Hotel Palacio del Bailío: 5-sterren hotel in Córdoba met Romeinse Spa

Vanaf het eerste ogenblik dat ik Hotel Hospes Palacio del Bailío binnenkom, ben ik diep onder de indruk. Hoe meer ik van dit 5-sterren hotel in Córdoba zie, hoe mooier ik het ga vinden! Wat een schat aan geschiedenis herbergt dit hotel in Andalusië! En wat een fantastische sfeer ademt het uit!

Gran Capitán Suite in hotel Palacio del Bailío
Resten van Romeinse domus onder hotel Palacio del Bailío

Ook als je niet overnacht in dit luxe hotel in Zuid-Spanje, kun je de sfeer plus de geschiedenis van dit hotel bovendien van dichtbij beleven door er bijvoorbeeld te komen eten of er een bezoek te brengen aan de Romeinse Spa plus kleurrijke Mediterrane tuin met buitenzwembad...

Geschiedenis Hotel Palacio del Bailío

Huidige ingang van Hotel Palacio del Bailío in Córdoba
Originele trap uit 16e eeuw in hotel Palacio del Bailío

Hotel Palacio del Bailío is gevestigd in een oud herenhuis in het hoogste deel van Córdoba, dat het centrum was van de voormalige hoofdstad van kalifaat Al-Andalús. En voor die tijd het hart van de Romeinse nederzetting. Want het paleis blijkt gebouwd te zijn boven op een Romeinse domus, op steenworp afstand van het Forum Romanum.

Het huis heeft zijn naam echter te danken aan de man die na de verovering van Córdoba op de moren het paleis heeft bewoond: de bialío (=de man die alle financiën regelde) van de religieus-militaire Orde van San Juan, de Orde die Fernando III in 1236 hiep omCórdoba terug te veroveren.

In het paleis zijn veel oorspronkelijke elementen uit de zestiende tot de achttiende eeuw bewaard gebleven: trappen, deuren, plafonds, raamluiken, fonteinen en zelfs schilderingen.

Typisch Moorse bogen in hotel Palacio del Bailío
Arabische elementen in Hotel Hospes Palacio del Bailío

Bovendien zijn er door de eeuwen heen nog talrijke elementen met historische waarden aan het herenhuis toegevoegd: typisch Moorse decoraties, plus fresco’s van belangrijke historische gebeurtenissen en figuren: b.v. de inname van Granada, de Gran Capitán (Fernando III, die Córdoba terugveroverd heeft) en scenes uit het boek van Don Quijote.

En als klap op de vuurpijl heeft men er in de twintigste eeuw resten van een Romeinse domus teruggevonden: een goed bewaard gebleven mozaïeken vloer, stukken beschilderde muur, stukken van pilaren en een afwateringsysteem.

Niet voor niets is Hotel Hospes Palacio del Bailío tegenwoordig een beschermd monument in Spanje...

Beleef Hotel Hospes Palacio del Bailío

Overdekte binnenplaats met 18e eeuwse muurschildering boven op Romeinse resten
Spa in Hotel Hospes Palacio del Bailío

Het is een prachtige ervaring om te zien hoe de vele historische elementen naadloos zijn verweven in het interieur van het eerste 5-sterren hotel van Córdoba!

Wat zeg je er bijvoorbeeld van om te ontbijten in een overdekte patio (=binnenplaats) met een enorme achttiende eeuwse muurschildering en glazen vloer die de opgravingen van de Romeinse domus laat zien?

Of om ’s avonds op de binnenplaats van de voormalige paardenstallen te dineren onder het genot van mooie achtergrondmuziek (klassiek, Jazz, Flamenco of anders)?

Zwembad Hotel Hospes Palacio del Bailío
Relaxruimte in tropische binnentuin hotel Palacio del Bailío

Een andere heerlijke ervaring in Hotel Hospes Palacio del Bailío vind ik ook om de geluiden, geuren en kleuren op te snuiven in de exotische binnentuin met zwembad. Terwijl je zwemt, een boek leest of een lekker hapje eet.

Verder kun je ontspannen in de Romeinse Spa van dit bijzondere hotel in Zuid Spanje. Een Spa met koud-, lauw- en warmwaterbad. En uiteraard met massage mogelijkheden. En hou je van kunst? Dan is een verblijf in bijvoorbeeld de Gran Capitán suite of Don Quijote suite een beleving op zich!

Ook als je niet in dit 5-sterren hotel in Córdoba verblijft, kun je er de sfeer uitstekend proeven door er:

  • te lunchen (een gourmet 3-gangen-menu kostte in 2019 €21);
  • te dineren en tegelijkertijd te genieten van prachtige muzikale voorstellingen (op de Flamceno voorselling na hoef je niet extra te betalen voor een voorstelling);
  • naar de Spa te komen.

Conclusie

Ik vind het in de oude binnenstad van Córdoba gelegen Hotel Hospes Palacio del Bailío een uitzonderlijk mooi en sfeervol hotel met prachtige historische schatten die op een fantastische manier zijn verweven in een modern doch minimalistisch interieur.

Een verblijf in dit 5-sterren hotel in Andalusië is werkelijk een ervaring op zich waar je absoluut de tijd voor moet nemen als je er tijdens je vakantie in Córdoba verblijft!

Meer sfeervolle slaapplekken in provincie Córdoba