De Costa Verde in Spanje: grillige kust met beschutte zandstranden

Ben jij al eens op vakantie geweest aan de Costa Verde in Spanje? Zeker als je niet van al te hete zomers houdt, is deze kust in Noord-Spanje een ideale vakantiebestemming in de zomer. Want door de verkoelende wind vanaf de Golf van Biskaje loopt het kwik er lang niet zo hoog op als in de rest van Spanje.

Uitzichtpunt Mirador de la Regalina in Cadavedo (Asturië)

Ik heb altijd gedacht dat de Costa Verde in Spanje de kust is van de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland, omdat deze regio’s in Noord-Spanje ook wel het Groene Spanje (España Verde) genoemd worden. 

De Costa Verde is officieel echter alleen de kust van de regio Asturië. Bovendien blijkt er ook een Costa Verde in Portugal te liggen, helemaal in het noordwesten van Portugal.

In het Nederlands betekent de Costa Verde “Groene Kust”. Als je er op vakantie gaat, zie je al snel waarom deze kust zo heet. Want door de vele neerslag die er valt, is deze kust in Noord-Spanje prachtig groen.

Op deze pagina kun je inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen aan de Costa Verde in Spanje. Verder geef ik tips over:

Grillige kust van de Costa Verde

Playa de Toró aan de Costa Verde (foto: Alfonso Suárez)

De aan de Cantabrische Zee (het zuidelijke deel van de Golf van Biskaje) gelegen kust bestaat uit enorme rotsformaties, steile kliffen, baaien en stranden. 

Stranden als Playa de Toro, Playa de Cuevas del Mar en Playa del Silencio zijn bezaaid met rotsen. Bij vloed steken de rotsen er als speren uit de zee, terwijl ze bij eb bijna geheel droog liggen.

Bij de Bufones de Pria zijn de rotsen bovendien door water en wind uitgehold. Hierdoor zijn er onderaardse grotten ontstaan, waar water en wind door naar binnen dringen. Dit zorgt voor angstaanjagende geluiden en fascinerende plaatjes als het zeewater door de rotsgaten omhoog spuit.

Excursie naar Europa’s eerste onderwatermijn

Onderwater steenkolenmijn Arnao in Asturië (Noord-Spanje)

Wist je dat in deze regio in Noord-Spanje een onderwater steenkolenmijn ligt en dat dit de eerste steenkolenmijn van Spanje en de eerste onderwater mijn van Europa was?

Ik heb het over de Arnao mijn aan het Playa de Arnao strand (en in de buurt van het Playa de Salinas strand).

De inmiddels gesloten mijn is tegenwoordig gedeeltelijk een museum. Debora van intoAsturias neemt je mee naar het museum en naar het mijnwerkersdorp Arnao dat indertijd speciaal gebouwd is voor de mijnwerkers van de Arnao mijn.

In het museum krijg je in het Spaans een rondleiding, die Debora voor je in het Nederlands vertaalt. Hierbij daal je ook 20 meter af naar Asturië’s oudste verticale mijnschacht (geen aanrader voor mensen met claustrofobie) …

Zachte zandstranden aan de Costa Verde

Het Playa de Porcia strand aan de Costa Verde in Asturië

Maar aan de Costa Verde liggen ook beschutte zachte zandstranden als het Playa de Andrín strand bij Llanés, het Playa de El Oso strand bij Ribadedeva en het Playa de San Lorenzo en Playa de Poniente strand in Gijón.

Deze stranden zijn in de zomer heerlijk voor een strandvakantie.

Op een aparte pagina vertel ik meer over kindvriendelijke stranden aan de Costa Verde. 

Dinosaurus sporen aan de Costa Verde

Dinosaurrussporen in Colunga aan de Costa Verde in Spanje (foto: Juanjo Arrojo)

Wat ik zelf ook super gaaf vind, is dat je aan de Costa Verde sporen van dinosaurussen kunt zien!

De kustlijn tussen Gijón en Ribadesella wordt ook wel de Dinosauruskust (in het Spaans: Costa de los Dinosaurios) genoemd. Omdat er hier talrijke pootafdrukken én botten van dinosaurussen zijn gevonden

Je kunt op dit stuk van de Costa Verde in Asturië dus met eigen ogen sporen van deze gigantische prehistorische dieren zien! Dat maakt een strandwandeling extra spannend, toch..?

Wandelen met dinosaurussen

Dinosaurusvoetafdruk aan de Costa de Dinosaurios in Asturië

Een van de dingen die me werkelijk fascineren aan de Costa Verde in Spanje, zijn de oude sporen van dinosaurussen die je er vindt!

Tussen de kustplaatsen Gijon en Ribadesella zijn namelijk talrijke voetsporen en botten van dinosaurussen gevonden.

Samen met de Nederlandse Asturië specialist Debora van intoAsturias ga je naar het Dinosaurus museum van Asturië, ga je op zoek naar voetsporen van dinosaurussen aan de Dinosaurus Kust én ga je lunchen in een visrestaurant in een idyllisch vissersdorp.

Dit ga ik zeker doen als ik op vakantie naar Costa Verde ga!

Kinderexcursie: Terug naar de prehistorie

Een nagebouwde dinosaurus in het dinosaurusmuseum van Asturië (Noord-Spanje)

Ga je met kinderen op vakantie naar de Costa Verde en willen jullie meer over het verre verleden van dit gebied in Noord-Spanje te weten komen?

Dan vind ik de kinderexcursie “Terug naar de prehistorie” een absolute topper. Samen met de Nederlandse Debora van intoAsturias ga je een hele dag op stap.

Jullie gaan niet alleen naar het kindvriendelijke interactieve dinosaurusmuseum en op zoek naar de gigantische dinosaurusvoetsporen aan het strand bij de Dinosaurus Kust.

Maar jullie gaan ook prehistorische grotschilderingen bewonderen. Gaaf!

Surfen aan de Costa Verde

En wist je dat deze fascinerende kust in Noord-Spanje ook een surfparadijs is? Dus hou je van surfen, ga dan zeker ook een keer op vakantie naar de Costa Verde. 

Favoriete surfplekken aan de kust van Asturië zijn onder meer Tapia en Rodiles.

Op de website Where is Asturias vind je nog veel meer gave plekken om te surfen aan de Costa Verde in Spanje.

Pittoreske dorpen en steden aan de Costa Verde

Jachthaven en oude binnenstad van Gijón aan de Costa Verde in Spanje

De Costa Verde in Spanje bestaat echter niet alleen uit kliffen, rotsen, baaien en stranden.

Je vind er ook idyllische vissersdorpjes als Tazones, Villaviciosa, Cudillero, Lastres en Ribadesella; plus het gezellige historische stadje Gijón.

In deze prachtige oude plaatsen proef je hoe mensen vroeger geleefd hebben én beleef je hoe de mensen er tegenwoordig leven.

Ga dus zeker op verkenning in deze kustplaatsen als je op vakantie aan de Costa Verde bent!

*Dorpen en steden in het achterland van de Costa Verde*

In het achterland van de Costa Verde liggen ondermeer bedevaartsoord Covadonga en het geïsoleerde berggehucht Bulnes. Meer hierover lees je op mijn pagina met Informatie en tips voor een vakantie in Asturië.

Dus: Voor ieder wat wils aan de Costa Verde

Opspuitend zeewater bij Bufones de Pría aan de Costa Verde

Als je op vakantie naar de Costa Verde in Spanje gaat, kun je genieten van zachte zandstranden, hoge kliffen en schattige vissersdorpjes. Plus een groen achterland met bergen en dalen.

In de zomer is de Costa Verde ideaal voor een zon- en strandvakantie. Het is er dan lekker warm, maar lang niet zo warm en vooral benauwd als in Midden-, Oost- en Zuid-Spanje.

Daarnaast is de kust van de regio Asturië een uitstekende bestemming voor een actieve vakantie. Je kunt er niet alleen heerlijk wandelen en fietsen (bijvoorbeeld een deel van een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela), maar ook bijvoorbeeld kajakken en surfen.

En wil je cultuur proeven? Dan ga je naar een van de pittoreske vissersdorpjes aan zee of naar het stadje Gijón. Bovendien kun je vanuit de Costa Verde ook prima het achterland van Asturië en de aangrenzende regio's Galicië en Cantabrië in Noord-Spanje verkennen.

Sfeervol slapen aan de Costa Verde

Tijdens een vakantie aan de Costa Verde in Noord-Spanje kun je verblijven op een camping, in een hotel of in een vakantiehuis.

Ik ben op zoek gegaan naar mooi gelegen campings, charmante kleine hotels en sfeervolle vakantiehuizen; die gelegen zijn aan zee, in een gezellig dorp of stadje of op het platteland van Asturië:

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar de Costa Verde

Actieve autovakantie naar hoogtepunten Asturië

Gletsjermeer bij zonsondergang in natuurpark Somiedo (Asturië)

Een prachtige autovakantie naar de Costa Verde en het binnenland van Asturië vind ik de rondreis ‘De hoogtepunten van Asturië’ van de Nederlandse reisorganisatie intoAsturias! 

Je verkent de steden Oviedo en Gijón, wandelt over de Ruta del Cares bergroute in nationaal park Picos de Europa, fietst per e-bike langs de ruige Costa Verde én bezoekt een typisch Asturiaanse cidermakerij. 

Je kunt deze rondreis per auto maken, maar ook per openbaar vervoer. Bovendien zijn hotel en excursies voor je geregeld en krijg je een uitgebreid Nederlandstalig informatiepakket met route en tips voor restaurants en excursies mee.

Én kan deze verzorgde Noord-Spanje vakantie,naar wens aangepast worden. Aan jou de keuze dus of de focus op een strandvakantie, actieve vakantie, cultuurvakantie of ander soort vakantie komt te liggen...

Wandelvakanties Asturië van SNP

De Nederlandse natuurreizenspecialist SNP natuurreizen biedt prachtige individuele én groepswandelvakanties naar de Costa Verde en zijn achterland aan.

Deze georganiseerde reizen door Asturië nemen je mee naar onder meer de Picos de Europa en over de Camín de la Mesa. 

Een geweldige manier om de rust en schoonheid van dit prachtige gebied in het Groene Spanje in je op te nemen.

Fietsvakantie Asturië van SNP

Ben je op zoek naar een fietsvakantie in de regio Asturië in Noord-Spanje? 

Kijk dan eens naar de 8-daagse individuele fietsvakantie van SNP Natuurreizen.

Het is een lichte fietsreis met bagagevervoer, waarbij je langs de Costa Verde én door het groene binnenland van Asturië fietst.

Gezinsfietsvakantie Asturië van SNP

SNP Natuurreizen heeft ook een fietsvakantie aan de Costa Verde en zijn achterland speciaal voor gezinnen ontwikkeld. 

Tijdens deze gezinsfietsvakantie in Asturië verblijf je in kindvriendelijke accommodaties. Daarnaast hebben jullie meer tijd hebt voor ontspanning. Én doen jullie ook andere dingen die leuk zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld dinosaurus-pootafdrukken zoeken, snorkelen of kanoën. 

Dat wordt een spannende en actieve zomervakantie in Noord-Spanje...

Luxe Fly & Drive rondreis door Noord-Spanje (12 dagen)

Hou je van Parador hotels, van lekker eten en van wat meer diepgang? Kies dan voor de luxe autovakantie Paradores rondreis 'De schoonheid van Noord-Spanje' van AmbianceTravel.

Deze individuele rondreis is een luxe rondreis langs de onder meer de Costsa Verde en het groene binnenland van het Groene Spanje. 

Je kunt kiezen of je tijdens deze verzorgde vakantie wilt verblijven in zes prachtige Parador hotels of liever in comfortabele appartementen.

Terug naar boven>>