Ga op skivakantie in Spanje!

Heb je er wel eens aan gedacht om op skivakantie naar Spanje te gaan? Van eind november tot half april kun je heerlijk skiën of snowboarden in de meer dan 30 skigebieden die Spanje rijk is. Maar ook langlaufen of op sneeuwschoenen door prachtige winterlandschappen. Mogelijkheden genoeg dus voor een wintersportvakantie in Spanje!

Ik heb voor je uitgezocht wat de bekendste skigebieden in Spanje zijn. En heb bovendien gekeken of deze wintersportgebieden ook kindvriendelijk zijn en welke van deze skigebieden het beste per vliegtuig te bereiken zijn. Want het is natuurlijk handig als je met een directe vlucht kunt vliegen. En daarna niet nog een keer een halve dag moet rijden om het Spaanse skigebied te bereiken. 

Bekendste skigebieden in Spanje

Wist je dat Spanje meer dan 30 skigebieden kent? De meeste skigebieden zijn gelegen in de Spaanse Pyreneeën (noordoost Spanje). Maar ook in het Groene Spanje (noordwest Spanje), de omgeving van Madrid, ten noordwesten van Valencia en in Andalusië kun je skiën, snowboarden en andere vormen van wintersport beoefenen. 

Ik heb de bekendste wintersportgebieden in Spanje voor je uitgezocht en opgedeeld in:

Skigebieden in Spaanse Pyreneeën

Baqueira-Beret (Arán vallei, Lérida, Catalonië)

Het Spaanse skigebied Baqueira-Beret (ook wel Vaqueira-Beret), dat ligt in de Arán vallei in de provincie Lérida (Catalonië), is met een totale oppervlakte van 160 kilometer aan pistes het grootste skigebied in Spanje.

Het is een erg populaire wintersportbestemming voor Spanjaarden om te komen skiën en snowboarden. Zelfs de Spaanse koninklijke familie kun je er tegenkomen!

Omdat dit skigebied vooral veel rode en zwarte pistes heeft, vind ik Baqueira-Beret vooral een aanrader voor ervaren skiërs.

La Molina, La Masella en Vall de Núria (Girona, Catalonië)

Skigebied La Molina in de Spaanse Pyreneeën (provincie Girona)

In de provincie Girona (Catalonië) kun je skiën in de skigebieden La Molina, Masella en Vall de Núria.

Een absoluut voordeel van deze drie wintersportgebieden in de Spaanse Pyreneeën vind ik, dat ze op maar twee uur rijden van het vliegveld van Girona liggen. Zodat je vanuit Nederland of België een directe en goedkope vlucht naar Spanje kunt nemen.

Skigebied Vall de Núria is een klein skigebied (met 8 kilometer pistes) in de prachtige Queralbs omgeving, dat ideaal is voor kinderen en beginnende skiërs.

La Molina en Masella vormen samen het skigebied Alp 2500. Met 141 kilometer pistes is dit een van de grootste skigebieden in Spanje is. Je kunt kiezen of je in beide gebieden wilt skiën tijdens je wintersportvakantie in de Spaanse Pyreneeën of niet. Beiden zijn in ieder geval kindvriendelijk.

Terug naar boven>>

Astún, Candanchú en Formigal (Huesca, Aragon)

Skigebied Astún in het westelijk deel van de Spaanse Pyreneeën

Drie andere bekende wintersportgebieden in de Spaanse Pyreneeën zijn Astún, Candanchú (Spanje's oudste skigebied) en het grote Spaanse skigebied Formigal (met 137km pistes).

Zij liggen alle drie in het westelijke deel van de Spaanse Pyreneeën. In de omgeving van het mooie oude stadje Jaca, in de provincie Huesca in Aragón. En net over de grens met Frankrijk. 

Omdat Astún en Candanchú nog geen 10 kilometer van elkaar liggen, kun je deze twee Spaanse skigebieden prima met elkaar combineren tijdens een skivakantie in de Spaanse Pyreneeën.

En Formigal kun je combineren met het dichtbijgelegen kleinere skigebied Panticosa.

De kindvriendelijke wintersportgebieden liggen in een prachtige omgeving. En bieden naast ski-lessen ook andere leuke wintersportactiviteiten als langlaufen, wandelen met sneeuwschoenen (=raquetas de nieve) en rodelen (=trineo).

Cerler (Benasque vallei, Huesca, Aragon)

Skigebied Cerler in de Spaanse Pyreneeën

En dan is er nog het Spaanse skigebied Cerler in de Benasque vallei (provincie Huesca, Aragón). Dit skigebied ligt tussen skigebied Baqueira-Beret en de skigebieden Astún, Candanchú en Formigal

Met 81 kilometer piste om te skiën en snowboarden is ook dit een groot wintersportgebied in de Spaanse Pyreneeën.

Ongeveer de helft van de pistes zijn eenvoudige pistes, die ideaal zijn voor beginnende skiërs. Bovendien biedt dit kindvriendelijk skigebied in Spanje ook andere leuke wintersportactiviteiten als wandelingen met sneeuwschoenen aan.

Skigebieden in omgeving Madrid

Skigebied Valdesquí in de omgeving van Madrid

Maar je kunt ook prima op wintersport vakantie gaan in de omgeving van Madrid! De twee bekendste skigebieden in de buurt van Spanje's hoofdstad zijn Valdesquí en Puerto de Navacerrada. 

Beiden zijn gelegen in het uiterste westen van de regio Madrid, op de grens met de regio Castillië en Leon.

Puerto de Navacerrada ligt op 1 uur rijden van Madrid. En Ski resort Valdesquí op 75 minuten rijden van Madrid.

Als je met het vliegtuig op wintersport vakantie in Spanje komt, kun je vanuit Nederland en België dus direct vliegen op Madrid. En vervolgens in minder dan 2 uur op de skipiste staan!

Een minder bekend skigebied in de omgeving van Madrid is Ski Resort La Pinilla. Dat gelegen is in de Sierra de Ayllón in de provincie Segovia. Ook dit skigebied in Midden Spanje is goed en snel bereikbaar. En ligt op slechts 65 minuten rijden in noordelijke richting vanaf het vliegveld van Madrid.

*Tips*

Terug naar boven>>

Skigebieden in Sierra Nevada

We zijn klaar voor een dag sneeuwpret in de Sierra Nevada!

Het bekendste skigebied van Spanje bevindt zich tenslotte in de Sierra Nevada in Andalusië, op slechts een uur rijden van de Moorse stad Granada.

Het skigebied in de Sierra Nevada is het hoogste skigebied van Spanje. Want het hoogste punt van dit wintersportgebied in Zuid Spanje bevindt zich op een hoogte van maar liefst 3282 meter.

En met meer dan 100 kilometers aan pistes behoort het kindvriendelijke wintersportgebied in de Sierra Nevada eveneens tot een van de grootste skigebieden in Spanje.

Onder andere vanwege de goede bereikbaarheid vind ik het skigebied in de Sierra Nevada een aanrader voor een skivakantie in Spanje. Want je kunt direct naar Málaga vliegen. Van waar uit het nog maar twee uur rijden is.

Bovendien kun je de ene dag aan het strand van het zonnetje genieten. En de andere dag van de sneeuw in de bergen...

Tip! Combineer een vakantie in Andalusië of een stedentrip naar Granada met een dag skiën (of in de sneeuw spelen) in de Sierra Nevada.

Terug naar boven>>

Actuele info over Spaanse skigebieden

Op Infonieve vind je per skigebied actuele informatie over openingsdata, temperaturen en sneeuwhoogtes. En kun je via webcams sfeer proeven.