Een autorondreis langs de Zwarte dorpen van Madrid en Guadalajara

Maak een roadtrip langs de Zwarte Dorpen van Madrid en Guadalajara die gelegen zijn op ruim 100 kilometer ten noordoosten van de stad Madrid!

De zogenaamde Pueblos Negros bevinden zich in het noorden van de regio Madrid en de provincie Guadalajara (Castillië la Mancha). Het zijn kleine gehuchten in een geïsoleerd berglandschap in één van de best bewaarde gebieden in Spanje, waarin de huizen gebouwd zijn van lokale zwarte leisteen.

Onderstaande roadtrip is een zelf te organiseren 3-daagse rondreis per auto door dit rustgevende en ongeschonden berggebied in Midden-Spanje. 

Je kunt deze route echter ook per fiets afleggen. In dat geval kun je de eerste dag overnachten in het opgeknapte verlaten bergdorpje Patones de Arriba

Bovendien kun je ook heerlijk wandelen in dit geïsoleerde gebied. En kun je onderstaande autovakantie naar de zwarte dorpen van Guadalajara prima combineren met een stedenreis Madrid of een andere vakantie in de omgeving van Madrid.

Beschrijving rondreis Zwarte dorpen

Dag 1

Madrid – Patones de Arriba  – stuwmeer El Vado - Campillejo – Espinar – Roblelacasa – Campillo de Ranas (in totaal 160 km)

Vanuit Madrid vertrek je richting het bergdorpje Patones de Arriba, dat sinds de jaren 1970 verlaten was, maar dat tegenwoordig is opgeknapt en in de weekenden een populaire wandel- en lunchplek is geworden voor Madrilenen. Het is een bizar gevoel om op een doordeweekse dag door dit dorp te lopen en er geen ziel tegen te komen!

Op weg naar de zwarte dorpen kom je verder langs stuwmeer van El Vado, genoemd naar het dorpje dat bij de aanleg van het stuwmeer begin jaren 1970 onder water is komen te staan. Het dient als een van de waterreservoirs voor Madrid en omgeving. 

Optioneel:

Vanaf het stuwmeer kun je verder rijden naar het verlaten dorp La Vereda, dat eigenlijk net als El Vado onder water zou komen te staan bij de bouw van het stuwmeer, maar dat toen het toch niet onder water kwam te staan door een groep architecten weer in originele bouwstijl is opgeknapt.

Als je het stuwmeer oversteekt (er gaat een weg over de dam die scherp naar rechts gaat en dan even door een tunneltje), rijd je zo tegen het grindpad aan dat naar het verlaten dorp La Vereda voert. Je rijdt dan verder omhoog langs de linkerkant van het stuwmeer. De rit ernaartoe duurt ca. 30 minuten (en dan ook weer 30 minuten terug over hetzelfde pad). Ik raad aan om alleen met een 4x4 auto naar La Vereda te gaan en om zelf eten en drinken mee te nemen voor onderweg.

Na je eventuele bezoek aan La Vereda rijd je langs de rechterkant van het stuwmeer verder naar de zwarte dorpen van Guadalajara.

Na een tocht door een dennenbos kom je aan bij het eerste gehucht dat behooort tot de zwarte dorpen: Campillejo, een minuscuul gehucht van rond de 20 huizen. 

Van hier uit liggen de zwarte dorpen op enkele minuten rijden van elkaar. eerst El Espinar, dan Roblelacasa en tenslotte Campillo de Ranas. 

Het laatste zwarte dorp is een beetje groter dan de andere gehuchten en beschikt over een paar faciliteiten. Je vindt er een klein dorpswinkeltje, twee restaurants, een speeltuin op een groot grasveld (perfect voor kinderen), een kunstwinkeltje (met werken van kunstenaars die in dit gebied wonen), een activiteitenbureau en een aantal B&B's.

Campillo de Ranas heeft bovendien een piepkleine lagere school voor de kinderen uit Campillo de Ranas en de omliggende gehuchten (toen ik in 2012 het gehucht bezocht, telde de school 14 leerlingen).

Tip

Wij hebben in het gezellige restaurant La Fragua allerlei lekkere streekgerechten gegeten. Het restaurant ligt naast de kerk van Campillo de Ranas en schuin tegenover de kunstwinkel.

Dag 2

Campillo de Ranas – Majaelrayo - Valverde de los Arroyos – Palancares – Almiruete – Campillo de Ranas (In totaal 75 km)

Vandaag rijd je langs nog meer Zwarte dorpen, die gebouwd zijn in de typische zwarte architectuur: Robleluengo, Majaelrayo, Valverde de los Arroyos, Palancares en Almiruete.

Je rijdt over kronkelige bergwegen waar je geen ziel tegenkomt! Als je vanuit Almiruete verder rijdt, kom je bij een T-splitsing uit. Ga hier naar rechts, terug naar Campillo de Ranas.

Tips:

  • Toen ik er was, was er een restaurant te vinden in de zwarte dorpen Majaelrayo en Valverde de los Arroyos.
  • Er zijn tal van wandel- en fietsroutes aangegeven in dit bijzondere gebied in de provincie Guadalajara! 
  • Activiteitenbureau Alternatura in Campillo de Ranas organiseert groepsactiviteiten als rafting en absejlen.

Dag 3

Campillo de Ranas – Tamajón – Cogolludo – Madrid

Op de laatste dag van de roadtrip langs de Zwarte Dorpen van Madrid plus Guadalajara voert de route langs het prachtige natuurgebied La ciudad encantada de Tamajón, net buiten het plaatsje Tamajón. Hier zijn grote rotsen te zien die door erosie prachtige vormen hebben gekregen. Voor de wandel- of fietsliefhebbers zijn hier 2 routes uitgezet, die 4 uur te voet of 2 uur op de fiets duren. 

Je verlaat de zwarte dorpen via het plaatsje Cogolludo, waar zich het vijftiende eeuwse paleis van de Hertogen van Medinaceli bevindt, het vroegste Renaissance gebouw in Spanje.

Optioneel:

Architectuurliefhebbers kunnen nog een bezoek brengen aan het Bonabal klooster, een verlaten klooster uit de twaalfde eeuw aan de buitenkant van Retiendas.

Als je met de auto vanaf Retiendas komt, is er na een paar kilometer een grindpaadje, net voordat de weg naar rechts draait, over het eerste bruggetje. Dit is het grindpaadje (GR10) dat naar het klooster voert. De auto dien je aan het begin van het grindpaadje te laten staan, om de laatste 2 km te voet af te leggen.

Beste tijd om de Zwarte Dorpen te bezoeken

De beste periodes om de zwarte dorpen van Guadalajara te bezoeken zijn het voorjaar, de zomer en het najaar.

In de winter kan het gebied door sneeuwval moeilijk te bereiken zijn. Hou er rekening mee dat het er in juli en augustus goed warm kan zijn.

Accommodaties in de Zwarte dorpen

Je kunt tegenwoordig ook overnachten in het zwarte dorp Patones de Arriba in de regio Madrid. En wel in de gezellige rustieke appartementen van Gran Reino Rural (honden toegestaan).

In de zwarte dorpen van Guadalajara kun je verder overnachten in een paar prachtige kleine hotels en karakteristieke vakantiehuizen:

Hotel Rural La Era de la tia Donata (Campillo de Ranas)

Hotel Era de la Tía Donata in Campillo de Ranas (Guadalajara, Spanje)

Het kleinschalige hotel La Era de la Tía Donata is gelegen in het Zwarte dorp Campillo de Ranas.

Dit charmante kleine hotel in Castilië la Mancha is gebouwd in de typische zwarte architectuur en bevindt zich aan het einde van het dorp, naast een restaurant en schuin tegenover een grote speeltuin plus grasveld. Ideaal voor als je met kinderen op vakantie gaat.

Bovendien heeft het rustig gelegen hotel een heerlijk comfortabele inrichting plus een geweldig uitzicht op het omliggende berglandschap, beschikt het over familiekamers en kun je er 's avonds eten.

Hotel El Huerto del Abuelo (Almiruete)

Een ander gezellig klein hotel in het gebied van de zwarte dorpen van Guadalajara vind ik Casa Rural El Huerto del Abuelo in Almiruete.

Het kleinschalige hotel beschikt over rustieke maar comfortabele kamers, een binnendeurs-jacuzzi, sauna, massage mogelijkheden plus restaurant.

Bovendien mag je hond er ook mee op vakantie komen.

Hotel La Posada de Tamajón (Tamajón)

Of wat zeg je van het romantische hotel La Posada de Tamajón, dat ligt in het centrum van het plaatsje Tamajón, de toegangspoort tot de zwarte dorpen van Guadalajara?

Deze comfortabele Bed and Breakfast in Midden-Spanje telt in totaal vier kamers en heeft een prachtige klassieke inrichting.

Op verzoek mag je er bovendien ook je hond meenemen.

Vakantiehuizen Casa del Ocejón (Majaelrayo)

Hou je van meer luxe, maar wil je wel overnachten in een typisch leistenen huis? Dan vind ik de vakantiehuizen van Casa del Ocejón in het pittoreske dorpje Majaelreyo een absolute topper!

Deze luxe vakantiehuizen in het laatste zwarte dorp van het Majaelrayo-gebied hebben een fantastische moderne inrichting. Verder delen zij een tuin met heerlijk buitenzwembad plus jacuzzi.

De twee vakantiehuizen (voor respectievelijk 6 tot 8 en 13 tot 15 personen) kunnen apart of samen gehuurd worden.

Deze vakantiehuizen in de provincie Guadalajara (Castilië La Mancha, Midden-Spanje) liggen overigens aan een rustig kabbelend riviertje (leuk om te vissen!). En je kunt er fietsen huren.

Appartementen Refugios del Valle Negro (Campillo de Ranas)

Appartementen Refugios del Valle Negro in Campillo de Ranas (Zwarte dorpen van Guadalajara)

En dan zijn er nog deze zes appartementen in het Zwarte dorp Campillo de Ranas, die zich bevinden in een klein vakantiepark met gedeelde tuin plus buitenzwembad.

De comfortabele en warm ingerichte appartementen voor 4 of 6 personen bevinden zich in drie nieuwe leistenen huizen die in authentieke stijl zijn nagebouwd. Een droom!

*7-persoons vakantiehuis in Zwarte dorpen van Guadalajara*

Zoek je een groter vakantiehuis in een van de Zwarte dorpen van Guadalajara in Midden-Spanje? Dan vind ik Casa Rural El Cuento de la Encina in Majaelrayo een absolute topper! Een luxe vakantiehuis waar je hond ook mee op vakantie mag komen...

Via Booking.com kun je ook nog andere vakantiehuizen en kleinschalige hotels in Campillo de Ranas, Valverde de los Arroyos en Almiruete boeken.

Terug naar boven>>