Ontdek de Montjuïc tijdens je stedentrip naar Barcelona

Met zijn 173 meter hoogte is de Montjuïc een natuurlijke grens in Barcelona en een bezoek aan deze heuvel is een must tijdens je stedentrip. Op de berg heb je niet alleen een prachtig uitzicht, maar er is ook nog eens genoeg te doen en te beleven. Uit ervaring weten wij dat een bezoek aan de Montjuïc tijdens je stedentrip naar Barcelona zeker de moeite waard is. 

Kasteel op de Montjuïc

Het beruchte kasteel van Montjuïc in Barcelona

Bij de Montjuïc in Barcelona denk ik meteen aan het kasteel boven op de heuvel. Dat een onstuimig recent verleden heeft.

Het kasteel van Montjuïc werd namelijk gebruikt als fort tijdens de Spaanse successieoorlog, maar diende vrij recentelijk ook als gevangenis tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als een expositieruimte. Een bezoek aan het kasteel is dus echt iets voor cultuurliefhebbers. Vanuit het kasteel kun je ook de haven en de stad Barcelona bewonderen.

De begraafplaats van de Montjuïc

Begraafplaats op de Montjuïc in Barcelona (Catalonië)

Het ‘Cementeri de Montjuïc’ vind ik zelf een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Montjuïc in Barcelona.

De begraafplaats ligt tegen de flanken van de stadsheuvel. Je kunt er genieten van het uitzicht over de industriële haven en de Middellandse zee.

Bovendien is de begraafplaats prachtig om te zien. Er zijn maar weinig toeristen die van deze plek afweten en de toegang is ook nog eens gratis. Dus je zult geen drukte zoals bij de Sagrada Familia aantreffen. 

De tuinen op de Montjuïc

Cactustuin op de Montjuïc in havenplaats Barcelona

Als je van wandelen houdt zijn de vele tuinen op de Montjuïc een heerlijke plek om naar toe te gaan en tegelijkertijd aan de drukte in Barcelona te ontsnappen.

Geniet van fantastische uitzichten over stad en zee. Er is niet één, maar er zijn meerdere tuinen te bezoeken. Twee van de mooiste tuinen vinden wij de Jardins Mossèn Costa i Llobera en de Jardins Laribal.

Tip: neem een kleedje, wat snacks en drinken mee. Zo kun je genieten van een picknick in het gras met een prachtig uitzicht over de stad.

Poble Espanyol

Poble Espanyol - openluchtmuseum op de Montjuïc in Barcelona

Poble Espanyol is een openluchtmuseum op de berg van de Montjuïc in Barcelona. Waar verschillende Spaanse gebouwen en bouwstijlen te bewonderen zijn in een ‘Spaans Dorp’.

Van oorsprong werd het aangelegd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1929. Het was de bedoeling om dit dorp na de tentoonstelling af te breken. Maar omdat het zo populair was onder de bevolking en toeristen, is dit nooit gebeurd.

In Poble Espanyol kun je genieten van een hapje en een drankje, maar het is ook een leuke plek om te winkelen.

Een bezoek aan Poble Espanyol is prima te combineren met andere bezienswaardigheden zoals de magische fonteinen.

Tip: Via de Nederlandstalige website Getyourguide kun je van tevoren al kaartjes voor je bezoek aan Poble Espanyol kopen. Zodat je niet onnodig in de rij hoeft te staan.

Kunst kijken op de Montjuïc

En wist je dat er ook verschillende interessante musea op de Montjuïc in Barcelona liggen? Bijvoorbeeld de Fundació Joan Miró, een fantastisch museum met werken van deze surrealistische, Catalaanse kunstenaar.

En het Museu Nacional d'Art de Catalunya of MNAC. Oftewel het Catalaans kunstmuseum. Met Catalaanse kunst van alle tijden én disciplines.

Aan de voet van de berg vind je nog het CaixaForum, waar tijdelijke exposities worden gehouden. Dit museum is gevestigd in een oude modernistische textielfabriek.

Tip: Ben je van plan om meerdere musea in Barcelona te bezoeken? Koop dan een zogenaamd Articket (bijvoorbeeld via de Nederlandstalige website GetYourGuide).

Met de kabelbaan naar de Montjuïc

Wil je genieten van meerdere uitzichten over de stad? Ga dan met de kabelbaan van de haven naar Montjuïc.

De kabelbaan is te herkennen aan de felrode kleur van de gondels die je op de heuvel brengen.

Er is ook nog een andere kabelbaan die je naar het kasteel helemaal op de top van de berg brengt.

Voor beide kabelbanen moet je een kaartje kopen, maar wat je ervoor terug krijgt is onbetaalbaar!

Tip: Ook voor de kabelbaan naar de Montjuïc in Barcelona kun je online  kaartjes kopen via de Nederlandse website GetYourGuide.

De magische fonteinen

Fonteinshow aan de voet van de Montjuïc in Barcelona

Maar ook een bezoekje aan de magische fonteinen, de Font Màgica in het Catalaans, mag je niet overslaan tijdens je stedentrip Barcelona. Al trekt het tegenwoordig behoorlijk wat toeristen aan.

De magische fonteinshow is een spektakel van licht, water en muziek, gehouden aan de voet van de Montjuïc bij het Palau Nacional.

De shows vinden een aantal dagen per week plaats. En ze zijn het mooist als het goed donker is.

TIP! Combineer een bezoek aan een fonteinshow aan de voet van de Montjuïc met een wandeling op de stadsheuvel. En geniet van een fantastisch uitzicht over de verlichte stad.

Sporten op de Montjuïc

Tenslotte is de Montjuïc berg in Barcelona ook een mooie bestemming voor sportliefhebbers. Want Barcelona biedt meer dan FC Barcelona en Camp Nou. Eén daarvan is de Olympische ring op de Montjuïc berg in Barcelona. Waar in 1992 de Olympische spelen gehouden werden.

Je vindt er allerhande sportfaciliteiten, waaronder twee zwembaden en een stadion. Plus een sportmuseum. Vanuit een van de zwembaden, dat alleen in de zomer geopend is, heb je een fantastisch uitzicht! 

Misschien ook interessant