Bekende én minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona

Er zijn bezienswaardigheden in Barcelona waar je eenvoudigweg niet omheen kunt tijdens een bezoek aan deze stad in Noordoost Spanje. Bijvoorbeeld de kunstwerken van Gaudí. Daarnaast is er echter nog zo veel meer te zien in Barcelona.

Lees hier welke bekende én minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona je niet mag missen tijdens een stedentrip Barcelona.

En neus ook even door mijn tips. Bijvoorbeeld over waar je van tevoren al kaartjes kunt kopen voor de Sagrada Familia en andere bezienswaardigheden in Barcelona. Zodat je niet onnodig in een lange rij hoeft te wachten.

Bekendste bezienswaardigheden Barcelona

Over de bekendste bezienswaardigheden van Barcelona vind je makkelijk meer informatie. Daarom geef ik hier ook niet meer dan een kort overzicht: 

 • De kunstwerken van Gaudì – de Sagrada Familia kerk, het Güell park en de modernistische huizen Casa Batllò en Casa Milà aan de Passeig de Gracia;
 • La Rambla – een met bomen overdekte boulevard waar artiesten zorgen voor vertier;
 • La Boquería – de bekendste overdekte versmarkt van Barcelona;
 • Barrio Gótico – de Gotische wijk in de oude binnenstad van Barcelona, met o.a. De Santa Eulalia kerk en de Plaça Reial;
 • Passeig de Gracia – de beroemdste en duurste winkelstraat van Barcelona;
 • Montjuïc – een heuvel in het zuidwesten van de stad, met op de top een kasteel en eromheen een groot park met o.a. Miró museum;
 • Camp Nou – het voetbalstadion van voetbalclub Barça;
 • Het strand van Barcelona – een zandstrand met gezellige promenade aan het einde van Las Ramblas.

Minder bekende bezienswaardigheden

Heb je de bekendste bezienswaardigheden in Barcelona gezien? Of wil je graag de hordes toeristen vermijden als je op vakantie bent in deze fascinerende stad aan de oostkust van Spanje? Ga dan op zoek naar de vele minder bekende bezienswaardigheden van Barcelona! En proef de geschiedenis én het dagelijkse leven van de stad van Gaudí...

Romeinse resten

Wist je dat Barcelona is ontstaan uit een castrum, oftewel een Romeins verdedigingswerk? En dat er nog talrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd te zien zijn van de Romeinse stad Barcino?

Deel van de Romeinse stadsomwalling bij de Placa Nova in Barcelona

Duik terug in de tijd en ga op zoek naar bezienswaardigheden in Barcelona die dateren uit de Romeinse Tijd! Je vindt er:

 • Overblijfselen van de Romeinse stadsomwalling, bijvoorbeeld op de Plaça de Ramon Berenguer el Gran; 
 • De Romeinse toegangspoort Portal del Bispe op de Plaça Nova. 
 •  De drie zuilen van de Tempel van Augustus (in de Carrer del Paradís);
 • Ondergrondse Romeinse ruïnes (toegankelijk vanuit het Museu d’História de la Ciutat;
 • Overblijfselen van een Romeins aquaduct (bij de kathedraal);
 • Resten van een Romeinse begraafplaats (te zien vanaf de Plaça de la Vila de Madrid).

Om de Romeinse overblijfselen in Barcelona te zien, kun je de Romeinse route volgen.

Fuente de Canaletas – belangrijk symbool Barcelona

Ook de Fuente de Canaletas (=Fontein van Kanaaltjes) behoort voor mij tot de bezienswaardigheden in Barcelona die je gezien moet hebben.

De fontein, die in de negentiende eeuw gebouwd is ter vervanging van het eerdere “water kanaaltje” (in het Spaans: canaleta), is een belangrijk symbool van deze stad in Catalonië.

