Cabo de Gata in Almería – grootste beschermd kustgebied van Andalusië

Ben jij al eens op vakantie geweest in natuurgebied Cabo de Gata in Almería? Dit prachtige natuurgebied helemaal in het zuidoosten van Spanje is het grootste beschermde kustgebied van Andalusië!

Het is een geïsoleerd gebied met oude vulkanen, steile kliffen, afgelegen stranden, pittoreske dorpen en ongelofelijk veel dieren- en plantensoorten. Dat zowel op land als in zee fascinerend is. Want ook onder water kun je oude vulkanen en een oase aan dieren en planten zien!

Kliffen aan kust van Cabo de Gata (Almería, Andalusië)

Ontdek dit UNESCO-werelderfgoed in Zuid-Spanje tijdens een autovakantie, fietsvakantie, wandelvakantie, paardrijvakantie óf snorkel-/duikvakantie! En lees meteen ook welke sfeervolle accommodaties ik in dit fascinerend gebied aan de oostkust van Andalusië ik gevonden heb.

Zien en doen in Cabo de Gata

Verken Spanje's grootste vulkanische rotsformatie

Het bijzondere natuurgebied Cabo de Gata in de provincie Almería, dat in 1997 uitgeroepen is tot UNESCO Biosfeerreservaat, is een uitgestrekt semi-woestijnachtig berggebied aan de Middellandse Zee. Met hoge temperaturen (in de winter is het er nog rond de 20°C) en heel weinig neerslag (minste in Spanje). En herbergt de grootste vulkanische rotsformatie van Spanje.

Dorre steppen en oude vulkanen in natuurgebied Cabo de Gata
Isleta del Moro in Cabo de Gata

In het binnenland bestaat het landschap uit oude vulkanen, steppen, uitgedroogde rivierbeddingen en woestijnvegetatie. 

Aan de kust stijgen de rotsen steil uit zee op en creëren hoge kliffen. Die gespleten worden door ravijnen en geulen. Die leiden naar afgelegen inhammen met idyllische witte zandstranden. 

Voor de kust liggen verder talrijke kleine, rotsachtige eilandjes. En onder water bevinden zich tenslotte grote koraalriffen met prachtige onderwaterplanten en vissen in wonderbaarlijke kleuren.

TIP! Grenzend aan natuurpark Cabo de Gata ligt de Woestijn van Almería, waarin vroeger veel spaghetti Westerns opgenomen zijn. Verschillende oude filmstudio’s zijn tegenwoordig open voor publiek. Bijvoorbeeld Mini Hollywood. Zeker voor families met kinderen is dit een geweldige attractie!

Een actieve vakantie of autovakantie in Cabo de Gata

Ik vind dit fascinerend landschap in het uiterste zuidoosten van Andalusië een ideale bestemming voor een autovakantie, fietsvakantie, wandelvakantie of duikvakantie in Zuid Spanje. Met volwassenen, maar zeker ook met kinderen! Zeker als je van natuur en van actieve vakanties houdt. 

Je kunt er urenlang op ontdekking langs de kust en in het binnenland. Maar ook in het water.

Mijndorpje Rodalquilar in het binnenland van natuurgebied Cabo de Gata
De goudmijnen bij Rodalquilar in natuurreservaat Cabo de Gata

Ontdek bijvoorbeeld idyllische dorpjes in natuurpark Cabo de Gata als Agua Amarga, La Isleta del Moro en Rodalquilar. Die verstopt liggen in inhammen aan de kust en in het binnenland. 

En ontdek hoe de natuur Spanje´s grootste vulkanische gebied heeft gevormd!

TIPS!

  1. Ga naar de oude goudmijnen bij mjindorp Rodalquilar! Wie weet vind jij er nog wel een stukje goud…? 
  2. Het dorpje Rodalquilar, dat gelegen is bij de Rodalquilar vallei, is ook een goede uitvalsbasis voor een fiets- of wandelvakantie.
  3. In pottenbakkersdorpje Nijar is mooie én goedkope keramiek te koop.
  4. In San José en Islata del Moro liggen Paddi duikcentra (in de winter dicht) om te duiken langs de kust van Cabo de Gata.
  5. Via het centrum voor actief toerisme SUBPARKE, dat zich bevindt op Camping los Escullos bij Isleta del Mar, kun je snorkelen, kajakken en fiets- en wandeltochten maken.

Een strandvakantie in Cabo de Gata

Er liggen talrijke stranden in natuurpark Cabo de Gata. Die variëren van kleine kiezelstranden en zandstranden in verstopte inhammen tot uitgestrekte zandstranden.

Je kunt dus ook een fantastische strandvakantie in Cabo de Gata beleven. Waarbij je lekker lui aan een heerlijk zandstrand in een prachtige baai ligt. Of waarbij je juist lekker actief bezig bent in het water. En bijvoorbeeld de rijke onderwaterwereld verkent. 

Zandstrand en kristalblauw water in Agua Amarga
Ravotten op het strand van San José in natuurpark Cabo de Gata

Mooie bestemmingen voor een strandvakantie vind ik bijvoorbeeld het pittoreske vissersdorpje Agua Amarga of de wat grotere kustplaats San José

Beiden hebben een zacht zandstrand en zijn kindvriendelijk. Op het strand van Agua Amarga is er zelfs een houten vlonder gebouwd voor rolstoelgebuikers.

Vogels kijken in natuurgebied Cabo de Gata

Trekvogels in Salinas de Cabo de Gata

Maar ook vogelaars komen aan hun trekken als ze op vakantie in natuurgebied Cabo de Gata zijn. Want in dit natuurgebied in de provincie Almería bevindt zich een van de belangrijkste moerasgebieden van Spanje voor trekvogels: de Salinas de Cabo de Gata. Een zoutwaterlagune buiten de plaats Cabo de Gata. Die parallel loopt aan het strand.

Vanaf een afstand kun je er een schitterende diversiteit aan vogelsoorten bewonderen. Onder andere flamingo’s. De lagune ligt overigens naast een zoutwinningsfabriek (=salina), die als enige in Oost Andalusië nog in bedrijf is.

Georganiseerde reizen naar Cabo de Gata

8-daagse wandelvakantie Cabo de Gata

De 8-daagse individuele wandelvakantie naar natuurgebied Cabo de Gata van SNP natuurreizen vind ik een echte topper voor als je een wandelvakantie naar Cabo de Gata wilt maken waarbij vervoer, verblijf en route voor je  zijn geregeld. Je wandelt over oude vissers- en  geitenpaadjes en door droge rivierbeddingen van Agua Amarga naar San José. En slaapt in charmante kleine hotels.

8-daagse paardrijvakantie Cabo de Gata

Of wat zeg je van een paardrijvakantie in Cabo de Gata? Tijdens deze 8-daagse paardrijvakantie in de provincie Almería maak je een trektocht met de Spaans-& Engelssprekende gids Manolo langs de kust en door het vulkanische binnenland van het grootste beschermde kustgebied van Andalusië. En verblijf je in kleine charme hotels. Bovendien heb je voor én tijdens de vakantie een Nederlandse contactpersoon.

21-daagse individuele rondreis door Andalusië

Heb je 3 weken de tijd voor een vakantie in Andalusië? Kijk dan eens naar de Fly Drive "Andalusië Compleet" van Tejeda Travel. Deze combi van cultuur-, strand- en actieve vakantie brengt je naar de hoogtepunten Cordoba, Sevilla en Granada. Maar ook naar witte bergdorpjes en rustige natuurgebieden in het binnenland en aan de kust. Bijvoorbeeld Doñana, Alpujarras en Cabo de Gata.

Busexcursie naar Cabo de Gata

Ben je op vakantie aan de kust van Almería, dan kun je ook een dag een bus-excursie naar natuurgebied Cabo de Gata maken met Pepe Tours (te boeken via GetYourGuide). De bus vertrekt vanuit Roquetas de Mar, met onderweg nog een aantal verzamelpunten. En neemt je een dag mee door een fascinerend woestijnlandschap en langs kusten met steile kliffen en idyllische baaitjes.

Kajak- en snorkelexcursie Cabo de Gata

En prachtige manier om natuurpark Cabo de Gata te verkennen is ook vanaf de zee! Tijdens de 3 uur durende kajak- en snorkelexcursie met Spaanstalige begeleiding verken je eerst per kajak de fascinerende kustlijn. En maak je vervolgens al snorkelend kennis met de rijke onderwaterwereld. Je kunt de excursie boeken via de Nederlandstalige website GetYourGuide. En tot 24 uur van tevoren gratis annuleren.

Sfeervolle accommodaties Cabo de Gata

Andere accommodaties in Almería

Wat je ook niet mag missen in Almería