Een vakantie Huelva – een nog onontdekte parel in Andalusië

Overweeg een vakantie naar de stad en provincie Huelva de volgende keer dat je naar Andalusië komt! En ontdek een millennium stad met Britse invloeden, die omgeven wordt door een van Europa ’s grootste natuurreservaten en een kleurrijk eeuwenoud mijngebied.

Ik neem je mee naar een minder bekend stukje Andalusië, dat barst van schitterende natuur, eeuwenoude cultuur en overheerlijke gastronomie.

Lees heer wat je kunt zien en doen in de provincie Huelva. En neus ook even door mijn tips over:

Zien en doen in de provincie Huelva

Huelva stad - stad met rijk verleden

Het beeld van Columbus op de Plaza de las Monjas in Huelva

Wist je dat de stad Huelva meer dan 5.500 jaar oud is? Je vindt er begraafplaatsen, gebouwen en andere archeologische resten van onder meer Tartaren, Feniciërs, Romeinen en Moren. 

Bovendien vind je in de tussen de Odiel rivier en de Tinto rivier ingesloten stad sporen uit een recent verleden. Want de dok van het Río Tinto Company plus Tharsis Company mijnbedrijf, het voormalige Casa Colón hotel (nu het congrescentrum), de Reina Victoria wijk (woonwijk voor medewerkers van mijnbedrijf Río Tinto Company) en de spoorlijn vanuit het station van Huelva zijn getuigen van de Britse mijntijd in Andalusië.

Maar je kunt tijdens je vakantie in Huelva stad niet alleen een rijke geschiedenis proeven! Proef er lokale producten als ham, vis/zeevruchten, wijn en aardbeien. Plus de torta de hornazo of rosas con miel als je van zoet houdt. En bezoek Huelva's overdekte markt Mercado de Abastos. Niet voor niets was Huelva in 2017 Gastronomische hoofdstad van Spanje…

Tips:

  • Volg de Huelva Milenaria route! De route voert langs het archeologische park op de Cabezo de La Almagra heuvel, het Moret park (begraafplaats uit 7/6vChr), het Colegio Francès (Romeinse resten), de Plaza de las Monjas (Romeins gebouw uit 1nChr) plus het Museo Provincial de Huelva (met archeologische vondsten).
  • Geniet van een prachtige zonsondergang vanaf de Muelle de Minerales del Río Tinto.
  • De meeste bars en restaurants in Huelva stad liggen tussen de Avenida Italia, Avenida Martín Alonso Pinzón en calle Velazquez López.

Minas del Riotinto - mijngebied met prachtige kleuren

Mijnbouwgebied Minas de Riotinto in Huelva (Andalusië) - Foto: Jan Nieuwland

De Britse erfenis die te zien is in de stad Huelva dateert uit de tijd dat Britse bedrijven in de negentiende en twintigste eeuw de Minas de Riotinto (=Mijnen van Riotinto) gedolven hebben.

Het is een mijnbouwgebied langs de Tinto rivier, waar al duizenden jaren zilver, ijzer, koper en goud gewonnen zijn.

De mineralen in de bodem van dit mijnbouwgebied in Andalusië zorgen voor prachtig kleurschakeringen. Bovendien heeft het ontginnen gezorgd voor bijzonder gevormde landschappen en is het rivierwater rood van kleur.

Een deel van de mijnen kun je tegenwoordig bezoeken, in het "Parque Minero de Riotinto".

Tip: Bezoek als je naar de Minas de Riotinto gaat ook de ommuurde plaats Niebla en het natuurreservaat van Castillo de las Guardas:

  • De aan de Tinto rivier gelegen plaats Niebla is in de Romeinse plus Moorse tijd een welvarend stad geweest die veel van zijn inkomsten dankte aan de zilvermijnen aan de Tinto rivier.
  • La Reserva del Castillo de las Guardas is een soort safaripark dat ligt rond de resten van een oude kopermijn. Je kunt er met je eigen auto of met het treintje van het park doorheen kunt rijden en kunt er bovendien ook kanoën en zwemmen.

Palos de la Frontera - Columbus’ vertrekpunt naar de Nieuwe Wereld

In Palos de la Frontera (Huelva) vind je een kopie van de schepen waarmee Columbus op ontdekkingsreis is gegaan

Wist je dat Columbus vanuit het plaatsje Palos de la Frontera (net buiten de stad Huelva) zijn eerste ontdekkingsreis naar Amerika is begonnen? Op 3 augustus 1492 vertrok hij van hier uit met drie schepen naar Amerika.

De replica van deze drie schepen kun je tegenwoordig bewonderen aan de Muelle de las Carabelas pier in Palos de la Frontera.

Wil je nog meer over Columbus te weten komen? Bezoek tijdens je vakantie in de provincie Huelva dan ook het klooster van La Rábida en de nabijgelegen plaats Moguer. Op deze plekken heeft Columbus namelijk zijn ontdekkingsreis voorbereid.

TIP: Begin februari wordt er ter ere aan Columbus de Carnaval Colombino in Huelva gehouden. En rond 3 augustus vinden er de Fiestas Colombinas plaats om zijn vertrek naar de Nieuwe Wereld te herdenken.

Bedevaartsoord El Rocío

Bedevaartsoord El Rocío in de provincie Huelva (Andalusië)

Heb jij al eens van El Rocío gehoord? Het is een klein wit dorp in de provincie Huelva (Andalusië) met minder dan 2.000 inwoners dat aan de rand van het beschermde natuurgebied La Doñana ligt. 

Eén keer per jaar, tijdens de zogenaamde Romería de El Rocío, wordt dit stille dorp in het het zuidwesten van Spanje echter overspoeld door mensen. Van heinde en verre komen mensen dan te paard, te voet of per huifkar naar El Rocío om er de Maagd van El Rocío te eren. 

Voor de rest van het jaar is het dorp bijna uitgestorven. Je kunt er dan volop genieten van de rust en van een overweldigend uitzicht op het vogelrijke moerasland van La Doñana.

Een absolute aanrader voor een vakantie in Huelva!

Natuurgebieden in de provincie Huelva

Flamingo's in de moerassen van nationaal park La Doñana

Als je op vakantie in Huelva bent, geniet dan ook van de prachtige natuurgebieden die deze provincie in het zuidwesten van Spanje rijk is.

Het bekendste natuurgebied in Huelva is het beschermde natuurgebied Doñana met zijn moerassen, duinen en andere landschappen plus talrijke bijzondere vogelsoorten en andere dieren die er leven.

Minder bekende natuurgebieden zijn de Sierra de Aracena y Picos de Aroche en de Sierra Morena. Ook deze zijn prachtig en ideaal voor bijvoorbeeld een wandelvakantie, fietsvakantie, paardrijdvakantie, vogelkijkvakantie, fotografievakantie of klimvakantie in Zuid-Spanje.

De Costa de la Luz

Surfen aan de Costa de la Luz in de provincies Cádiz en Huelva

En geniet tenslotte ook van de uitgestrekte zandstranden en duingebieden van de Costa de la Luz, de kust van de provincies Cádiz en Huelva, als je op vakantie in deze niet-toeristische provincie in het westen van Andalusië bent. 

In de zomer zijn de uitgestrekte witte zandstranden ideaal voor een strandvakantie. En de rest van het jaar kun je heerlijk uitwaaien aan de strand van de Costa de la Luz.

Bovendien kun je fantastisch surfen, duiken plus dolfijnen en walvissen spotten aan de aan de Atlantische Oceaan gelegen westkust van Andalusië.

Terug naar boven>>

Leuke activiteiten in provincie Huelva

4x4 tour of paardrijtocht door nationaalpark La Doñana (Huelva)

Een ontspannen maar desalniettemin indrukwekkende activiteit in Andalusië vind ik ook de 4x4tour door nationaal park La Doñana in de provincie Huelva, aan de westkust van Andalusië, waarbij een gids van het natuurpark je de verschillende ecosystemen van dit ongeschonden natuurgebied aan de uitmonding van de Guadalquivir rivier laat zien: ongerepte stranden, wandelende duinen, moerassen en Mediterrane bossen.

Maar je kunt het natuurpark ook vanaf de rug van een paard of met paard en wagen verkennen (ook als je geen rij-ervaring hebt)!

Nederlandstalige hamtour naar Aracena (Huelva)

Wil je meer weten over de overheerlijke Iberische Bellota ham waar Spanje zo bekend om staat? De Nederlandstalige Dolores van Sevilla Sights neemt je mee naar Aracena, op 90 kilometer ten noordwesten van Sevilla!

Tijdens deze Nederlandstalige hamtour maak je een wandeling door het leefgebied van de varkens, krijg je in een kleine familiehamdrogerij te zien hoe de Spaanse ham gemaakt wordt én ga je ham proeven.

Een afwisselend, leerzaam én lekker uitstapje in de omgeving van Sevilla!!

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Huelva

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen provincie Huelva

Wandelvakantie Sierra de Aracena (Huelva)

En dan is er nog een heerlijke wandelvakantie in de Sierra de Aracena in de provincie Huelva (Andalusië).

Tijdens deze 8-daagse individuele wandelreis in Zuid-Spanje maak je lichte wandelingen door uitgestrekte landschappen van kurkeiken, steeneiken en tamme kastanjebomen waarin varkens, schapen, paarden en geiten vrij rondlopen. En bezoek je hamstadje Aracena.

Fietsvakantie van Sevilla naar Cádiz (8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de Costa de la Luz, het kustgebied van de provincies Huelva en Cádiz, die gelegen zijn in het westen van Andalusië, per fiets leren kennen? Kijk dan zeker eens naar deze 8-daagse fietsreis!

Deze groepsreis met Nederlandstalige begeleiding begint in de prachtige Flamenco stad Sevilla.

Vanuit Sevilla fiets je vervolgens naar het vogelrijke en autovrije natuurreservaat Doñana. Om van hieruit via sherry- en paardenstadje Jerez de la Frontera verder te fietsen naar Spanje’s oudste stad Cádiz.

Een prachtige combinatie van natuur, zee en cultuur!

Deze groepsfietsreis door Andalusië vindt plaats in februari, mei, juni, oktober en november.

Mountainbike vakantie in de Sierra Morena (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Een prachtige fietsreis in Andalusië voor mountainbikers vind ik de 8-daagse mountainbike vakantie door de Sierra Morena van SNP Natuurreizen.

Tijdens deze individuele fietsvakantie maak je op je MTB pittige tochten door de heuvels van de Sierra de Aracena y Picos de Aroche en de Sierra Norte de Sevilla.

Deze natuurparken in de provincies Huelva en Sevilla maken deel uit van de Sierra Morena, een langgerekt berggebied met grote natuurhistorische waarde in het noorden van Andalusië. 

Je fietst door het leefgebied van de Iberische varkens en passeert witte dorpjes en charmante stadjes. Bovendien verblijf je onderweg in drie bijzonder sfeervolle landelijke accommodaties.

Je kan deze Andalusië fietsreis boeken van begin maart tot eind juni en van begin september tot half december.

Terug naar boven>>