Ermita de San Bartolomé in de Cañón de río Lobos: een magisch kunstwerk

Tijdens ons bezoek aan natuurpark Cañon de Río Lobos in Castillië en León staan we ineens oog in oog met de Ermita de San Bartolomé. Ik ben zo door dit prachtige gebouw gefascineerd, dat ik thuis op onderzoek uitga. Wil jij ook meer weten over dit mysterieuze gebouw en over de bouwers ervan? Lees dan snel verder!

De Ermita de San Bartolomé in natuurpak Cañón de río Lobos (Midden-Spanje)

Wat is de Ermita de San Bartelomé?

De Ermita de San Bartelomé in Spanje (in het Nederlands: Hermitage van Sint Bartelomeus) is een kerk die in de dertiende eeuw door Tempeliers gebouwd is.

Het is een eenvoudig kalkstenen bouwwerk, gebouwd met de stenen uit de directe omgeving, dat in de vorm van een Latijns kruis gebouwd is in een late Romaanse en vroege Gotische stijl. Bovendien heeft het gebouw veel kapitelen plus een grote rond raam in de vorm van het Tempelierssymbool (: een cirkel met een ster in het midden en 5 harten eromheen).

Waar ligt de Ermita de San Bartolomé?

Prachtige herfstkleuren in de Cañón de río Lobos kloof

De Ermita de San Bartolomé, die ook wel de Ermita templaria de Ucero (=Tempelierstempel van Ucero) genoemd wordt, ligt verborgen in een kleine vredige vallei in de Cañon del Río Lobos kloof, een paar kilometer buiten het dorpje Ucero in de provincie Soria (Castillië en Leon). 

Het is een afgelegen en rustige vallei, die dichtbij de plek ligt waar de Lobos rivier weer bovengronds komt. In deze vallei bevindt zich bovendien een diepe grot. 

Om er te komen, volg je een pad langs de Lobos rivier, dat voert door een dennenbos en langs prachtig gevormde kalkstenen wanden van de kloof. Totdat vanuit het niets ineens de hermitage voor je opdaagt.

TIP: Op een aparte pagina schrijf ik meer over de prachtige Cañón del río Lobos kloof, waarin je o.a. heerlijk kunt wandelen en vogels kijken.

Wie waren de Tempeliers en hoe kwamen ze in Ucero ?

Om beter te begrijpen waarom dit bijzonder gebouw op deze plek in Midden-Spanje gebouwd is, is het belangrijk om wat meer over de bouwers ervan te weten: de Tempeliers. 

De Tempeliers waren monniken die tijdens de Reconquista in Spanje de wapens op hebben gepakt tegen de moslims. De Tempeliers Orde is in het begin van de twaalfde eeuw in het leven geroepen om aan de Castiliaanse grens te vechten tegen de moslims. Als dank hiervoor kregen de Tempeliers bescherming van edelen en koningen, die hen eigendommen schonken wanneer zij terrein op de moslims veroverd hadden. 

Op deze manier hebben de Tempeliers in de twaalfde eeuw waarschijnlijk ook het dorpje Ucero met bijbehorend fort gekregen.

Waarom is de Tempelierstempel gebouwd?

Gecodeerde boodschappen in de Tempelierstempel van Ucero

In het aangrenzende natuurpak Cañon de Río Lobos hebben de monniken van de Tempelier Orde vervolgens een klooster opgericht: het “Monasterio van San Juan de Otero”. 

In dit klooster deden zij tijdens spirituele onderzoeken veel esoterische (=verborgen) ontdekkingen. Deze ontdekkingen werden echter niet door de officiële wetenschap en de Kerk erkend. Daarom besloten de Tempeliers om hun ontdekkingen geheim te houden. 

Om hun kennis echter toch door te kunnen geven aan de volgende generaties, bouwden zij aan het begin van de dertiende eeuw naast het bestaande klooster van San Juan de Otero een tempel met gecodeerde stenen boodschappen: het nieuwe klooster van San Juan de Otero. 

Zij bouwden de tempel met het geld dat zij ontvingen voor de verkoop van het dorpje Ucero en het bijbehorende kasteel. Van het eerste klooster zijn tegenwoordig alleen nog maar een paar stukken muren over. De Tempelierstempel met gecodeerde boodschappen is echter nog steeds in zijn volle glorie te bewonderen in het natuurgebied buiten Ucero.

Gecodeerde boodschappen

Twee rijen kapitelen boven hoofdingang Tempelierstempel

Een aantal gecodeerde boodschappen van de Tempeliers is ontcijferd.

Zo moedigen de rozetten van de zijkapellen mensen aan om zich mentaal te concentreren en te mediteren, zodat ze nieuwe ideeën kunnen opdoen.

Verder geven de wijnbladeren in de hoofddeur van de tempel de seculiere cultuur aan die nodig is om in een toestand te komen waarin je mystieke ervaringen meemaakt.

De meeste verborgen boodschappen zijn echter te vinden in de kapitelen, die gezien worden als verbinding tussen het aardse en het hemelse. 

Sommige kapitelen dragen ieder afzonderlijk een boodschap met zich mee: Perkamenten staan voor superieure kennis, everzwijnen voor de Meesters van deze Kennis, bijen voor de hemelse wereld, een lam voor opoffering plus verlossing en een wolf voor verborgen kennis. Vandaar ook de naam van de rivier die vlakbij de tempel weer naar boven komt: Wolvenrivier. 

Andere kapitelen vormen samen een verborgen boodschap. Dit is het geval bij de twee rijen met kapitelen boven de hoofdingang van de kerk. In de bovenste rij kapitelen zijn de doelen en acties van de Tempeliers te lezen. En in de onderste rij het model dat gevolgd dient te worden om de meest perfecte verbinding te bereiken tussen het hemelse en het aardse. 

Waarom is de hermitage híer gebouwd?

De Ermita de San Bartolomé ligt in een rustgevende en geïsoleerde natuurlijke omgeving, die met zijn bijbehorende grot en rivier die weer bovengronds komt een uitermate geschikte plek is voor religieuze en spirituele doeleinden. 

Voordat de Tempeliers deze vallei vonden, hebben ook anderen deze plek al gebruikt voor spirituele doeleinden. Een stil bewijs hiervan zijn de naar de zon wijzende rotsen (monolieten) naast de hermitage, die vroeger als altaar voor offers en heidense aanbiddingen gebruikt zijn. 

Toch is de natuurlijke omgeving die uitnodigt tot spiritualiteit niet de enige reden waarom de Ermita de San Bartolomé precies op déze plek gebouwd is. In de jaren 1970 ontdekte García Atienza dat er ook nog ‘magische’ redenen zijn geweest. 

Atienza ontdekt namelijk dat Ucero precies in het midden van twee extreme punten van het Iberisch Schiereiland ligt: Cabo de Finisterre in Galicië en Cap de Creus in Catalonië. 

Op de boog die deze twee extreme punten met elkaar verbindt, blijken gebieden als Fátima, Aracena, de Alpujarras en Ampurias te liggen, die eveneens magische tradities hebben. 

En hetzelfde is het geval als Atienza een Tempelierskruis en een 'Tau'-teken (=figuur in de vorm van een hoofdletter T; beiden magische waardes voor de Tempeliers) op de kaart tekent met Ucero als centrum. Ook op deze lijnen liggen plaatsen met spirituele betekenis, o.a. Santiago de Compostela en Toledo. In de meeste van deze plaatsen zijn de Tempeliers ook aanwezig geweest.

In de vloer vóór het altaar van de kapel van de Virgen de la Salud in de Ermita de San Bartolomé bevindt zich het centrale punt van waaruit de Tempeliers de coördinaten van magische punten konden bepalen.

Conclusie

De Ermita de San Bartolomé in natuurgebied Cañon del río Lobos in Castillië en León (Midden-Spanje) is dus een archeologisch kunstwerk op een spirituele en magische plek, dat talloze verborgen boodschappen van de Tempeliers bevat. 

Via deze tempel wisten de Tempeliers in de dertiende eeuw hun verboden verborgen ontdekkingen met latere generaties te delen.

Slaapplekken dichtbij Ermita de San Bartolomé

In de buurt van dit magische kunstwerk heb ik in een aantal heerlijke slaapplekken gevonden. Mijn favoriete adresjes in de omgeving van de Tempelierstempel in Cañón del río Lobos zijn:

Posada los Templarios in Ucero

Posada los Templarios is een vrij eenvoudig hotel in het gezellige dorpje Ucero bij de zuidingang van de Cañón del río Lobos kloof, dat gevestigd is in een huis uit de zeventiende eeuw.

Wat ik echter bijzonder vind aan dit kleinschalig hotel in Midden-Spanje, is de Spa van het hotel. Deze is namelijk ingebouwd in een grot! Vanuit de Spa heb je bovendien een fantastisch uitzicht op het natuurgebied.

Een fantastische vakantiebestemming voor een wandel- of fietsvakantie!

Hotel El Balcón del Cañón

Een ander charmant hotel in natuurgebied Cañón del río Lobos vind ik Hotel El Balcón del Cañón in Ucero. Het romantisch hotelletje ligt pal aan de Ucero rivier. Aan de ene kant kijkt het uit op de indrukwekkende rotswanden van de kloof en andere kant op het pittoreske dorpje Ucero. 

Zodra je de deur uit stapt, kun je al beginnen te wandelen of mountainbiken, geweldig! Bovendien heeft dit comfortabel hotelletje in Midden-Spanje een erg lekker restaurant…

Het hotel beschikt overigens ook over een gezellig rustiek vakantiehuis voor 8 personen.

Spa-Hotel Castilla Termal Burgo de Osma

Wil je je bezoek aan natuurpark Cañón del río Lobos combineren met een verwenvakantie, dan vind ik het Castilla Termal Burgo de Osma hotel in het Middeleeuwse stadje Burgo de Osma een absolute aanrader! 

Het hotel ligt op 15 minuten rijden van het natuurpark en is gevestigd in een prachtig oud Renaissance gebouw, dat vroeger de universiteit van het stadje is geweest. 

Bovendien kun je in dit luxe hotel genieten een uitgebreide Spa met thermale baden, hot tub, Turkse baden, sauna en massagemogelijkheden. Zalig!

Je kunt er overigens ook voor kiezen de Spa te gebruiken zonder te overnachten in het hotel.

Hotel II Virrey in Burgo de Osma

Een ander prachtig hotel in het oude stadje Burgo de Osma vind ik Hotel II Virrey. Het comfortabele en klassiek ingerichte hotel bevindt zich aan de prachtige Plaza Mayor en is gevestigd in de voormalige apotheek en molen van het oude ziekenhuis van het stadje.

Dit hotel in Castillië en Leon is bovendien fietsvriendelijk: er is veilige opslag, gereedschap én een drukwasser voor fietsen.

En wil je de Castilliaanse keuken op zijn best proeven, dan moet je ook hier zijn. Want het Virrey Palafox restaurant van het hotel heeft vele prijzen gewonnen en staat in de verre omgeving bekend voor zijn uitstekende gastronomie.

Appartementen El Balcón de la Catedral in Burgo de Osma

Verblijf je liever in een appartement, dan vind ik de appartementen El Balcón de la Catedral in het Middeleeuwse stadje Burgo de Osma een absolute topper! 

De comfortabele appartementen voor twee tot vijf personen hebben een moderne inrichting met veel hout.

Bovendien zijn deze appartementen in Midden-Spanje prachtig gelegen! Zij liggen namelijk pal tegenover de Santa Maria kathedraal van Burgo de Osma, aan het gezellig Plaza de San Pedro plein.

Maar dit zijn niet de enige sfeervolle accommodaties in de buurt van de Cañon del río Lobos. Op Booking.com vind je nog meer leuke hotelletjes en vakantiehuizen: