Autorondreis langs de Zwarte dorpen van Madrid en Guadalajara (3 dagen)

Zo een 110km ten noordoosten van Madrid bevinden zich in het noorden van de provincie Guadalajara (Castillië la Mancha) de zogenaamde pueblos negros, oftewel de zwarte dorpen van Guadalajara. Het zijn kleine gehuchten met huizen die gebouwd zijn van zwarte leisteen, die zich bevinden in een geïsoleerd berglandschap in één van de best bewaarde gebieden in Spanje. 

Onderstaande route is een zelf te organiseren 3-daagse rondreis per auto door dit rustgevende en ongeschonden berggebied in Midden-Spanje. 

Je kunt deze route echter ook per fiets afleggen. In dat geval kun je de eerste dag overnachten in het opgeknapte verlaten bergdorpje Patones de Arriba

Bovendien kun je ook heerlijk wandelen in dit geïsoleerde gebied. En kun je onderstaande autovakantie naar de zwarte dorpen van Guadalajara prima combineren met een stedenreis Madrid of een andere vakantie in de omgeving van Madrid.

Beschrijving rondreis Zwarte dorpen

Dag 1

Madrid – Patones de Arriba  – stuwmeer El Vado - Campillejo – Espinar – Roblelacasa – Campillo de Ranas (in totaal 160 km)

Vanuit Madrid vertrek je richting het bergdorpje Patones de Arriba, dat sinds de jaren 1970 verlaten was, maar dat tegenwoordig is opgeknapt en in de weekenden een populaire wandel- en lunchplek is geworden voor Madrilenen. Het is een bizar gevoel om op een doordeweekse dag door dit dorp te lopen en er geen ziel tegen te komen!

Op weg naar de zwarte dorpen kom je verder langs stuwmeer van El Vado, genoemd naar het dorpje dat bij de aanleg van het stuwmeer begin jaren 1970 onder water is komen te staan. Het dient als een van de waterreservoirs voor Madrid en omgeving. 

Optioneel:

Vanaf het stuwmeer kun je verder rijden naar het verlaten dorp La Vereda, dat eigenlijk net als El Vado onder water zou komen te staan bij de bouw van het stuwmeer, maar dat toen het toch niet onder water kwam te staan door een groep architecten weer in originele bouwstijl is opgeknapt.

Als je het stuwmeer oversteekt (er gaat een weg over de dam die scherp naar rechts gaat en dan even door een tunneltje), rijd je zo tegen het grindpad aan dat naar het verlaten dorp La Vereda voert. Je rijdt dan verder omhoog langs de linkerkant van het stuwmeer. De rit ernaartoe duurt ca. 30 minuten (en dan ook weer 30 minuten terug over hetzelfde pad). Ik raad aan om alleen met een 4x4 auto naar La Vereda te gaan en om zelf eten en drinken mee te nemen voor onderweg.

Na je eventuele bezoek aan La Vereda rijd je langs de rechterkant van het stuwmeer verder naar de zwarte dorpen van Guadalajara.

Na een tocht door een dennenbos kom je aan bij het eerste gehucht dat behooort tot de zwarte dorpen: Campillejo, een minuscuul gehucht van rond de 20 huizen. 

Van hier uit liggen de zwarte dorpen op enkele minuten rijden van elkaar. eerst El Espinar, dan Roblelacasa en tenslotte Campillo de Ranas. 

Het laatste zwarte dorp is een beetje groter dan de andere gehuchten en beschikt over een paar faciliteiten. Je vindt er een klein dorpswinkeltje, twee restaurants, een speeltuin op een groot grasveld (perfect voor kinderen), een kunstwinkeltje (met werken van kunstenaars die in dit gebied wonen), een activiteitenbureau en een aantal B&B's.

Campillo de Ranas heeft bovendien een piepkleine lagere school voor de kinderen uit Campillo de Ranas en de omliggende gehuchten (toen ik in 2012 het gehucht bezocht, telde de school 14 leerlingen).

Tip

Wij hebben in het gezellige restaurant La Fragua allerlei lekkere streekgerechten gegeten. Het restaurant ligt naast de kerk van Campillo de Ranas en schuin tegenover de kunstwinkel.

Dag 2

Campillo de Ranas – Majaelrayo - Valverde de los Arroyos – Palancares – Almiruete – Campillo de Ranas (In totaal 75 km)

Vandaag rijd je langs nog meer Zwarte dorpen, die gebouwd zijn in de typische zwarte architectuur: Robleluengo, Majaelrayo, Valverde de los Arroyos, Palancares en Almiruete.

Je rijdt over kronkelige bergwegen waar je geen ziel tegenkomt! Als je vanuit Almiruete verder rijdt, kom je bij een T-splitsing uit. Ga hier naar rechts, terug naar Campillo de Ranas.

Tips:

 • Toen ik er was, was er een restaurant te vinden in de zwarte dorpen Majaelrayo en Valverde de los Arroyos.
 • Er zijn tal van wandel- en fietsroutes aangegeven in dit bijzondere gebied in de provincie Guadalajara! 
 • Activiteitenbureau Alternatura in Campillo de Ranas organiseert groepsactiviteiten als rafting en absejlen.

Dag 3

Campillo de Ranas – Tamajón – Cogolludo – Madrid

Op de laatste dag voert de route langs het prachtige natuurgebied La ciudad encantada de Tamajón, net buiten het plaatsje Tamajón. Hier zijn grote rotsen te zien die door erosie prachtige vormen hebben gekregen. Voor de wandel- of fietsliefhebbers zijn hier 2 routes uitgezet, die 4 uur te voet of 2 uur op de fiets duren. 

