Slapen in El Acebuchal – een opgeknapt verlaten gehucht in Andalusië

Midden in het Axarquía gebied in de provincie Malaga in Zuid Spanje ligt het witte gehucht El Acebuchal. Een gehucht dat in 1949 geheel verlaten was en door de jaren heen in verval is geraakt. Maar dat aan het begin van deze eeuw weer in zijn glorie is hersteld. 

Een kleine parel waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En waar je kunt overnachten in een rustiek vakantiehuis.

Het eens verlaten en vervallen gehucht El Acebuchal in het binnenland van provincie Malaga

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder over dit bijzondere gehucht in Andalusië! En over de vakantiehuizen in El Acebuchal.

Wit bergdorpje in Zuid Spanje

El Acebuchal is een idyllisch wit bergdorpje in de gemeente Cómpeta in Andalusië. Dat verstopt ligt tegen een berghelling aan de rand van het natuurgebied Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama. In een prachtige natuurlijke omgeving, die een paradijs is voor wandelaars en mountainbikers. Op ongeveer 20 minuten rijden van bergdorp Frigiliana en 30 minuten rijden van kustplaats Nerja.  

De voormalige oven van het dorpje El Acebuchal

Om er te komen, rijd je het laatste stuk over een kronkelende, onverharde bergweg en steek je water over. Tenminste, als het er net goed geregend heeft. Anders is het er opgedroogd.

Bijzondere geschiedenis

Tot 1949 was El Acebuchal een klein gehucht. Waarin de inwoners leefden van kolen, kalksteen en een beetje veeteelt. En van de inkomsten van kooplieden die met hun met vis, groente en fruit bepakte muilezels op weg waren naar Granada.

In 1949 dwingt Franco de 200 inwoners van El Acebuchal echter om hun huizen te verlaten. En wordt het gehucht tijdelijk ingenomen door de Guardia Civil, die op zoek is naar guerrillastrijders (mannen die vochten tegen Franco) die zich in de bergen rond El Acebuchal schuilhouden.

Na de Spaanse burgeroorlog keren de oorspronkelijke bewoners niet terug. En raakt het kleine gehucht in Zuid Spanje steeds meer in verval. Totdat Antonio en Virtudes García Sánchez, wiens vader in El Acebuchal geboren is, in 1998 beginnen met het opknappen van het gehucht. 

Zo zag El Acebuchal er uit in 1980
Zo zag El Acebuchal er uit in 2012

Op dat moment zijn de huizen vervallen tot ruïnes. Maar aan de hand van oude foto’s wordt het witte bergdorpje stukje bij beetje weer in zijn oorspronkelijke staat terug gebracht.

Tegenwoordig is het grootste deel van het gehucht gerenoveerd. En zijn elektriciteit, water ed. weer aangesloten. Er wonen nauwelijks mensen in El Acebuchal. Maar er is wel een restaurant. En een aantal huizen zijn omgebouwd tot vakantiehuizen.

Restaurant met traditionele gerechten

In de jaren dat de familie García Sánchez bezig is met het opknappen van het dorpje komen er regelmatig wandelaars langs. Die interesse tonen in hun project. En die voorstellen om een bar of restaurant op deze plek te openen.

Dus besluiten de Sánchez een restaurant te beginnen in El Acebuchal. Waarin zij lokale, traditionele gerechten serveren. De menukaart is altijd hetzelfde. Maar de smaakvolle gerechten zijn “casera” (=zelf gemaakt), met zoveel mogelijk ingrediënten van eigen teelt. En veel vleesgerechten van wild.

Ingang van familierestaurant in El Acebuchal (Andalusië)
Kip met rozijnen en gekarameliseerde ui in het restaurant van El Acebuchal: jammie!
Een portret van Antonio en Virtudes en oude foto's van het gehucht hangen op in het kleine restaurant van El Acebuchal.

Zelf ben ik niet zo een grote vleesliefhebber. Maar ik vind het een feest om in het restaurant van El Acebuchal vlees te eten! Kip of eend, maar ook konijn, wildzwijn (=jabali) en hert (=ciervo).

TIP! Mijn lievelingsgerechten zijn eend in appelsaus (=pato en salsa de manzana) en kip met rozijnen en gekarameliseerde ui (=pollo con pasas y cebolla caramelizada). 

Als toetje kun je kiezen uit zelfgemaakte taarten. Ze zijn overheerlijk. Maar ik zou ze wel delen…

Vakantiehuizen in El Acebuchal

Vakantiehuis Casa Rosa in El Acebuchal in Zuid Spanje

Hou je van rust en natuur tijdens je vakantie in Andalusië? Of hou je van wandelen of mountainbiken als je op vakantie in Zuid Spanje bent? Overweeg dan eens om te overnachten in dit kleine gehucht in de bergen van de provincie Malaga. In een van de 4 vakantiehuizen van El Acebuchal.

Het zijn stuk voor stuk rustieke huizen, die de traditionele sfeer van een eenvoudige Andalusische plattelandswoning uitademen: één 2-persoons vakantiehuis (La Casita) en drie 4-persoons vakantiehuizen (Casa Rosa, Casa Trivino en La Cuadrilla). De vier vakantiehuizen van El Acebuchal delen een buitenzwembad en tuin

Vakantiehuis in El Acebuchal huren

Wil je een vakantiehuis in El Acebuchal huren?

Dat kan direct, via de familie García Sánchez. Vul in dit geval onderstaand contactformulier in (in het Engels graag). 

Of je kunt deze sfeervolle vakantiehuizen in Zuid Spanje huren via Booking.com. Je kunt dan in het Nederlands boeken, ter plekke betalen en tot kort van tevoren nog gratis annuleren (tenzij je een bepaalde aanbieding koopt).

Alle velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Komend met de auto vanuit Frigiliana neem je de oude bergweg richting Torrox (MA-5105). Na ongeveer vijf minuten sla je scherp rechtsaf. Naar de Camino del Pedregal (hier staat ook een bord naar El Acebuchal). De weg wordt smal. En het laatste stuk is er geen asfalt meer. Net voordat je aankomt, moet je soms nog even door water rijden (als het veel geregend heeft).

Je kunt ook fietsen (mountainbiken) of wandelen vanuit Frigiliana naar El Ecebuchal (over de Camino de Frigiliana). Voor getrainde fietsers duurt dit ca. 30 minuten. En te voet doe je er ongeveer 1,5 uur over.

Parkeren

Als je El Acebuchal binnenrijdt, zie je aan je rechterhand het restaurant liggen, met er tegenover het bijbehorende terras. Rij je dit straatje uit, dan kom je uit bij het kapelletje van het gehucht. Hier kun je je auto parkeren.

Openingstijden restaurant

Het restaurant van El Acebuchal is iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Aangezien het restaurant binnen maar 5 tafels telt, is het aan te raden om van tevoren te reserveren als je binnen wilt zitten. Dit doe je via het telefoon nummer +34 650 617 901.

Winkeltje met veel lokale producten

De familie García Sánchez heeft overigen ook een winkeltje waarin zij lokale producten verkopen. Een deel van de producten hebben zij zelf gemaakt. Bijvoorbeeld de worsten (van wildzwijn en hert), wijn, olijfolie, zeep en jam.

Het winkeltje ligt rechts naast het terras (als je met je neus naar het terras kijkt). Het is niet altijd open. Maar als je ernaar vraagt, maakt Antonio het winkeltje graag voor je open.
Nieuwe pagina's

 1. Chocolatería San Ginés - de bekendste chocolatería van Madrid

  Dec 11, 18 07:00 AM

  Informatie over Chocolatería San Ginés, de bekendste chocolatería van Madrid. Een bijzondere én lekkere bezienswaardigheid in Madrid...

  Lees meer

 2. Plaza de Toros Las Ventas in Madrid - Spanje's grootste arena

  Dec 11, 18 05:11 AM

  Plaza de Toros Las Ventas in Madrid - Spanje's grootste arena voor stierengevechten

  Lees meer

 3. Het waaiermuseum van Madrid

  Dec 10, 18 03:34 PM

  Een bijzondere bezienswaardigheid voor een vakantie Madrid: een klein waaiermuseum, met waaiers van over de hele wereld. Lees waar je dit bijzondere museum in Spanje kunt vinden. En hoe de waaiers zij…

  Lees meer