De marmersteengroeven van Macael in de provincie Almería (Andalusië)

Door: Tatjana Jacobs

Gisteren hebben we Macael bezocht, een dorp in het binnenland van de provincie Almería dat al ruim 2.000 jaar leeft van marmer uit de steengroeven in de omliggende bergen.

Marmerfontein Fuente de los Leones in Macael (Almería,)

De plaats staat vol met marmeren kunstwerken en zelfs de stoep, bankjes en plantenbakken zijn er van marmer gemaakt. Het is een hele aparte ervaring en het is er helemaal niet toeristisch!

Als eerste bezoeken we het dorp zelf. Wat is er veel marmer gebruikt in deze gezellige kleine plaats in Andalusië!

De stoepen, bankjes, fontein, plantenbakken en paaltjes zijn er allemaal van marmer gemaakt. En bovendien vinden we door het hele dorp kunstwerken die van marmer gemaakt zijn. Zo bijzonder!

Het wordt al snel een spel om het mooiste marmerkunstwerk in Macael te vinden…

Het marmermuseum van Macael

Het marmermuseum van Macael in het binnenland van Andalusië

Tijdens onze speurtocht stuiten we ook op een klein museum, het zogenaamde Centro de interpretación del mármol de Macael, waarin je kunt zien hoe mensen hier al zo een 2.000 jaar marmer uit de bergen halen.

Je kunt er onder andere zien hoe het marmer er door de tijd heen gedolven plus getransporteerd is. En de uitleg is zowel in het Spaans als in het Engels. We zagen trouwens ook dat het mogelijk is om er je eigen marmerkunstwerkje te maken…

Het marmermuseum van Macael is gelegen in calle García Lorca 50 en is open van dinsdag t/m zondag.

De steengroeven van Macael

Marmersteengroeve buiten het dorp Macael in Zuid-Spanje

Na ons marmer-avontuur in het dorp gaan we op weg naar de steengroeven van Macael (in het Spaans: Canteras de Macael), die zich net buiten het dorp Macael bevinden. 

Wij rijden er met de auto naartoe, maar je kunt er vanuit het dorp ook naartoe wandelen, over de zogenaamde sendero del mármol, een wandelpad van 4,5 kilometer naar het uitkijkpunt Mirador de las Canteras. Dit pad is vroeger gebruikt om de grote brokken marmer naar het dorp toe te slepen.

Al heb je geen toegang tot de steengroeve, van bovenaf kun je zo de steengroeve in kijken en kun je prachtig zien hoe het marmer er gedolven wordt. 

De hele omgeving ligt bovendien vol met marmer, het ligt er letterlijk voor het oprapen! Dus nadat we de steengroeve bewonderd hebben, gaan we met zijn allen op zoek naar een leuk klein souvenir van deze bijzondere plek in Zuid-Spanje. Een super avontuur voor kinderen!

*Tips voor wandelaars en mountainbikers*

1. De “Sendero del Mármol” (=het marmerpad) SL-A170 is een wandelpad van 4,5 kilometer naar uitkijkpunt Mirador de las Canteras. Dit pad is vroeger gebruikt om de grote brokken marmer naar het dorp toe te slepen. 

2. De "Camino Antiguo a Macael Viejo" (=oude weg naar Macael Viejo) SL-283 is een kort wandelpad van 1,7 kilometer naar de ruïnes van het in 1573 verlaten dorp Macael Viejo. 

3. BBT Transalmería is een prachtige mountainbike route door de provincie Almería! De route is 1.200 kilometer lang, bestaat uit 24 etappes, begint in natuurgebied Cabo de Gata en eindig in Macael.

Waar ligt Macael?

Het dorp Macael ligt in het hart van de provincie Almería, op een uur rijden van de stad Almería, de geode van Pulpí, de grotten van Sorbas, de Tabernas woestijn en het gezellige witte bergdorp Mojácar. En op 50 minuten rijden van de stranden aan de oostkust van de provincie Almería plus watersportpark Lunar Cable Park.

Komend vanuit de stad Almería of de zuidkust van de provincie Almería neem je de A-92 in noordelijke richting naar Tabernas (voorbij Oasis Mini Hollywood) en van hieruit de A-349 naar Macael, eveneens in noordelijke richting.

Komend vanuit Mojacar of Vera aan de oostkust van de provincie Almería neem je de E-15 in noordwestelijke richting, die bij de plaats Los Menas overgaat in de A-334. Bij de plaats Olula del Río neem je tenslotte de A-349 in zuidelijke richting, totdat je in Macael aankomt.

Sfeervolle accommodaties in de omgeving van Macael

Vakantiehuizen Casas Rurales Picachico (Laroya)

Op 5 kilometer van marmerplaats Macael kun je heerlijk overnachten in een van de 5 vakantiehuizen van Casas Rurales Picachico, die gelegen zijn op een boerderij buiten het piepkleine dorpje Laroya.

De gezellige, warm ingerichte, goed verzorgde landelijke vakantiehuizen met 1 of 2 slaapkamers beschikken allemaal over een jacuzzi, balkon, BBQ plus open haard. En delen samen een buitenzwembad.

Bovendien is je hond er ook welkom en zijn de huizen gelegen in een fantastische wandel- en fietsomgeving.

Vakantiehuizen Reul Alto Cortijos Rurales (Laroya)

Op 7 kilometer van de marmersteengroeven van Macael liggen er aan de andere kant van het dorpje Laroya zeven vakantiehuizen in het kleinschalige vakantiepark van Reul Alto Cortijos Rurales, dat uitkijkt op de Almanzora vallei.

De rustieke, warm ingerichte vakantiehuizen hebben 1, 2, 3 of 4 slaapkamers en delen een buitenzwembad.

Bovendien is er een speeltuin, kinderboerderij plus minigolfbaan, kun je in de omgeving prachtig wandelen en mountainbiken én is er een fietsruimte waar fietsen gestald en onderhouden kunnen worden.

Appartementen Posada del Candil (Serón)

Op 18 kilometer van Macael kun je verder overnachten in een van de 5  appartementen van Posada del Candil bij het plaatsje Serón.

De stijlvolle, in Andalusische stijl ingerichte appartementen bevinden zich in een omgebouwde boerderij in de Sierra de Los Filabres. Geniet er van de bergen en de rust om je heen en van het gemeenschappelijke buitenzwembad, het terras, de BBQ-faciliteiten plus het heerlijke restaurant met lokale maaltijden.

Wil je onder begeleiding de omgeving verkennen? Ga dan mee met een wandel- of MTB-tocht die deze accommodatie regelmatig organiseert.

O ja, je hond mag hier ook mee op vakantie komen.

6-persoons vakantiehuis Cortijo el Rancho (Albánchez)

Zoek je een landelijk gelegen vakantiehuis voor 6 personen in de omgeving van Macael? Kijk dan ook eens naar Cortijo el Rancho!

Deze prachtige boerderij op 12 kilometer van Macael is gelegen in de Sierra de los Filabres, in de buurt van het plaatsje Albánchez, en wordt omgeven door bergen en stilte! 

De boerderij heeft een rustieke, authentieke inrichting met houten plafonds en meer, heet ook honden welkom en beschikt over een heerlijk groot privé zwembad.

Zien & Doen in de omgeving van Macael

Terug naar boven>>