Bezienswaardigheden in Barcelona die je niet mag missen   

Er zijn bezienswaardigheden in Barcelona waar je eenvoudigweg niet omheen kunt tijdens een bezoek aan deze stad in Noordoost Spanje. Bijvoorbeeld de kunstwerken van Gaudí. Er is echter nog zo veel meer te zien in Barcelona.

Lees hier welke bekende én minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona je niet mag missen tijdens je stedentrip Barcelona.

De bekendste bezienswaardigheden in Barcelona

Over de bekendste bezienswaardigheden van Barcelona vind je makkelijk meer informatie. Daarom geef ik hier ook niet meer dan een kort overzicht ervan: 

 • De kunstwerken van Gaudì – te weten de Sagrada Familia kerk, het Güell park en de modernistische huizen Casa Batllò en Casa Milà aan de Passeig de Gracia.
 • La Rambla – een met bomen overdekte boulevard waar artiesten zorgen voor vertier
 • La Boquería – de bekendste overdekte versmarkt van Barcelona
 • Barrio Gótico – de Gotische wijk in de oude binnenstad van Barcelona, met o.a. De Santa Eulalia kerk en de Plaça Reial
 • Passeig de Gracia – de beroemdste en duurste winkelstraat van Barcelona
 • Montjuïc – een heuvel in het zuidwesten van de stad, met op de top een kasteel en eromheen een groot park met o.a. Miró museum
 • Camp Nou – het voetbalstadion van voetbalclub Barça
 • Het strand van Barcelona – aan het einde van Las Ramblas ligt tegenwoordig een heerlijk zandstrand met gezellige promenade.

Andere bezienswaardigheden in Barcelona

Hier wil ik je meer vertellen over de minder bekende bezienswaardigheden van Barcelona. Bijvoorbeeld over de verschillende kunstenaarsroutes die door Barcelona en de Romeinse overblijfselen die je terugvindt in deze Catalaanse kustplaats. 

Romeinse resten

Wist je dat Barcelona is ontstaan uit een castrum, oftewel een Romeins verdedigingswerk? En dat er nog talrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd te zien zijn van de Romeinse stad Barcino?

Deel van de Romeinse stadsomwalling bij de Placa Nova in Barcelona

Duik terug in de tijd en ga op zoek naar bezienswaardigheden in Barcelona die dateren uit de Romeinse Tijd! Je vindt er:

 • Overblijfselen van de Romeinse stadsomwalling, bijvoorbeeld op de Plaça de Ramon Berenguer el Gran; 
 • De Romeinse toegangspoort Portal del Bispe op de Plaça Nova. 
 •  De drie zuilen van de Tempel van Augustus (in de Carrer del Paradís);
 • Ondergrondse Romeinse ruïnes (toegankelijk vanuit het Museu d’História de la Ciutat;
 • Overblijfselen van een Romeins aquaduct (bij de kathedraal);
 • Resten van een Romeinse begraafplaats (te zien vanaf de Plaça de la Vila de Madrid).

Om de Romeinse overblijfselen in Barcelona te zien, kun je de Romeinse route volgen.

De Fuente de Canaletas – een belangrijk symbool van Barcelona

Ook de Fuente de Canaletas (=Fontein van Kanaaltjes) behoort voor mij tot de bezienswaardigheden in Barcelona die je gezien moet hebben.

De fontein, die in de negentiende eeuw gebouwd is ter vervanging van het eerdere “water kanaaltje” (in het Spaans: canaleta), is een belangrijk symbool van deze stad in Catalonië.

De Fuente de Canaletas in Barcelona

Want men zegt, dat iedereen die water uit de Canaletas fontein drinkt, verliefd wordt op de stad en op een dag weer terug zal keren naar deze mooie stad aan de Spaanse oostkust… 

Bovendien is de fontein het ontmoetingspunt voor Barça fans, voor het vieren van de overwinningen van de voetbalclub van Barcelona.

Europa’s oudste synagoge in de Joodse wijk Call

Een andere bezienswaardigheid in Barcelona die ik kan aanbevelen, is de synagoge in de Joodse wijk Call in Barcelona. In 1995 is in de Marlet straat een Joodse synagoge teruggevonden.

Neem een kijkje in Europa´s oudste synagoge. En dwaal rond door de smalle straatjes van de Jodenwijk, in het hart van de Gotische wijk (Barri Gótic). Waar de Joodse gemeenschap van Barcelona vanaf de tiende eeuw bij elkaar leefde. En er zijn eigen synagogen, scholen, badhuizen en winkels had. Totdat de wijk aan het eind van de veertiende eeuw door de lokale bevolking verwoest werd.

De Fanals de la Plaça Reial – Gaudí ’s eerste publieke kunstwerk in Barcelona

Je hebt allicht gehoord van de Sagrada Familia en het Parc Güell, twee van Gaudí ’s meesterwerken in Barcelona. Maar weet je wat Gaudí ’s eerste publieke kunstwerk in Barcelona was? Dat waren de lantaarnpalen op de Plaça Reial: de Fanals de la Plaça Reial!

Strijk neer op een van de terrasjes op dit gezellige plein in de stad van Gaudí. En geniet van  het uitzicht op deze wel heel bijzondere bezienswaardigheid in Barcelona.

De Lantaarnpalen van Gaudí op de Placa Reial in Barcelona

De lantaarnpalen van Gaudí liggen overigens ook op de zogenaamde Gaudí route. En route die je meeneemt naar o.a. Gaudí's meesterwerken, het museum-huis van Gaudí en Gaudí Experiència. Waar je Gaudí en zijn modernistische architectuur beleeft tijdens een audiovisuele 4D show.

De Santa Maria del Mar kerk – de kathedraal van de zee

Een Bastaixo die steen sjouwt voor de bouw van de Santa Maria del Mar kerk

Een van de bezienswaardigheden in Barcelona die nog wel de diepste indruk op mij heeft gemaakt, is de Santa Maria del Mar kerk. Die gebouwd is door en voor het volk.

Wat een sobere, vredige uitstraling heeft deze kerk! En ik moet toegeven, een belangrijke reden waarom deze kerk zo veel indruk op me heeft gemaakt, is het feit dat ik het boek De kathedraal van de Zee van de Spaanse schrijver Ildefonso Falcones had gelezen voordat ik op vakantie naar Barcelona ging.

De kerk ligt in de El Born wijk. Een van de wijken in de Ciutat Vella (=oude stad) van Barcelona. Een charmante oude wijk met smalle, kronkelende straatjes, leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.

De Bares Centenarios in de Raval wijk

Een andere oude wijk in de Ciutat Vella is de Raval wijk. Deze wijk lag vroeger dicht bij de zee en de haven. En was dus een favoriete plek voor scheepslieden die in Barcelona aan wal kwamen en op zoek waren naar vertier. Dit vertier vonden ze inde vele bars die de wijk rijk was.

Bar Marsella - een van de Centenario bars in Barcelona

Een deel van deze bars bestaat tegenwoordig nog, al zijn de meisjes van vertier uit de bars verdwenen. Dit zijn de Bares Centenarios (= bars die meer dan 100 jaar oud zijn). Bijvoorbeeld Casa Almirall en Bar Marsella

Neem een drankje en wat tapas in een van deze oude bezienswaardigheden in Barcelona. En geniet van het oude interieur van deze bars.

Picasso, Miró en andere Modernisten

Ook Picasso, Miró en andere modernisten hebben hun sporen achtergelaten in deze kustplaats in Catalonië.

Zo zijn veel kunstwerken van Picasso te bewonderen in het Picasso Museum in Barcelona. En heeft de kunstenaar de gevelversieringen op het Collegi d’Arquitectes de Barcelona (het gebouw van de architectenvereniging in Barcelona) ontworpen.

Ben je geïnteresseerd in Picasso, volg dan de Picasso route door Barcelona. Of volg de Miró route of Modernisten route door Barcelona. De laatste route komt bijvoorbeeld langs het Palau de la Música en het Hospital Sant Pau. Beiden ontworpen door de Spaanse modernist Lluís Domenech i Montaner.

De haven van Barcelona

Een van de bezienswaardigheden in Barcelona die veel vertellen over het verleden van de Spaanse stad is de haven. De prachtige pakhuizen en voorname herenhuizen in de haven zijn de stille getuigen van Barcelona’s vroegere succes in de zeehandel.

In een van de oude pakhuizen in de haven is tegenwoordig het Museu d'Historia de Catalunya gevestigd. Het Museum van de Geschiedenis van Catalonië.

Het Museum van de Geschiedenis van Catalonië in de haven van Barcelona

Er is overigens ook een groot winkelcentrum met restaurants, bioscoop en aquarium gebouwd in de haven: de Rambla de Mar. Het centrum is te bereiken via een lange houten steiger.  

En o ja, wil je genieten van een prachtig uitzicht over Barcelona en de Middellandse Zee? Dat kan vanuit de bar op de 26ste verdieping van het W Hotel. Het 5-sterren hotel dat helemaal aan het einde van het strand van Barceloneta ligt.

Restaurant Can Ramonet – Barcelona’s eerste havenrestaurant

Als laatste op mijn lijstje van bezienswaardigheden in Barcelona die je niet mag missen staat Restaurant Can Ramonet. “Waarom een restaurant?”, zal je denken. Restaurant Can Ramonet is namelijk Barcelona´s eerste havenrestaurant.

Restaurant Can Ramonet - Barcelona's eerste havenrestaurant

Het restaurant dateert uit 1763. En ligt verstopt in de Barceloneta wijk. Geniet er van het interieur. Maar zeker ook van het geweldige eten! In het voorste gedeelte van het restaurant staan verse tapas (veel vis!) uitgestald op grote houten tonnen. Uitnodigend, maar ook praktisch. Want je kunt gewoon aanwijzen wat je graag wilt eten… 

Wil je uitgebreider eten, dan kan dit in het achterste gedeelte van het restaurant.

Meer weten over een vakantie Barcelona?

Wil je meer weten over een vakantie naar de stad van Gaudì? Lees dan mijn vakantietips Barcelona! Over comfortabele appartementen, sfeervolle hotelletjes, leuke activiteiten in Barcelona en meer…


Keer terug van Bezienswaardigheden Barcelona naar Vakantie Barcelona
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Ukulandia –creatieve vakanties bij Nederlanders in Sierra de Grazalema

  Mar 14, 19 05:59 AM

  Informatie over en aanbod van creatieve vakanties bij Ukulandia, in de Sierra de Grazalema in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië, Zuid Spanje).

  Lees meer

 2. Rustgevend Nederlands vakantiehuis Casa Lo Es in bergen Valencia

  Feb 26, 19 08:43 AM

  Casa Lo Es - vakantiehuis met Nederlandse eigenaresse in de bergen van Valencia voor rustzoekers en natuurliefhebbers | te huur voor korte en lange periodes | plek voor creatieve en ontspanvakanties i…

  Lees meer

 3. De 10 mooiste nieuwe ontdekkingen in Spanje van Eliza was Here

  Feb 26, 19 07:00 AM

  Kleinschalige hotels en vakantiehuizen weg van het massatoerisme in Andalusië en Catalonië en op de Balearen.

  Lees meer