Cabo de Gata in Almería: grootste beschermd kustgebied van Andalusië

Ben jij al eens op vakantie geweest in natuurgebied Cabo de Gata in de provincie Almería? Dit prachtige natuurgebied helemaal in het zuidoosten van Spanje is het grootste beschermde kustgebied van Andalusië!

Zandstrand en kristalblauw water in Agua Amarga

Het is een uitgestrekt semi-woestijnachtig berggebied aan de Middellandse Zee met hoge temperaturen en heel weinig neerslag (minste in Spanje). Dat in 1997 is uitgeroepen tot UNESCO Biosfeerreservaat vanwege de grote hoeveelheid aan oude vulkanen en rijkdom aan dieren- en plantensoorten. Zowel op land als in zee. 

Je kunt er het hele jaar door genieten van oude vulkanen, steile kliffen, afgelegen stranden en pittoreske dorpen. Ook in de winter. Want dan ligt de gemiddelde dagtemperatuur nog steeds op 20 graden. Ik zou er ook liever in de winter dan in de zomer op vakantie gaan, omdat het er in de zomer erg heet is.

Samen met onze toen nog kleine kinderen hebben we in de winter een onvergetelijke autovakantie door dit fascinerende berggebied aan de oostkust van Andalusië gemaakt.

Maar het is ook een fantastisch gegbied voor een fietsvakantie, wandelvakantie, paardrijvakantie óf snorkel-/duikvakantie! Of een strandvakantie natuurlijk.

Met veel plezier vertel ik je hier meer over dit bijzondere natuurgebied in Zuid-Spanje. En geef ik tips over verzorgde reizen naar en sfeervolle accommodaties in Cabo de Gata.

Verken Spanje's grootste vulkanische rotsformatie

Dorre steppen en oude vulkanen in natuurgebied Cabo de Gata

Het kustbergggebied Cabo de Gata herbergt de grootste vulkanische rotsformatie van Spanje.

Aan de kust stijgen de rotsen steil uit zee op en creëren hoge kliffen, die gespleten worden door ravijnen en geulen en leiden naar afgelegen inhammen met idyllische witte zandstranden. Bovendien liggen er voor de kust talrijke kleine, rotsachtige eilandjes.

In het binnenland bestaat het landschap vervolgens uit oude vulkanen, steppen, uitgedroogde rivierbeddingen en woestijnvegetatie. 

En onder water bevinden zich tenslotte grote koraalriffen met prachtige onderwaterplanten en vissen in wonderbaarlijke kleuren.

Busexcursie naar Cabo de Gata

Plan je een zonvakantie aan de kust van Almería en wil je een dag op verkenning in het grootste beschermde kustgebied van Andalusië?

Overweeg dan om een bus-excursie naar Cabo de Gata te maken met de lokale reisorganisatie Pepe Tours.

De bus vertrekt vanuit de badplaats Roquetas de Mar een heeft op weg naar Cabo de Gata nog een aantal verzamelpunten.

Een Nederlandstalige reisbegeleider neemt je vervolgens mee naar de mooiste plekken: door een fascinerend woestijnlandschap en langs een kust met steile kliffen en idyllische baaitjes. En vertelt onderweg uitgebreid over dit bijzondere natuurgebied in het uiterste zuidoosten van Spanje.

Je kunt deze excursie thuis al eenvoudig en snel in het Nederlands boeken via de website van GetYourGuide. En tot 24 uur voor aanvang kun je gratis annuleren.

Een actieve vakantie of autovakantie in Cabo de Gata

De goudmijnen bij Rodalquilar in natuurreservaat Cabo de Gata

Ik vind dit fascinerend landschap in het uiterste zuidoosten van Andalusië een ideale bestemming voor een autovakantie, fietsvakantie, wandelvakantie of duikvakantie in Zuid-Spanje. Met volwassenen, maar zeker ook met kinderen! Zeker als je van natuur en van actieve vakanties houdt. 

Je kunt er urenlang op ontdekking langs de kust en in het binnenland. Maar ook in het water.

Ontdek er hoe de natuur Spanje´s grootste vulkanische gebied heeft gevormd, bezoek idyllische vissersplaatsjes als Agua Amarga en La Isleta del Moro of ga wandelen en op zoek naar goud bij de oude goudmijnen buiten mijndorp Rodalquilar, in het binnenland van natuurgebied Cabo de Gata.

En hou je van keramiek, ga dan zeker ook naar pottenbakkersdorpje Nijar. Hier kun je mooie én goedkope keramiek kopen...

En ga tenslotte zeker ook kajakken, snorkelen en/of duiken voor de kust van dit Werelderfgoed-gebied in Zuid-Spanje. 

Kajak- en snorkel-excursies voor de kust van Cabo de Gata

Kajakken en snorkelen voor de kust van Cabo de Gata

Een prachtige manier om te genieten van de kust en onderwaterwereld van biosfeerreservaat Cabo de Gato is via een kajak- en snorkel excursie! 

Er is een excursie in het zuiden van het natuurpark, die vertrekt vanaf het strand van La Fabriquilla (net onder de zoutmeren van Cabo de Gata), en een excursie in het oosten van het natuurpark, die vertrekt vanaf Los Escullos (in de buurt van het pittoreske vissersdorp Isleta del Moro en de grotere badplaats San José).

Beide excursies duren 3 uur en zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Een super activiteit dus ook voor een kindervakantie in Andalusië! En bovendien een heerlijk manier om wat af te koelen in de hete zomermaanden.

Hou er wel rekening mee dat de snorkel- en kaakexcursie vanuit Los Escullos alleen plaatsvindt van april tot en met september.

*Meer tips voor een actieve vakantie in Cabo de Gata*

  1. Het dorpje Rodalquilar, dat gelegen is bij de Rodalquilar vallei, is ook een goede uitvalsbasis voor een fiets- of wandelvakantie in biosfeerreservaat Cabo de Gata.
  2. In San José en Islata del Moro liggen Paddi duikcentra om te duiken langs de kust van Cabo de Gata. Hou er rekening mee dat zij in de winter gesloten zijn.
  3. Camping los Escullos ligt dichtbij zee (bij Isleta del Mar) en heeft een centrum voor actief toerisme. Via dit centrum kun je snorkelen, kajakken en fiets- en wandeltochten maken. 

Een strandvakantie in Cabo de Gata

Ravotten op het strand van San José in natuurpark Cabo de Gata

Je kunt ook een fantastische strandvakantie in Cabo de Gata beleven. Waarbij je lekker lui aan een heerlijk zandstrand in een prachtige baai ligt. Of waarbij je juist lekker actief bezig bent in het water en de rijke onderwaterwereld al zwemmend of snorkelend verkent. 

Want er liggen talrijke stranden in natuurpark Cabo de Gata. Deze stranden variëren van kleine kiezelstranden en zandstranden in verstopte inhammen tot uitgestrekte zandstranden.

Mooie bestemmingen voor een strandvakantie in Cabo de Gata vind ik bijvoorbeeld het pittoreske vissersdorpje Agua Amarga of de wat grotere badplaats San José. Beiden hebben een zacht zandstrand en zijn kindvriendelijk.

Op het strand van Agua Amarga is er bovendien een houten vlonder gebouwd voor rolstoelgebuikers.

Vogels kijken in natuurgebied Cabo de Gata

Trekvogels in Salinas de Cabo de Gata

Maar ook vogelaars komen aan hun trekken als ze op vakantie in natuurgebied Cabo de Gata zijn.

Want in dit natuurgebied in de provincie Almería bevindt zich een van de belangrijkste moerasgebieden van Spanje voor trekvogels: de Salinas de Cabo de Gata.

Dit is een zoutwaterlagune buiten de plaats Cabo de Gata, die parallel loopt aan het strand.

Vanaf een afstand kun je er een schitterende diversiteit aan vogelsoorten bewonderen. Onder andere flamingo’s. Denk er dus aan om je eigen verrekijker mee te nemen...

De lagune ligt overigens naast een zoutwinningsfabriek (=salina), die als enige in Oost-Andalusië nog in bedrijf is.

Georganiseerde reizen naar Cabo de Gata

Wandelvakantie Cabo de Gata (8 dagen)

Wil je een wandelvakantie naar Cabo de Gata maken waarbij vervoer, verblijf en route voor je  geregeld zijn?

Dan vind ik de 8-daagse individuele wandelvakantie "De ongerepte kust en het woestijnachtige binnenland van Almería" van SNP natuurreizen een echte topper.

Tijdens deze wandelreis wandel je over oude vissers- en geitenpaadjes en door droge rivierbeddingen van Agua Amarga naar San José.

En onderweg slaap je in charmante kleine hotels.

Paardrijvakantie Cabo de Gata (8 dagen)

Of wat zeg je van een paardrijvakantie naar Cabo de Gata?

Tijdens deze actieve vakantie in de provincie Almería van 8 dagen maak je een trektocht met de Spaans-& Engelssprekende gids Manolo langs de kust en door het vulkanische binnenland van het grootste beschermde kustgebied van Andalusië.

En verblijf je in gezellige kleinschalige hotels.

Bovendien heb je voor én tijdens deze vakantie in Zuid-Spanje een Nederlandse contactpersoon.

Individuele rondreis door Andalusië (21 dagen)

Heb je 3 weken de tijd voor een vakantie in Andalusië?

Kijk dan eens naar de Fly Drive vakantie "Andalusië Compleet" van de Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel.

Deze combi van cultuur-, strand- en actieve vakantie brengt je naar de hoogtepunten Cordoba, Sevilla en Granada.

Maar ook naar typische Andalusische witte bergdorpen (=pueblos blancos) en natuurgebieden als Doñana, Alpujarras en Cabo de Gata.

Bovendien kan deze rondreis, net als alle andere reizen van Tejeda Travel, naar wens aangepast worden. En kun je voor en tijdens je vakantie terugvallen op een Nederlandstalige contactpersoon.

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Cabo de Gata

Camping los Escullos

De dichtbij zee gelegen camping los Escullos in natuurgebied Cabo de Gato

In het prachtige natuurpark Cabo de Gata in de provincie Almería ligt de vrij grote camping Camping Los Escullos. 

De camping ligt 1,5 kilometer van het Los Escullos strand en 5 kilometer van het idyllische vissersdorpje Isleta del Moro. 

De hond- en kindvriendelijke camping met buitenzwembad en animatie beschikt naast staplaatsen ook over vrij eenvoudige én heel moderne bungalows/stacaravans

Bovendien is de camping niet alleen in de lente en zomer, maar ook in de herfst en winter geopend. Én is ereen centrum voor actief toerisme op de camping. Via dit centrum kun je snorkelen, kajakken en fiets- en wandeltochten maken.  

Vakantiepark Las Musarañas

vakantiepark Las Musarañas in Rodalquilar (Cabo de Gata, Almería, Andalusië)

In het hart van natuurgebied Cabo de Gata ligt het kleinschalige vakantiepark Las Musarañasin het oude mijnwerkersdorp Rodalquilar, dat ik zonder twijfel een van de mooiste dorpen in het natuurgebied vind.

Dit kleine vakantiepark in het binnenland van de provincie Almería bestaat uit 8 witgekalkte vakantiehuizen met comfortabele Ibiza-style inrichting3 slaapkamers, overdekt terras en dakterras met prachtig uitzicht op het natuurgebied. Die gebouwd zijn rond een klein zwembad.

Vanuit het dorp kun je prachtige wandelingen door de Rodalquilar vallei maken of naar de oude goudmijnen buiten het dorp wandelen en ben je met de auto zo op het strand van bijvoorbeeld Isleta del Moro. 

Vakantiepark La Majada Redonda

begen-vakantiehuizen-la-majada-redonda-almeria-andalusie-elizawashere-650x488.jpg

Een ander comfortabel en prachtig gelegen klein vakantiepark in natuurgebied Cabo de Gata vind ik La Majada Redonda.

Het vakantiepark bestaat uit 4 moderne appartementen met eigen terras, die samen een buitenzwembad met prachtig uitzicht op de bergen delen.

Deze vakantiehuizen in de provincie Almería liggen een klein stukje in het binnenland, op 5 minuten rijden van het Playa los Escullos strand, 10 minuten van La Isleta del Moro en 15 minuten van San José. 

Een prachtige uitvalsbasis voor een vakantie in natuurpark Cabo de Gata!

Hotel Cortijo el Sotillo (San José)

cortijo-el-sotillo-san-jose-cabo-de-gata-almeria-andalusie-booking-650x488.jpg

Een mooi en rustig gelegen klein hotel dichtbij zee in natuurpark Cabo de Gata vind ik Cortijo el Sotillo.

Deze agriturismo in Andalusië, die gevestigd is in een achttiende eeuwse boerderij, ligt namelijk slechts 700 meter van het strand van de gezellige kustplaats San José

Het kindvriendelijke kleine hotel in Zuid-Spanje heeft een heerlijk zwembad, ruime kamers plus fantastische uitzichten.

Bovendien kun je er fietsen huren en paardrijtochten regelen.

Wat je ook niet mag missen in Almería

Terug naar boven>>