De verering van San Vicente Martir in Valencia

Zie je op 22 januari een processie in de straten van Valencia? Dan ben je getuige van de jaarlijkse processie ter ere van San Vicente Martir! Beschermheilige van de Fallas stad in Zuidoost Spanje. En de bekendste martelaar van Spanje.

Lees hier meer over deze jonge Spaanse martelaar en over de religieuze feestdag van San Vicente Mártir.

Wie was San Vicente Martir?

San Vicente Martir (ook wel Vicente de Huesca) is de bekendste en vermoedelijk de eerste martelaar van Spanje. Geboren in Huesca aan het einde van de derde eeuw, wordt hij diaken (=dienaar) bij bisschop Valero van Zaragoza.

In 303 beginnen de Romeinen Christenen te vervolgen. Vicente wordt dan gevangen genomen. En in Valencia lange tijd op wrede wijze gemarteld.

Zijn lichaam lijkt echter niets van deze pijniging te merken. En pas als de Romeinen de marteling staken, sterft de jonge diaken Vicente, in januari 304.

Beeld van San Vicente Mártir, de belangrijkste martelaar van Spanje

Hij wordt buiten voor de gieren gegooid. Maar een kraai beschermt zijn lichaam tegen de wilde dieren. En nadat de Romeinen zijn aan een molensteen vastgebonden lichaam in zee hebben gegooid, spoelt het weer aan op het strand van Cullera. 

Uiteindelijk begraven lokale Christenen zijn lichaam. En begint de Christelijke verering van de Spanje's bekendste martelaar.

Feestdag van San Vicente Martir

Processie ter ere van San Vicente Mártir in Valencia (Spanje)

De beschermheilige van Valencia wordt ieder jaar op 22 januari vereerd. Het religieuze feest begint ’s morgens met een mis in de kathedraal van Valencia.

Vervolgens wordt het beeld van de heilige martelaar in een processie door de straten van deze kustplaats in Spanje gedragen. De processie begint en eindigt in de kathedraal. En voert langs de plekken in Valencia waar Spanje's eerste martelaar begin vierde eeuw gemarteld is. 

Op 22 januari wordt overigens ook de doop van San Vicente Ferrer gevierd. Die een grote aanbidder was van San Vicente Martir.

Als je ’s middags een optocht van mensen in Middeleeuwse kledij in de straten van de kustplaats in Spanje ziet, dan is dit om de doop van San Vicente Ferrer te herdenken.

Crypte van San Vicente

Dat martelaar Vicente de Huesca sinds jaar en dag een belangrijk figuur voor de Valencianen is geweest, bewijst de ondergrondse crypte, die in 1989 naast de kathedraal van Valencia gevonden is. De Cripta Arqueológica de la Cárcel de San Vicente (=Crypte van de Gevangenis van San Vicente).

Het Visigotische bouwwerk dateert uit de zesde eeuw. En is een van de oudste bezienswaardigheden in Valencia. Een aanrader!

Crypte van San Vicente Mártir in Valencia

Een bezoek aan de goed bewaarde crypte neemt je mee door een stuk geschiedenis van Valencia stad. Want naast de crypte kun je er nog andere Romeinse, Visigotische en Moorse overblijfselen bewonderen.

Adres: Plaça de l´Arquebisbe 1, Valencia
Openingstijden: di t/m za 9:30–19 uur; zon-& feestdagen 9:30–15 uur; ma gesloten
Entree: volwassenen €2; kids <12jr/studenten/gepensioneerden €1; zondag gratis

Relikwie in kathedraal Valencia

In 1970 heeft Valencia verder van een Italiaanse familie een relikwie van de Spaanse heilige gekregen: een onderarm.

Spanje's martelaar San Vicente Mártir in de kathedraal van Valencia

Het relikwie van San Vicente Martir is te zien in de kathedraal van Valencia. Nu hebben Valencianen nog een plek om het hele jaar door hun beschermheilige te vereren.

Pelgrimsroute

Ik zei het al: na de dood van Vicente de Huesca begonnen Christenen de Spaanse martelaar te vereren. Zij wilden zien waar Vicente geboren was. Waar hij gemarteld was. En waar hij begraven lag. Zo ontstond de Pelgrimsroute van San Vicente Mártir: de Camino de San Vicente Mártir.

Pelgrimsroute Camino de San Vicente Mártir (Oost Spanje)

De 650 kilometer lange Spaanse pelgrimsroute begint in geboorteplaats Huesca. Om te eindigen in de sterf- en rustplaats Valencia van Spanje's bekendste martelaar. En voert je onderweg door de mooie steden Zaragoza, Teruel en Castellón.


Keer terug van San Vicente Mártir naar Vakantie Valencia
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Nog meer tips van insiders op Spanje voor Jou!

  Dec 04, 19 05:29 AM

  Lees nu nog meer insider-tips op Spanje voor Jou! Van Spanje experts die al jarenlang in Spanje wonen. Of gespecialiseerd zijn in bv kinder- of fietsvakanties.

  Lees meer

 2. Casa Sarandy: een ontspannen vakantie bij Vlamingen in Málaga's bergen

  Nov 29, 19 08:06 AM

  Verblijf in de gastenkamer of het vakantiehuis van Casa Sarandy in de bergen van Málaga; en geniet van een zorgeloze ontspan- of actieve vakantie in Andalusië!

  Lees meer

 3. Een vakantie in Castillië La Mancha – het land van Don Quijote

  Nov 29, 19 03:35 AM

  Informatie en tips voor een vakantie in Castillië La Mancha in Midden Spanje: bezienswaardigheden, sfeervolle accommodaties, rondreizen, stedentrips en meer.

  Lees meer