Op vakantie aan de Costa Dorada: de gouden kust van Tarragona

Een vakantie aan de Costa Dorada staat voor veel mensen synoniem aan zon, zee en z... nou ja je kent het wel. Maar dit is ten onrechte, want deze gouden kust heeft veel meer te bieden.

Platja de la Mora aan de Costa Dorada

De Costa Dorada is de kust van de provincie Tarragona, de zuidelijkste provincie van Catalonië.

Deze kust begint dus onder de provincie Barcelona, vanaf Cunit en Calafell, via de stad Tarragona tot aan de delta van de rivier Ebro.

Costa Dorada betekent Gouden kust, en dat refereert aan de mooie zandstranden. Deze trekken veel toeristen, vooral naar grote badplaatsen als Salou en Cambrils. Maar er zijn zeker ook mooie rustige plekjes te vinden.

Mooie strandjes in het Noorden

Het strand en Castell de Tamarit

Het Noorden van de Costa Dorada kent geen hele grote badplaatsen. In plaats daarvan is er een reeks aan leuke plaatsen met boulevard en strand.

Noemenswaardig is Calafell, waar je diverse mooie campings kan vinden. Dit dorp heeft een oude kern, met een hooggelegen kasteel om te bezoeken.

Een aanrader is ook de gezellige kleine badplaats Altafulla met gezellige boulevard. Wandel hiervandaan naar het zuiden om bij het kasteel van Tamarit uit te komen. Hier maak je een mooie wandeling langs de rotsen en door het bos om bij het strandje van La Mora uit te komen.

Wandelaars kunnen vervolgens de Cami de Ronda verder vervolgen door bossen en langs strandjes tot aan de stad Tarragona.

De stad Tarragona: Romeinse ruïnes en mooie Ramblas

Het mooie Amfitheater van Tarragona

Vind je dat Barcelona de mooiste stad van Catalonië is? Misschien wel, maar Tarragona komt wel heel erg in de buurt.

Ook deze stad aan de Costa Dorada heeft een Ramblas, en die is misschien nog wel mooier dan die in Barcelona. Rustiger in ieder geval, en met mooie gebouwen, fonteinen en leuke restaurantjes.

In de Romeinse tijd was dit de grootste stad van Hispania. Er zijn veel overblijfselen uit die tijd. Je kan een hele dag zoet zijn om die allemaal te bekijken in het stadsdeel Part Alte. Weinig tijd? bezoek dan in ieder geval het Amfitheater met uitzicht over zee.

Neem ook de tijd voor de grote kathedraal in de stad, en de gezellige wijk er omheen. En dan is er ook nog de gezellige haven, met diverse bars en restaurants. Kortom, je raakt op Tarragona niet uitgekeken.

Grote badplaatsen Salou en Cambrils

Het brede strand van Cambrils

Ten zuiden van Tarragona bevindt zich de grootste badplaats van de Costa Dorada: Salou. Hier vind je de meeste hotels, restaurants en bars.

In het hoogseizoen zijn hier veel jongeren, maar in voor- en najaar is het een gezellige zonbestemming.

Zoek je het wat rustiger, dan is het iets zuidelijker gelegen Cambrils een goed alternatief. Al is dit oude vissersdorp uitgegroeid tot grote badplaats, toch heeft het zijn charme weten te behouden. En de brede, goudkleurige zandstranden als Playa la Llosa zijn mooi en schoon, plus hebben goede faciliteiten.

Top-pretpark Port Aventura

Waterpret in Port Aventura

Top-attractie aan de Costa Dorada is het pretpark Port Aventura. Een must als je met kinderen de Costa Dorada bezoekt.

Het pretpark kent vele achtbanen, waaronder de hoogste van Europa: de Shambala. Maar ook kleine kinderen komen hier aan hun trekken met het speciale themagebied van Sesamstraat.

Het park heeft ook een apart waterpark. En er diverse prachtige hotels zodat je meerdere dagen van Port Aventura kan genieten.

Mooie natuur bij de Ebro Delta

De Ebro Delta in het Zuiden van de Costa Dorada

Natuurliefhebbers komen aan de Costa Dorada ook aan hun trekken. In het Zuiden bevindt zich namelijk de Delta van de Ebro rivier.

De Ebro Delta (in het Spaans: Delta del Ebro) is het op één na grootste wetland van Spanje. Het beschermde natuurgebied is een vlak gebied met rijstvelden, moerassen, zoutvelden, vogelrijke lagunes en uitgestrekte zandstranden. Plus authentieke dorpjes als Poble Nou del Delta en L'Ampolla.

Niet voor niets is dit prachtige natuurgebied in 1983 uitgeroepen tot Nationaal Park. Het is een klein paradijs voor vogelaars en andere natuurliefhebbers.

Je kunt het gebied prachtig per fiets, boot of kajak verkennen. En er uiteraard ook heerlijke wandelingen maken. Maar je kunt er ook naar uitgestrekte zandstranden als het strand van Punta del Fangar. 

En wil je de Ebro Delta op een bijzondere manier leren kennen? Kom dan naar het zogenaamde Festa de la Sega. Dit is het rijstoogstfeest, dat ieder jaar in oktober gehouden wordt.

*Tips*

1. Via het Nederlandse fietsbedrijf Baja Bikes kun je fietsen huren of een zelfbegeleide fietstour door de Ebro Delta boeken waarbij een rijstwijnproeverij inclusief is.

2. Maak een kajaktour door de Ebro Delta

3. Huur een kajak of huur een SUP board om het rivieruitmondingsgebied aan de Costa Dorada op eigen houtje te verkennen.

4. Hou je van mosselen en oesters? Maak dan een boottocht naar een mosselen- en oesterkwekerij in de Ebro Delta! Je ziet niet alleen hoe deze zeevruchten gekweekt worden, maar mag ze ook proeven...

Sfeervolle accommodaties Costa Dorada

Andere costa's in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie Santiago de Compostela: Spanje's bekendste pelgrimsoord

  Sep 16, 21 04:10 AM

  Proef tijdens je vakantie in Santiago de Compostela (Noord-Spanje) de bijzondere pelgrimssfeer en dwaal rond door smalle straten met gezellige pleinen en meer.

  Lees meer

 2. De marmersteengroeven van Macael in de provincie Almería (Andalusië)

  Sep 14, 21 09:08 AM

  Ken jij de marmer van Macael? Rond dit dorp in de provincie Almería wordt al ruim 2.000 jaar marmer gewonnen! Ligging| bezienswaardigheden| accommodaties

  Lees meer

 3. Waterpret in de meren en watervallen van Anna (Valencia)

  Sep 14, 21 07:20 AM

  Rond het plaatsje Anna in het binnenland van Valencia kun je in de zomer zwemmen in verschillende bronnen, meren en watervallen. Lees meer op Spanje voor Jou.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder