El Rocío: bedevaartsoord in nationaal park Doñana (Andalusië)

Heb jij al eens van het witte dorp El Rocío in het westen van Andalusië gehoord? Het is een klein wit dorp met minder dan 2.000 inwoners en straten die niet geasfalteerd zijn. Dat ligt aan de rand van het beschermde natuurgebied Doñana (provincie Huelva). En dat één keer per jaar overspoeld wordt door pelgrims. 

De kerk van El Rocío (Huelva, Andalusië)


Van heinde en verre komen er dan mensen dan te paard, te voet of per huifkar naar de Ermita de la Virgen del Rocío (=kerk van de Maagd van El Rocío) in El Rocío om er de Maagd van El Rocío te eren.

Voor de rest van het jaar is het witte dorp met zijn straten van zand bijna uitgestorven.

Je kunt er dan volop genieten van de rust. En van een overweldigend uitzicht op het vogelrijke moerasland van Doñana.

Lees hier meer over:

Terug naar boven>>

Aan de rand van nationaal park Doñana

Wetlands van Doñana met op de achtergrond El Rocío

Wat ik ook prachtig vind aan het idyllische dorpje El Rocío, is zijn ligging!

Het rustige dorp ligt namelijk tegen het nationaal park Doñana aan en kijkt uit op een moerasgebied waarin duizenden flamingo’s en andere trekvogels ieder jaar overwinteren.

Hou je dus van vogels kijken, dan is een bezoek aan El Rocío plus de ernaast gelegen moerasgebieden dus een absolute aanrader. 

Maar het beschermde natuurgebied bestaat niet alleen uit moerassen, maar ook uit ongerepte stranden, wandelende duinen en Mediterrane bossen.

Ik kan je warm aanraden om vanuit El Rocío ook een dag Doñana te verkennen.

4x4 tour of paardrijtocht door nationaalpark La Doñana (Huelva)

Je kunt Doñana op verschillende manieren verkennen. Alleen of onder begeleiding van een gids.

Wil je het beschermde natuurgebied onder begeleiding verkennen, maak dan bijvoorbeeld een 4x4tour door het park, waarbij een gids je de verschillende ecosystemen van het ongeschonden natuurgebied aan de uitmonding van de Guadalquivir rivier laat zien.

Of verken het natuurpark in stijl, vanaf de rug van een paard! Dit kan ook prima als je geen rij-ervaring hebt. Je kunt overdag een paardrijtocht door Doñana maken of bij zonsondergang...

Zowel de 4x4tour als de paardrijtochten door Doñana kan ik ook aanbevelen voor een gezinsvakantie.

Tip: Dichtbij de kerk van El Rocío ligt het ornithologisch centrum Francisco Bernis (aan de Paseo Marismeño). Hier zijn verrekijkers verkrijgbaar om de vogels en andere dieren in het natuurpark goed te zien.

Terug naar boven>>

Bedevaartstocht naar El Rocío 

Pelgrims tijdens de Romería de El Rocío

Met Pinksteren vindt er ieder jaar een pelgrimstocht plaats naar El Rocío en wordt het rustige dorpje overspoeld door wel een miljoen pelgrims die de Maagd van El Rocío, in de volksmond ook wel de Witte Duif genoemd, komen vereren.

Wel honderd broederschappen trekken dan vanuit heel Spanje, en dan vooral vanuit het zuiden van Andalusië, naar deze bijzondere pelgrimsplaats in Zuid-Spanje.

Tijdens de Romería del Rocío heeft de broederschap van Almonte de eer om de Maagd, die normaal gesproken op het hoofdaltaar van de kerk staat, rond te dragen door de propvolle straatjes van El Rocío, langs duizenden uitgelaten pelgrims.

Een keer in de zeven jaar is er in de nacht van 18 op 19 augustus overigens nog een processie met de Maagd van El Rocío, waarbij de Maagd naar Almonte gedragen wordt.

