De gigantische geode van Pulpí in de provincie Almería (Andalusië)

In december 1999 wordt er in een oude mijn buiten het plaatsje Pulpí in de provincie Almería (Andalusië) een gigantische geode ontdekt, die bovendien onbeschadigd en prachtig doorschijnend blijkt te zijn. Dit vind ik nu eens écht een wonder van de natuur, dat ik dolgraag met eigen ogen wil zien!

Geoda de Pulpí (Almería, Zuid-Spanje)

Ik ben daarom verder op onderzoek uitgegaan. Bovendien heb ik prachtige feedback plus foto’s gekregen van vrienden die deze gigantische geode in Andalusië bezocht hebben. Lees snel verder en ontdek:

Wat is een geode?

Voordat ik meer over de gigantische geode van Pulpí (in het Spaans: Geoda de Pulpí) in Spanje vertel, lijkt het me handig om eerst uit te leggen wat een geode is. Ik ben geen geoloog of scheikundige, maar ik probeer een zo duidelijk mogelijke verklaring te geven:

Een geode is een holle, min of meer bolvormige steen die aan de binnenkant begroeid is met kristallen. En die te vinden is in sedimentgesteenten (d.w.z. gesteente dat ontstaan is uit door water, wind en ijs meegevoerde samengeperste materialen) plus vulkanische gesteenten.

Geodes zijn namelijk ontstaan als gasbellen in het vloeibare magma dat tijdens een vulkaanuitbarsting opgespoten wordt. Deze gasbellen blijven na stolling van het magma bestaan en krijgen een harde buitenkant.

De mineralen in het water dat langs de verharde buitenkant van een gasbel loopt, gaan langzaam een gasbel binnen en vormen in de loop der tijd kristallen aan de binnenkant van de hard geworden gasbel.

Waarom is de geode van Pulpí bijzonder?

Meestal zijn geoden tussen de 2,5 en 30 centimeter groot. De Geoda de Pulpí is echter een van de grootste plus gaafste gevonden geoden ter wereld! 

Deze in Zuid-Spanje gevonden geode heeft namelijk een lengte van maar liefst acht meter en is twee meter hoog! En sommige kristallen zijn maar liefst twee meter lang.

Bovendien zijn de kristallen in deze geode in Andalusië onbeschadigd en hebben een prachtig doorschijnende kleur.

Bord bij Geoda de Pulpí
De Mina Rica mijn buiten Pulpí (Almería)
Mijngang in de Mina Rica mijn waarin de goede van Pulpí zich bevindt
Andere kristallen in de Mina Rica bij Pulpí (Andalusië)
De gigantische en intacte geode van Pulpí (Zuid-Spanje)

Waar bevindt zich de geode van Pulpí?

De geode van Pulpí bevindt zich in de Mina Rica, een oude mijn buiten het plaatsje Pulpí, in het noordoosten van de provincie Almería en dichtbij de regio Murcia, waar lange tijd naar mineralen en edelstenen gedolven zijn.

De Geoda ligt op 15 minuten rijden van het strand van Águilas (Murcia), een half uur rijden van Almería’s bekende badplaats Vera en een uur rijden van het vliegveld van Almería. 

Het adres van de Mina Rica mijn is Poligono S-AG2A 33, 04640 Pulpí (Almería, Andalusië).

Kun je de geode van Pulpí bezichtigen?

Jazeker! Onder begeleiding van een gids mag je in kleine groepjes de Mina Rica plus zijn fantastische geode bezoeken. De rondleiding duurt zo een anderhalf uur.

Aangezien de geode van Pulpí in korte tijd wereldberoemd is geworden, dien je van tevoren al kaartjes voor je bezoek aan de Geoda te kopen. Dit kan via de website van Geoda de Pulpí:

Feedback van een bezoeker van de Geoda

“Gisteren hebben wij de Geoda bezocht en het was GAAAAAAF!!!! Kan ik echt iedereen aanraden. Zo indrukwekkend. (..)

Je loopt zo’n anderhalf uur door een mijn waar eeuwenlang naar mineralen en edelstenen is gemijnd. Het schittert en glanst overal. De gids praat de hele tijd door, maar eerlijk gezegd heb ik geen idee wat ze allemaal heeft verteld. 

Maar aan het einde kruip je door een gat, er zijn een paar tredes en je helm moet af zodat je het kristal niet beschadigt. Ook moet je handschoenen (lees boterham zakjes;)) aan. Dan steek je je hoofd binnen, doet de gids de lamp aan en kun je niet anders dan overdonderd zijn. Het is net of je middenin een puntig ijsblokje zit! Het kristal is spierwit en je bent helemaal omringd door grote punten van minstens een halve meter hoog!“.

Met dank aan Tatjana Jacobs voor de prachtige foto's en mooie feedback!


Sfeervolle accommodaties in provincie Almería

Lees meer over Almería