De avontuurlijke grotten van Sorbas (Almería, Andalusië)

Hou je van klimmen en kruipen door grotten? Ga dan op avontuur in de grotten van Sorbas als je op vakantie in Zuid Spanje bent! De Cuevas de Sorbas bevinden zich in natuurgebied "Karst en Yesos de Sorbas", met buiten het plaatsje Sorbas, in de woestijn van Almería. En komen eens in de ongeveer 70 jaar nog steeds onder water te staan. Onder professionele begeleiding verken je al lopend, kruipend en klimmend de soms erg smalle gangen van deze bijzondere grotten in Andalusië. 

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

Naar aanleiding van ons eigen bezoek aan de grotten van Sorbas geef ik hier uitgebreide informatie en tips over soorten rondleidingen, prijzen, openingstijden, bereikbaarheid en meer.

Actieve gipssteen-grotten

Laatste uitleg voordat we de grotten van Sorbas binnen gaan

De meeste grotten die ik tot nu toe heb gezien, bevatten altijd stalagmieten en stalactieten. Bijvoorbeeld de grotten van Nerja. De grotten van Sorbas echter niet. Dit komt, doordat de Cuevas de Sorbas nog actief zijn: een keer in de ongeveer 70 jaar stroomt komen de grotten helemaal onder water te staan (de laatste keer was in 1973). En worden eventueel gevormde stalagmieten en stalactieten weer vernietigt. 

Wat je wel in deze grotten buiten het plaatsje Sorbas ziet, is gipssteen. Net als in het omliggende natuurgebied Karst en Yesos de Sorbas. De stenen in de grotten van Sorbas bestaan uit kalkrijke kristallen, die ontstaan zijn uit de zee. En die in zich nog steeds water dragen. Als je de steen verwarmt, dan komt er uit het binnenste van de steen gipspoeder!

Rondleidingen met gids

Rondleiding met professionele gids door grotten van Sorbas

Onder de naam “Cuevas de Sorbas” organiseert het bedrijf Natur-Sport Sorbas het hele jaar door rondleidingen met gids door een deel van de grotten. Alvorens het avontuur in de grotten begint, krijg je een veiligheidshelm met lampje op. Want in de grotten is het aardedonker.

Na een kort stukje lopen in de buitenlucht verdwijn je al snel de duisternis van de grotten binnen. En ga je op verkenning door de vaak smalle gangetjes van de grotten. Ook bij de meest eenvoudige route door de grotten moet je af en toe kruipen, een beetje klimmen en je door smalle openingen wringen. Maar zolang je goed ter been bent en geen engtevrees hebt, is dit allemaal goed te doen. 

Routes van verschillende niveaus

Kruipen door een smalle gang in grotten van Sorbas

Er zijn verschillende routes uitgezet door de grotten van Sorbas. Die verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad: 

 • De “ruta basica” (=basis route) is geschikt voor iedereen die goed ter been is en duurt 1,5 tot 2 uur; 
 • De “ruta combinada” (=gecombineerde route) is al wat ingewikkelder, maar goed te doen voor jeugd en vitale volwassenen en duurt ongeveer 3,5 uur;
 • De “ruta técnica” (=technische route) is voor de goed getrainde klimmer en abseiler en duurt 4 tot 5 uur.

TIP! Heb je geen klim- of abseil-ervaring, kies dan de basisroute. Je krijgt dan prachtige uitleg over het gesteente en de geschiedenis van de grot. En eveneens wat klim- en kruip-avontuur. Interessant voor volwassen en avontuurlijk voor kinderen! 

Prijzen rondleidingen grotten van Sorbas

De prijzen van de rondleidingen door deze grotten in Zuid Spanje zijn per route verschillend:

 • Prijs ruta básica - volwassenen €15 en kinderen €10,50 (min. 1 pers.);
 • Prijs ruta combinada - volwassenen €30 en kinderen €20 (min. 4 pers.);
 • Prijs ruta técnica - volwassenen €50 (minimaal 4 personen).

Openingstijden grotten van Sorbas

De grotten van Sorbas zijn van 15 juli tot 15 september dagelijks geopend van 10.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 20.00 uur.

De rest van het jaar dien je van tevoren te reserveren via info@cuevasdesorbas.com.

Bereikbaarheid grotten van Sorbas

Het adres van de Cuevas de Sorbas is Paraje Barranco del Infierno, 04270 Sorbas (Almería).

De grotten zijn te bereiken per auto en liggen net buiten het dorpje Sorbas, in de provincie Almería. Borden geven duidelijk het laatste stuk aan.

Praktische tips voor bezoek grotten Sorbas

 • Reserveer van tevoren via info@cuevasdesorbas.com.
 • Geef bij het reserveren aan als je geen Spaans spreekt. Want je kunt ook een rondleiding in het Engels of Duits krijgen.
 • Trek stevige schoenen aan, want op een aantal stukken is het glad.
 • Trek kleren aan die vies mogen worden.
 • Binnen in de grotten mogen geen foto´s gemaakt worden, dus neem geen fototoestel mee.

Meer over grotten van Sorbas

Meer informatie over deze fascinerende grotten in het binnenland van Andalusië vind je op de website van Cuevas de Sorbas.

Wat je ook niet mag missen in provincie Almería

Sfeervolle accommodaties in provincie Almería
Nieuwe pagina's

 1. Een gezinsvakantie naar kindvriendelijk Menorca (Balearen)

  Jul 14, 21 07:37 AM

  Een kindervakantie Menorca staat voor baaien met witte zandstranden en ondiep hemelsblauw water, uitkijktoren en forten, hotels met waterparken en meer...

  Lees meer

 2. All-inclusive hotels op Ibiza (Balearen) om bij weg te dromen

  Jul 02, 21 03:55 AM

  Zoek je een all-inclusive hotel op Ibiza (Balearen) dat je alleen hoeft te verlaten om de prachtige omgeving te verkennen? Dit zijn mijn favorieten!

  Lees meer

 3. Verwen jezelf in een luxe hotel op Ibiza (Balearen)

  Jul 01, 21 11:08 AM

  Zoek je een luxe hotel op Ibiza (Balearen)? Lees welke hotels ik kan aanbevelen in het binnenland, aan de kust en in de hoofdstad van dit Spaanse eiland.

  Lees meer