Santa Eulalia feesten in Barcelona voor de beschermheilige van de stad

Rond 12 februari worden in Barcelona de Feesten van Santa Eulalia gehouden voor de beschermheilige van de stad. Dit wordt gevierd met optochten met reuzen, castellers en traditionele dansen. Een feest voor jong en oud, vol van Catalaanse tradities.

Lees wie de Heilige Eulalia is, wat je tijdens de Santa Eulalia feesten kunt verwachten en welke sporen ze in de stad van Gaudí heeft achtergelaten. En neus ook even door mijn tips.

Wat: Feesten van Santa Eulalia
Waar: in Ciutat Vella van Barcelona (o.a. Plaça de Sant Jaume)
Wanneer: tweede weekend van februari (vr t/m zo)
Entree: gratis

Wie is Santa Eulalia?

In 292 wordt het meisje Eulalia geboren op een boerderij buiten de stad Barcelona in Oost Spanje. Als vroom Christen groeit zij op. In een tijd waarin Romeinen veelvoudig Christenen vervolgen.

Het verhaal gaat dat zij op 13-jarige leeftijd naar het Romeinse gerechtshof stapt. Om te protesteren tegen de christenvervolging van keizer Diocletianus. Als zij zich niet bekeerd tot het Romeinse geloof, wordt ze op brute wijze 13 keer gemarteld.

Net als bij Spanje ’s eerste martelaar San Vicente Martir lijkt haar lichaam hier echter niets van te merken. Uiteindelijk wordt ze gekruisigd en sterft ze. Zij wordt Spanje ’s jongste martelares.

Haar lichaam wordt door Christenen begraven. Later wordt  Eulàlia van Mérida heilig verklaard. En wordt ze Santa Eulalia.

Beschermheilige van Barcelona

De lokale bevolking van Barcelona heeft zo veel respect voor Spanje 's jongste martelares, dat zij haar uitroepen tot beschermheilige van Barcelona.

Eind zeventiende eeuw wordt ze tijdelijk als beschermheilige vervangen door de Lieve Vrouw van Barmhartigheid (=Mare de Déu de la Mercè).

Maar vanaf 1868 wordt ze weer beschermheilige van Barcelona. Deze keer samen met de Mare de Déu de La Mercè.

De Feesten van Santa Eulalia

Ter verering van de co-beschermheilige van Barcelona viert Barcelona ieder jaar rond 12 februari, de feestdag van Santa Eulalia, de Feesten van Santa Eulalia (ook wel Festes de Santa Eulàlia of Fiestas de Santa Eulalia).

Tijdens het feestweekend voor volwassenen én kinderen, dat begint op vrijdag ochtend en doorgaat tot zondag avond, kun je in het centrum van Barcelona genieten van talrijke Catalaanse tradities: cercavilas (=optochten met reuzen), traditionele dans en muziek, castellers (=menselijke torens) en correfocs (=vuurrennen).

Optochten

Tijdens de Feesten van Santa Eulalia vinden er iedere dag cercavilas plaats: optochten waarbij reuze-poppen en een reuze-adelaar door de straten van Barcelona paraderen en dansen. Met als belangrijkste reuze-pop natuurlijk die van Santa Eulalia. Voor kinderen én volwassenen leuk om te zien!

Optocht met reuzen in de straten van Barcelona tijdens de Feesten van Santa Eulalia

Traditionele dansen

Ook wordt er heel wat gedanst tijdens de Feesten van Santa Eulalia. Er zijn dansoptredens met reuze-poppen (gegants en gegantes), reuze-adelaars (l'àliga) en dikhoofden (capgrossos). Kinderen treden op. Maar Barcelonezen dansen ook met elkaar de sardanes, de Catalaanse volksdans.

Een heel bijzondere dansvoorstelling is die bij de crypte van de Heilige Eulalia, in de kathedraal van Barcelona.

De dans met de Adelaar op de Plaça de Sant Jaume in Barcelona

Menselijke torens

De Feesten van Santa Eulalia luiden ook het begin in van het casteller-seizoen: de beroemde Catalaanse menselijke torens.

De eerste casteller van het seizoen wordt op vrijdag ochtend bij de Kathedraal gebouwd. Mis je deze, dan kun je op zondag kijken hoe een andere casteller op de Plaça de Sant Jaume gebouwd wordt.

Een menselijke toren voor het gemeentehuis van Barcelona

Vuurrennen

De correfocs (oftewel het vuurrennen) zijn een van de hoogtepunten van de Feesten van Santa Eulalia. Dit is een typische Catalaanse traditie, waarbij mensen die verkleed gaan als draken, duivels en monsters met vuurwerk door de menigte rennen en dansen.

Er vinden op zaterdag twee correfocs plaats: eerst de correfoc van en voor kinderen (rond 18 uur). En vervolgens die voor volwassenen (rond 20 uur).

Correfocs voor kinderen tijdens de Feesten van Santa Eulalia in Barcelona

Het lichtfestival

Tijdens de Feesten van Santa Eulalia wordt ook het lichtfestival LLUM BCN gevierd. Een festival waarbij monumenten en kunst op verrassende manieren verlicht worden. Waarbij traditie, kunst en technologie op een prachtige manier met elkaar gecombineerd worden. Op talrijke plaatsen in de oude binnenstad van Barcelona worden op vrijdag, zaterdag en zondag avond tussen 19 en 23/24 uur lichtshows gegeven. Wil je de lichtshows zien, dan kun je het beste een van de lichtshow routes volgen.

Bijzondere verlichting tijdens het LLUM BCN in Barcelona

Tips voor de Feesten van Santa Eulalia 

 1. In de dagen voorafgaand aan de feesten is er in het Palau de la Virreina een tentoonstelling van de reuze-poppen die tijdens de feesten door de straten van Barcelona gedragen worden.
 2. Dwaal tijdens deze feestdagen door de straten van de oude binnenstad; en laat je verrassen door reuzen, traditionele dansen en lichtshows. Bij de VVV kun je ook een programma krijgen.
 3. Ga je naar de correfocs kijken, zorg er dan voor dat je geen licht ontvlambare kleding draagt!
 4. Tijdens de feesten voor Barcelona 's beschermheilige heb je gratis toegang tot talrijke musea in Barcelona (meer info bij de VVV).

Sporen van Santa Eulalia in Barcelona

Overal in Barcelona vind je ook nog sporen terug uit de legende van Spanje ’s jongste martelares, die je het hele jaar door kunt bekijken:

 • In de crypte van de kathedraal van Barcelona (de Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia) ligt haar lichaam begraven.
 • De 13 ganzen in de kloostertuin van de kathedraal vormen een eerbetoon aan de heilige.
 • In een basiliek die zich op de plaats van de huidige Santa Maria del Mar kerk bevond, zijn in de negende eeuw de resten van martelares Eulalia gevonden.
 • In de Carrer de l’Arc de Santa Eulàlia heeft het meisje Eulalia in de gevangenis gezeten.
 • In het steegje Baixada de Santa Eulàlia is de heilige naakt in een vat vol glas en spijkers de helling afgerold.
 • Op de Plaça del Pedró is de martelares na afloop van de 13 martelingen gekruisigd.
 • Op de Plaça de l’Àngel heeft een monnik in de negende eeuw een teen van haar lichaam proberen te stelen toen het werd overgeplaatst naar de kathedraal.

Lees meer over Barcelona

Sfeervol overnachten in/rond Barcelona