Je verlaat de zwarte dorpen via het plaatsje Cogolludo, waar zich het vijftiende eeuwse paleis van de Hertogen van Medinaceli bevindt, het vroegste Renaissance gebouw in Spanje.

Optioneel:

Architectuurliefhebbers kunnen nog een bezoek brengen aan het Bonabal klooster, een verlaten klooster uit de twaalfde eeuw aan de buitenkant van Retiendas.

Als je met de auto vanaf Retiendas komt, is er na een paar kilometer een grindpaadje, net voordat de weg naar rechts draait, over het eerste bruggetje. Dit is het grindpaadje (GR10) dat naar het klooster voert. De auto dien je aan het begin van het grindpaadje te laten staan, om de laatste 2 km te voet af te leggen.

Beste tijd om Zwarte dorpen te bezoeken

De beste periodes om de zwarte dorpen van Guadalajara te bezoeken zijn het voorjaar, de zomer en het najaar.

In de winter kan het gebied door sneeuwval moeilijk te bereiken zijn. Hou er rekening mee dat het er in juli en augustus goed warm kan zijn.

Accommodaties in de Zwarte dorpen

Je kunt tegenwoordig ook overnachten in het zwarte dorp Patones de Arriba in de regio Madrid. Bijvoorbeeld in de gezellige rustieke appartementen van Gran Reino Rural (honden toegestaan) of in het rustieke hotelletje Hotel Rural La Fuente.

Maar ook in de zwarte dorpen van Guadalajara heb ik een paar heerlijke overnachtingsmogelijkheden gevonden:

Vakantiehuizen Aldea Tejera Negra (Campillo de Ranas)

In Campillo de Ranas heb ik de twee hondvriendelijke vakantiehuizen Casillas de Aldea Tejera Negra gevonden.

Deze gezellige rustieke vakantiehuizen in het levendigste zwarte dorp van de provincie Guadalajara in Midden-Spanje bevinden zich in een typisch leistenen huis. Zij hebben een eigen terrasje en delen een mooi klein buitenzwembad.

Vakantiehuizen Casa del Ocejón (Majaelrayo)

Hou je van meer luxe, maar wil je wel overnachten in een typisch leistenen huis? Dan vind ik de vakantiehuizen van Casa del Ocejón in het dorpje Majaelreyo een absolute topper!

Deze luxe vakantiehuizen in het laatste zwarte dorp van het Majaelrayo-gebied hebben een fantastische moderne inrichting. Verder delen zij een tuin met heerlijk buitenzwembad plus jacuzzi.

De twee vakantiehuizen (voor respectievelijk 6 tot 8 en 13 tot 15 personen) kunnen apart of samen gehuurd worden.

Deze vakantiehuizen in de provincie Guadalajara (Castillië La Mancha, Midden-Spanje) liggen overigens aan een rustig kabbelend riviertje (leuk om te vissen!). En je kunt er fietsen huren.

Charmehotel La Posada de Tamajón (Tamajón)

Overnacht je liever in een hotelletje, kijk dan eens naar het romantische hotel La Posada de Tamajón, dat ligt in het centrum van het plaatsje Tamajón, de toegangspoort tot de zwarte dorpen van Guadalajara.

Het comfortabel hotelletje telt in totaal vier kamers en heeft een prachtige klassieke inrichting.

Op verzoek mag je ook je hond meenemen naar dit sfeervol hotel in Midden-Spanje.

Charmehotel El Huerto del Abuelo (Almiruete)

Een ander gezellig hotelletje in het gebied van de zwarte dorpen van Guadalajara vind ik ook Casa Rural El Huerto del Abuelo in Almiruete.

Dit kleine hotel beschikt over rustieke maar comfortabele kamers, een binnendeurs-jacuzzi, sauna, massage mogelijkheden plus restaurant.

En ook hier mag je je hond mee op vakantie nemen.

Via Booking.com kun je ook nog andere vakantiehuizen en hotelletjes in Campillo de Ranas, Valverde de los Arroyos en Almiruete boeken.

In de directe omgeving van Patones de Arriba kun je bovendien ook nog overnachten in het comfortabele en smaakvol ingerichte Hotel Rural Luna Llena in Torremocha de Jarama, op de aan het El Atazar Stuwmeer gelegen hotelletje met zwembad Finca El Destino of in de gezellige landelijke vakantieboerderij met zwembad Huerto San Antonio bij La Cabrera.
Nieuwe pagina's

 1. Las Médulas (Midden-Spanje): best bewaard mijnbouwgebied Romeinse Rijk

  Oct 04, 22 07:59 AM

  Las Médulas: natuurgebied in Midden-Spanje met vreemd gevormde koperkleurige rotsformaties dat best bewaard mijnbouwgebied uit Romeinse Rijk is. Lees meer>>

  Lees meer

 2. Ponferrada (Midden-Spanje) en het imposante Tempelierskasteel

  Oct 03, 22 03:46 AM

  Ponferrada – gezellig stadje in provincie León (Midden-Spanje) met imposant Tempelierskasteel. Bezienswaardigheden | parkeren | feesten |hotels & appartementen

  Lees meer

 3. Met de auto van Astorga naar Ponferrada over de Camino Francés

  Sep 29, 22 07:45 AM

  Een roadtrip van Astorga naar Ponferrada in de provincie León (Midden-Spanje) over een deel van de Camino Francés. Bezienswaardigheden | hotels | vakantiehuizen

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder