Nationaalpark Doñana: rivieruitmondingsgebied aan westkust Andalusië

Het Nationaalpark Doñana (in het Spaans: Parque Nacional de Doñana) is een beschermd natuurgebied rond de uitmonding van de Guadalquivir rivier in de provincies Huelva en Sevilla, in het westen van Andalusië. Dat sinds 1994 is opgenomen op de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO.

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Natuurgebied met verschillende ecosystemen

Wandelende duinen in nationaalpark Doñana (Andalusië)

Nationaalpark Doñana is een natuurgebied zonder wegen of andere menselijke bebouwing, dat ligt aan de uitmonding van de Guadalquivir rivier in de Atlantische Oceaan.

Bijzonder aan dit uitmondingsgebied is, dat de Guadalquivir rivier maar één uitmonding in zee heeft, bij de plaats Sanlucar de Barrameda, aangezien de andere uitmondingen in de loop der tijd zijn dicht geslipt.

Het beschermde natuurgebied is vooral bekend voor zijn moerasgebieden in de rivierdelta. 

Maar het bestaat voor een groot deel ook uit Mediterrane bossen. En langs de kust van de Atlantische Oceaan is er een uitgestrekt zandgebied met wandelende duinen plus de indrukwekkende klif Acantilado de Asperillo (tussen Matalascañas en Mazagón). 

Leefgebied van talrijke diersoorten

Flamingo's in nationaalpark Doñana (Huelva, Andalusië)

De moerasgebieden van Doñana (de zogenaamde marismas) vormen een paradijs voor vogelliefhebbers.

In de herfst en winter kun je er genieten van duizenden watervogels die vanuit het noorden van Europa een warmer plekje zoeken voor de winterdagen.

En in het voorjaar en de zomer kun je er trekvogels als flamingo’s en reigers bewonderen die juist vanuit het zuidelijker gelegen Afrika komen en in Doñana een koelere, voedselrijke plek vinden. 

Daarnaast is nationaal park La Doñana het leefgebied van Spaanse keizerarenden, Iberische lynxen, herten en wilde zwijnen. En van grote kuddes wilde paarden.

Door aanhoudende droogte in Spanje en het illegaal tappen van water uit de Guadalquivir rivier door aardbeienboeren in de omgeving van het natuurgebied, dreigen de wetlands van La Doñana echter uit te drogen en veel dieren te sterven. Om dit te voorkomen, dienen de wetlands besproeid te worden.

*Tip voor vogelliefhebbers*

Vanaf het ornithologisch centrum Francisco Bernis in El Rocío heb je een fantastisch uitzicht op de vogelrijke moerasgebieden van Doñana. Er zijn verrekijkers verkrijgbaar om de vogels goed te kunnen zien.

Terug naar boven>>

Jaarlijkse evenementen in nationaalpark Doñana

Bedevaartstocht naar El Rocío 

Pelgrims in Doñana op weg naar El Rocío

Jaarlijks vindt er door nationaalpark Doñana een bedevaart ter ere van de maagd van El Rocío plaats (La Romería de El Rocío) die als eindbestemming het plaatsje El Rocío heeft, aan de rand van het natuurpark.

De bedevaartstocht begint pelgrims bij het plaatsje Sanlúcar de Barrameda, waar pelgrims die komen uit de richting van Cádiz de Guadalquivir rivier oversteken, om vervolgens te paard of per huifkar in een feestelijke stoet het beschermde natuurgebied door te trekken.

Het hoogtepunt van de bedevaart vindt op tweede Pinksterdag plaats in El Rocío, wanneer de Maagd van El Rocío uit de kerk wordt gehaald en urenlang door de straatjes van het witte dorp gedragen wordt.

Tip: Pelgrimstrektocht naar El Rocío

Hou je van paardrijden en wil je een keer de bedevaartstocht naar El Rocío zelf ervaren? Dan is deze 8-daagse paardrijvakantie allicht iets voor jou!

Tijdens deze bijzondere paardrijvakantie in Andalusië trek je samen met duizenden andere pelgrims naar bedevaartsoord El Rocío! 

Je rijdt over traditionele pelgrimsroutes die voornamelijk bestaan uit vlakke zandwegen en door nationaal park Doñana. En overnacht tijdens deze paardijvakantie op de manege van de Duitse Nicole plus in een traditioneel hotelletje in El Rocío.

La Saca de las Yeguas

Wilde paarden uit Doñana tijdens de Saca de las Yeguas

Hou je van paarden en ben je eind juni op vakantie in de buurt van El Rocío? Dan kun je op 26 juni La Saca de las Yeguas, letterlijk vertaald “Het loslaten van de merries”, meemaken in de plaatsen El Rocío en Almonte.

Op die dag worden de wilde paarden die leven in en rond de moerassen van Doñana traditiegetrouw (sinds het begin van de zestiende eeuw) bijeengedreven in El Rocío. Hier worden ze rond 10 uur ’s ochtends gezegend bij de kerk van El Rocío en na een rondgang door de straten van het pittoreske dorpje verder gedreven naar Almonte. 

Na een rondgang door de straten van Almonte rond 20 uur ’s avonds is de eindbestemming van die dag de zogenaamde Recinto Ganadero Huerta de la Cañada, waar de volgende drie dagen een paardenmarkt gehouden wordt. 

De paarden die niet verkocht worden, worden op 30 juni weer teruggedreven en losgelaten in het Doñana natuurgebied.

Terug naar boven>>

Nationaalpark Doñana bezoeken

Wandelroutes door Doñana

Iberische lynx in nationaalpark Doñana

Je kunt Doñana op eigen houtje verkennen door goed aangegeven wandelroutes door het park te volgen. Zo kun je vanuit de drie bezoekerscentra (=centros de visitantes) van het nationaalpark de volgende eenvoudige wandelroutes lopen:

  • De wandelroutes Charco de la Boca (3,8km) en Charco del Acebrón (2,1km) vanuit het bezoekerscentrum van La Rocina (net buiten El Rocío, in de richting van Matalascañas);
  • De wandelroutes Lagunas del Hierto y las Pajas (2,3km) en Laguna del Acebuche (5,4km) vanuit het bezoekerscentrum van El Acebuche (eveneens aan de A-483, de weg van El Rocío naar Matalascañas);
  • Wandelroute Charco del Acebrón vanuit het bezoekerscentrum in het paleis van El Acebrón (ongeveer 7 kilometer na het bezoekerscentrum van El Rocina).

Vanuit de kustplaats Matalascañas kun je verder de wandelroute Dunar (2,4km) door de duinen van Doñana volgen, 7 kilometer ten noorden van Matalascañas kun je wandelen over de wandelroute Laguna del Jaral (5,2km) en 30 kilometer ten noorden van Matalascañas kun je de wandelroute Cuesta Maneli (1,3km) volgen naar de Asperillo klif, waar je wordt beloond met een uitzicht over eindeloze landschappen van stranden.

Tip: Bezoek ook het centrum voor de Iberische lynxen dat gelegen is bij het bezoekerscentrum van El Acebuche!

Terug naar boven>>

Fietsroutes door Doñana

Fietsroute El Asperillo langs de kust van nationaalpark Doñana

Wil je het duingebied van Doñana op de fiets verkennen? Volg dan de fietsroute (=carril bici) El Asperillo. Het is een prachtige kustroute van ongeveer 25 kilometer tussen de plaatsen Mazagón en Matalascañas, die parallel loopt met de Asperillo klif en eveneens langs de Cuesta Maneli plus Laguna del Jaral wandelroutes komt.

Wil je het Mediterrrane bossenlandschap van Doñana proeven? Fiets dan de korte fietsroute El Arrayán en geniet van Mediterrrane dennen- plus olijvenbomen in prachtige zandlandschappen. De route begint aan de buitenkant van Hinojos (aan de A-484 richting Almonte) en eindigt bij camping Doñarrayan.

Terug naar boven>>

Te paard door Doñana

Begeleide paardrijtocht door nationaalpark Doñana (Andalusië)

Wil je dit beschermde natuurgebied in het zuidwesten van Spanje onder begeleiding verkennen, maak dan een 4x4-tour door het park, waarbij een gids je de verschillende ecosystemen van Doñana laat zien. Het is een ontspannen manier om een goed totaalbeeld van het nationale park te krijgen. Ook als je met kinderen op vakantie naar Andalusië gaat, kan ik dergelijke tocht aanbevelen.

Maar je kunt het natuurpark ook in stijl verkennen, vanaf de rug van een paard óf per paard en wagen! Je hoeft voor deze paardrijtochten door natuurgebied Doñana geen rij-ervaring te hebben, dus iedereen kan deelnemen, ook kinderen.

Terug naar boven>>

Overnachtingsmogelijkheden bij Doñana

Je kunt bij nationaalpark Doñana overnachten in een hotel, in een vakantiehuis, in een glamping of op een camping.

Een prachtige uitvalsbasis voor een bezoek aan het natuurpark vind ik zelf het pittoreske dorpje El Rocío, onder meer omdat je van hieruit fantastische uitzichten hebt op de moerassen van Doñana. 

Maar je kunt het natuurgebied ook prima bezoeken vanuit Hinojoskustplaats Matalascañas of kustplaats Sanlucar de Barrameda (aan de andere kant van de Guadalquivir rivier).

Hier deel ik mijn favoriete accommodaties bij Doñana met jou:

Camping village Doñarrayan Park (Hinojos)

Wat een droom is Camping Village Doñarrayan Park in nationaal park Doñana! De camping ligt aan de noordkant van dit prachtige natuurgebied. In de buurt van het plaatsje Almonte en op 30min rijden van de Costa de la Luz stranden. 

Deze vrij kleine camping in de provincie Cádiz beschikt naast een buitenzwembad, supermarkt, speeltuintje en restaurant over ruim 50 rustieke en schaduwrijke staplaatsen. Plus nieuwe moderne stacaravans en glamping tentenHonden zijn welkom na overleg.

B&B Acebuchal 23 (El Rocío)

Mijn favoriet hotelletje in pelgrimsplaats El Rocío bij het nationaalpark Doñana in de provincie Huelva (Andalusië) is Casa Rural Acebuchal 23

Dit kleinschalig hotel in Andalusië is gevestigd in een typisch Andalusisch huis midden in El Rocío.

En ligt aan de paarden- en vogelrijke wetlands van Doñana.

Het prachtig verzorgde landelijke hotel telt 17 comfortabele rustiek ingerichte kamers. Prachtig!

Hotel Hospedería El Cazadero Real (El Rocío)

Een andere parel van een hotel in El Rocío vind ik Hospedería El Cazadero Real.

Vanuit dit gezellige en gastvrije hotelletje in Andalusië heb je prachtig uitzicht op de Virgen del Rocío kerk én op de wetlands van natuurgebied Doñana.

Bovendien mag je in dit hotel aan de westkust van Andalusië ook je huisdier mee op vakantie nemen.

Een aanrader!

Hotel Palacio Doñana (El Rocío)

En dan is er nog het comfortabele en prima verzorgde hotel Palacio Doñana in pelgrimsplaats El Rocío in het binnenland van de provincie Huelva (Andalusië).

Het hotel ademt van alle kanten een Andalusische sfeer uit, is erg gastvrij en staat huisdieren toe. Oók paarden, mocht je op paardrijvakantie in Zuid Spanje zijn.

Een super uitvalsbasis om te wandelen, vogels te kijken of paardrijden in natuurreservaat Doñana.

O ja, het hotel heeft ook familiekamers.

Terug naar boven>>

Ook interessant in provincie Huelva