Deze vrij rustige processie herdenkt de eed die de bewoners van Almonte in 1813 aan het einde van de Franse represailles aflegden en wordt de El Rocío Chico (=de kleine El Rocio) genoemd. De eerstvolgende El Rocío Chico processie vindt plaats in 2026.

Tip: Pelgrimstrektocht naar El Rocío

Hou je van paardrijden en wil je een keer de bedevaartstocht naar El Rocío zelf ervaren? Dan is deze 8-daagse paardrijvakantie allicht iets voor jou!

Tijdens deze bijzondere paardrijvakantie in Andalusië trek je samen met duizenden andere pelgrims naar bedevaartsoord El Rocío! 

Je rijdt over traditionele pelgrimsroutes die voornamelijk bestaan uit vlakke zandwegen en door nationaal park Doñana. En overnacht tijdens deze paardijvakantie op de manege van de Duitse Nicole plus in een traditioneel hotelletje in El Rocío.


Terug naar boven>>

Paardenzegening in El Rocío

Wilde paarden uit Doñana op weg naar paardenzegening in El Rocío (Huelva, Andalusië)

Hou je van paarden en ben je eind juni op vakantie in de buurt van El Rocío?

Dan kun je op 26 juni La Saca de las Yeguas (letterlijk vertaald: “Het loslaten van de merries”) meemaken.

Op die dag worden de wilde paarden die leven in en rond de moerassen van Doñana bijeengedreven in El Rocío.

Hier worden ze gezegend bij de kerk van El Rocío, om vervolgens in Almonte gebrandmerkt en eventueel op de paardenmarkt verkocht te worden.

De paarden die niet verkocht worden, worden aan het einde van de dag weer losgelaten in Doñana.

Terug naar boven>>

Sfeervolle hotels in El Rocío

Je kunt in het pittoreske witte dorpje in verschillende hotels overnachten. Dit zijn mijn favoriete hotels in El Rocío:

B&B Acebuchal 23 (El Rocío)

Mijn favoriet hotelletje in pelgrimsplaats El Rocío bij het nationaalpark Doñana in de provincie Huelva (Andalusië) is Casa Rural Acebuchal 23

Dit kleinschalig hotel in Andalusië is gevestigd in een typisch Andalusisch huis midden in El Rocío.

En ligt aan de paarden- en vogelrijke wetlands van Doñana.

Het prachtig verzorgde landelijke hotel telt 17 comfortabele rustiek ingerichte kamers. Prachtig!

Hotel Hospedería El Cazadero Real (El Rocío)

Een andere parel van een hotel in El Rocío vind ik Hospedería El Cazadero Real.

Vanuit dit gezellige en gastvrije hotelletje in Andalusië heb je prachtig uitzicht op de Virgen del Rocío kerk én op de wetlands van natuurgebied Doñana.

Bovendien mag je in dit hotel aan de westkust van Andalusië ook je huisdier mee op vakantie nemen.

Een aanrader!

Hotel Palacio Doñana (El Rocío)

En dan is er nog het comfortabele en prima verzorgde hotel Palacio Doñana in pelgrimsplaats El Rocío in het binnenland van de provincie Huelva (Andalusië).

Het hotel ademt van alle kanten een Andalusische sfeer uit, is erg gastvrij en staat huisdieren toe. Oók paarden, mocht je op paardrijvakantie in Zuid Spanje zijn.

Een super uitvalsbasis om te wandelen, vogels te kijken of paardrijden in natuurreservaat Doñana.

O ja, het hotel heeft ook familiekamers.

*Camping in de buurt van El Rocío*

Verblijf je liever op een camping? Dan kan ik Camping Huttopia Parque de Doñana warm aanbevelen! De vrij kleine camping heeft rustieke, schaduwrijke staplaatsen én glamping accommodaties. En is ook een topper voor een vakantie met kleine kinderen of een vakantie met hond.

Ook interessant in provincie Huelva

Terug naar boven>>