Rondreizen in Zuid-Spanje langs bekende en onbekende parels

De meeste rondreizen door Zuid-Spanje nemen je mee naar de drie bekendste steden van Andalusië: Córdoba, Sevilla en Granada. Het zijn historische steden met een Moors verleden die absoluut een bezoek waard zijn.

Maar er zijn nog zo veel meer prachtige oude steden, pittoreske dorpjes en fascinerende natuurgebieden in het zuiden van Spanje te ontdekken: niet alleen in Andalusië, maar ook in Murcia en aan de Costa Blanca (provincie Alicante).

Aan de hand van mijn tips kun je zelf talloze rondreizen samenstellen langs bekende plus onbekende parels in het zuiden van Spanje. Óf je kunt een georganiseerde rondreis boeken. Op deze pagina deel ik mijn favoriete groeps- en individuele rondreizen door Zuid-Spanje:

Let op! de meeste georganiseerde reizen gaan naar Andalusië. Murcia plus de Costa Blanca zijn echter ook prachtige bestemmingen voor een rondreis door Zuid-Spanje.

Individuele rondreizen Zuid-Spanje

Bij een individuele rondreis, die ook wel Fly Drive vakantie of autovakantie genoemd wordt, worden vervoermiddel, accommodatie, route en eventueel vliegtuig en aanvullende activiteiten voor je geregeld. Maar reis je in je (huur-)auto. Dit vind ik de mooiste individuele rondreizen door Zuid-Spanje:

Autorondreis langs hoogtepunten Andalusië (12dgn)

Als je tijdens je vakantie naar Zuid-Spanje de hoogtepunten in Andalusië wilt leren kennen, kan ik de rondreis "Andalusië achter de schermen" van de ANWB (eerder Pharos Reizen) aanbevelen.

Tijdens deze Fly-drive autovakantie bezoek je de Moorse steden Córdoba, Sevilla plus Granada, Europa’s oudste stad Cádiz en de verrassende stad Málaga. Bovendien rijd je onderweg door verschillende witte dorpen.

Je kunt kiezen of je een rondreis van 8, 10 of 12 dagen wilt maken én of de reis wel of niet inclusief vliegticket is.

Actieve autorondreis door natuur Andalusië (15dgn)

Ben je op zoek naar een autovakantie door Andalusië waarbij je kunt genieten van de afwisselende natuur in deze uitgestrekte regio in Zuid-Spanje en onderweg ook wandelingen en/of fietstochten kunt maken?

Dan vind ik de 15-daagse individuele rondreis Andalusië Natuur van Tejeda Travel een absolute aanrader! Deze actieve autovakantie met volop wandel- en fietsmogelijkheden neemt je mee naar de Caminito del Rey, de bizarre rotsformaties bij Antequerra, de Sierra Subbeticas en de Alpujarras.

De laatste dagen van je vakantie kun je ontspannen aan het strand van Nerja of wandelingen maken in de Sierra Tejeda.

Tip! Breid deze Fly Drive uit met een bezoek aan de steden Malaga, Cordoba en/of Granada.

Cultuur, natuur en strand in Andalusië (21 dagen)

Wil je een individuele rondreis van 3 weken door Andalusië maken? Kijk dan eens naar de Fly Drive "Andalusië Compleet" van Tejeda Travel.

Deze combi van cultuur-, strand- en actieve vakantie brengt je naar de hoogtepunten Cordoba, Sevilla en Granada. Maar ook naar witte bergdorpjes en rustige natuurgebieden als Doñana, Alpujarras plus Cabo de Gata.

Daarnaast biedt Tejeda Travel een 15-daagse rondreis door Andalusië aan die eveneens cultuur, natuur en strand combineert.

Culinaire rondreis Andalusië (9 dagen)

Een luxe culinaire en cultuurrondreis door Andalusië van AmbianceTravel.

Je geniet niet alleen van natuurlandschappen, Andalusische steden en witte bergdorpjes. Maar bezoekt ook een sherrybodega, olijfolieboerderij en hamdrogerij.

Tijdens deze bijzondere vakantie in Zuid-Spanje verblijf je in kleine karakteristieke hotels.

Luxe Cortijo & Hacienda rondreis Andalusië (15 dagen)

Bij deze luxe individuele rondreis door Andalusië van AmbianceTravel ontdek je niet alleen de hoogtepunten Córdoba, Sevilla en Granada, maar ook diverse witte dorpen, prachtige natuur en sherry- en paardenstad Jerez de la Frontera.

Tijdens deze luxe autovakantie in Zuid-Spanje verblijf je bovendien in authentieke cortijos, haciendas en molinos.

NB. Naast deze 2 luxe Andalusië rondreizen biedt AmbianceTravel ook nog een luxe 8-daagse rondreis en 22-daagse rondreis door Andalusië aan.

8-daagse rondreis Murcia & País Valenciano

Een mooie individuele rondreis door de regio's Murcia plus Valencia vind ik de 8-daagse autovakantie "Murcia & País Valenciano" van SNP Natuurreizen. 

Het is een actieve rondreis met talrijke fiets- en wandelroutes, waarbij je het bergachtige achterland van Valencia plus de regio Murcia leert kennen, met o.a. pelgrimsplaats Caravaca de la Cruz en de gezellige stad Murcia.

Groepsreizen door Zuid-Spanje

Bij een groepsreis maak je samen met anderen en onder begeleiding van een reisleider een rondreis door Spanje. Veelal zijn dit busreizen die ofwel beginnen in Nederland óf Spanje (in het laatste geval schrijf ik vlieg-busreis). Maar ik heb ook een paar mooie cruise vakanties naar het zuiden van Spanje gevonden. Dit zin mijn persoonlijke favoriete rondreizen door Zuid-Spanje:

Groepsreis Granada, Córdoba en Sevilla (8 dagen)

Voor wie de drie bekendste steden in Andalusië onder begeleiding van een professionele Nederlandstalige reisbegeleider wilt verkennen, kan ik de 9-daagse groepsreis "Prachtig Andalusië" van SRC Reizen warm aanbevelen.

Naast Granada, Córdoba en Sevilla bezoek je ook nog Málaga, Ronda en Marbella.

Groepsreis Semana Santa in Andalusië (9 dagen)

Zoek je een groepsreis waarbij je de Semana Santa in Andalusië kunt beleven?

Dan vind ik de 9-daagse themareis "Semana Santa in Andalusië" van SRC Reizen een aanrader.

Bij deze bijzondere vlieg-busrondreis door Zuid Spanje, waarbij je vliegt op Málaga, beleef je Paasprocessies in Sevilla, Baena en Granada. En breng je een bezoek aan Córdoba, Ronda en Alhama de Granada.

Groepsreis Het andere Andalusië (12 dagen)

Bij deze Zuid Spanje groepsreis van Tejeda Travel vermijd je Córdoba, Granada en Sevilla.

In plaats daarvan neemt de Nederlandse reisbegeleider Niko je mee naar het minder toeristische Andalusië: het binnenland, prachtige natuurgebieden (bijvoorbeeld El Torcal en Las Alpujarras) en authentieke dorpjes en stadjes als Antequera, Capileira en Baeza.

Wie wil, kan er fietsen of wandelen. En er is genoeg vrije tijd.

Groepsreis Andalusië en onbekend zuiden (14 dagen)

Een absoluut mooie groepsreis door Zuid-Spanje vind ik de 14-daagse vlieg-busreis "Andalusië en het onbekende zuiden" van SRC Reizen.

Deze cultuurreis met Nederlandstalige reisbegeleider neemt je niet alleen mee naar Córdoba, Sevilla en Granada, maar ook naar minder bekende plekken als natuurgebied Doñana, paarden-& sherry stad Jerez de la Frontera, Europa's oudste havenstad Cádiz, het witte dorp Arcos de la Frontera en het pittoreske stadje Carmona...

Zelf Zuid-Spanje rondreis samenstellen

Wil je zelf je rondreis samenstellen? Lees dan wat je kunt zien en doen in de verschillende gebieden in Zuid-Spanje: 

En welke sfeervolle en mooi gelegen slaapplekken ik in deze streek in het noordoosten van Spanje heb gevonden:

*Tips*

1. Met de bouwstenen van Riksja Travel stel je je eigen Zuid-Spanje rondreis samen, maar hoef je vervoer, verblijf en activiteiten niet zelf te boeken.

2. Wil je een auto in Spanje huren? Ga dan voor een all-inclusive auto, zodat je goed gedekt bent en niet voor verrassingen komt te staan!

Meer Spanje Rondreizen

Meer Spanje rondreizen vind je op de website van de afzonderlijke reisorganisaties (let hierbij op wat inclusief is in de prijs, soort accommodatie en service):

Ambiance Travel

Luxe individuele rondreizen en culinaire reizen door Spanje

Tejeda Travel

Autovakanties, trein/busreizen en groepsreizen Andalusië & M-Spanje

SRC Reizen

Groeps-& individuele cultuurreizen, kunstreizen & kerstreizen 

Riksja Travel

Individuele rondreizen op maat door Andalusië of de Canarische eilanden

TUI

Groeps-& individuele rondreizen door Andalusië, La Palma, Mallorca

Eigen-Wijze Reizen

Wandel-& fiets-vakanties LaPalma, Andalusië, Alicante, CostaBrava, N-Spanje

SNP Natuurreizen

Wandel-/fiets-/multi-actieve vakanties (groep/privé) Spanje & Spaanse eilanden

ANWB Vakanties

Individuele autovakanties door Catalonië, Noord-Spanje en Andalusië

Riberwine Travel

Reizen & activiteiten in wijnstreek Ribera del Duero (Castilla Leon, M-Spanje)

Mijn favoriete rondreizen door andere gebieden in Spanje vind je op: