Een wandelvakantie in Zuid-Spanje door fascinerende berglandschappen

Bij een wandelvakantie in Zuid-Spanje denk ik niet alleen aan een wandelvakantie in Andalusië, maar ook aan een wandelvakantie in Murcia en een wandelvakantie aan de Costa Blanca in de provincie Alicante (regio Valencia).

Want in al deze gebieden in het zuiden van Spanje schijnt in het algemeen meer dan 300 dagen per jaar de zon, is het ook in de winter heerlijk vertoeven én vind je prachtige natuurlandschappen met gezellige dorpjes en historische stadjes.

Wandelen over de Caminito del Rey in Andalusië (Zuid-Spanje)

Je kunt er wandelen langs een oneindige kust, maar ook in talloze en zeer afwisselende berglandschappen.

Ik heb absoluut niet de pretentie om op deze pagina alle mooie wandelgebieden in Zuid-Spanje te noemen. Daarvoor zijn het er veel te veel. Maar ik deel hier wel een paar van mijn favoriete gebieden.

Daarnaast geef ik tips over mooie:

Een eindeloze kust

Of je er nu van houd om te wandelen over uitgestrekte zandstranden of juist over kronkelende bergpaadjes met uitzicht op zee, het kan allemaal tijdens  een wandelvakantie in Zuid-Spanje!

Uitgestrekte zandstranden vind je bijvoorbeeld aan de Costa de la Luz (de meest westelijke kust van Andalusië), de Costa Cálida (de kust van de regio Murcia) en het westelijke deel van de Costa del Sol (Spanje's bekendste kust, die zich bevindt in de provincie Málaga).

Bolonia strand aan de Costa de la Luz (provincie Cádiz)
Het Alberquillas strand helemaal in het oosten van de Costa del Sol in Zuid-Spanje
Wandelen langs de kust van natuurgebied Cabo de Gata (provincie Almería)

Aan dezelfde Costa's kun je echter óók prachtige wandelingen maken over kronkelende bergpaden langs de kust. Want de gehele kustlijn in het zuiden van Spanje heeft bergen in het directe achterland. Hierdoor kun je er genieten van grote en kleine inhammen en soms steile kliffen die de zee induiken.

Een absoluut prachtige kustgebieden voor een wandelvakantie in Andalusië vind ik natuurgebied van Cabo de Gata aan de Costa de Almería (de meest zuidoostelijke kust van Andalusië) plus het vogel- en waterrijke natuurgebied La Doñana aan de Costa de la Luz.

Tip: Op een aparte pagina beschrijf ik alle Costa's in Zuid-Spanje.

Gevarieerde berglandschappen

Zuid-Spanje is eigenlijk één groot berglandschap dat bestaat uit hogere en lagere bergketens, valleien, meren, lieflijke dorpjes en historische stadjes!

Zo kun je er wandelen in de Sierra Nevada met de hoogste berg van het Iberisch Schiereiland (de 3482 meter hoge Mulhacén berg), door een bergachtig woestijnlandschap in de provincie Almería of langs bizarre rotsformaties in natuurpark El Torcal in de provincie Málaga.

Witte bergdorpjes Capileira en Pampaneira in de Alpujarras (provincie Granada, Andalusië)
Bizarre rotsformaties in natuurpark El Torcal bij Antequera (Andalusië, Zuid-Spanje)
Tabernas woestijn in provincie Almería (Zuid-Spanje)

Andere prachtige gebieden om te wandelen door het binnenland van Zuid-Spanje vind ik verder:

 • De Alpujarras - een geïsoleerd berggebied met idyllische witte dorpjes in de provincie Granada (Andalusië), dat ligt aan de voet van de Sierra Nevada;
 • De Sierra de Grazalema - een uitgestrekt berglandschap in het noordoosten van de provincie Cádiz (Andalusië), met prachtige pueblos blancos als Grazalema en Zahara de la Sierra;
 • De omgeving van El Chorro en Ardales - een berglandschap rond de stuwmeren bij El Chorro en Ardales in de provincie Málaga (Andalusië), met her en der diepe afgronden;
 • De Sierras de Cazorla, Segura y las Villas - een berggebied in het oosten en noordoosten van de provincie Jaén, dat het grootste natuurpark van Andalusië is;
 • De Sierra de Espuña - Een bergachtig en bosrijk natuurlandschap in het midden van de regio Murcia, dat de groene long van deze regio in Zuid-Spanje vormt;
 • De Serra Mariola en Serra Maigmò - twee bosrijke berglandschappen in het binnenland van de provincie Alicante, ver weg van de vele toeristen aan de Costa Blanca. 
 • De omgeving van Guadalest in het achterland van de Costa Blanca.

Georganiseerd wandelreizen in Andalusië

Verreweg de meeste georganiseerde wandelvakanties in Andalusië worden aangeboden door SNP Natuurreizen, maar ook Djoser en Eigen-Wijze Reizen bieden een paar wandelreizen aan.

Daarnaast zijn er steeds meer particulieren die vanuit bijvoorbeeld hun B&B een wandelvakantie organiseren. Zij wonen in Spanje, kennen de omgeving als geen ander, hebben een passie voor wandelen en spreken bovendien vaak Nederlands (en anders in ieder geval Engels), waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een taalbarrière...

Wandelen in Sierra Nevada, Alpujarras en Lecrin Vallei (Granada)

Wil je wandelen in de Sierra Nevada, Alpujarras en/of Lecrin vallei in de provincie Granada (Andalusië)? Dat kan vanuit de prachtige B&B van de Nederlanders Eduard en Sandra.

Zij hebben talrijke wandelroutes uitgestippeld of in het Nederlands vertaald, die zich allemaal bevinden in de omgeving van B&B Casa del Patio.

Je kunt kiezen of je deze wandelroutes zelf wandelt of dat je liever onder Nederlandse begeleiding wandelt.

Wandelvakantie Alpujarras (Granada)

Een van mijn absolute favoriete wandelreizen naar Zuid-Spanje vind ik de wandelvakantie van SNP naar het prachtige berggebied de Alpujaras in de provincie Granada (Andalusië), dat ligt aan de zuidflank van de Sierra Nevada.

Wandel er door een ongerept berglandschap en geniet onderweg van pittoreske witte bergdorpen als Capileira en Pampaneira.

Je kunt deze wandelvakantie in Andalusië boeken als individuele reis, maar ook als groepsreis.

Wandelvakantie Cabo de Gata (Almería)

Een andere absolute topper vind ik de wandelvakantie van SNP naar natuurgebied Cabo de Gata, helemaal in het zuidoosten van de regio Andalusië.

Wat een fascinerend oud vulkaangebied is dit! Zowel op het land als in de zee overigens. Je kunt er genieten van hoge kliffen, riffen en bergkammen, schilderachtige baaitjes, woestijnlandschappen en gezellige kleine dorpjes.

Bovendien wandel je tijdens deze 8-daagse individuele wandelreis in Zuid-Spanje ook nog naar een oude goudmijn...

Wandelvakantie Sierra de Aracena (Huelva)

En dan is er nog een heerlijke wandelvakantie in de Sierra de Aracena in de provincie Huelva (Andalusië).

Tijdens deze 8-daagse individuele wandelreis in Zuid-Spanje maak je lichte wandelingen door uitgestrekte landschappen van kurkeiken, steeneiken en tamme kastanjebomen waarin varkens, schapen, paarden en geiten vrij rondlopen. En bezoek je hamstadje Aracena.

Wandelen in de Sierra de Grazalema (Málaga, Cádiz)

Verder kan ik ook een wandelvakantie in de Sierra de Grazalema (provincie Cádiz, Andalusië) warm aanbevelen.

Tijdens deze wandelreis in Zuid-Spanje wandel je door een verbazingwekkend groen en bergachtig karstlandschap, waarin zich gezellige pueblos blancos (=witte dorpjes) als Grazalema en Zahara de la Sierra bevinden plus loodrechte rotswanden...

Je kunt kiezen voor een individuele wandelvakantie of een wandelvakantie in groepsverband. Bij de individuele wandelvakantie wandel je ook nog door de Serranía de Ronda.

