Bekende én minder bekende bezienswaardigheden in Córdoba (Andalusië)

Verken niet alleen de bekendste bezienswaardigheden in Córdoba als de moskee-kathedraal en het Alcázar als je op vakantie in deze oude Moorse stad in Andalusië bent. Maar ontdek ook de minder bekende bezienswaardigheden, zodat je deze gemoedelijke stad in Zuid-Spanje in zijn geheel beleeft! 

Ga hier met mij mee naar mijn favoriete plekken in Córdoba die niet door toeristen overspoeld worden. En die ik ontdekt hebt dankzij de Nederlandse gids Francisco van Ontdek Cordoba.

En lees eventueel eerst kort wat de bekendste bezienswaardigheden in Córdoba zijn.

Bekendste bezienswaardigheden Córdoba

De vijf bekendste bezienswaardigheden in Córdoba zijn:

 • de moskee-kathedraal
 • het Alcázar de los Reyes Cristianos
 • de Joodse wijk (=judería)
 • de patio's (=binnenplaatsen)
 • de Romeinse brug

Minder bekende bezienswaardigheden

Plaza de Potro

Plaza del Potro in Córdoba (Andalusië)
Posada del Potro in Córdoba (Zuid Spanje)
Interactief Flamenco museum in de Posada del Potro (Córdoba)

Een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Córdoba is de Plaza del Potro, d.w.z. het plein van het veulen. Waarom dit plein zo heet, is niet helemaal duidelijk. Misschien omdat er een fontein met veulen staat. En misschien omdat er op dit plein veulens en muilezels verkocht zijn.

Feit is in ieder geval dat er in de linker hoek van het plein de prachtige Posada del Potro ligt: een herberg met op de begane grond paardenstallen. Tegenwoordig is in deze voormalige herberg een Flamenco centrum gevestigd. Dat van de vroegere stallen een interactief Flamenco museum heeft gemaakt. Erg leuk! Ook als je met kinderen in Córdoba bent.

De toegang is gratis. Ook als er op zondag om 12 uur op de binnenplaats een Flamenco voorstelling gegeven wordt. Er zijn alleen beperkte plaatsen, dus het is wel verstandig om 's ochtends al kaartjes te gaan halen.

In de rechterhoek van de Plaza del Potro bevindt zich verder het museum van Julio Romero de Torres, een bekende schilder uit Córdoba. Het museum is gevestigd in het voormalige ziekenhuis van de Liefdadigheid (=hospital de la Caridad), evenals het museum van de Schone Kunsten (=museo de las Bellas Artes).

Plaza de la Corredera

De Plaza de la Corredera
De overdekte markt Mercado de Sánchez Peña in Córdoba

Een andere prachtige bezienswaardigheid in Córdoba vind ik de Plaza de la Corredera. Dit plein is de enige rechthoekige Plaza Mayor in Andalusië.

Het plein uit de zeventiende eeuw is gebouwd in de toentertijd typische barrok-stijl. En heeft veel functies gehad. O.a. zijn er op dit plein stierengevechten gehouden. Tegenwoordig is het een gezellig plein met talrijke restaurants en terrasjes.

Op de Plaza de la Corredera van Córdoba vind je bovendien de overdekte markt Mercado de Sánchez Peña. Oorspronkelijk was dit zestiende eeuwse gebouw het Casa Consistorial (=Huis van de Kerkraad). Later is het een gevangenis geweest. En in de negentiende eeuw is het een hoedenfabriek geweest. 

Plaza de las Tendillas

Plaza de las Tendillas met standbeeld van El Gran Capitán in Córdoba
Klokkentoren met gitaarmuziek op de Plaza de las Tendillas (Córdoba)

En dan is er nog de Plaza de las Tendillas, een andere mooie, grappige en gezellige bezienswaardigheid in Córdoba. Het levendige plein ligt aan het einde van de Joodse wijk en dichtbij het Romeinse Forum. En bevindt zich in het gezellige winkelgebied van Córdoba.

Neem er samen met de lokale bevolking een drankje of hapje op een van de talrijke terrasjes. En kijk dan ook eens naar het standbeeld in het midden van het plein. Dit is de Gran Capitán: de Grote Militaire Leider, die Córdoba heeft terugveroverd op de Moren.

Je zult zien dat het hoofd van het standbeeld echter een andere kleur heeft. Dit zou niet het hoofd zijn van de Gran Capitán, maar van een bekende stierenvechter in Córdoba (Lagartijo)...

Een ander leuk detail van de Plaza de las Tendillas is de klokkentoren: ieder kwartier hoor je geen bel luiden, maar gitaarmuziek (soleares Flamenco muziek van gitarist Juan Serrano)...

Tip: Op de Plaza de las Tendillas ligt ook het Palacio Colomares Hotel, dat eerst het huis was van de Graven van Colomares. Een mooie uitvalsbasis voor een stedentrip Córdoba. Zeker als je ook het huidige Córdoba wilt proeven; en wilt winkelen...

De Koninklijke paardenstallen

Koninklijke paardenstallen van Córdoba (Andalusië)

Een best bijzondere bezienswaardigheid in Córdoba zijn verder de Koninklijke stallen (=Caballerizas Reales). Deze paardenstallen liggen naast het Alcázar de los Reyes Cristianos. En zijn in 1570 door koning Filipe II, die zelf een groot paardenliefhebber was, gebouwd voor het fokken van een nieuw paardenras: de Caballos Andaluzes (=Andalusische paarden).

Je kunt de paardenstallen zo binnen lopen. Behalve tijdens en net voor een paardenshow.

De Arabische baden van het Alcázar

In 1903 werden per toeval de Baños del Alcázar Califal de Córdoba ontdekt. Oftewel de Arabische baden van het Alcázar, die gebruikt zijn geworden door de Kalief van Córdoba.

In die tijd waren de baden direct verbonden met het Alcázar (=paleis van de Kalief).

De baden zijn waarschijnlijk de belangrijkste Arabische baden van Córdoba geweest. Vanaf 2006 zijn ze als museum voor het publiek geopend.

De Mercado Victoria

Mercado Victoria - gastronomische markt in de Jardines de Victoria in Córdoba (Andalusië)
Binnenkant van gourmet markt Mercado Victoria (Córdoba)

Een vrij nieuwe bezienswaardigheid in Córdoba is de Mercado Victoria in de Jardines de la Victoria. Het is de eerste gastronomische markt van Andalusië, waar je terecht kunt voor een lekker hapje en een drankje. En heeft zijn deuren in 2013 geopend.

De gastronomische markt is gevestigd in een prachtig gebouw, dat in 1877 als eerste caseta voor de Feria de Córdoba (=jaarlijkse feesten van Córdoba) gebouwd is. 

Het Palacio del Bailío

Overdekte binnenplaats met 16e eeuws fresco in Palacio del Bailío (Córdoba)
Romeinse resten onder Palacio del Bailío (Córdoba)
Aanbouw met typisch Arabische bogen in Palacio del Bailío

Een al net zo bijzondere bezienswaardigheid in Córdoba vind ik het Palacio del Bailío: Een paleis dat dateert uit de zestiende eeuw. En dat boven op de resten van een Romeins huis gebouwd blijkt te zijn.

Het paleis is vol van historische schatten. Onder andere overblijfselen van het Romeinse huis, een zestiende eeuwse muurschildering en muurschilderingen van belangrijke historische figuren en gebeurtenissen. 

Het paleis is tegenwoordig een 5-sterren hotel. Je kunt het paleis dus niet zomaar binnen. Maar als je er komt lunchen of dineren, of als je er naar de Spa komt (een sfeervolle binnenruimte met koud-, lauw- en warmwaterbad plus buitenzwembad in Mediterrane tuin), kun je wel degelijk het paleis van binnen bewonderen. En dan tegelijkertijd genieten van de rust en bijzondere sfeer om je heen...

Lees meer over het Palacio del Bailío>>

Interessante musea in Córdoba

En wist je dat deze gemoedelijke stad in Andalusië ook een aantal interessante musea herbergt? Voor kunst-, archeologie- én geschiedenisliefhebbers. Ook deze musea zijn interessante bezienswaardigheden in Córdoba:

 • Het archeologische museum (=museo arqueológico) - het belangrijkste archeologisch museum van Andalusië, dat gevestigd is in het Palacio de los Paez de Castillejo, een Renaissance gebouw met 3 binnenplaatsen plus toegang tot een Romeins theater; in het museum vind je voorwerpen van Iberische, Romeinse, West-Gotische en Moorse oorsprong.
 • Het museum van Julio Romero de Torres – een klein kunstmuseum met schilderijen van Julio Romero de Torres, een bekende kunstenaar uit Córdoba; het museum is gevestigd in het voormalige ziekenhuis Hospital de la Caridad, dat gelegen is aan de Plaza del Potro.
 • Het museum voor de Schone Kunsten (=museo de Bellas Artes) – ook dit museum is gevestigd in het voormalige ziekenhuis Hospital de la Caridad, aan de Plaza del Potro; en herbergt Spaanse beeldhouwwerken en schilderijen uit de veertiende tot de twintigste eeuw.
 • Het stierenvechtersmueum (=museo municipal taurino) – dit museum is gevestigd in het Casa de las Bulas (=stierenhuis); en vertelt je meer over Córdoba's bekend geworden stierenvechters.
 • Het museum van de Inquisitie – een interessant, maar ook wat luguber museum, dat vertelt over de verschrikkelijke martelpraktijken tijdens de Inquisitie.
 • De Arabische baden van het Alcázar - het badhuis dat hoorde bij het Moorse Alcázar; sinds 2006 is het een museum en kun je van dichtbij zien hoe een Arabisch bad er in de Moorse tijd uit heeft gezien.

Leuke activiteiten in Córdoba

Ontdek Córdoba en omgeving met Nederlandse gids

Wil je het échte Córdoba leren kennen als je op vakantie in deze oude Moorse stad in Andalusië bent? Probeer dan een van de culturele en gastronomische wandel- en fietstours van Ontdek Córdoba.

De Nederlandse gids neemt je te voet of op de fiets mee naar plekken waar andere toeristen niet komen. En laat je een kijkje achter de schermen nemen bij traditionele Spaanse familiebedrijven.

Daarnaast organiseert hij sinds 2019 ook wijnproeverijen met lokale wijnen... Een aanrader voor een stedentrip Córdoba!

Andalusische paardenshow in Koninklijke stallen

Wist je dat in de Koninklijke stallen van Córdoba het bekende Caballo Andalúz paardenras ontstaan is?

Hou je van paarden, dan kan ik een paardenshow met deze elegante en pittige paarden warm aanbevelen tijdens je citytrip naar Córdoba!

De show wordt gehouden in de Koninklijke stallen van de oude Moorse stad, die in 1570 door koning Filipe II gebouwd zijn voor het fokken van Caballos Andaluzes...

Ontspan in de Arabische baden in Córdoba

Hou je ervan om te ontspannen in een Spa? Ervaar dan de Hammam al Andalús als je een stedentrip naar Córdoba maakt: Een comfortabele, sfeervolle en rustgevende Spa volgens oud Arabisch model; met koud-, lauw- en warmwaterbad, stoomruimte, ontspanruimte en massageruimte. Waarin je even alle drukte van alledag vergeet. En je waant in vervlogen tijden...

Hou er wel rekening mee dat je er stil moet zijn, zodat mensen ook echt kunnen ontspannen. De Hammam is dus niet echt een plek om met kinderen naartoe te gaan.

Ontspan in voormalig paleis

Een andere prachtige plek om te ontspannen tijdens je stedentrip in Córdoba is in het Palacio del Bailío, een paleis in het hart van de vroegere Romeinse en Moorse vestiging met schatten uit de zestiende tot de achttiende eeuw plus resten van een belangrijke Romeinse domus (=villa), dat tegenwoordig dienst doet als 5-sterren hotel.

Ook als je er niet overnacht, kun je de bijzondere sfeer van dit hotel in Andalusië proeven tijdens een gourmet lunch, een diner (soms met Flamenco show) of een bezoek aan de Romeinse Spa plus het buitenzwembad in een rustgevende Mediterrane tuin.

Flamenco show in interactief Flamenco museum

Hou je van Flamenco? Ga tijdens je stedentrip Córdoba dan ook even naar het kleine Flamenco museum dat Córdoba rijk is.

Het interactieve museum bevindt zich in de vroegere stallen van de Posada del Potro, een idyllische oude paardenherberg, die gelegen is aan het gezellige Plaza del Potro plein. Leuk ook voor als je met kinderen op vakantie in Córdoba bent!

Iedere zondag wordt hier bovendien om 12 uur een gratis Flamenco show gegeven. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Dus wil je zeker zijn van een plek, ga dan 's morgens al een kaartje halen.

Patio route Córdoba

Córdoba staat bekend om zijn prachtig versierde patio's. De meeste binnenplaatsen zijn echter privé. Wat betekent dat ze buiten het Fiesta de los Patios feest van Córdoba gesloten zijn.

Wil je tijdens je stedentrip Córdoba toch een paar patio's van dichtbij zien? Dan kun je in de San Basilio wijk, de wijk ten zuiden van de judería, die bekend staat voor zijn vele prachtige patio's, tegen een kleine vergoeding (€5 p.p., kinderen gratis) een aantal binnenplaatsen bezoeken.

Je kunt de kaartjes van tevoren online kopen. Maar je kunt ze ook ter plaatse kopen, in de calle San Basilio 14. 

Hop on Hop off bus Córdoba

Ken je de Hop on Hop off bus: een bus die langs de hoogtepunten van de stad rijdt en waar je bij ieder halte kunt in- of uitstappen? 

Ook in deze oude Moorse stad in Andalusië rijdt deze toeristenbus rond. Handig voor als je tijdens je stedentrip Córdoba niet ver kunt of wilt lopen (bv. als je met kinderen op vakantie bent). 

Via de Nederlandstalige website GetYourGuide kun je van tevoren al kaartjes kopen.

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties Córdoba en omgeving

Terug naar boven>>

Andere tips voor stedentrip Córdoba

Vervoer naar en binnen Córdoba

Aangezien het vliegveld van Córdoba alleen voor nationale vluchten is, is het goedkoper om voor je stedentrip Córdoba vanuit Nederland, België of Duitsland een directe vlucht naar Sevilla te nemen.

Vanaf het vliegveld van Sevilla kun je vervolgens een bus naar het treinstation van Sevilla nemen (het Santa Justa station). Om van hieruit met de trein verder naar Córdoba te gaan.

Dit klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Er is maar één bus op het vliegveld van Sevilla. Deze bus vertrekt ongeveer iedere 10 minuten. En kaartjes voor de bus koop je contant in de bus (begin 2020 €4 p.p.).

Vanaf het treinstation vertrekken er vervolgens talrijke treinen naar Córdoba. Kaartjes voor de trein kun je eventueel al kopen via de website van Omio

Het historisch centrum van Córdoba ligt vervolgens op korte loopafstand van het treinstation. En is zo klein, dat je makkelijk alles te voet kunt zien. 

Op een aparte pagina heb ik meer geschreven over de trein van Sevilla naar Córdoba.

Plattegrond en goede reisgids Córdoba

Als je op het vliegveld van Sevilla aankomt, kun je bij de informatie balie meteen al een gratis plattegrond van Córdoba krijgen.

Wil je wat meer over de verschillende bezienswaardigheden van deze oude Moorse stad in Andalusië te weten komen, koop dan echter ook een reisgids. Hier vind je ook tips in over goede restaurants e.d.

Ik heb geen reisgids over alleen Córdoba kunnen vinden, maar wel twee andere goede reisgidsen:

Historische roman De hand van Fatima

Het boek De hand van Fatima van de Spaanse romanschrijver Ildefonso Falcones is een ijzersterke historische roman over het leven van de morisken in Spanje in de zestiende en zeventiende eeuw. En speelt zich gedeeltelijk af in de stad Cordoba. Na het lezen van dit boek zul je je vakantie in Cordoba nog intenser beleven...

Terug naar boven>>