Barcelona buiten de gebaande paden – tips van een local

Als men over Barcelona praat, dan gaat het vaak over de Sagrada Família, de Ramblas, Casa Milà, Casa Batlló of Park Güell. Het Barcelona buiten de gebaande paden is echter net zo prachtig!

Geboren en getogen in Barcelona ken ik de stad van Gaudí als geen ander. Met veel plezier neem ik je hier mee naar onbekende parels in de hoofdstad van Catalonië, waar toeristen niet of nauwelijks komen. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn insiders tips!

Binnentuin van Convent de Sant Agustí

Het San Agustí klooster in Barcelona

Wil je Barcelona buiten de gebaande paden beleven, ga dan op zoek naar rustige binnentuinen!

Want in het oude stadscentrum van Barcelona bevinden zich talloze prachtige binnentuinen en patio’s waar toeristen niet of nauwelijks komen. 

Een van deze heerlijke plekjes is het oude Convent de Sant Agustí, dat een prachtige binnenplaats heeft met een barretje waar je in alle rust een lekker hapje kunt eten.

Pleinen met bogen

Mercadal plein in de Sant Andreu wijk in Barcelona

Wat je ook tegenkomt in Barcelona als je de gebaande paden verlaat, zijn heerlijke pleinen. Het door bogen omgeven Plaça Reial plein valt bij iedereen in de smaak. 

Maar in Barcelona zijn nog meer van dit soort pleinen te vinden!

Ga bijvoorbeeld naar het Plaça Masades plein in La Sagrera of het Plaça del Mercadal plein in Sant Andreu als je de toeristenstroom wilt ontlopen en wilt genieten van het échte Barcelona.

Straatkunst bij textielfabriek Can Battló

Straatkunst in straatje van voormalige textielfabriek Can Batlló in Barcelona

En wist je dat Barcelona in de vorige eeuw een belangrijke industriële stad was? Dit zie je nog steeds terug in de vele vervallen of omgebouwde fabrieken en schoorstenen die her en der te vinden zijn. 

Een van de meest indrukwekkende fabriekscomplexen die je nog kunt bezoeken, is de oude textielfabriek van Can Batlló, die net zo groot is als het Camp Nou.

Deze vervallen oude fabriek wordt nu als buurthuis, moestuin, bibliotheek plus atelier gebruikt door jonge kunstenaars en buurtbewoners.

Lopend door de stille en verlaten straten kom je daarom ook de mooiste straatkunst tegen.

De wasserij van Horta

Huisjes Carrer d'Aiguafreda in Horta, de voormalige was-wijk van Barcelona

Een andere insider tip voor Barcelona is de Horta wijk. Deze wijk was vroeger namelijk de wasserij van Barcelona, waar de was van de rijke families uit Barcelona werd.

In deze wijk waar water in overvloed was, zaten vrouwen te wassen. Alles handmatig uiteraard, met werkdagen van wel 10 uur. De was werd op maandag opgehaald in de stad en op zaterdag teruggebracht. 

De sporen van dit beroep dat tussen de zeventiende en twintigste eeuw uitgevoerd werd, zijn nog steeds terug te vinden achter de verscholen Carrer d'Aiguafreda (=straat van het koude water).

Hier kun je nog de waterput plus de esplanade waar de was opgehangen werd zien, evenals de schattige eenvoudige huizen van de families die de was deden.

Barcelona's eerste stadstuin

Doolhof in Parc Laberint d'Horta, eerste stadstuin Barcelona

De oudste tuin van Barcelona bevindt zich eveneens in de Horta wijk. In deze tuin vind je een prachtig labyrint, dat voor veel pret bij kleinere (en wat oudere) kinderen zorgt. 

Het Parc del Laberint d'Horta is een mooi voorbeeld van een achttiende eeuwse neoklassieke tuin. Het is een verborgen schat, waar je heerlijk kunt wandelen en ontspannen.

De lokale bevolking komt hier graag in het weekend met de familie om te ontspannen of te picknicken.

Openluchtzwembad

Parc de la Creueta del Coll in Barcelona - openluchtzwembad in zomer

Ga je in de zomer met kinderen op vakantie naar Barcelona? Ga dan zeker ook naar het Parc de la Creueta del Coll toe, dat gelegen is op de heuvel tussen Vallcarca en El Carmel, en neem je zwemspullen mee!

Want in de zomermaanden doet de grote vijver van dit bijzondere park in Barcelona namelijk dienst als openbaar zwembad! De lokale bevolking komt er dan lekker afkoelen en ontspannen. 

Een andere verborgen parel in dit park is overigens het kunstwerk 'Ode aan het water' van Eduardo Chillida, dat met zijn gewicht van 50 ton boven het water hangt.

Een onafgebouwd hotel

Torre Baró op de heuvels van Collserola in Barcelona

Een van mijn lievelingsplekken in de misschien wel bekendste stad van Spanje die je nog niet in reisgidsen tegenkomt, is verder het uitkijkpunt van Torre Baró, op de heuvels van Collserola aan de rand van de stad. 

De plek wordt voornamelijk door de lokale bevolking bezocht en biedt een adembenemend uitzicht over de stad en wat er achter de bergen zit.

Bovendien is het onafgebouwde hotel, dat op een kasteel lijkt, heel leuk om te zien.

Een Romeinse begraafplaats

Romeinse begraafplaats in Barcelona

Ben je geïnteresseerd in de Romeinse tijd, bezoek dan ook de Romeinse begraafplaats als je op vakantie in Barcelona bent. Deze bevindt zich echter pal naast de bekende en toeristische Las Ramblas!

Vanaf een uitkijkplatform op het Plaça de la Vila de Madrid plein kun je de graven van bewoners van het Romeinse Barcino zien, die in die tijd buiten de stadsmuren langs de weg begraven werden.

Heel indrukwekkend en gewoon gratis om te zien!

De bloemenwijk

Aan de voet van de berg Montjuïc vind je de 'bloemenwijk', een gebied waar straatnamen genoemd zijn naar bloemen, zoals Dàlia, Begònia, Gessamí en Crisantem. Het mooiste deel van de bloemenwijk vind ik de Carrer de la Font Florida straat.

In deze rustige straat liggen prachtige huizen. Deze plaats werd namelijk in 1930 gekocht van baron Esponellà door een coöperatie van arbeiders, die een reeks huizen met tuin in Engelse stijl lieten bouwen.

De huizen zijn tot de dag van vandaag overgebleven en vormen een uniek en mooi gezicht.

Een kattenfontein

Mijn laatste insider tip voor als je Barcelona buiten de gebaande paden wilt beleven, is tenslotte de kattenfontein in de tuinen van Laribal, op de berg van Montjuïc: La Font del Gat.

De fontein is zo bekend in Catalonië, dat ze in een bekend Catalaans kinderliedje bezongen wordt.

Vroeger kwamen mensen naar La Font del Gat toe om zich te vermaken tijdens de zogenoemde fontades.

Tegenwoordig is het een rustige plek die vooral door locals en verliefde stelletjes bezocht wordt. En waar je kunt eten in een restaurant van Josep Domènech i Montaner.

Lees meer over Barcelona

Sfeervol overnachten in/rond Barcelona

Appartementen in Barcelona

Campings bij Barcelona