Op vakantie naar Asturië - Costa Verde en achterliggend berglandschap

Een vakantie naar Asturië neemt je mee naar een groen paradijs in Noord-Spanje. Met de grillige de Costa Verde kust en een groen bergachtig binnenland. Waarin plaatsen als Oviedo en Covadonga verborgen liggen. En het nationale park Picos de Europa en andere natuurgebieden schitteren.

De fascinerende kuststrook van Asturië in Noord Spanje

Asturië is een heerlijke bestemming voor een cultuur-& natuurvakantie, maar ook voor een wandelvakantie, fietsvakantie of gezinsvakantie in Noord-Spanje.

Kom hier in de stemming voor deze nog onbekende vakantiebestemming aan de Noordkust van Spanje. Ontdek wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Asturië. En lees ook mijn tips over:

Beleef de grillige kust van Asturië

De water spuwende Bufones de Pría bij Llanes in Asturië

Als je op vakantie naar Asturië gaat, dan is het een absolute must om de Costa Verde, de ruige kust van deze regio in Groen Spanje, te zien en beleven. Te voet, op de fiets, op de motor of met de auto.

In de zomermaanden is de kust van Asturië ook een heerlijke bestemming voor een strandvakantie.

De aan de Cantabrische Zee gelegen kustlijn bestaat uit enorme rotsformaties, steile kliffen, baaien en mooie stranden. Beschutte zandstranden, maar ook stranden waar rotsen bij vloed als speren uit de zee omhoog steken en bij eb bijna geheel droog liggen.

Op een aparte pagina lees je meer over de Costa Verde met zijn stranden en pittoreske oude vissersdorpjes.

Verken het groene bergachtige binnenland

Het Ercina bergmeer in Asturië

Verken ook het groene bergachtige binnenland als je op vakantie in Asturië bent! Ongeveer 5 km landinwaarts ligt het Cantabrische Gebergte. Dat zorgt voor een natuurlandschap van bergen, valleien en rivieren. Waarin kleine traditionele plaatsen als Taramundi, Os Teixóis, Nava, Bulnes en Sotres verscholen liggen.

Geniet van de rust en de ongeschonden natuur in een van de vele natuurgebieden die Asturië kent. Het bekendste is het nationale park Picos de Europa. Maar ook bijvoorbeeld natuurreservaat Muniellos en natuurpark Somiedo (met wolven en beren!) zijn een bezoek meer dan waard.

Of je nu houdt van wandelen, fietsen, kajakken, klimmen, abseilen of vogels kijken. Of juist liever een autovakantie maakt. Het kan allemaal in de betoverende natuur van Asturië.

Tip: Op aparte pagina's vertel ik meer over een wandelvakantie plus een fietsvakantie in Noord-Spanje.

Ontdek belangrijke historische schatten

De pre-Romaanse San Miguel de Lilo kerk in de buurt van Oviedo (Asturië, Noord Spanje)

Naast een ongerepte gevarieerde natuur vind je in deze autonome regio in Noord Spanje talrijke historische schatten terug. Die terugvoeren naar de Middeleeuwen, de Romeinse tijd, de Kelten en zelfs de prehistorie.

Proef het glorieuze Middeleeuwse periode van het voormalige Koninkrijk als je op vakantie in Asturië bent. Bezoek bijvoorbeeld het bedevaartsoort Covadonga, waar Pelayo in 722 de Moren heeft verslagen. En Cangas de Onís, de eerste hoofdstad van het Koninkrijk Asturië.

En neem zeker ook een kijkje in de huidige hoofdstad Oviedo. In en rond deze stad zijn onder meer prachtige pre-Romaanse bouwwerken te zien, die zo typerend voor Middeleeuws Asturië zijn. Bijvoorbeeld de Santa Maria del Naranco, San Miguel de Lilo en Santa Cristina de Lena kerk.

Wil je prehistorische resten zien tijdens je vakantie in Asturië? Bewonder dan bijvoorbeeld de prehistorische grotschilderingen in de Cuevas de Tito Bustillo of de Cueva del Pindal. En de resten van de nederzetting El Castro de Coaña.

Ga op zoek naar dinosaurussporen

Een van de dinosaurussporen in Asturië (Noord-Spanje; foto: Juanjo Arrojo)

En wist je dat er in Asturië nog dinosaurussporen te zien zijn? Vooral tussen de kustplaatsen Gijón en Ribadesella zijn talrijke pootafdrukken én botten van dinosaurussen zijn gevonden. Deze kuststrook wordt dan ook de Dinosauruskust genoemd.

Als jij met eigen ogen sporen van deze gigantische prehistorische dieren zien, ga dan naar:

 • het Merón strand (gemeente Villaviciosa)
 • de haven van Tazones (gemeente Villaviciosa)
 • de rotsen bij de vuurtoren van Tazones (gemeente Villaviciosa)
 • de rotswanden/klippen van Luces (gemeente Colunga)
 • de rotswanden/klippen van Lastres (gemeente Colunga)
 • het La Griega strand (gemeente Colunga)
 • het Vega strand (gemeente Ribadesella)
 • de rotswanden/klippen van Tereñes (gemeente Ribadesella)
 • het Ribedasella strand (gemeente Ribadesella)

In het kindvriendelijke Museo del Jurásico de Asturias in Colunga kom je verder meer te weten over de periodes waarin de dinosaurussen leefden. In de tuin van het museum zijn bovendien dinosaurussen nagebouwd én vind je een speeltuin in dinosaurus thema.

Geniet van de Asturiaanse appelcider

Je moet goed mikken om de appelcider in het glas te krijgen...

Een typische drank in deze regio in Noord Spanje is de appelcider. Een vakantie in Asturië is dus eigenlijk niet compleet zonder het proeven van appelcider. Dit kan in talloze tabernas of sidrerías in Villaviciosa, -het middelpunt van de ciderstreek-, of Oviedo. Maar ook in sidrerías buiten deze twee plaatsen.

Een leuke sidrería is bijvoorbeeld Los Toneles Astur-Cántabros, in het plaatsje Unquera.

Wandel ook eens langs de appelboomgaarden buiten Villaviciosa. Of bezoek het kleine, maar interessante Mueso de la Sidra (cidermuseum) in Nava.

En als je in de zomer op vakantie in Asturië bent, dan kun je misschien het Cider Festival van Nava (in juli) of het Cider Festival van Gijon (in augustus) van dichtbij meemaken.

Sfeervolle accommodaties in Asturië

Georganiseerde reizen naar Asturië

Asturië is een prachtige bestemming voor een cultuurvakantie én actieve vakantie in Noord Spanje. Ook met kinderen.

Aan de hand van mijn tips over wat je kunt zien en doen in Asturië kun je je eigen vakantie in dit deel van Noord Spanje samenstellen.

Maar je kunt ook een georganiseerde reis naar Asturië boeken. De mooiste reizen heb ik voor je op een rijtje gezet:

Wandelvakantie Picos de Europa (12 dagen)

Zoek je een individuele wandelvakantie in de Picos de Europa? Dan vind ik de 12-daagse wandelreis Dwars door het Nationaal park van SNP Natuurreizen een topper.

Deze wandelvakantie in Noord-Spanje neemt je mee over over bergtoppen en door dalen van dit indrukwekkende hooggebergte met kalkmassieven en diepe kloven. Waarin geïsoleerde bergdorpjes verscholen liggen.

Wil je met kinderen vanaf 8 jaar naar de Picos de Europa? Dan is de 8-daagse groepswandelvakantie voor gezinnen allicht iets voor jullie. Je ontdekt dan sprookjesbossen en diepe kloven, ontmoet herders met schaapskuddes en sluit de vakantie af op een camping aan zee.

Wandelvakantie Asturië en Galicië (15 dagen)

Een prachtige groepswandelvakantie door het Groene Spanje vind ik de 15-daagse groepsreis España Verde van SNP Natuurreizen.

Deze wandelvakantie in Noord-Spanje met Nederlandstalige gids neemt je onder andere mee naar de indrukwekkende Picos de Europa bergen in Asturië, de ruige kusten en bedevaartsoord Santiago de Compostela in Galicië.

Wandelreis Picos de Europa, Costa Verde & Bilbao (10dgn)

Een ideale wandelvakantie in Noord-Spanje voor als je cultuur, natuur, bergen én kust wilt combineren vind ik ook de individuele wandelvakantie Unieke wandelvakantie in Picos de Europa van Spain is More.

Tijdens deze wandelreis combineer je een bezoek aan de moderne stad Bilbao met vier dagen wandelen door de indrukwekkende Picos de Euorpa plus een ontdekkingstocht van twee dagen langs de kust van het Groene Spanje.

Fietsvakantie Costa Verde (8 dagen)

Ben je op zoek naar een fietsvakantie in de regio Asturië in Noord-Spanje? Kijk dan eens naar de 8-daagse individuele fietsvakantie van SNP Natuurreizen.

Het is een lichte fietsreis met bagagevervoer, waarbij je langs de kust én door het groene binnenland van Asturië fietst.

Daarnaast heeft SNP een fietsvakantie in Asturië speciaal voor gezinnen. Tijdens deze 8-daagse gezinsfietsvakantie verblijf je in kindvriendelijke accommodaties, heb je meer tijd hebt voor ontspanning én doe jullie ook andere dingen die leuk zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld dinosaurus-pootafdrukken zoeken, snorkelen of kanoën. Super ingrediënten voor een spannende en actieve zomervakantie in Noord-Spanje...

Groepsreis Asturië & Cantabrië (8 dagen)

Een mooie groepsreis naar Noord Spanje met Nederlandstalige reisleider vind ik ook de 8-daagse vlieg-busrondreis "Asturië en Cantabrië" van SRC-reizen.

Bij deze groepsreis door Noord-Spanje vlieg je vanuit Nederland naar Bilbao. Van hieruit maak je vervolgens een busrondreis maakt naar o.a. Santander, de Picos de Europa, het meer van CovadongaSantillana del Mar en Oviedo

SRC-reizen biedt overigens ook nog een 4-daagse groepsreis Bilbao & San Sebastian aan. 

Paradores rondreis Noord-Spanje (12 dagen)

Hou je van Parador hotels, van lekker eten en van wat meer diepgang? Kies dan voor de luxe autovakantie Paradores rondreis de schoonheid van Noord-Spanje van AmbianceTravel.

Deze individuele rondreis is een luxe rondreis langs de adembenemende kust en het groene binnenland van het Groene Spanje

Tijdens deze autovakantie verblijf je in zes prachtige Parador hotels

Tip! AmbianceTravel biedt ook een luxe individuele rondreis door Noord Spanje met verblijf in comfortabele appartementen aan.
Nieuwe pagina's

 1. Las Médulas (Midden-Spanje): best bewaard mijnbouwgebied Romeinse Rijk

  Oct 04, 22 07:59 AM

  Las Médulas: natuurgebied in Midden-Spanje met vreemd gevormde koperkleurige rotsformaties dat best bewaard mijnbouwgebied uit Romeinse Rijk is. Lees meer>>

  Lees meer

 2. Ponferrada (Midden-Spanje) en het imposante Tempelierskasteel

  Oct 03, 22 03:46 AM

  Ponferrada – gezellig stadje in provincie León (Midden-Spanje) met imposant Tempelierskasteel. Bezienswaardigheden | parkeren | feesten |hotels & appartementen

  Lees meer

 3. Met de auto van Astorga naar Ponferrada over de Camino Francés

  Sep 29, 22 07:45 AM

  Een roadtrip van Astorga naar Ponferrada in de provincie León (Midden-Spanje) over een deel van de Camino Francés. Bezienswaardigheden | hotels | vakantiehuizen

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder