaurant. En een aantal huizen zijn omgebouwd tot vakantiehuizen.

Restaurant met traditionele gerechten

In het restaurant van El Acebuchal serveert de familie García Sánchez lokale, traditionele gerechten. De menukaart is altijd hetzelfde. Maar de smaakvolle gerechten zijn “casera” (=zelf gemaakt), met zoveel mogelijk ingrediënten van eigen teelt. En veel vleesgerechten van wild.

Ingang van familierestaurant in El Acebuchal (Andalusië)
Kip met rozijnen en gekarameliseerde ui in het restaurant van El Acebuchal: jammie!
Een portret van Antonio en Virtudes en oude foto's van het gehucht hangen op in het kleine restaurant van El Acebuchal.

Zelf ben ik niet zo een grote vleesliefhebber. Maar ik vind het een feest om in het restaurant van El Acebuchal vlees te eten! Kip of eend, maar ook konijn, wildzwijn (=jabali) en hert (=ciervo).

TIP! Mijn lievelingsgerechten zijn eend in appelsaus (=pato en salsa de manzana) en kip met rozijnen en gekarameliseerde ui (=pollo con pasas y cebolla caramelizada). Als toetje kun je kiezen uit overheerlijke maar super vullende zelfgemaakte taarten, die je het beste kunt delen.

Op vakantie in El Acebuchal

Hou je van rust en natuur tijdens je vakantie in Andalusië? Of hou je van wandelen of mountainbiken als je op vakantie in Zuid Spanje bent? Overweeg dan eens om op vakantie te gaan in dit kleine gehucht in de bergen van de provincie Malaga.

Je kunt er verblijven in een Nederlandstalige B&B of in een vakantiehuis:

B&B The lost Village

B&B The lost Village in El Acebuchal (Málaga, Andalusië)

Sinds eind 2018 kun je overnachten in een charmant klein hotel in El Acebuchal: B&B The lost Village. Deze Nederlandstalige B&B in Zuid-Spanje telt vier 2-persoonskamer, een gezamenlijke ruimte plus een kleine bar. Bovendien kunnen Luc en Virginia zorgen voor lunchpakketten plus avondeten. Én organiseren zij een aantal activiteiten in de omgeving.

Ik vind de B&B een echte aanwinst voor het gehucht! Op een aparte pagina geef ik uitgebreide informatie over deze idyllische accommodatie in de Siera de Tejeda.

Vakantiehuizen in El Acebuchal

Vakantiehuis La Hoguera in El Acebuchal (Axarquia, Zuid-Spanje)

Daarnaast worden een paar van de opgeknapte huizen in El Acebuchal ook verhuurd als vakantiehuis.

Vakantiehuis La Higuera is een wat luxer vakantiehuis voor 5 personen, dat bovendien een eigen buitenzwembad plus overdekt terras heeft.

Vakantiehuis Cottage el Acebuchal is een rustiek vakantiehuis voor 2 tot 3 personen (twee 1-persoons bedden plus een slaapbank) waarin je hond ook welkom is.

Praktische informatie El Acebuchal

Bereikbaarheid

Komend met de auto vanuit Frigiliana neem je de oude bergweg richting Torrox (MA-5105). Na ongeveer vijf minuten sla je scherp rechtsaf naar de smalle, kronkelende weg Camino del Pedregal (hier staat ook een bord naar El Acebuchal), die het laatste stuk niet meer geasfalteerd is. Als het veel geregend heeft, moet je net voor aankomst nog even door water rijden .

Je kunt ook fietsen (mountainbiken) of wandelen vanuit Frigiliana naar El Ecebuchal (over de Camino de Frigiliana). Voor getrainde fietsers duurt dit ca. 30 minuten. En te voet doe je er ongeveer 1,5 uur over.

Parkeren

Als je El Acebuchal binnenrijdt, zie je aan je rechterhand het restaurant liggen, met er tegenover het bijbehorende terras. Rij je dit straatje uit, dan kom je uit bij het kapelletje van het gehucht. Hier kun je je auto parkeren.

Openingstijden restaurant

Het restaurant van El Acebuchal is iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Aangezien het restaurant binnen maar 5 tafels telt, is het aan te raden om van tevoren te reserveren als je binnen wilt zitten. Dit doe je via het telefoon nummer +34 650 617 901.

Winkeltje met veel lokale producten

De familie García Sánchez heeft overigen ook een winkeltje met lokale producten als worsten (van wildzwijn en hert), wijn, olijfolie, zeep en jam.

Het winkeltje ligt rechts naast het terras. Het is niet altijd open. Maar als je ernaar vraagt, maakt Antonio het winkeltje graag voor je open.