De Fuente de Canaletas in Barcelona

Want men zegt, dat iedereen die water uit de Canaletas fontein drinkt, verliefd wordt op de stad en op een dag weer terug zal keren naar deze mooie stad aan de Spaanse oostkust… 

Bovendien is de fontein het ontmoetingspunt voor Barça fans, voor het vieren van de overwinningen van de voetbalclub van Barcelona.

Europa’s oudste synagoge

Een andere bezienswaardigheid in Barcelona die ik kan aanbevelen, is de synagoge in de Joodse wijk Call in Barcelona. In 1995 is in de Marlet straat een Joodse synagoge teruggevonden.

Neem een kijkje in Europa´s oudste synagoge. En dwaal rond door de smalle straatjes van de Jodenwijk, in het hart van de Gotische wijk (Barri Gótic). Waar de Joodse gemeenschap van Barcelona vanaf de tiende eeuw bij elkaar leefde. En er zijn eigen synagogen, scholen, badhuizen en winkels had. Totdat de wijk aan het eind van de veertiende eeuw door de lokale bevolking verwoest werd.

Gaudí ’s eerste publieke kunstwerk in Barcelona

Je hebt allicht gehoord van de Sagrada Familia en het Parc Güell, twee van Gaudí ’s meesterwerken in Barcelona. Maar weet je wat Gaudí ’s eerste publieke kunstwerk in Barcelona was? Dat waren de lantaarnpalen op de Plaça Reial: de Fanals de la Plaça Reial!

Strijk neer op een van de terrasjes op dit gezellige plein in de stad van Gaudí. En geniet van  het uitzicht op deze wel heel bijzondere bezienswaardigheid in Barcelona.

De Lantaarnpalen van Gaudí op de Placa Reial in Barcelona

De lantaarnpalen van Gaudí liggen overigens ook op de zogenaamde Gaudí route. En route die je meeneemt naar o.a. Gaudí's meesterwerken, het museum-huis van Gaudí en Gaudí Experiència. Waar je Gaudí en zijn modernistische architectuur beleeft tijdens een audiovisuele 4D show.

Santa Maria del Mar kerk – de kathedraal van de zee

Een Bastaixo die steen sjouwt voor de bouw van de Santa Maria del Mar kerk

Een van de bezienswaardigheden in Barcelona die nog wel de diepste indruk op mij heeft gemaakt, is de Santa Maria del Mar kerk. Die gebouwd is door en voor het volk.

Wat een sobere, vredige uitstraling heeft deze kerk! En ik moet toegeven, een belangrijke reden waarom deze kerk zo veel indruk op me heeft gemaakt, is het feit dat ik het boek De kathedraal van de Zee van de Spaanse schrijver Ildefonso Falcones had gelezen voordat ik op vakantie naar Barcelona ging.

De kerk ligt in de El Born wijk. Een van de wijken in de Ciutat Vella (=oude stad) van Barcelona. Een charmante oude wijk met smalle, kronkelende straatjes, leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.

Bares Centenarios in de Raval wijk

Een andere oude wijk in de Ciutat Vella is de Raval wijk. Deze wijk lag vroeger dicht bij de zee en de haven. En was dus een favoriete plek voor scheepslieden die in Barcelona aan wal kwamen en op zoek waren naar vertier. Dit vertier vonden ze inde vele bars die de wijk rijk was.

Bar Marsella - een van de Centenario bars in Barcelona

Een deel van deze bars bestaat tegenwoordig nog, al zijn de meisjes van vertier uit de bars verdwenen. Dit zijn de Bares Centenarios (= bars die meer dan 100 jaar oud zijn). Bijvoorbeeld Casa Almirall en Bar Marsella

Neem een drankje en wat tapas in een van deze oude bezienswaardigheden in Barcelona. En geniet van het oude interieur van deze bars.

Picasso, Miró en andere Modernisten

Ook Picasso, Miró en andere modernisten hebben hun sporen achtergelaten in deze kustplaats in Catalonië.

Zo zijn veel kunstwerken van Picasso te bewonderen in het Picasso Museum in Barcelona. En heeft de kunstenaar de gevelversieringen op het Collegi d’Arquitectes de Barcelona (het gebouw van de architectenvereniging in Barcelona) ontworpen.

Ben je geïnteresseerd in Picasso, volg dan de Picasso route door Barcelona. Of volg de Miró route of Modernisten route door Barcelona. De laatste route komt bijvoorbeeld langs het Palau de la Música en het Hospital Sant Pau. Beiden ontworpen door de Spaanse modernist Lluís Domenech i Montaner.

Haven van Barcelona

Een van de bezienswaardigheden in Barcelona die veel vertellen over het verleden van de Spaanse stad is de haven. De prachtige pakhuizen en voorname herenhuizen in de haven zijn de stille getuigen van Barcelona’s vroegere succes in de zeehandel.

In een van de oude pakhuizen in de haven is tegenwoordig het Museu d'Historia de Catalunya gevestigd. Het Museum van de Geschiedenis van Catalonië.

Het Museum van de Geschiedenis van Catalonië in de haven van Barcelona

Er is overigens ook een groot winkelcentrum met restaurants, bioscoop en aquarium gebouwd in de haven: de Rambla de Mar. Het centrum is te bereiken via een lange houten steiger.  

En o ja, wil je genieten van een prachtig uitzicht over Barcelona en de Middellandse Zee? Dat kan vanuit de bar op de 26ste verdieping van het W Hotel. Het 5-sterren hotel dat helemaal aan het einde van het strand van Barceloneta ligt.

Barcelona’s eerste havenrestaurant

Als laatste op mijn lijstje van bezienswaardigheden in Barcelona die je niet mag missen staat Restaurant Can Ramonet. “Waarom een restaurant?”, zal je denken. Restaurant Can Ramonet is namelijk Barcelona´s eerste havenrestaurant.

Restaurant Can Ramonet - Barcelona's eerste havenrestaurant

Het restaurant dateert uit 1763. En ligt verstopt in de Barceloneta wijk. Geniet er van het interieur. Maar zeker ook van het geweldige eten! In het voorste gedeelte van het restaurant staan verse tapas (veel vis!) uitgestald op grote houten tonnen. Uitnodigend, maar ook praktisch. Want je kunt gewoon aanwijzen wat je graag wilt eten… 

Wil je uitgebreider eten, dan kan dit in het achterste gedeelte van het restaurant.


Mijn tips!

Praktische tips

Koop online kaartjes voor Sagrada Familia

Bezoek je Gaudí's kunstwerk liever op eigen houtje? Dan raad ik je aan om van tevoren al kaartje voor de Sagrada Familia te kopen. Zodat je niet urenlang in de rij hoeft te staan. Dit kan makkelijk en snel op de Nederlandse website Ticketbar. De kaartjes worden dan per mail toegestuurd. Evenals een barcode, zodat je de kaartjes niet eens uit hoeft te printen.

Koop online kaartjes voor Parc Güell

Een absolute aanrader voor een stedentrip Barcelona vind ik Parc de Güell, een van de meesterwerken van Gaudí in deze afwisselende stad in Oost Spanje. Koop van tevoren al je entreekaartje via de Nederlandstalige website GetYourGuide, zodat je niet onnodig in de rij hoeft te staan. En verken het park op eigen tempo. Het kaartje is een hele dag geldig.

Gebruik OV-kaart in Barcelona

Barcelona is groot en niet alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. En allicht ligt je slaapplek ook wat verder weg. Dan is het handig om het openbaar vervoer te kunnen gebruiken. Met de Hola BCN OV-kaart kun je 2/3/4/5 dagen onbeperkt gebruik maken van de tram/metro/bus/trein in de stad en de buitenwijken. Ook naar het vliegveld.

Leuke activiteiten in Barcelona

Verken Barcelona op de fiets

Wil je Barcelona per fiets verkennen? Bij Baja Bikes kun je fietsen huren. Het Nederlandse bedrijf heeft een gevarieerd aanbod aan goede kwaliteit fietsen: fietsen met of zonder kinderzitje, kinderfietsen, tandems en elektrische fietsen. Maar je kunt natuurlijk ook meefietsen met een van de Nederlandstalige fietstours door Barcelona van Baja Bikes.

Ontdek Barcelona met officiële Nederlandstalige gids

Wil je de Sagrada Familia onder begeleiding van een Nederlandse gids zien? Als officiële gids mag Robbert van RobBCN rondleidingen geven in de Sagrada Familia en andere musea in Catalonië! Bovendien organiseert Robbert originele wandel- en fietstours door zijn favoriete stad in Spanje. En excursies in de  omgeving.

Een bijzondere picknick in Barcelona

De bijzondere picknick in Barcelona van Picnic! Picnic! is voor mij een gastronomische, culturele én ontspan ervaring, waarbij je de Catalaanse stad op een andere manier leert kennen. Bovendien steun je kleine bedrijven buiten het toeristische deel van deze populaire stad in Noordoost Spanje. Een perfecte vorm van duurzaam toerisme dus.

Bezoek kunstmusea in Barcelona

Hou je van kunst en wil je tijdens je stedentrip Barcelona musea bezoeken? Overweeg dan om een Articket te kopen. Dat toegang geeft tot 6 topmusea in deze bijzondere stad in Catalonië. O.a. het nationaal kunstmuseum, het museum van hedendaagse kunst en het Picasso museum. Het ticket is al de moeite waard zodra je 2 musea wilt bezoeken. Je kunt het Articket kopen via de Nederlandse website Ticketbar.

Voetbalwedstrijd van FC Barcelona of Espanyol

Of wat zeg je ervan om tijdens je vakantie in Barcelona een voetbalwedstrijd te zien en de sfeer in een Spaans voetbalstadion te proeven? De Nederlandse reisorganisatie Equipo Voetbalreizen organiseert voetbalreizen naar Barcelona, Madrid, Sevilla en Valencia. Waarbij vlucht, voetbalticket en hotel voor je geregeld worden.

Rondleiding door stadion FC Barcelona

Ben je voetbalfan? Dan raad ik je absoluut aan om een kijkje achter de schermen te nemen in het Camp Nou stadion van voetbalclub FC Barcelona, een van de beste clubs van Spanje! Op de Nederlandse website TicketBar kun je eenvoudig in het Nederlands online tickets kopen voor de Rondleiding door het stadion van FC Barcelona.

Op de Nederlandse websites TicketBar en GetYourGuide koop je overigens nog veel meer kaartjes voor activiteiten in Barcelona en omgeving. 

Klik hier voor een volledig overzicht van de activiteiten in Barcelona en omgeving waarvan je op TicketBar kaartjes kunt kopen.

Boeken en reisgidsen voor vakantie Barcelona

Historische roman als voorbereiding op Barcelona vakantie

Hou je van historische romans? Lees dan voordat je op vakantie naar Barcelona gaat het boek 'De kathedraal van de zee'! Dit boek is het eerste meesterwerk van Ildefonso Falcones. En gaat over het leven in Barcelona en Catalonië in de veertiende eeuw.

Accommodaties in Barcelona & omgeving


Keer terug van Bezienswaardigheden Barcelona naar Vakantie Barcelona
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Eten in een Michelin restaurant in Valencia

  Jul 08, 19 06:46 AM

  Op Spanje voor Jou lees je welke Michelin restaurants Valencia rijk is

  Lees meer

 2. De 10 mooiste vakantiehuizen in Spanje van TUI Villas

  Jun 25, 19 02:59 AM

  De 10 mooiste vakantiehuizen in Spanje van TUI Villas op Spanje voor Jou

  Lees meer

 3. Grote keuze aan vakantiehuizen in Spanje bij TUI Villa's

  Jun 24, 19 11:04 AM

  Zoek je een mooi vakantiehuis in Spanje? Dan ben je bij TUI Villa's aan het juiste adres. De keuze is zo groot, dat ik je hier wat hulp geef bij het zoeken.

  Lees meer