Hotel Hospes Palacio del Bailío: bijzonder 5-sterren hotel in Córdoba

Vanaf het eerste ogenblik dat ik Hotel Hospes Palacio del Bailío binnenkom, ben ik diep onder de indruk. En hoe meer ik van dit 5-sterren hotel in Córdoba zie, hoe mooier ik het ga vinden! Wat een schat aan geschiedenis herbergt dit hotel in Andalusië!

Gran Capitán Suite in hotel Palacio del Bailío
Resten van Romeinse domus onder hotel Palacio del Bailío

Beleef dit bijzonder hotel in Zuid Spanje in zijn volle glorie! Door te ontbijten boven op de resten van een Romeinse Domus, te genieten van een geur- en kleurrijke tuin met zwembad en te ontspannen in een Romeinse Spa.

Om het hotel ten volste te kunnen waarderen, doe ik hier kort de geschiedenis van het gebouw uit de doeken. Verder vertel ik wat over de bijzondere ervaringen die je in hotel Palacio del Bailío op kunt doen. En tenslotte geef ik je een tip hoe je het hotel ook kunt beleven als je er níet overnacht.

Geschiedenis Hotel Palacio del Bailío

Huidige ingang van Hotel Palacio del Bailío in Córdoba
Originele trap uit 16e eeuw in hotel Palacio del Bailío

Hotel Palacio del Bailío is gevestigd in een oud herenhuis in het hoogste deel van Córdoba, dat het centrum was van de voormalige hoofdstad van kalifaat Al-Andalús. En voor die tijd het hart van de Romeinse nederzetting. Want het paleis blijkt gebouwd te zijn boven op een Romeinse domus, op steenworp afstand van het Forum Romanum.

Het huis heeft zijn naam echter te danken aan de man die na de verovering van Córdoba op de moren het paleis heeft bewoond: de bialío (=de man die alle financiën regelde) van de religieus-militaire Orde van San Juan, de Orde die Fernando III in 1236 hiep omCórdoba terug te veroveren.

In het paleis zijn veel oorspronkelijke elementen uit de zestiende tot de achttiende eeuw bewaard gebleven: trappen, deuren, plafonds, raamluiken, fonteinen en zelfs schilderingen.

Typisch Moorse bogen in hotel Palacio del Bailío
Arabische elementen in Hotel Hospes Palacio del Bailío

Bovendien zijn er door de eeuwen heen nog talrijke elementen met historische waarden aan het herenhuis toegevoegd: typisch Moorse decoraties, plus fresco’s van belangrijke historische gebeurtenissen en figuren: b.v. de inname van Granada, de Gran Capitán (Fernando III, die Córdoba terugveroverd heeft) en scenes uit het boek van Don Quijote.

En als klap op de vuurpijl heeft men er in de twintigste eeuw resten van een Romeinse domus teruggevonden: een goed bewaard gebleven mozaïeken vloer, stukken beschilderde muur, stukken van pilaren en een afwateringsysteem.

Niet voor niets is Hotel Hospes Palacio del Bailío tegenwoordig een beschermd monument in Spanje...

Beleef Hotel Hospes Palacio del Bailío

Overdekte binnenplaats met 18e eeuwse muurschildering boven op Romeinse resten
Spa in Hotel Hospes Palacio del Bailío

Het is een prachtige ervaring om te zien hoe de vele historische elementen naadloos zijn verweven in het interieur van het eerste 5-sterren hotel van Córdoba!

Wat zeg je er bijvoorbeeld van om te ontbijten in een overdekte patio (=binnenplaats) met een enorme achttiende eeuwse muurschildering en glazen vloer die de opgravingen van de Romeinse domus laat zien?

Of om ’s avonds op de binnenplaats van de voormalige paardenstallen te dineren onder het genot van mooie achtergrondmuziek (klassiek, Jazz, Flamenco of anders)?

Zwembad Hotel Hospes Palacio del Bailío
Relaxruimte in tropische binnentuin hotel Palacio del Bailío

Een andere heerlijke ervaring in Hotel Hospes Palacio del Bailío vind ik ook om de geluiden, geuren en kleuren op te snuiven in de exotische binnentuin met zwembad. Terwijl je zwemt, een boek leest of een lekker hapje eet.

Verder kun je ontspannen in de Romeinse Spa van dit bijzondere hotel in Zuid Spanje. Een Spa met koud-, lauw- en warmwaterbad. En uiteraard met massage mogelijkheden.

En hou je van kunst? Dan is een verblijf in bijvoorbeeld de Gran Capitán suite of Don Quijote suite een beleving op zich!

Tip! Ik weet dat lang niet iedereen kan overnachten in dit 5-sterren hotel in Córdoba. Je kunt de sfeer echter ook uitstekend proeven door er:

 • te lunchen (gourmet 3-gangen-menu voor €21);
 • te dineren en tegelijkertijd te genieten van prachtige muzikale voorstellingen (op de Flamceno voorselling na hoef je niet extra te betalen voor een voorstelling);
 • naar de Spa te komen (er zijn verschillende pakketten).

Conclusie

Ik vind het in de oude binnenstad van Córdoba gelegen Hotel Hospes Palacio del Bailío een uitzonderlijk mooi en sfeervol hotel. Met prachtige historische schatten, die op een fantastische manier zijn verweven in de rest van het moderne doch minimalistische interieur. Een verblijf in dit 5-sterren hotel in Andalusië is werkelijk een ervaring op zich. Waar je absoluut de tijd voor moet nemen als je er tijdens je vakantie in Córdoba verblijft.

Meer weten of boeken?

Wil je meer weten over dit bijzonder hotel in het historisch centrum van Córdoba? Of wil je weten wanneer Hotel Hospes Palacio del Bailío beschikbaar is? Ga dan naar Booking.com:

Meer sfeervolle slaapplekken in provincie Córdoba
Nieuwe pagina's

 1. Oude schepen op het Pasaia Maritiem Festival in Baskenland (N-Spanje)

  May 25, 22 08:15 AM

  Op het Pasaia Maritiem Festival kun je van 26 t/m 29 mei 2022 o.a. oude zeilschepen bewonderen in de haven van de Baskische kustplaats Pasaia (Spanje). Info>>

  Lees meer

 2. Kleine campings op idyllische plekken in Zuid-Spanje

  May 24, 22 09:53 AM

  Kleine campings in Zuid-Spanje liggen vooral verscholen in het binnenland van Andalusië en Murcia, maar sommigen liggen ook aan de kust. Mijn favorieten>>

  Lees meer

 3. Gezellige, rustig gelegen kleine campings in Midden-Spanje

  May 24, 22 02:44 AM

  Kleine campings in Midden-Spanje (10-100 staplaatsen) zijn prachtig gelegen natuurcampings. Mijn favorieten in Madrid, Extremadura, Aragon, Navarra & Castilla.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder