Een fietsvakantie in Midden-Spanje door het vaak onbekende binnenland

Velen denken aan een fietsvakantie in Spanje aan fietsen in Andalusië of fietsen in Catalonië. Maar een enkeling denkt hierbij aan fietsen in Midden-Spanje. En dat terwijl het uitgestrekte binnenland van Spanje zo mooi en divers. 

Ik vind het midden van Spanje één groot paradijs voor zowel MTB-ers als andere soort fietsers! Want op een MTB kun je oneindig fietsen over onverharde wegen in berggebieden. En rustige geasfalteerde wegen nemen je me door natuurlandschappen en ongeschonden gebieden waar je het échte Spanje proeft.

Om je wat ideeën te geven, noem ik hier een aantal van mijn favoriete fietsgebieden in Midden-Spanje, geef ik tips over fietsreizen plus fietsroutes en geef ik aan wanneer je het beste een fietsvakantie in Midden-Spanje kunt plannen.

Op aparte pagina's kun je meer lezen over wat je kunt zien en doen in Midden-Spanje, over gezellige campings en sfeervolle hotelletjes.

Tip: Fiets een stuk van de Vía de la Plata, die een van de vele pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela is en die door de Romeinen gebruikt is voor het transport van goud, zilver en andere metalen! De route loopt van Zuid- naar Noord-Spanje door Andalusië, Extremadura, Castillië la Mancha, Castillië en Leon plus Galicië.

Mooie fietsgebieden in Midden-Spanje

Fietsen door La Rioja

Design wijngaard Ysios in La Guardia (la Rioja, Spanje)

Of ga fietsen in de regio La Rioja! Want La Rioja is niet alleen een prachtig wijngebied in Spanje met meer dan 500 wijngaarden (hieronder een paar design wijngaarden).

Je vindt ook dinosaurussporen plus oude forten en kastelen in deze noordelijke regio in Midden-Spanje.

Én je kunt er talrijke kerken en kloosters plus gezellige oude stadjes en dorpen bewonderen die zich bevinden aan de Camino de Santiago pelgrimsroute.

Tip: Op Wikiloc vind je talrijke wandel- en fietsroutes in La Rioja (voor MTB, racefiets en normale fiets).

Fietskampeerreis La Rioja en Burgos (15dgn)

Een van mijn andere favoriete fietsreizen in Spanje is de fietsvakantie La Rioja en Burgos van Sawadee.

Tijdens deze 15-daagse groepsreis in Midden-Spanje fiets niet alleen door het bekende wijngebied van La Rioja, maar kom je ook door bijvoorbeeld de provinciale hoofdstad Burgos, het prachtige oude stadje Covarruvias en de mooie Ebro vallei; plus langs prachtige Middeleeuwse kloosters en kastelen. Hier proef je het echte Spanje!

Het is een fietskampeervakantie, waarbij je fietst van camping tot camping, je bagage voor je vervoerd wordt plus eten en drinken voor je verzorgd worden.

De beste reisperiode voor deze Spanje fietsreis is de lente, het begin van de zomer of de herfst.

Fietsreis La Rioja en Baskenland (9 dagen)

Ben je niet zo van het kamperen maar wil je wel graag La Rioja op de fiets verkennen? Dan vind ik de fietsvakantie La Rioja en Bilbao van SNP een topper! Tijdens deze individuele fietsreis van 9 dagen overnacht je onderweg in sfeervolle hotels. 

Je fietst in dit geval door de prachtige La Rioja streek plus het Baskenland (een deel van het wijngebied waar La Rioja zo bekend om staat bevindt zich immers ook in Baskenland), waarbij je eindigt in de verrassende moderne stad Bilbao.

Je kunt deze Spanje fietsreis van half maart tot eind oktober fietsen, maar de beste periode is het voorjaar, het begin van de zomer of de herfst (in juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot ca. 40°C).

Fietsen in Castillië en León

Typisch Castilliaanse Plaza Mayor in Burgo de Osma

Toen we in Madrid woonden, hebben Spaanse vrienden ons heel wat van de rustige en niet erg toeristische provincies Burgos en Soria in de regio Castillië en Leon laten zien. Wat een prachtige provincies zijn dit! 

Je kunt er fietsen door de Ribera del Duero wijnstreek (die bijvoorbeeld de frisse witte Verdejo wijn produceert) en prachtige natuurgebieden als de Cañón del Río Lobos plus langs Middeleeuwse plaatsen als Covarrubias, Santo Domingo de Silos en Burgo de Osma, oude kastelen en prehistorische graven.

Maar ook de omgeving van UNESCO stad Segovia (in de gelijknamige provincie Segovia) vind ik prachtig voor een fietsvakantie in Midden-Spanje! Hier fiets je door een bergachtige omgeving met leuke kronkelwegen, waarin Middeleeuwse plaatsen, oude kastelen en indrukwekkende koninklijke residenties verstopt liggen. 

En in de provincie León kun je verder een deel van Camino Francés, de bekendste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, fietsen die voert langs historische steden, oude kloosters en kapelletjes plus prachtige natuurlandschappen.

En wil je een bijzonder stukje natuur in Midden-Spanje beleven, fiets dan ook door Las Médulas, waar sinds de Romeinse tijd goud is gedolven.

Tip: Op Wikiloc vind je talrijke wandel- en fietsroutes in Castillië en León.

Fietskampeerreis La Rioja - Burgos (15dgn)

Een van mijn andere favoriete fietsreizen in Spanje is de fietsvakantie La Rioja en Burgos van Sawadee.

Tijdens deze 15-daagse groepsreis in Midden-Spanje fiets niet alleen door het bekende wijngebied van La Rioja, maar kom je ook door bijvoorbeeld de provinciale hoofdstad Burgos, het prachtige oude stadje Covarruvias en de mooie Ebro vallei; plus langs prachtige Middeleeuwse kloosters en kastelen. Hier proef je het echte Spanje!

Het is een fietskampeervakantie, waarbij je fietst van camping tot camping, je bagage voor je vervoerd wordt plus eten en drinken voor je verzorgd worden.

De beste reisperiode voor deze Spanje fietsreis is de lente, het begin van de zomer of de herfst.

Fietsreis over pelgrimsroute (10 dagen)

Een absoluut indrukwekkende fietsvakantie is ook deze individuele fietsreis door Midden-Spanje waarbij je op de fiets het laatste deel van de populaire pelgrimsroute Camino Francés naar Santiago de Compostela aflegt.

Je vertrekt vanaf de prachtige Gotische kathedraal van Léon en fietst via de droge hoogvlaktes van Castillië en Leon over de bergen van de Montes de Léon en de Cordillera Cantabrica naar de groene heuvels van Galicië. Met als eindbestemming Spanje's wereldberoemde bedevaartsoord.

Je kunt deze pittige fietsreis door Midden-Spanje van begin april tot eind oktober fietsen (kan ook per e-bike); de beste maanden zijn echter april  t/m half juni plus september en oktober.

Fietsen in Castillië la Mancha

Windmolens in Consuegra (Castillië la Mancha, Midden-Spanje) - Foto: Spanje voor Jou

Ik vind het ook heerlijk om te fietsen in Castillië la Mancha. Net als de regio Castillië en León is dit een behoorlijk grote regio, die zich bevindt ten oosten en zuiden van de regio Madrid.

Je kunt er fietsen door behoorlijk verschillende landschappen! Een absolute aanrader voor een fietsvakantie in deze regio in Midden-Spanje vind ik zwarte dorpen van Guadalajara: pittoreske gehuchtjes in de provincie Guadalajara die gebouwd zijn van zwarte leisteen en die zich bevinden in een geïsoleerd berglandschap.

Ten zuiden van UNESCO stad Toledo kun je vervolgens fietsen over een deel van de Ruta de Don Quijote: een wandel-, auto- en fietsroute in Midden-Spanje langs plaatsen die verwant zijn aan het verhaal van Don Quijote. Je fietst door uitgestrekte olijfbomenlandschappen, langs molens en oude kastelen en door gezellige oude dorpjes en stadjes.

In de provincie Toledo kun bovendien de Vía Verde de la Jara fietsen: een tot wandel- en fietspad omgebouwd stuk spoorlijn van ruim 50 kilometer lang, dat maar liefst 18 tunnels heeft en door een van Spanje's dunst bevolkte gebieden loopt.

En in het oosten van de regio Castillié la Mancha kun je fietsen in de omgeving van hangende-huizen-stadje Cuenca, waarin onder meer de Ciudad encantada de Cuenca met zijn bijzonder gevormde rotsformaties gelegen is.

Tip: Op Wikiloc vind je talrijke wandel- en fietsroutes in Castillië La Mancha.

Fietsreis door Land van Don Quijote

Fietsexpert Hans Resing van Fietsen in Spanje heeft een Nederlandstalige fietsreis door het Land van Don Quijote samengesteld, die je zelf dient te organiseren.

Je kunt de beschrijving van deze individuele fietsvakantie in Midden-Spanje (met tips over overnachtingsplekken, fietsverhuur en dergelijke)  gratis downloaden.

Fietsreis Zwarte dorpen

Naar aanleiding van mijn bezoek aan de Zwarte dorpen van Guadalajara plus het verlaten dorp Patones de Arriba in de regio Madrid heb ik een zelf te organiseren rondreis langs de Zwarte dorpen van Guadalajara en Madrid samengesteld.

Het is een 3-daagse autovakantie, die echter ook ideaal is voor een fietsvakantie, alleen doe je er dan wel wat langer over. Want de wegen zijn er rustig en de landschappen om je heen fantastisch. Dit geïsoleerde gebied ten noordoosten van Madrid is een van de best bewaarde gebieden in Spanje!

Hou er rekening mee dat het gebied bergachtig is, dus dat je af en toe pittig moet klimmen, en dat je soms over hobbelige en onverharde wegen rijdt. Niet ideaal voor racefietsen dus.

Fietsreis Castillië la Mancha en Extremadura

Fietsexpert Hans Resing van Fietsen in Spanje heeft een Nederlandstalige fietsreis door Castillië la Mancha en Extremadura samengesteld, die je gratis kunt downloaden.

In Castillië la Mancha fiets je de Vía Verde de la Jara, die door velen wordt gezien als een van de mooiste vías verdes in Spanje. Vervolgens fiets je onder andere door de zo typerende dehesa's van Extremadura, door nationaal park Monfragüe en langs het prachtige klooster van Guadalupe.

Deze zelf te organiseren individuele fietsvakantie door Midden-Spanje bestaat uit een uitgebreide beschrijving van de fietsroute plus tips over waar je kunt overnachten, een fiets kunt huren én fietsen kunt repareren.

Fietsen door Extremadura

Iberische zwartvoetvarkens in Extremadura - Foto: Gertjan de Zoete

Een fietsparadijs vind ik ook Extremadura! In deze rustige en dunbevolkte regio ten zuiden van Madrid, die vooral bekend staat voor zijn uitgestrekte dehesa landschappen en grote variëteit aan vogels, kun je fietsen door onder meer het vogelrijke nationaal park Monfragüe, de authentieke Sierra de Gata, de bloesemrijke Valle del Jerte (in het voorjaar!!) en het indrukwekkende natuurpark Tajo Internacional (tussen Spanje en Portugal).

En wil je tijdens je fietsvakantie in Extremadura cultuur proeven, dan kun je fietsen naar bijvoorbeeld het prachtige klooster van Guadalupe,  Conquistadores stad Trujillo of Middeleeuwse stad Cáceres.

Op een aparte pagina schrijf ik uitgebreider over wat je kunt zien en doen in Extremadura.

Tip: Op Wikiloc vind je talrijke wandel- en fietsroutes in Extremadura.

Fietsreis Castillië la Mancha en Extremadura

Fietsexpert Hans Resing van Fietsen in Spanje heeft een Nederlandstalige fietsreis door Castillië la Mancha en Extremadura samengesteld, die je gratis kunt downloaden.

In Castillië la Mancha fiets je de Vía Verde de la Jara, die door velen wordt gezien als een van de mooiste vías verdes in Spanje. Vervolgens fiets je onder andere door de zo typerende dehesa's van Extremadura, door nationaal park Monfragüe en langs het prachtige klooster van Guadalupe.

Deze zelf te organiseren individuele fietsvakantie door Midden-Spanje bestaat uit een uitgebreide beschrijving van de fietsroute plus tips over waar je kunt overnachten, een fiets kunt huren én fietsen kunt repareren.

Beste tijd om te fietsen in Midden-Spanje

Het voor- en najaar zijn prachtige tijden om te fietsen in Midden-Spanje. De temperatuur is er dan aangenaam. En in het voorjaar staat bovendien alles in bloei.

In de maanden juli en augustus kunnen de temperaturen in Midden-Spanje oplopen tot ver boven de 30°C, wat eigenlijk te warm is om te fietsen.

Ten zuiden van Madrid is het op de meeste plekken is het in de winter ook fijn om te fietsen. Bijvoorbeeld in Extremadura.

Meer over fietsen in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Natuurpark Cadí-Moixeró: berggebied met idyllische dorpen in Catalonië

  Oct 13, 21 03:19 PM

  Natuurpark Cadí-Moixeró (Catalonië) is met z’n vele wandel-, fiets- plus klimmogelijkheden en Middeleeuwse plaatsen ideaal voor een actieve én cultuurvakantie!

  Lees meer

 2. Torre Nova – Luxe appartementen bij wijnstreek Penedès (Catalonië)

  Oct 07, 21 08:20 AM

  Zoek je een landelijk appartement in Catalonië dat niet te ver van Barcelona en de zee ligt? Torre Nova heeft 8 luxe appartementen op 15 minuten van Montserrat.

  Lees meer

 3. Smullen van natuur en geschiedenis bij etappe 4 van de Grand Tour

  Oct 04, 21 08:54 AM

  Spanje voor Jou's ervaringen van etappe 4 van de Grand Tour Catalunya: natuurpark Cadí-Moixeró en vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder