Minas de Riotinto – kleurrijk mijnbouwgebied in Huelva (Andalusië)

Heb jij wel eens gehoord van de Minas de Riotinto in de provincie Huelva in het westen van Andalusië? Het is een mijnbouwgebied langs de Tinto rivier waar al duizenden jaren lang zilver en andere mineralen gedolven worden. Een bijzonder stukje natuur in Zuid-Spanje met bijzondere kleuren en vormen.

Met veel plezier vertel ik je hier meer over dit bijzondere mijnbouwgebied in het oosten van de provincie Huelva.

Bovendien lees je hier meer over het te bezoeken mijnpark Parque Minero Minas de Riotinto. En over de verschillende overnachtingsmogelijkheden in Minas de Riotinto. Geniet! 

Mijnbouwgebied met prachtige kleuren

De grond rond de río Tinto (= Rode rivier) in de provincie Huelva is rijk aan mineralen. Langs de Tinto rivier wordt dan ook al 5.000 jaar (!) zilver, ijzer, koper en goud gewonnen. 

Het ontginnen heeft in de loop der tijd gezorgd voor bijzonder gevormde landschappen. En bovendien is het rivierwater van de Tinto rivier door de aanwezigheid van koper en zilver in het water koperkleurig! Vandaar dat deze rivier, die ten zuiden van de stad Huelva in zee uitmondt, de Rode rivier genoemd wordt. 

Prachtig gekleurde stenen in mijngebied Minas de Riotinto
Het water van de Tinto rivier in de provincie Huelva heeft een rode, koperen kleur

Als je de Minas de Riotinto bezoekt, kun je dus genieten van een veelvoud aan kleuren in stenen, een bijzonder gevormd landschap plus koperkleurig water…

Brits mijnbouwgebied

Dok van het Britse Río Tinto Company mijnbedrijf in Huelva stad (Andalusië)

Vanaf 1873 tot halverwege de twintigste eeuw zijn de mijnen in de provincie Huelva op grote schaal geëxploiteerd door Britse bedrijven als Río Tinto Company Ltd.plus Tharsis Company Ltd..

Uit deze tijd dateren het Britse mijnwerkersdorp Bella Vista bij de Minas del Riotinto plus de spoorlijn vanaf de stad Huelva tot de mijnen van Riotinto. 

En in de stad Huelva zijn de "Muelle de Minerales del Río Tinto" dok, het voormalige Casa Colón hotel plus de Reina Victoria wijk waar medewerkers van mijnbedrijf Río Tinto Company woonden stille getuigen van de Britse mijntijd in Andalusië.

Minas de Riotinto bezoeken

Oude treinstellen in mijngebied Minas de Riotinto

Een deel van de mijnen is nu nog steeds in gebruik en kun je van een afstand bewonderen. In een ander deel is een themapark gekomen: het "Parque Minero de Riotinto"

Het park heeft een mooi museum met uitvoerige informatie over het mijnbouwgebied, waarin onder andere een mijnschacht van 250 meter lang is nagebouwd.

Daarnaast kun je in het park ook een echte mijn bewonderen (de Peña de Hierro), rondrijden in een oude mijntrein plus het Britse mijnwerkersdorpje Bella Vista bezoeken. 

Let op: Hou er rekening mee dat alle informatie in het mijnpark in het Spaans, evenals de website van Parque Minero de Rio Tinto. Maar ook al spreek je de taal niet, dan nog vind ik dit mijnbouwgebied in Andalusië een absolute aanrader. Ook als je met kinderen op vakantie in Spanje bent.

Overnachten in Minas del Riotinto

Wil je het kleurrijke mijngebied met zijn Britse invloeden langer op je in laten werken, dan kun je er ook blijven slapen! In een romantisch hotel of in een vakantiehuis:

Hotel Riotinto Victorian House

In het oude Britse mijnwerkersdorpje Bella Vista kun je sfeervol overnachten in het Riotinto Victorian House.

Het huis is in 1930 in typisch Victoriaanse stijl gebouwd door de Engelse architect Alan Brace. Tegenwoordig is het een kleinschalig hotel.

Het romantisch hotel in Andalusië heeft overigens ook een buitenzwembad plus overdekte BBQ-plek.

Vakantiehuis Old England House (8 personen)

Maar je kunt in de Britse wijk van Minas de Riotinto ook het 8-persoons vakantiehuis Old England House huren.

Het historische huis is prachtig opgeknapt met talloze bijzondere details. Bovendien heeft het een eigen Spa met jacuzzi en sauna. Plus een biljarttafel.

Een luxe vakantiehuis op een wel heel bijzondere plek in Andalusië...

Ligging Minas de Riotino

De Minas de Riotinto zijn gelegen in het oosten van de provincie Huelva, dichtbij de provincie Sevilla. 

Vanuit Huelva is het een uur rijden in noordoostelijke richting over de N435 plus A461. En vanuit Sevilla rijd je een uur in noordwestelijke richting over de E803, N433 en A476.

De omgeving van Minas de Riotinto

Ben je van plan om de Minas de Riotinto te bezoeken? Als je tijd hebt, dan raad ik je aan om ook even langs het historische stadje Niebla te rijden en/of naar het natuurreservaat van Castillo de las Guardas te gaan:

Niebla – historisch stadje aan de Tinto rivier

Ommuurde stad Niebla aan de Río Tinto rivier (Huelva, Andalusië)

Het ommuurde historische stadje Niebla is gelegen aan de Tinto rivier en ligt 50 kilometer ten zuiden van Minas de Riotinto.

Tijdens de Romeinse plus Moorse tijd is het een welvarend stad geweest, die veel van zijn inkomsten dankte aan de zilvermijnen aan de Tinto rivier.

Natuurreservaat El Castillo de las Guardas

Op een half uur rijden in oostelijke richting vanuit Minas de Riotinto bevindt zich het natuurreservaat La Reserva del Castillo de las Guardas, dat ligt rond de resten van een oude kopermijn (de zogenaamde Minas del Castillo de las Guardas).

Het is een soort safaripark, waarin meer dan 1000 dieren wonen en waar je met je eigen auto of met het treintje van het park doorheen kunt rijden.

Bovendien kun je in dit natuurreservaat in Andalusië ook kanoën en zwemmen. Erg leuk dus ook voor een actieve vakantie in Zuid-Spanje. Zeker ook als je met kinderen op vakantie bent.

Tip: Het natuurreservaat is ook een leuke bestemming voor als je in Sevilla op vakantie bent.

Met dank aan Jan Nieuwland voor de prachtige foto's!

Ook interessant in de provincie Huelva