Bekende én minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona

Er zijn bezienswaardigheden in Barcelona waar je eenvoudigweg niet omheen kunt tijdens een bezoek aan deze stad in Noordoost Spanje. Bijvoorbeeld de kunstwerken van Gaudí. Daarnaast is er echter nog zo veel meer te zien in Barcelona.

Lees hier welke bekende én minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona je niet mag missen tijdens een stedentrip Barcelona.

En neus ook even door mijn Barcelona vakantietips over:

De bekendste bezienswaardigheden 

Heel in het kort zijn de bekendste bezienswaardigheden van Barcelona:

 • De kunstwerken van Gaudì – de Sagrada Familia kerk, het Güell park en de modernistische huizen Casa Batllò en Casa Milà aan de Passeig de Gracia;
 • La Rambla – een met bomen overdekte boulevard waar artiesten zorgen voor vertier;
 • La Boquería – de bekendste overdekte versmarkt van Barcelona;
 • Barrio Gótico – de Gotische wijk in de oude binnenstad van Barcelona, met o.a. De Santa Eulalia kerk en de Plaça Reial;
 • Passeig de Gracia – de beroemdste en duurste winkelstraat van Barcelona;
 • Montjuïc – een heuvel in het zuidwesten van de stad, met op de top een kasteel en eromheen een groot park met o.a. Miró museum;
 • Camp Nou – het voetbalstadion van voetbalclub Barça;
 • Het strand van Barcelona – een zandstrand met gezellige promenade aan het einde van Las Ramblas.

Op de pagina over een stedentrip naar Barcelona of op aparte pagina's (klik hiervoor op de link op de bezienswaardigheid) lees je meer over deze bekende parels in de stad van Gaudí.

Tips!

1. Wil je meer over Gaudí en de Sagrada Familia te weten komen? Maak dan een rondleiding met Nederlandse gids door de Sagrada Familia!

2. Koop thuis al entreekaartjes voor Parc GüellCasa Batlló en/of Casa Milà. Dit kan via de Nederlandstalige website GetYourGuide. Je hoeft dan niet onnodig in de rij te staan, hebt geen taalproblemen én kunt de kaartjes tot 24 uur van tevoren gratis annuleren.

Terug naar boven>>

Minder bekende bezienswaardigheden

Heb je de bekendste bezienswaardigheden in Barcelona gezien? Of wil je graag de hordes toeristen vermijden als je op vakantie bent in deze fascinerende stad aan de oostkust van Spanje?

Ga dan op zoek naar de vele minder bekende bezienswaardigheden van Barcelona! Dit zijn mijn favorieten:

Romeinse resten in Barcelona

Wist je dat Barcelona is ontstaan uit een castrum, oftewel een Romeins verdedigingswerk? En dat er nog talrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd te zien zijn van de Romeinse stad Barcino?

Deel van de Romeinse stadsomwalling bij de Placa Nova in Barcelona

Duik terug in de tijd en ga op zoek naar bezienswaardigheden in Barcelona die dateren uit de Romeinse Tijd! Je vindt er:

 • Overblijfselen van de Romeinse stadsomwalling, bijvoorbeeld op de Plaça de Ramon Berenguer el Gran; 
 • De Romeinse toegangspoort Portal del Bispe op de Plaça Nova. 
 •  De drie zuilen van de Tempel van Augustus (in de Carrer del Paradís);
 • Ondergrondse Romeinse ruïnes (toegankelijk vanuit het Museu d’História de la Ciutat;
 • Overblijfselen van een Romeins aquaduct (bij de kathedraal);
 • Resten van een Romeinse begraafplaats (te zien vanaf de Plaça de la Vila de Madrid).

Tip: Volg de Romeinse route als je de Romeinse overblijfselen in Barcelona wilt zien.

Fuente de Canaletas: belangrijk symbool Barcelona

Ook de Fuente de Canaletas (=Fontein van Kanaaltjes) behoort voor mij tot de bezienswaardigheden in Barcelona die je gezien moet hebben.

De fontein, die in de negentiende eeuw gebouwd is ter vervanging van het eerdere “water kanaaltje” (in het Spaans: canaleta), is een belangrijk symbool van deze stad in Catalonië.

De Fuente de Canaletas in Barcelona

Want men zegt, dat iedereen die water uit de Canaletas fontein drinkt, verliefd wordt op de stad en op een dag weer terug zal keren naar deze mooie stad aan de Spaanse oostkust… 

Bovendien is de fontein het ontmoetingspunt voor Barça fans, voor het vieren van de overwinningen van de voetbalclub van Barcelona.

Europa’s oudste synagoge

Een andere bezienswaardigheid in Barcelona die ik kan aanbevelen, is de synagoge in de Joodse wijk Call in Barcelona. In 1995 is in de Marlet straat een Joodse synagoge teruggevonden.

