Leuke, originele en gratis activiteiten in Barcelona voor jong en oud

Ben je benieuwd naar wat je kunt doen in de stad van Gaudí in Catalonië? Neus dan eens door deze leuke, originele, sportieve en gratis activiteiten in Barcelona!

En ga je met kinderen op vakantie naar Barcelona? Kijk dan welke activiteiten ik voor kinderen aanbeveel in deze prachtige stad in Oost-Spanje! Ik heb de activiteiten opgesplitst in:

NB. Lees ook meer over wat je kunt zien tijdens een stedentrip Barcelona, welke minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona ik aanbeveel en wat Marta's insider tips zijn.

Leuke activiteiten in Barcelona

Verken Barcelona op de fiets

Wat zeg je ervan om Barcelona per fiets te verkennen? Je kunt in Barcelona een prachtige fietstour met Nederlandse gids maken via fietsbedrijf El Ciclo van Barcelona-expert Annebeth Vis.

Alle gidsen van El Ciclo wonen al lange tijd in Barcelona en kunnen je meenemen naar de hoogtepunten én naar verborgen plekjes in de stad van Gaudí.

Je kunt zelf aangeven waar je voorkeur naar uitgaat, want in principe zijn deze Nederlandstalige fietstours door Barcelona privé tours waarbij je met je eigen gezelschap op pad gaat. 

In de schoolvakanties biedt El Ciclo echter ook een Nederlandstalige groepstour met een groepsgrootte van maximaal 8 personen aan. 

Fiets je liever op eigen houtje door Barcelona? Dan kun je bij El Ciclo ook uitstekende fietsen huren, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Bezoek de Sagrada Familia

Een absoluut onmisbare activiteit in Barcelona vind ik een bezoek aan de Sagrada Familia kerk.

Wil je de kerk op eigen houtje bekijken, dan raad ik je sterk aan om zeker van april t/m september online al toegangskaartjes voor de Sagrada Familie kopen, zodat je niet ik weet niet hoe lang in de rij hoeft te staan. Dit kan bijvoorbeeld via de gebruikersvriendelijke Nederlandstalige website van GetYourGuide. Je kunt de kaartjes dan tot 24 uur van tevoren gratis annuleren.

Wil je echter méér te weten komen over Gaudí en zijn meesterwerk? Bezoek de kerk dan onder begeleiding van de Nederlandse gids Robbert! Hij is groot Gaudí fan en weet werkelijk álles over de bijzondere Spaanse kunstenaar. Bovendien mag hij als enige in het Nederlands rondleidingen binnen in de Sagrada Familia geven.

Een paar keer per week geeft hij een Nederlandstalige groepsrondleiding door de kerk. Maar je kunt ook een privé tour bij hem boeken.

Bezoek andere bouwwerken van Gaudí

Maar de Sagrada Familia kerk is niet het enige bouwwerk van Gaudí in Barcelona. Loop zeker ook langs de huizen Casa Milà - La Pedrera plus Casa Battló op de Passeig de Gracia. Ook deze gebouwen kun je overigens van binnen zien, evenals het voormalige woonhuis van Gaudí plus Casa Vicenz, het eerste huis dat Gaudí in Barcelona gebouwd heeft.

En dan is er natuurlijk nog het Parc Güell, een park met kleurrijke mozaïeken plus vele natuurlijke vormen.

Verken de Montjuïc berg

Ga een dag op avontuur op de Montjuïc berg! Deze activiteit in Barcelona is een absolute aanrader voor volwassenen én kinderen! Het avontuur begint al als je de kabelbaan naar de Montjuïc neemt.

Vervolgens kun je er op verkenning in het openluchtmuseum Poble Espanyol, cultuur proeven in mooie musea, heerlijk wandelen plus picknicken in mooie tuinen, genieten van prachtige uitzichten op Barcelona en meer.

Bezoek een museum in Barcelona

Hou je van kunst of wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Barcelona en Catalonië? Zorg dan dat je lang genoeg in Barcelona bent om er ook een paar musea te kunnen bezichtigen. Want wat liggen er veel prachtige musea in Barcelona! Een paar voorbeelden zijn het Picasso museum, het Fundaciò Joan Miró museum, het maritiem museum plus het historisch museum.

Als je niet onnodig in de rij wilt staan, kun je die de Nederlandstalige website GetYourGuide online al entreekaartjes kopen voor het:

Tip: Het Articket is een entreekaartje voor 6 musea in Barcelona: het nationaal kunstmuseum, museum van hedendaagse kunst, Picasso museum, Antoni Tàpies museum, Joan Miró museum en het centrum van hedendaagse cultuur. Het is de moeite waard zodra je 2 musea bezoekt.

Tapas eten in Barcelona

Hou jij van tapas eten? Ook in Barcelona zijn er tegenwoordig talrijke plekken waar je tapas en pintxos kunt eten! Rond de Passeig de Gracia, in de Gotische wijk, de El Raval wijk, de Sant Antoní wijk en meer. De tapas staan prachtig opgesteld rond de bar, zodat je kunt zien wat je bestelt.

Wil je meer weten over hoe je tapas bestelt en meegenomen worden naar lekkere tapas plekken? Dan kun je ook meegaan met een tapastour door Barcelona. Er zijn wandel- en fietstours. En je kunt tapas eten ook combineren met een Flamenco show:

Terug naar boven>>

Originele activiteiten in Barcelona

Ervaar Gaudí

Een bijzondere activiteit in Barcelona vind ik een bezoek aan Gaudí Experiencia, een interactief museum waarin je de wereld van Gaudí op een leuke manier kunt ervaren en beleven.

Zo kun je er een 4D film over Spanje’s bekende architect zien plus meer over zijn leven en werken te weten komen aan de hand van interactieve schermen. En voor kinderen is er een afdeling waarin ze spelenderwijs meer leren over Gaudí plus zijn werken.

Het museum ligt dicht bij het Parc Güell, dus je kunt een bezoek aan beiden mooi met elkaar combineren.

Bijzondere wandeltochten door Barcelona

Er zijn talrijke gidsen die je tijdens een wandeltour door Barcelona de hoogtepunten van de stad van Gaudí laten zien. Maar je kunt ook kiezen voor bepaalde ‘themawandelingen’.

Zo is er bijvoorbeeld een wandeltocht langs plaatsen die in het boek ‘De Schaduw van de Wind’ beschreven zijn of een modernisme wandeltocht, kun je de Gothische wijk al wandelend beter leren kennen én kun je een Engelstalige rondleiding door de Santa Maria del Mar kerk krijgen, de kerk waar de Spaanse schrijver Ildefonso zo mooi over geschreven heeft in het boek De Kathedraal van de Zee.

Beleef Barcelona tijdens een feest

Wil je de stad van Gaudí op een bijzondere manier beleven? Zorg dan dat je rond bijvoorbeeld Pasen of Kerst een stedentrip Barcelona plant. Want in de week voor Pasen kun je Paasprocessies van dichtbij meemaken. En rond kerst zie je er caganers en Tíos de Nadal.

Andere leuke feesten om mee te maken in Barcelona vind ik de Feesten van Santa Eulalia, de co-beschermheilige van Barcelona. Als er o.a. optochten met reuze figuren gehouden worden.

Bibberen in de ijsbar van Barcelona

Een cultureel hoogtepunt is deze activiteit in Barcelona niet, maar origineel vind ik het wel.

Op het strand van Barcelona is namelijk een ijsbar gebouwd, waarbij muren, verlichting én decoraties van ijs zijn gemaakt! Om het ijs bevroren te houden, is het er constant -5°C. En dan nog wordt al het ijs minstens twee keer per jaar vernieuwd.

Een wel heel bijzondere bar om een drankje te drinken dus…

Rondleiding door bierbrouwerij

Een originele activiteit in Barcelona vind ik tenslotte ook een rondleiding door een bierbrouwerij, waarbij je een kijkje achter de schermen neemt bij de Spaanse bierbrouwerij Estrella Damm en uiteraard ook een aantal bieren mag proeven.

De brouwerij ligt bij het vliegveld van Barcelona, iets ten zuiden van de Catalaanse stad, in het plaatsje El Prat de Llobregat.

Terug naar boven>>

Sportieve activiteiten in Barcelona

Verken Barcelona op de fiets

Wat zeg je ervan om Barcelona per fiets te verkennen? Je kunt in Barcelona een prachtige fietstour met Nederlandse gids maken via fietsbedrijf El Ciclo van Barcelona-expert Annebeth Vis.

Alle gidsen van El Ciclo wonen al lange tijd in Barcelona en kunnen je meenemen naar de hoogtepunten én naar verborgen plekjes in de stad van Gaudí.

Je kunt zelf aangeven waar je voorkeur naar uitgaat, want in principe zijn deze Nederlandstalige fietstours door Barcelona privé tours waarbij je met je eigen gezelschap op pad gaat. 

In de schoolvakanties biedt El Ciclo echter ook een kleinschalige groepstour met een groepsgrootte van maximaal 8 personen aan. 

Fiets je liever op eigen houtje door Barcelona? Dan kun je bij El Ciclo ook uitstekende fietsen huren, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Rondleiding door stadion FC Barcelona

Ben je voetbalfan? Dan raad ik je absoluut aan om een kijkje achter de schermen te nemen in het Camp Nou stadion van voetbalclub FC Barcelona, een van de beste clubs van Spanje! Een leuke én sportieve activiteit in Barcelona...

Voetbalwedstrijd van FC Barcelona of Espanyol

Een andere sportieve activiteit in Barcelona die een absolute topper voor voetballiefhebbers is, is het bijwonen van een voetbalwedstrijd in Camp Nou en de sfeer in een Spaans voetbalstadion te proeven!

Het Nederlandse bedrijf Equipo Voetbalreizen organiseert voetbalreizen naar Barcelona, Madrid, Sevilla en Valencia waarbij vlucht, voetbalticket en hotel voor je geregeld worden.

Terug naar boven>>

Gratis activiteiten in Barcelona

Gratis routes door Barcelona

Een gratis activiteit in Barcelona die ik absoluut de moeite waard vind voor architectuur- en kunstliefhebbers zijn de kunstenaarsroutes door Barcelona!

Deze gratis routes nemen je niet alleen mee langs de werken van de Spaanse architect en kunstenaar Gaudí, maar ook langs de werken van Picasso, Miró en andere Spaanse modernisten als Lluís Domenech i Montaner:

Een magische fonteinshow

Hou je van fonteinen en muziekshows? Ga dan ook naar de magische fontein (=Font Màgicaaan de voet van de Montjuïc, bij het Palau Nacional. 

Een paar keer per week wordt hier een magische fonteinshow gehouden; een spektakel van licht, water en muziek. Hou er wel rekening mee dat deze gratis activiteit in Barcelona tegenwoordig behoorlijk wat toeristen aantrekt.

Concerten op de Plaça Reial

Als je in de zomer op vakantie in Barcelona bent, heb je misschien het geluk dat er op dat moment een concert gegeven wordt op de Plaça Reial.

Op dit gezellig plein worden in de zomermaanden namelijk talrijke openluchtactiviteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld de openluchtconcerten tijdens het La Mercè Festival in september.

Het strand van Barcelona

En ga ook zeker even uitwaaien aan het strand van Barcelona, dat midden in de stad ligt!

Als je La Rambla uitloopt, kom je vanzelf uit bij het Barceloneta strand (Playa de la Barceloneta), een strand met brede boulevard plus lekker zandstrand dat verder naar het noorden (ongeveer bij de dierentuin van Barcelona) overgaat in andere zandstranden.

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassen vind ik dit een leuke gratis activiteit in Barcelona.

Terug naar boven>>

Activiteiten voor kinderen in Barcelona

Ervaar Gaudí

Een bijzondere activiteit in Barcelona die zeker ook leuk is voor kinderen vind ik een bezoek aan Gaudí Experiencia, een interactief museum waarin je de wereld van Gaudí op een leuke manier kunt ervaren en beleven.

Zo kun je er een 4D film over Spanje’s bekende architect zien plus meer over zijn leven en werken te weten komen aan de hand van interactieve schermen. En voor kinderen is er een afdeling waarin ze spelenderwijs meer leren over Gaudí plus zijn werken.

Het museum ligt dicht bij het Parc Güell, dus je kunt een bezoek aan beiden mooi met elkaar combineren.

Verken Barcelona op de fiets

Een andere leuke activiteit voor kinderen in Barcelona vind ik een fietstour door de stad van Gaudí.

Bij het Nederlandse bedrijf Baja Bikes kun je goede kwaliteit fietsen huren: fietsen met of zonder kinderzitje, kinderfietsen, tandems en elektrische fietsen.

Maar je kunt er ook een fietstour met Nederlandstalige gids door Barcelona boeken.

Het strand van Barcelona

Als je met kinderen op vakantie naar Barcelona gaat, maak dan ook tijd vrij om naar het strand van Barcelona te gaan, dat midden in de stad ligt! Als je La Rambla uitloopt, kom je vanzelf uit bij het Barceloneta strand (Playa de la Barceloneta), dat verder naar het noorden overgaat in andere zandstranden. 

Je kunt een stedentrip Barcelona dus prima combineren met een strandvakantie!

Tip: wil je lekker veel naar het strand tijdens je stedentrip Barcelona, kijk dan eens naar een appartement in de Poble Nou wijk.

Verken de Montjuïc berg

Een leuk uitstapje voor jong en oud tijdens je vakantie in Barcelona vind ik verder een bezoek aan de Montjuïc berg.

Wat is hier veel te zien en doen! Je vindt er een kasteel en het openluchtmuseum Poble Espanyol. Je kunt er heerlijk wandelen in mooie tuinen, cultuur proeven in verschillende musea en meer. Plus de kabelbaan naar de Montjuïc nemen…

Rondleiding door stadion FC Barcelona

Zijn jullie voetbalfans? Dan raad ik je absoluut aan om een kijkje achter de schermen te nemen in het Camp Nou stadion van voetbalclub FC Barcelona, een van de beste clubs van Spanje!

Dit wordt gegarandeerd een onvergetelijke ervaring voor je kind!

Boottocht langs de kust van Barcelona

Of wat zeg je ervan om een met een oud piratenschip een boottocht langs de kust van Barcelona te maken?

De boottocht duurt 75 minuten en is een activiteit die altijd goed in de smaak valt bij kinderen.

Honden en fietsen mogen mee en aan boord kun je versnaperingen kopen. Kaartjes voor de boottocht kun je van tevoren al kopen via de Nederlandse website GetYourGuide.

De dierentuin van Barcelona

Houden jullie van dieren? Dan zullen de kinderen het zeker leuk vinden om naar de dierentuin van Barcelona (=Parc Zoològic de Barcelona) te gaan, op de rand van de Bareloneta wijk en de Poblenou wijk.

Ook al is het een stadsdierentuin, de dierentuin doet er alles aan om de meer dan 400 soorten dieren die er leven een goede leefomgeving te geven.

Er zijn overigens ook nog andere activiteiten voor kinderen als ponyrijden en rijden in elektrische auto's.

Het Aquarium van Barcelona

Of wat zeg je ervan om met je kinderen naar het aquarium van Barcelona te gaan en meer te weten te komen over de zeebodem en de vele soorten die daar leven?

Loop in het aquarium zeker ook door de glazen tunnel van het Oceanarium, om zo van wel heel dichtbij haaien langs te zien zwemmen! Deze kinderactiviteit in Barcelona bevindt zich in de Port Vell, oftewel de oude haven van de stad.

Als je geen zin hebt om lange tijd in de rij te staan om een kaartje te kopen, kun je van tevoren al via GetYourGuide de toegangskaartjes kopen.

het pretpark van Barcelona

Ga je naar Barcelona met kinderen? Ga dan zeker ook een dag naar het  Parc d’atraccions del Tibidabo, oftewel hetTibidabo pretpark.

Het pretpark van Barcelona is gelegen op de Tibidabo berg, aan de rand van Barcelona.

En biedt niet alleen vermaak voor jong en oud, maar ook een prachtig uitzicht over de stad van Gaudí in Catalonië.

Ben je op zoek naar meer activiteiten in Barcelona? Kijk dan verder op de Nederlandse website GetYourGuide:

Accommodaties in Barcelona & omgeving

Lees meer over Barcelona