Bodegas Bentomiz – Nederlandse wijngaard in bergen Málaga (Andalusië)

Bodegas Bentomiz is een Nederlandse wijngaard, die gelegen is in het Axarquía gebied ten oosten van Málaga. In een prachtig berglandschap. Het is een wijngaard met oude wijnranken van bijna 100 jaar oud. En moderne, hygiënische installaties. Die topwijnen produceert. Die tegenwoordig onder andere in de Michelin restaurants Can Roca en Arzak geserveerd worden.

Bodegas Bentomiz in de bergen van Malaga (Andalusië)

Ontstaan Bodegas Bentomiz

Van bouwbedrijf en taalschool…

Als de Nederlanders Clara en André eind jaren 1990 naar Zuid Spanje verhuizen, hebben zij absoluut nog geen plannen om er een eigen wijngaard te beginnen. André start in het dorpje Sayalonga in de bergen van Málaga een bouwbedrijf. En Clara een taalschool. 

Voor de lol hebben zij een stukje grond om hun eigen wijn te kunnen maken voor familie en vrienden. Gaandeweg merken ze echter dat de druiven rond Sayalonga uitstekend zijn voor het maken van kwaliteitswijnen: er is een goede combinatie van veel zon en af en toe regen; de wijnranken staan boven de 500 meter, zodat het in de zomer niet te warm wordt; en de bijna 100 jaar oude wijnranken hebben lange wortels, zodat ze water vanuit de diepte water op kunnen zuigen. 

Bovendien geven de nabijheid van de zee én de leistenen in de bodem een extra smaak aan de druiven. Het enige dat nog nodig is om uitstekende wijnen van deze druiven te maken, is een investering in moderne en hygiënische installaties. 

Naar professionele bodega

Moderne roestvrijstalen wijntanks in Bodegas Bentomiz
eigenaar André van Bodegas Bentomiz in Andalusië

Langzamerhand begint het idee te groeien om professioneel wijn te gaan produceren. Totdat André en Carla in 2004 de knoop doorhakken. Ze kopen grond bij, waar ze een bodega op bouwen. Een modern gebouw, dat met zijn leistenen muren in balans is met de omgeving.

Verder investeren ze in moderne installaties als tanks van roestvrijstaal voor het maken van de wijn. Zodat de vaten goed schoongemaakt kunnen worden én de temperatuur regelbaar is. En met de wijnboeren in de omgeving maken ze afspraken over het opkopen van hun druiven. Zodat ze in totaal 23 ha grond hebben voor de verbouw van wijn (3 ha is van hunzelf).

Goede kwaliteit wijn, super recensies

Het resultaat van deze investering zijn inderdaad wijnen van topkwaliteit. Zowel rode als witte wijnen. Wijnexperts die komen proeven, schrijven stuk voor stuk super recensies over de topwijnen van Bodegas Bentomiz. Waardoor de wijnen meer en meer naamsbekendheid krijgen. 

Dat de wijnen van Bodegas Bentomiz in Sayalonga van uitstekende kwaliteit zijn, bewijst ook het feit dat ze tegenwoordig geschonken worden in onder meer de Michelin restaurants Celler de Can Roca (Girona) en Arzak (San Sebastian).

Druiven handmatig geplukt

Oude wijnstokken op Bodegas Bentomiz in Zuid Spanje

De wijnranken rond Bodegas Bentomiz groeien allemaal op steile en rotsachtig berghellingen. Waar je onmogelijk met machines kunt komen. Dit betekent dat alles handmatig gebeurt: van het bijknippen en onkruid wieden tot het druiven plukken. 

Bovendien begint het oogsten van de druiven al rond 15 augustus (veel andere wijnboeren beginnen pas maand later), als de dagtemperaturen nog op kunnen lopen tot 45 graden.  En ook al wordt er vroeg in de ochtend geplukt, ook dan is het nog steeds warm. Wat het werken op de steile hellingen alleen maar zwaarder maakt. Goed om af en toe even aan te denken als je geniet van een heerlijk glaasje wijn van Bodegas Bentomiz…

Soorten wijnen

Wijnassortiment van Bodegas Bentomiz

De Nederlandse wijngaard in Zuid Spanje produceert alle soorten wijn: wit, rood, rosé, zoet en droog. Anno 2019 produceert Bodegas Bentomiz de volgende wijnen:

  • ARIYANAS Seco Sobre Lías Finas - een droge witte wijn, die gemaakt is van de Moscatel druif;
  • ARIYANAS Naturalmente Dulce – een zoete, maar nog steeds lichte witte wijn, die gemaakt is van de Moscatel druif;
  • ARIYANAS Terruño Pizarroso – een zoete wijn, die 8 maanden in een eiken wijnvat heeft gerijpt; en die gemaakt is van de Moscatel druif; 
  • ARIYANAS Romé Rosado – een frisse, droge en fruitige rosé wijn, die gemaakt is van de Romé druif; 
  • ARIYANAS Tinto Petit Verdot – een droge rode wijn, die gemaakt is van de Romé druif;
  • ARIYANAS David Tinto Dulce – een zoete rode wijn, die gemaakt isvan de Merlot druif.

Een leuk detail: de wijnflessen van Bodegas Bentomiz zijn niet afgesloten met een kurk, maar met een glazen stop (Vino stop). Na opening kun je de stop blijven gebruiken; én de fles in de koelkast neerleggen zonder dat die gaat lekken.

Mijn favoriete wijn van Bodegas Bentomiz

ARIYANAS naturalmente Dulce wijn van Bodegas Bentomiz

De meest verrassende wijn van Bodegas Bentomiz vond ik zelf de ARYANAS Naturalmente Dulce wijn. Omdat deze zoete wijn een stuk minder zoet en dik is dan de doorsnee zoete Malaga wijnen. Ook al wordt hij ook van de typische Moscatel druif gemaakt. 

De reden hiervoor is blijkbaar, dat het fermentatieproces van deze wijn door de moderne installaties van deze Nederlandse wijngaard in Andalusië gestopt is via een temperatuurschok (naar rond het vriespunt) i.p.v. het toevoegen van alcohol.

Gourmet Restaurant

Waar ik ook erg van onder de indruk was bij Bodegas Bentomiz, is het bijbehorende gourmet restaurant. Waar de uit de bouwsector afkomstige André (!) fantastische gerechten bereidt. Die de verschillende wijnen op zijn best naar voren laten komen. Dit is wat je noemt gastronomisch genieten!

Proeverijen, gourmet lunches en concerten

Rondleiding en wijnproeverij

Carla en André nodigen je graag uit om hun bodega te bezoeken en hun wijnen te proeven. Tijdens de 1,5 uur durende ‘Tour & Tasting’op Bodega Bentomiz (van 12.30 tot 14 uur) krijg je eerst uitgebreide uitleg over de wijngaard en de geschiedenis van de bodega. En vervolgens proef je in het restaurant vier verschillende wijnen.

Gourmet Lunch

Wie wil, kan vervolgens blijven voor een Gourmet lunch (begint om 14 uur). Waarbij je kunt kiezen uit 3 of 5 gerechten, die vergezeld gaan van een bijpassende wijn van Nederlandse wijngaard in de bergen van Málaga. 

In het restaurant werken Carla en André veel samen met de Spaanse gourmet chef Juan Quintanilla. Maar ook met andere chef koks, die op Bodegas Bentomiz regelmatig kookworkshops geven.

In de loop der tijd heeft André zoveel van deze chef koks geleerd, dat hij de gerechten voor de Gourmet lunch nu zelf bedenkt en bereidt.

Speciale Evenementen

Op de Nederlandse wijngaard in het binnenland van Andalusië worden ook regelmatig speciale gastronomische evenementen georganiseerd: diners met gast chefs, kookworkshops en openluchtconcerten met gourmet diner. Op website van Bodegas Bentomiz kun je lezen welke evenementen er wanneer georganiseerd worden.

Bereikbaarheid Bodegas Bentomiz

Vanuit Bodegas Bentomiz zie je in de verte de Middellandse Zee

Bodegas Bentomiz is gelegen buiten het dorpje Sayalonga. In het Axarquía gebied, in de bergen ten oosten van Málaga. Aan de weg die voert van Algarrobo aan de kust naar het witte bergdorp Cómpeta in het binnenland (A-7206). 

Komend vanaf de E15/A7 (Málaga-Motril) neem je afslag 277 naar Algarrobo en Sayalonga. Als je Sayalonga uit bent gereden, sla je na ongeveer 3 minuten rijden rechtsaf een onverharde weg in (een scherpe bocht; hier staat ook een bord met Bodegas Bentomiz). Na 300m omhoog rijden kom je uit bij de wijngaard.

Praktische informatie Bodegas Bentomiz

Adres: Finca El Almendro Pago Cuesta Robano, 29752 Sayalonga (Malaga)
Open: woensdag & donderdag 11.00-17.00 uur; zaterdag & zondag 11.00-23.00 uur
Website: www.bodegasbentomiz.com
Mail: reservas@bodegasbemtomiz.com
Telefoon (voor reserveringen): +34 658 845 286
Telefoon (om wijn te kopen): +34 658 845 285

Ook interessant