Bij de groepsreis wandel je ook een dag over de Caminito del Rey én breng je een dag een bezoek aan Sevilla.

Wandelen over de Camino Mozárabe (Málaga)

Een beetje verder naar het oosten bevindt zich de Nederlandstalige B&B Casa Sarandy, die gerund wordt door de Belgen Sarah en Andy. Deze B&B aan de westkant van de Montes de Málaga en in de omgeving van Antequera is gelegen aan de zogenaamde Camino Mozárabe. En vormt een perfecte uitvalsbasis voor een wandelvakantie in Andalusië!

Vanuit de vakantiewoning kun je op eigen houtje de vele wandelroutes in de omgeving verkennen. Maar je kunt ook het 5-daagse wandelarrangement ‘Peregrino’ boeken: een geheel verzorgde individuele wandelvakantie waarbij je drie etappes van de Camino Mozárabe wandelt... 

Wandelen in de omgeving van Álora (Málaga)

De Nederlanders Erica en Rik van B&B Casa el Naranjo hebben mooie Nederlandstalige fiets- én wandelroutes in de omgeving van Álora in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië) uitgestippeld.

Vanuit de gezellige B&B in de voormalige bank van het plaatsje Las Mellizas kun je deze routes zelfstandig wandelen of fietsen, maar ook met Nederlandstalige begeleiding.

Wandelen Caminito del Rey en Sierra de las Nieves (Málaga)

Wil je een wandelvakantie in Zuid-Spanje combineren met bijvoorbeeld een fiets- of klimvakantie? Dan ben je bij de Nederlanders Grietje en Bert van Van Dam Outdoor aan het goede adres!

Vanuit hun eenvoudig maar gezellig huis in de Sierra de las Nieves (provincie Málaga, Andalusië), dat zich bevindt in de bossen bij het dorpje El Burgo en uitkijkt op de rotsen bij El Chorro (het beginpunt van de Caminito del Rey) organiseren zijn namelijk wandeltochten, MTB-tochten, yogavakanties plus andere gave outdoor activiteiten of vakanties.

Voor wat betreft de wandeltochten kun je kiezen of je een wandelroute zelf loopt of onder Nederlandse begeleiding.

Wandelen in de Serranía de Ronda en Sierra de las Nieves (Málaga)

Vanuit het gezellige Hotel Los Castaños van Diana en John kun je heerlijk wandelen door de Serranía de Ronda en Sierra de las Nieves in de provincie Málaga (Andalusië).

Het hotelletjes bevindt zich bij het witte bergdorpje Cartajima in de Serranía de Ronda, op 15 minuten rijden van Ronda.

Diana en John hebben in het Engels prachtige wandelroutes door de Serranía de Ronda en Sierra de las Nieves uitgestippeld.

Groepswandelreis Sierra de Tejeda (Málaga)

Een mooie groepswandelreis in Zuid-Spanje vind ik ook de 8-daagse groepswandelvakantie van Djoser, waarbij je vanuit een gezellig klein hotel in het onbekende witte bergdorp Canillas de Albaida begeleide wandelingen door de Sierra de Tejeda in het noordoosten van de provincie Málaga (Andalusië) maakt.

Éen dag is het wat verder rijden voordat je gaat wandelen. Dan gaan jullie namelijk wandelen over het inmiddels wereldberoemde Caminito del Rey wandelpad...

Wandelreis in de omgeving van Montefrío (Granada)

Of wat zeg je ervan om een wandelvakantie te maken in de bergen van de provincie Granada, rond het idyllische witte bergdorp Montefrío?

De Vlaamse Mady organiseert vanuit hun gezellige Nederlandstalige B&B Lasnavillasmm een 4-daagse én 8-daagse wandelreis door de omgeving van Montefrío, waarbij je met een Nederlandstalige routebeschrijving, een kaart plus GPS op avontuur gaat in het binnenland van Andalusië.

Bij de 8-daagse wandelreis door de omgeving van Montefrío kun je bovendien kiezen uit ontbijt of volpension.

Wandelreis GR145 Loja-Moclin (Granada)

Een andere wandelreis die Mady van B&B Lasnavillasmm organiseert, is een trektocht met bagagevervoer van Loja naar Moclín in de provincie Granada, over een deel van de GR-145.

Bij deze individuele wandelreis door Zuid-Spanje overnacht je onderweg in lokale hotels of B&B's, ga je goed voorbereid op pad met Nederlandse routebeschrijvingen, kaarten plus GPS en is vervoer van plus naar vliegveld inclusief. 

Actieve autorondreis door natuur Andalusië (15dgn)

Ben je op zoek naar een autovakantie door Andalusië waarbij je kunt genieten van de afwisselende natuur in deze uitgestrekte regio in Zuid-Spanje en onderweg ook wandelingen en/of fietstochten kunt maken?

Dan vind ik de 15-daagse individuele rondreis Andalusië Natuur van Tejeda Travel een absolute aanrader! Deze actieve autovakantie met volop wandel- en fietsmogelijkheden neemt je mee naar de Caminito del Rey, de bizarre rotsformaties bij Antequerra, de Sierra Subbeticas en de Alpujarras.

De laatste dagen van je vakantie kun je ontspannen aan het strand van Nerja of wandelingen maken in de Sierra Tejeda.

NB. Je kunt deze Fly Drive eventueel uitbreiden met een bezoek aan de steden Malaga, Cordoba en/of Granada.

Mooie wandelroutes in Andalusië

Wandelpad Caminito del Rey in Andalusië

De bekendste wandelroute van Andalusië is tegenwoordig de Caminito del Rey in het binnenland van de provincie Málaga. Sinds dit prachtige wandelpad in Zuid-Spanje opgeknapt en voor publiek opengesteld is, hebben vele duizenden mensen van binnen én buiten Spanje het Koningspad al gelopen!

Maar er nog heel wat meer mooie wandelroutes! Zo kun je er wandelen over talrijke Vías Verdes. Bijvoorbeeld de Vía Verde del Aceite, die voert door een prachtig olijfbomenlandschap.

Of je kunt een deel van de TransAndalucía route wandelen: een mountainbike route die de mooiste natuurgebieden in Andalusië met elkaar verbind en die je ook prima als wandelroute kunt gebruiken.

Tips: 

Op Wikiloc vind je oneindig veel wandelroutes in de regio's Andalusië en Murcia plus aan de Costa Blanca (de kust van Alicante, de zuidelijkste provincie van de regio Valencia).

Bovendien vind je ook in wandelgidsen een selectie van mooie wandelroutes. Het voordeel hiervan is dat je ze makkelijk mee op reis kunt nemen en dat je ook tips over bijvoorbeeld restaurantjes onderweg krijgt.

Tenslotte vind ik het zelf ook handig om een goede wandelkaart mee op wandelvakantie te nemen.

Sfeervolle accommodaties in Zuid-Spanje

Zien en doen in Zuid-Spanje

Wil je nog meer inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen tijdens een wandelvakantie in Zuid-Spanje? Lees dan verder op onderstaande pagina's:
Nieuwe pagina's

 1. Las Médulas (Midden-Spanje): best bewaard mijnbouwgebied Romeinse Rijk

  Oct 04, 22 07:59 AM

  Las Médulas: natuurgebied in Midden-Spanje met vreemd gevormde koperkleurige rotsformaties dat best bewaard mijnbouwgebied uit Romeinse Rijk is. Lees meer>>

  Lees meer

 2. Ponferrada (Midden-Spanje) en het imposante Tempelierskasteel

  Oct 03, 22 03:46 AM

  Ponferrada – gezellig stadje in provincie León (Midden-Spanje) met imposant Tempelierskasteel. Bezienswaardigheden | parkeren | feesten |hotels & appartementen

  Lees meer

 3. Met de auto van Astorga naar Ponferrada over de Camino Francés

  Sep 29, 22 07:45 AM

  Een roadtrip van Astorga naar Ponferrada in de provincie León (Midden-Spanje) over een deel van de Camino Francés. Bezienswaardigheden | hotels | vakantiehuizen

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder