Kindervakantie Asturië (Noord-Spanje) met dinosaurussen, bergen en zee

Bij een kindervakantie in Asturië denk ik aan ruige kusten en ongerepte stranden. Maar ook aan glooiende landschappen, bergen, dalen en rivieren. Én sporen van mensen en dieren die vroeger in dit fascinerende gebied in Noord-Spanje gewoond hebben. Sporen die zelfs teruggaan tot de prehistorie.

Ga je mee op avontuur tijdens een kindervakantie in Asturië…? Op deze pagina vind je alvast leuke ideeën voor wat je kunt zien en doen met kinderen in dit deel van het Groene Spanje.

Zien en doen met kinderen in Asturië

Kust met rotsformaties, kliffen en baaien

Wat kun je aan deze kust in Noord Spanje prachtig de kracht van water en wind zien! De aan de Cantabrische Zee gelegen kustlijn bestaat uit enorme rotsformaties, steile kliffen, baaien en mooie stranden.

De meest indrukwekkende klippen van Asturië bevinden zich tussen Ribadesella en Llanes. Waar je op een afstand van ongeveer drie kilometer de Acantilados del Infierno (=Klippen van de hel), Acantilados de Cuerres en de Bufones de Pría vindt.

Laatstgenoemden zijn rotsen die door de eeuwen eeuw heen door water en wind zijn uitgehold, waardoor er holen en onderaardse grotten zijn ontstaan. Zeewater en wind dringen deze onderaardse grotten binnen. En zorgen voor vaak angstaanjagend geluiden. Plus fonteinen van zeewater dat door de gaten in de rotsen omhoog spuit.

Zolang je met je kinderen op wat afstand van de rand van de klippen blijft, is dit helemaal veilig om met je gezin naar toe te gaan tijdens jullie vakantie in Asturië.

Kindvriendelijke stranden in Asturië

Kindvriendelijk Penarronda strand in Asturië (Noord Spanje) - Foto: Pablo López

Ik zei het al: deze regio in Noord Spanje heeft prachtige stranden. Aan de kust, maar ook langs rivieren.

Het water aan de kust kan soms behoorlijk wild zijn, maar gelukkig zijn er ook kindvriendelijke stranden in Asturië. Met ondiep en rustig water. Die beschermd worden door rotsformaties of liggen in rustige baaien.

Kindvriendelijke wandel & fietsroutes

Wandel- en fietsroute Senda del Oso in Asturië (Noord Spanje) - Foto: Juan de Tury

Houden jullie van wandelen en fietsen? Dan is Asturië een fantastische bestemming voor jullie gezinsvakantie! Je vindt er talloze goed uitgestippelde wandel- en fietsroutes voor ieder niveau.

Twee bekende routes, die prima met kinderen te doen zijn, zijn:

 • Camín Encantau – een eenvoudige wandelroute van 9 kilometer door een glooiend groen landschap, met idyllische traditionele dorpjes als Malateria en Ardisana. 
 • Senda del Oso (=pad van de beer) – een van de Vías Verdes in Noord Spanje; d.w.z. een eenvoudige wandel- en fietsroute over een voormalige spoorlijn, die vroeger steenkool vervoerde van Entrago in Teverga en Santa Marina in Quirós naar Trubia. De route (in totaal 36km) voert door het woongebied van de bijna uitgestorven bruine beer.

Verder kun je ook een prachtige wandeling (van 7km) rond de meren van Covadonga maken: Ruta Lagos de Covadonga. Voor de allerkleinsten misschien net te ver, maar prima te doen met grotere kinderen.

Een andere plek die ik kan aanraden om te wandelen en te picknicken vind ik verder El Fitu. Hier vind je de prachtige Mirador del Fitu. Een uitkijkpunt in de lucht, waarin je een fantastisch uitzicht hebt op het omliggende berglandschap.

Tip: Op wikiloc vind je nog meer wandel- en fietsroutes door Asturië.

Tip: De Nederlandse reisorganisatie SNP organiseert een speciale fietsvakantie voor gezinnen door Asturië.

Dinosaurussporen in Asturië

Dinosaurus sporen in Asturië (Noord Spanje) - Foto: Juanjo Arrojo

Zijn jouw kinderen gefascineerd door dinosaurussen? Dan zullen ze blij worden als je ze vertelt dat je in Asturië pootafdrukken deze gigantische dieren uit de prehistorie kunt zien!

De kustlijn tussen Gijón en Ribadesella wordt ook wel de Dinosauruskust genoemd. Omdat er hier talrijke sporen van dinosaurussen zijn gevonden. Zowel pootafdrukken als botten.

Maar liefst 9 plaatsen hiervan kun je bezoeken, te weten:

 • Merón strand (gemeente Villaviciosa)
 • Tazones haven (gemeente Villaviciosa)
 • Rotsen bij de vuurtoren van Tazones (gemeente Villaviciosa)
 • Rotswanden/klippen van Luces (gemeente Colunga)
 • Rotswanden/klippen van Lastres (gemeente Colunga)
 • La Griega strand (gemeente Colunga)
 • Vega strand (gemeente Ribadesella)
 • Rotswanden/klippen van Tereñes (gemeente Ribadesella)
 • Ribedasella strand (gemeente Ribadesella)

Kunnen jullie de dinosaurusvoetsporen vinden als jullie met de kinderen op
vakantie in Asturië zijn…?

Tip: Bezoek het Museo del Jurásico de Asturias in Colunga, dat de vorm van een dinosaurus-voetafdruk heeft. In de museumtuin vind je vier kopieën van dinosaurussen plus een speeltuin met dinosaurus-thema.

Kabelbaan naar bergdorpje Bulnes

Bergdorpje Bulnes in de Picos de Europa (Asturië, Noord Spanje) - Foto: Manuel S. Calvo

Neem je kinderen als jullie op vakantie in Asturië zijn mee naar Bulnes: een geïsoleerd, piepklein bergdorpje in de Picos de Europa! Tot nog geen 20 jaar geleden was Bulnes alleen bereikbaar via ezelpaden. Totdat er een steile kabelbaan naar dit idyllische bergdorpje in Noord Spanje is gekomen: de Funicular de Bulnes.

De kabelbaan brengt je in ongeveer 10 minuten vanuit Poncebos naar Bulnes. En vertrekt ieder half uur. Toegegeven, het is een dure grap om de kabelbaan naar Bulbes te nemen (in 2019 kost een retourtje €22 voor volwassenen en €6.50 voor kinderen). Maar als je wilt zien hoe mensen eeuwenlang geleefd hebben in de bergen, dan is het in mijn ogen de moeite waard.

Oude kolenmijn in Asturië

Mijnmuseum in de Samuño vallei in Asturië (Noord Spanje) - Foto: Alberto Alvarez Espinedo

Of wat zeg je ervan met je kinderen naar een oude kolenmijn te gaan tijdens jullie kindervakantie in Asturië? Ecomuseo Minero Valle de Samuño bevindt zich in de Samuño vallei. En is sinds 2013 een soort openluchtmuseum.

Het kindvriendelijk museum in Asturië bestaat uit een mijnwerkersdorpje en steenkolenmijn. Waarin je in een oude kolentrein de mijn verkent.

Een spannend en leerrijk avontuur. Dat bijdraagt om het verleden levend te houden…

Tip: Asturië kent nóg een mijnmuseum, het Museo de Minería y de la Industria de Asturias (Mumi) in El Entrego op 25 minuten rijden van Oviedo en Gijón.

Eeuwenoude dorpen en stadjes

Gijón in Asturië (Noord Spanje) - Foto: Noé Baranda

Als jullie tijdens jullie kindervakantie in Asturië ook cultuur willen proeven, ga dan met de kinderen naar een paar oude stadjes en traditionele dorpjes. Aan de kust en in het binnenland.

Ga bijvoorbeeld naar Oviedo, de hoofdstad van Asturië, die een prachtige
Middeleeuwse binnenstad heeft.

Of naar Gijón, de meest bevolkte stad in deze regio in Noord Spanje. Die bovendien een heerlijk stadsstrand heeft: Playa de San Lorenzo.

En ga zeker ook naar Avilés, een prachtig Middeleeuws stadje. Van hieruit ben je overigens zo (5km) bij het Playa de San Juan strand en de Dunas del Espartal, de meest uitgestrekte duinen van Asturië.

Aan de kust liggen tenslotte nog prachtige traditionele vissersdorpjes. Bijvoorbeeld Cudillero, Puerto de Vega en Ribadesella.

Leuke musea voor kinderen in Asturië

Dinosaurusmuseum in Colunga (Asturië, Noord Spanje) - Foto: Mampiris

Wat ik ook ideaal vind voor een kindervakantie in Asturië, zijn de vele kindvriendelijke musea in deze regio in Noord Spanje! Je vindt er niet alleen een spannend dinosaurusmuseum, maar kunt bijvoorbeeld ook een oude mijn bezoeken. Of zien hoe de mensen in dit deel van het Groene Spanje vroeger geleefd hebben.

Georganiseerde gezinsvakanties Asturië

Gezinsfietsvakantie in Asturië (8 dagen)

SNP Natuurreizen heeft speciaal voor gezinnen een kindvriendelijke fietsvakantie in Asturië (Noord Spanje) samengesteld waarbij je verblijft in kindvriendelijke accommodaties, meer tijd hebt voor ontspanning plus leuke dingen doet als dinosaurus-pootafdrukken zoeken, snorkelen en kanoën

Dat wordt een spannende en actieve zomervakantie in Spanje...

Wandelvakantie met kinderen in Picos de Europa (8 dagen)

Maar SNP Natuurreizen biedt ook een gezinswandelvakantie in de Picos de Europa aan, voor kinderen vanaf 10 jaar

Bij deze wandelreis voor kids wordt je ontvangen door een Nederlandstalige of Engelstalige reisbegeleider die de klaar staat om je te helpen. Een aantal dagen gaan jullie zelf op pad met Nederlandstalige routebeschrijvingen.

Een twee dagen maken jullie samen met een ervaren Engelstalige gids een trektocht waarbij jullie overnachten in een berghut...

Wandelvakantie Costa Verde (8 dagen)

Wandelvakantie Camino del Norte (kust van Asturië)

Houden jullie kinderen van wandelen en zwemmen? Kijk dan eens naar de 8-daagse wandelreis aan de Costa Verde van SNP Natuurreizen.

Bij deze wandelvakantie langs de kust van Asturië met indrukwekkende kliffen, verscholen baaien en stranden, pittoreske vissersdorpen plus middeleeuwse stadjes, wandel je een deel van de Camino del Norte pelgrimsroute. En kom je ondermeer langs de Bufones de Pria waar rotsen door water en wind uitgehold zijn, wat voor griezelgeluiden en fascinerende plaatjes zorgt als zeewater er door de rotsgaten omhoog spuit...

Het zijn ontspannen wandelingen van rond de 4 uur waarbij je tussendoor kunt stoppen om te zwemmen in de zee, wat deze wandelvakantie in Noord-Spanje ook geschikt maakt voor gezinnen met actieve kinderen.

Andere kindervakanties in Noord-Spanje

Asturië is niet de enige regio in Noord-Spanje die een mooie bestemming voor een gezinsvakantie is. Neem je kinderen zeker ook eens mee naar Galicië, Cantabrië en Baskenland! 

Of ga met je kids naar Bilbao of San Sebastian en combineer een stedentrip met een strandvakantie!

Sfeervolle accommodaties in Asturië

Lees meer over Asturië