Kindervakantie Asturië (Noord-Spanje) met dinosaurussen, bergen en zee

Bij een kindervakantie in Asturië denk ik aan ruige kusten en ongerepte stranden. Maar ook aan glooiende landschappen, bergen, dalen en rivieren. Én aan sporen van mensen en dieren die vroeger in dit fascinerende gebied in Noord-Spanje gewoond hebben. Sporen die zelfs teruggaan tot de prehistorie.

Op grot-avontuur met kinderen in Asturië in de Cueva Huerta

Het is een prachtige regio met een rijk verleden. Waarin kinderen prachtig op ontdekkingsreis kunnen gaan. en ook heerlijk actief kunnen zijn.

Lijkt het jullie wat om op avontuur te gaan tijdens een kindervakantie in Asturië…?

Doe hier dan alvast ideeën op voor wat leuk is om samen met kinderen te zien en doen in dit deel van het Groene Spanje.

Bovendien geef ik tips over: avontuurlijke gezinsreizen.

En op aparte pagina's deel ik mijn favoriete campings, glampings, hotels en vakantiehuizen in Asturië met je.

Kust met rotsformaties, kliffen en baaien

Wat kun je aan deze kust in Noord Spanje prachtig de kracht van water en wind zien! De aan de Cantabrische Zee gelegen kustlijn bestaat uit enorme rotsformaties, steile kliffen, baaien en mooie stranden.

De meest indrukwekkende klippen van Asturië bevinden zich tussen Ribadesella en Llanes. Waar je op een afstand van ongeveer drie kilometer de Acantilados del Infierno (=Klippen van de hel), Acantilados de Cuerres en de Bufones de Pría vindt.

Laatstgenoemden zijn rotsen die door de eeuwen eeuw heen door water en wind zijn uitgehold, waardoor er holen en onderaardse grotten zijn ontstaan. Zeewater en wind dringen deze onderaardse grotten binnen. En zorgen voor vaak angstaanjagend geluiden. Plus fonteinen van zeewater dat door de gaten in de rotsen omhoog spuit.

Zolang je met je kinderen op wat afstand van de rand van de klippen blijft, is dit helemaal veilig om met je gezin naar toe te gaan tijdens jullie vakantie in Asturië.

Kindvriendelijke stranden in Asturië

Kindvriendelijk Penarronda strand in Asturië (Noord Spanje) - Foto: Pablo López

Ik zei het al: deze fascinerende groene regio in Noord-Spanje heeft prachtige stranden. Niet alleen aan de kust, maar ook langs rivieren.

Het water aan de kust kan soms behoorlijk wild zijn. Maar gelukkig zijn er ook stranden in Asturië met ondiep en rustig water.

Deze stranden worden beschermd door rotsformaties of liggen in rustige baaien.

Op een aparte pagina kun je lezen wat ik de mooiste kindvriendelijke stranden in Asturië vind:

Dinosaurussporen in Asturië

Dinosaurus sporen in Asturië (Noord Spanje) - Foto: Juanjo Arrojo

Zijn jouw kinderen gefascineerd door dinosaurussen? Dan zullen ze blij worden als je ze vertelt dat je in Asturië pootafdrukken deze gigantische dieren uit de prehistorie kunt zien!

De kustlijn tussen Gijón en Ribadesella wordt ook wel de Dinosauruskust (in het Spaans: Costa de los Dinosaurios) genoemd. Omdat er hier talrijke pootafdrukken en botten van dinosaurussen zijn gevonden. Dus ga op zoek naar dinosaurus-voetsporen als jullie met de kinderen op vakantie in Asturië zijn!

En bezoek zeker ook het dinosaurusmuseum (Museo del Jurásico de Asturias), dat zich bevindt in Colunga en dat de vorm van een dinosaurus-voetafdruk heeft. In de museumtuin vind je vier kopieën van dinosaurussen én een speeltuin met dinosaurus-thema.

Kinderexcursie: Terug naar de prehistorie

Een nagebouwde dinosaurus in het dinosaurusmuseum van Asturië (Noord-Spanje)

Ga je met kinderen op vakantie naar Asturië en willen jullie meer over het verre verleden van Asturië te weten komen?

Dan vind ik de kinderexcursie “Terug naar de prehistorie” een absolute topper. Samen met de Nederlandse Debora van intoAsturias ga je een hele dag op stap.

Jullie gaan niet alleen naar het kindvriendelijke interactieve dinosaurusmuseum en op zoek naar de gigantische dinosaurusvoetsporen aan het strand bij de Dinosaurus Kust.

Maar jullie gaan ook prehistorische grotschilderingen bewonderen. Gaaf!

Op avontuur in de Picos de Europa

Sneeuwpret voor kinderen in de Picos de Europa

Neem je kinderen als jullie op vakantie in Asturië zijn mee naar Bulnes: een geïsoleerd, piepklein bergdorpje in de Picos de Europa! Tot nog geen 20 jaar geleden was Bulnes alleen bereikbaar via ezelpaden.

Totdat er een steile kabelbaan naar dit idyllische bergdorpje in Noord Spanje is gekomen, de Funicular de Bulnes, die je in ongeveer 10 minuten vanuit Poncebos naar Bulnes brengt. De kabelbaan is niet goedkoop (in 2019 kost een retourtje €22 voor volwassenen en €6.50 voor kinderen), maar als je wilt zien hoe mensen eeuwenlang geleefd hebben in de bergen, dan is het in mijn ogen de moeite waard.

Daarnaast kun je vanuit Fuente Dé ook een kabelbaan verder omhoog de bergen in nemen. En samen met je kinderen genieten van prachtige vergezichten, een wandeling in de beregn maken en afhankelijk van het jaargetijde ravotten in de sneeuw... Na afloop kunnen jullie eventueel een hapje eten of wat drinken in het Parador hotel in Fuente Dé....

Kindvriendelijke wandel & fietsroutes

Wandel- en fietsroute Senda del Oso in Asturië (Noord Spanje) - Foto: Juan de Tury

Houden jullie van wandelen en fietsen? Dan is Asturië een fantastische bestemming voor jullie gezinsvakantie!

Je vindt er talloze goed uitgestippelde wandel- en fietsroutes voor ieder niveau. Twee bekende routes, die prima met kinderen te doen zijn, zijn:

  • Camín Encantau – een eenvoudige wandelroute van 9 kilometer door een glooiend groen landschap, met idyllische traditionele dorpjes als Malateria en Ardisana. 
  • Senda del Oso (=pad van de beer) – een van de Vías Verdes in Noord Spanje; d.w.z. een eenvoudige wandel- en fietsroute over een voormalige spoorlijn, die vroeger steenkool vervoerde van Entrago in Teverga en Santa Marina in Quirós naar Trubia. De route (in totaal 36km) voert door het woongebied van de bijna uitgestorven bruine beer.

Verder kun je ook een prachtige wandeling (van 7 kilometer) rond de meren van Covadonga maken: de zogenaamde Ruta Lagos de Covadonga. Voor de allerkleinsten is dit misschien wat ver, maar met grotere kinderen is deze wandelroute prima te doen.

Een leuke plek om te wandelen en eventueel te picknicken vind ik ook El Fitu met zijn prachtige Mirador del Fitu uitkijkpunt in de lucht, van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt op het omliggende berglandschap. Op wikiloc vind je nog meer wandel- en fietsroutes door Asturië.

Oude kolenmijnen in Asturië

Ga met je kinderen naar het mijnmuseum Valle de Samuño in Asturië

Of wat zeg je ervan met je kinderen naar een oude kolenmijn te gaan tijdens jullie kindervakantie in Asturië? Het is een spannend en leerrijk avontuur, dat bijdraagt om het verleden levend te houden

Ga bijvoorbeeld naar het kindvriendelijk museum Ecomuseo Minero Valle de Samuño in de Samuño vallei. Het museum bestaat uit een mijnwerkersdorpje en steenkolenmijn, die je in een oude kolentrein verkent.

Of ga naar de steenkolenmijnen aan het strand van Arnao, die de eerste mijnen in Europa waren die zich onder water bevonden! 

En dan is er nog het Museo de Minería y de la Industria de Asturias mijnmuseum (afgekort: Mumi) in El Entrego, op 25 minuten rijden van Oviedo en Gijón.

Eeuwenoude dorpen en stadjes

Authentiek bergdorpje Bandujo in Asturië

Als jullie tijdens jullie kindervakantie in Asturië ook cultuur willen proeven, ga dan met de kinderen naar een paar oude stadjes en traditionele dorpjes. Aan de kust en in het binnenland.

Ga bijvoorbeeld naar Oviedo, de hoofdstad van Asturië, die een prachtige
Middeleeuwse binnenstad heeft.

Of naar Gijón, de meest bevolkte stad in deze regio in Noord Spanje. Die bovendien een heerlijk stadsstrand heeft: Playa de San Lorenzo.

En ga zeker ook naar Avilés, een prachtig Middeleeuws stadje. Van hieruit ben je overigens zo (5km) bij het Playa de San Juan strand en de Dunas del Espartal, de meest uitgestrekte duinen van Asturië.

Aan de kust liggen tenslotte nog prachtige traditionele vissersdorpjes. Bijvoorbeeld Cudillero, Puerto de Vega en Ribadesella.

Leuke musea voor kinderen in Asturië

Dinosaurusmuseum in Colunga (Asturië, Noord Spanje) - Foto: Mampiris

Wat ik ook ideaal vind voor een kindervakantie in Asturië, zijn de vele kindvriendelijke musea in deze nog niet erg toeristische regio in Noord-Spanje!

Je vindt er niet alleen het dinosaurusmuseum en verschillende tot museum omgebouwde steenkolenmijnen die leuk zijn voor kinderen.

Er is bijvoorbeeld ook een museum waarin je kunt beleven hoe de mensen in dit deel van het Groene Spanje vroeger geleefd hebben.

Op een aparte pagina deel ik mijn favoriete kindermusea in Asturië met je.

Terug naar boven>>

Kindvriendelijke accommodaties in Asturië

Avontuurlijke gezinsreizen naar Asturië

Gezinsfietsvakantie in Asturië (8 dagen)

SNP Natuurreizen heeft speciaal voor gezinnen een kindvriendelijke fietsvakantie in Asturië (Noord Spanje) samengesteld.

Je verblijft in kindvriendelijke accommodaties, hebt tijd voor ontspanning én gaat leuke dingen doet als dinosaurus-pootafdrukken zoeken, snorkelen en kanoën

Dat wordt een spannende en actieve zomervakantie in Spanje...

Wandelvakantie met kinderen in Picos de Europa (8 dagen)

Houden jullie meer van wandelen? Geen probleem! Want SNP Natuurreizen biedt ook een gezinswandelvakantie in de Picos de Europa aan, voor kinderen vanaf 10 jaar

Bij deze wandelreis voor kids wordt je ontvangen door een Nederlandstalige of Engelstalige reisbegeleider die de klaar staat om je te helpen.

Een paar dagen gaan jullie zelf op pad aan de hand van Nederlandstalige routebeschrijvingen.

En twee dagen maken jullie samen met een ervaren Engelstalige gids een trektocht waarbij jullie overnachten in een berghut...

Camino-wandelreis met kinderen langs Costa Verde (8/10 dagen)

playa_de_Porcia-asturie-noordspanje-noe_baranda-650x488.jpeg

Houden jullie kinderen van wandelen en zwemmen? Kijk dan eens naar de 8-daagse Camino-reis voor kinderen van SNP Natuurreizen en de 10-daagse Camino-reis voor kinderen van Spain is More!

Bij beide wandelreizen langs de kust van Asturië wandel je een deel van de Camino del Norte pelgrimsroute. Je maakt ontspannen wandelingen van rond de 4 uur per dag. Zodat je tijd genoeg hebt om tussendoor te zonnebaden en te zwemmen in de zee.

Onderweg geniet je van indrukwekkende kliffen, verscholen baaien met beschutte stranden, pittoreske vissersdorpen en middeleeuwse stadjesEn kom je ondermeer langs de Bufones de Pria waar zeewater door rotsgaten omhoog spuit...

De Camino-reis van Spain is More begint alleen in Laredo (Cantabrië) en eindigt in Llanes (Asturië). En voert onder meer langs de dierentuin in natuurpark Cabárceno en het door Gaudí ontworpen El Caprico huis in Comillas.

Terwijl de Camino-reis van SNP Natuurreizen begint in Llanes en eindigt in Colunga (Asturië). En onder meer door de charmante badplaats Ribadesella gaat, die in de zeventiende eeuw een favoriete zomerresidentie voor de Spaanse adel was...

Andere kindervakanties in Noord-Spanje

Asturië is niet de enige regio in Noord-Spanje die een mooie bestemming voor een gezinsvakantie is. Neem je kinderen zeker ook eens mee naar Galicië, Cantabrië en Baskenland! Of ga met je kids naar Bilbao of San Sebastian en combineer een stedentrip met een strandvakantie!

Terug naar boven>>