Neem een kijkje in Europa´s oudste synagoge. En dwaal rond door de smalle straatjes van de Jodenwijk, in het hart van de Gotische wijk (Barri Gótic). Waar de Joodse gemeenschap van Barcelona vanaf de tiende eeuw bij elkaar leefde. En er zijn eigen synagogen, scholen, badhuizen en winkels had. Totdat de wijk aan het eind van de veertiende eeuw door de lokale bevolking verwoest werd.

Gaudí ’s eerste publieke kunstwerk in Barcelona

Je hebt allicht gehoord van de Sagrada Familia en het Park Güell, twee van Gaudí ’s meesterwerken in Barcelona. Maar weet je wat Gaudí ’s eerste publieke kunstwerk in Barcelona was? Dat waren de lantaarnpalen op de Plaça Reial: de Fanals de la Plaça Reial!

Gaudí heeft deze lantaarnpalen net na zijn afstuderen ontworpen in opdracht van de gemeente Barcelona (in 1878).

De Lantaarnpalen van Gaudí op de Placa Reial in Barcelona

Strijk neer op een van de terrasjes op dit gezellige plein in de stad van Gaudí. En geniet van het uitzicht op deze wel heel bijzondere bezienswaardigheid in Barcelona...

Santa Maria del Mar kerk: de kathedraal van de zee

Een Bastaixo die steen sjouwt voor de bouw van de Santa Maria del Mar kerk

Een van de bezienswaardigheden in Barcelona die nog wel de diepste indruk op mij heeft gemaakt, is de Santa Maria del Mar kerk. Die gebouwd is door en voor het volk.

Wat een sobere, vredige uitstraling heeft deze kerk! En ik moet toegeven, een belangrijke reden waarom deze kerk zo veel indruk op me heeft gemaakt, is het feit dat ik het boek De kathedraal van de Zee van de Spaanse schrijver Ildefonso Falcones had gelezen voordat ik op vakantie naar Barcelona ging.

De kerk ligt in de El Born wijk. Een van de wijken in de Ciutat Vella (=oude stad) van Barcelona. Een charmante oude wijk met smalle, kronkelende straatjes, leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.

Tip! Via de Nederlandstalige website GetYourGuide kun je een rondleiding door de Santa Maria del Mar kerk boeken.

Bares Centenarios in de Raval wijk

Een andere oude wijk in de Ciutat Vella is de Raval wijk. Deze wijk lag vroeger dicht bij de zee en de haven. En was dus een favoriete plek voor scheepslieden die in Barcelona aan wal kwamen en op zoek waren naar vertier. Dit vertier vonden ze inde vele bars die de wijk rijk was.

Bar Marsella - een van de Centenario bars in Barcelona

Een deel van deze bars bestaat tegenwoordig nog, al zijn de meisjes van vertier uit de bars verdwenen. Dit zijn de Bares Centenarios (= bars die meer dan 100 jaar oud zijn). Bijvoorbeeld Casa Almirall en Bar Marsella

Neem een drankje en wat tapas in een van deze oude bezienswaardigheden in Barcelona. En geniet van het oude interieur van deze bars.

Picasso, Miró en andere Modernisten

Ook Picasso, Miró en andere modernisten hebben hun sporen achtergelaten in deze kustplaats in Catalonië.

Zo zijn veel kunstwerken van Picasso te bewonderen in het Picasso Museum in Barcelona. En heeft de kunstenaar de gevelversieringen op het Collegi d’Arquitectes de Barcelona (het gebouw van de architectenvereniging in Barcelona) ontworpen.

Ben je geïnteresseerd in Picasso, volg dan de Picasso route door Barcelona. Of volg de Miró route of Modernisten route door Barcelona. De laatste route komt bijvoorbeeld langs het Palau de la Música en het Hospital Sant Pau. Beiden ontworpen door de Spaanse modernist Lluís Domenech i Montaner.

Tip! Via de Nederlandstalige website GetYourGuide kun je van tevoren al online toegangskaartjes kopen voor het Palau de la Música en het Sant Pau ziekenhuis. Die je tot 24 uur van tevoren nog gratis kunt annuleren.

De haven van Barcelona

Een van de bezienswaardigheden in Barcelona die veel vertellen over het verleden van de Spaanse stad is de haven. De prachtige pakhuizen en voorname herenhuizen in de haven zijn de stille getuigen van Barcelona’s vroegere succes in de zeehandel.

In een van de oude pakhuizen in de haven is tegenwoordig het Museu d'Historia de Catalunya gevestigd. Het Museum van de Geschiedenis van Catalonië.

Het Museum van de Geschiedenis van Catalonië in de haven van Barcelona

Er is overigens ook een groot winkelcentrum met restaurants, bioscoop en aquarium gebouwd in de haven: de Rambla de Mar. Het centrum is te bereiken via een lange houten steiger.  

En o ja, wil je genieten van een prachtig uitzicht over Barcelona en de Middellandse Zee? Dat kan vanuit de bar op de 26ste verdieping van het W Hotel. Het 5-sterren hotel dat helemaal aan het einde van het strand van Barceloneta ligt.

Barcelona’s eerste havenrestaurant

Als laatste op mijn lijstje van bezienswaardigheden in Barcelona die je niet mag missen staat Restaurant Can Ramonet. “Waarom een restaurant?”, zal je denken. Restaurant Can Ramonet is namelijk Barcelona´s eerste havenrestaurant.

Restaurant Can Ramonet - Barcelona's eerste havenrestaurant

Het restaurant dateert uit 1763. En ligt verstopt in de Barceloneta wijk. Geniet er van het interieur. Maar zeker ook van het geweldige eten! In het voorste gedeelte van het restaurant staan verse tapas (veel vis!) uitgestald op grote houten tonnen. Uitnodigend, maar ook praktisch. Want je kunt gewoon aanwijzen wat je graag wilt eten… 

Wil je uitgebreider eten, dan kan dit in het achterste gedeelte van het restaurant.

Terug naar boven>>

Sfeervol overnachten in/rond Barcelona

Praktische tips voor stedentrip Barcelona

Gebruik OV-kaart in Barcelona

Barcelona is groot en niet alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. En allicht ligt je slaapplek ook wat verder weg. Daarom vind ik het handig om het openbaar vervoer te kunnen gebruiken.

Met de Hola BCN OV-kaart kun je 2/3/4/5 dagen onbeperkt gebruik maken van de tram/metro/bus/trein in de stad en de buitenwijken. Ook naar het vliegveld.

Je kunt de kaart thuis al kopen via de gebruikersvriendelijke Nederlandstalige website GetYourGuide.

Koop online kaartjes voor Sagrada Familia

Wil je Gaudí's kunstwerk op eigen houtje bezoeken? Dan raad ik je aan om van tevoren al kaartjes voor de Sagrada Familia te kopen, zodat je niet urenlang in de rij hoeft te staan.

Dit kan makkelijk en snel op de Nederlandse website GetYourGuide. De kaartjes worden dan per mail toegestuurd, evenals een barcode, zodat je de kaartjes niet eens uit hoeft te printen.

Koop online kaartjes voor Parc Güell

Je moet tegenwoordig entree betalen als je het Parc de Güell, een van de meesterwerken van Gaudí in deze afwisselende stad in Oost-Spanje, wilt bezoeken.

Wil je niet ik weet niet hoe lang in de rij staan, koop dan thuis al je entreekaartje. Dit kan via de Nederlandstalige website GetYourGuide.

Het kaartje is een hele dag geldig. En zou je toch niet kunnen op die dag? Tot 24 uur van tevoren kun je het toegangskaartje gratis annuleren.

Koop kaartjes voor andere bouwwerken Gaudí

Wil je het voormalige woonhuis van Gaudí of Casa Vicenz, het eerste project van Gaudí, van binnen bewonderen? Of Gaudí's indrukwekkende modernistische huizen Casa Battló of Casa Milà - La Pedrera?

Ook hiervoor kun je thuis al toegangsbewijzen kopen via de Nederlandstalige website GetYourGuide:

Koop Articket voor meerdere kunstmusea

Wil je tijdens je stedentrip Barcelona meerdere kunstmusea bezoeken, koop dan een Articket.

Hiermee heb je toegang tot 6 topmusea, waaronder het Nationaal Kunstmuseum, het museum van de Hedendaagse Kunst en het Picasso museum.

Het ticket is al de moeite waard zodra je 2 musea wilt bezoeken.

Neem een reisgids mee op vakantie

Ik raad je aan om een reisgids mee te nemen als je naar Barcelona gaat! Hierin vind je korte achtergrond informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden, tips over restaurants, voorgestelde routes en meer. 

Een goede reisgids voor een stedentrip Barcelona vind ik bijvoorbeeld die van Time to Momo (vroeger 100%).

Wil je ook de omgeving van Barcelona verkennen, dan vind ik de reisgids "Catalonië en Barcelona" van de in Barcelona wonende Nederlandse journalist Edwin Winkels een absolute topper.

Historische roman als voorbereiding op Barcelona vakantie

Wil je een beetje een idee krijgen van hoe men in de Middeleeuwen in Barcelona leefde en hou je van historische romans?

Lees dan voordat je op vakantie naar Barcelona gaat het boek 'De kathedraal van de zee'. 

Dit boek is het eerste meesterwerk van Ildefonso Falcones en gaat over het leven in Barcelona en Catalonië in de veertiende eeuw.

Het is een dikke pil, maar ik kon het boek niet meer wegleggen toen ik er eenmaal aan begonnen was...

Terug naar boven>>