Een wandelvakantie in Zuid-Spanje door fascinerende berglandschappen

Tijdens een wandelvakantie in Zuid-Spanje kun je in de zomer én de winter genieten van eindeloze ongerepte berglandschappen. Het zuiden van Spanje is eigenlijk één groot berglandschap, dat bestaat uit hogere en lagere bergketens, valleien, meren, lieflijke witte dorpen (pueblos blancos) en historische stadjes.

Wandelen over de Caminito del Rey in Andalusië

Je kunt er wandelen langs steile rotswanden en grote stuwmeren, door pijnboombossen en uitgedroogde rivierbeddingen en langs een kustlijn met uitgestrekte witte zandstranden en vele kleine baaien.

Afgezien van populaire wandelpaden als de Caminito del Rey is het op de meeste plekken waar je gaat wandelen rustig en niet toeristisch. Zelfs in het achterland van de toeristische Costa del Sol!

Bovendien schijnt er meer dan 300 dagen per jaar de zon. Hierdoor is de winter ideaal voor een wandelvakantie in Zuid-Spanje.

Op deze pagina deel ik mijn favoriete wandelgebieden in Zuid-Spanje met je, die voornamelijk gelegen zijn in verschillende provincies in Andalusië. Om het overzichtelijker te maken, heb ik de gebieden opgesplitst per provincie/costa:

Andalusië rondreis met volop wandelmogelijkheden (15dgn)

Ben je op zoek naar een autovakantie door Andalusië waarbij je kunt genieten van de afwisselende natuur in deze uitgestrekte regio in Zuid-Spanje en onderweg ook wandelingen en/of fietstochten kunt maken?

Dan vind ik de 15-daagse individuele rondreis Andalusië Natuur van de Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel een absolute aanrader! Deze actieve autovakantie met volop wandel- en fietsmogelijkheden neemt je mee naar de Caminito del Rey, de bizarre rotsformaties bij Antequerra, de Sierra Subbeticas en de Alpujarras.

De laatste dagen van je vakantie kun je ontspannen aan het strand van Nerja of wandelingen maken in de Sierra Tejeda.

NB. Je kunt deze Fly Drive eventueel uitbreiden met een bezoek aan de steden Malaga, Cordoba en/of Granada.

Wandelvakantie aan de Costa de la Luz

Zwartvoet varkens in de Sierra de Aracena (Huelva, Andalusië)

Plan je een wandelvakantie naar de Costa de la Luz aan de westkust van Andalusië? Ga dan zeker wandelen in nationaal park La Doñana aan de uitmonding van de Guadalquivir rivier! 

Dit beschermde natuurgebied zonder wegen of andere menselijke bebouwing bestaat uit moerasgebieden, strandgebieden plus Mediterrane bossen. En is een paradijs voor (trek-)vogels!

Een ander prachtig wandelgebied in de provincie Huelva vind ik de Sierra de Aracena. Dit berggebied met uitgestrekte landschappen van kurkeiken, steeneiken en tamme kastanjebomen is het leefgebied van veel zwartvoet varkens.

En dan is er nog de Sierra de Grazalema in het noordoosten van de provincie Cádiz en westen van de provincie Malaga. Dit ruwe, groene berggebied is de natste streed van heel Spanje en herbergt vele verschillende landschappen om in te wandelen. Bovendien liggen in dit natuurpark idyllische witte bergdorpen als Zahara de la Sierra en Grazalema verstopt.

Wandelreis Costa de la Luz (Cadiz, Huelva)

Wandelen aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje

Overweeg je een verzorgde wandelvakantie aan de Costa de la Luz, waarbij je niet alleen wandelt langs de uitgestrekte zandstranden langs de Atlantische Oceaan, maar ook de omliggende natuurgebieden verkent? 

Dan kan ik zonder meer deze afwisselende 8-daagse wandelreis naar de Costa de la Luz van Natuurlijk Reizen aanbevelen!

Want tijdens deze Nederlandstalige individuele wandelreis of groepsreis (single reis) wandel je ook door duinen, door pijnboombossen en in bergen. Verder bewonder je de kloof bij vissersdorp Barbate (Tajo de Barbato), kun je genieten van witte dorpen als Vejer de La Frontera en bezoek je de charmante kleine kuststeden Cádiz en Tarifa. 

Je verblijft tijdens deze wandelreis in Andalusie in gezellige kleinschalige hotels. En ook bij de individuele wandelreis kun je terugvallen op een Nederlandstalige contactpersoon.

Individuele wandelreis naar de Sierra de Aracena (Huelva)

Via SNP Natuurreizen en Natuurlijk reizen kun je een ontspannende wandelreis in de Sierra de Aracena (provincie Huelva, Andalusië) maken.

Tijdens deze 8-daagse individuele wandelvakantie in Zuid-Spanje maak je lichte wandelingen door uitgestrekte landschappen van kurkeiken, steeneiken en tamme kastanjebomen waarin varkens, schapen, paarden en geiten vrij rondlopen.

En bezoek je natuurlijk ook het hamstadje Aracena, waar je meer te weten komt over het leefgebied van het zwartvoet varken én kunt ham proeven. 

Beide wandelreizen lijken veel op elkaar. Alleen begin je de wandelreis van Natuurlijk Reizen met een bezoek aan Sevilla. Bij de wandelreis van SNP kun je extra verblijf bijboeken.

Wandelvakantie Sierra de Grazalema (Cádiz)

Wil je de Sierra de Grazalema met zijn ruige berglandschap, ravijnen, witte bergdorpen en bossen van kurkbomen en zeldzame Spaanse zilversparren op je gemak beleven?

Ga dan op vakantie bij Hotel Tambor del Llano, dat ligt op een enorm landgoed met kurkbomen, dichtbij bergdorp Grazalema. 

Op het landgoed zijn wandelroutes uitgestippeld. En het hotel heeft uitgebreide informatie over de vele wandelmogelijkheden in het natuurgebied.

Verder kun je er paardrijden, aan yoga doen, massage krijgen, verrukkelijk eten en genieten van een overloopzwembad. En helpt het hotel graag met andere activiteiten in de buurt, die variëren van klimmen tot wijnproeverij.

Bovendien krijg je 5% korting als je minimum 5 nachten en minimum 3 activiteiten bij Tambor del Llano boekt, (kortingscode spanjevoorjou). 

Maar ik heb in dit berggebied in Zuid-Spanje ook een mooie individuele wandelreis én groepsreis gevonden. Bij de individuele wandelreis van SNP Natuurreizen maak je vanuit 2 hotels in de Sierra de Grazalema wandeltochten en ga je vanuit Ronda wandelen in de Serranía de Ronda.

Bij de groepswandelreis van Sawadee ga je vanuit een hotel in Setenil de las Bodegas 2 dagen wandelen in de Sierra de Grazalema, ga je naar het Caminito del Rey wandelpad én bezoek je Sevilla.

Wandelreis vanaf Sierra de las Nieves naar Tarifa

Wandelen in de Sierra de las Nieves (Malaga, Andalusië)

Een heerlijke wandelreis naar de Costa de la Luz en zijn prachtige achterland vind ik ook de 10-daagse wandelreis van de Nederlandse outdoor specialist Van Dam Outdoor.

Deze kleinschalige groepswandelreis in Andalusië voor maximaal 6 personen begint in nationaalpark Sierra de las Nieves. Van hieruit wandel je samen met een Nederlandstalige gids via berggebied de Sierra de Grazalema naar de Middellandse Zee. 

Je eindigt in het ommuurde stadje Tarifa, dat op de zuidelijkste punt van Spanje ligt, aan de Straat van Gibraltar. Bij goed weer kun je aan de overkant Marokko zien liggen...

Je kunt deze wandelvakantie in Zuid-Spanje in het voor- en najaar boeken (min. 3 personen). En fiets je liever? Dan kun je dezelfde reis ook per mountainbike maken (in 7 dagen).

Terug naar boven>>

Wandelvakantie aan de Costa del Sol (provincie Malaga)

Wandelen langs het meer van Ardales (Málaga, Andalusië)

Ons favoriete wandelgebied in het achterland van de Costa del Sol is de Sierra de Tejeda. Niet zozeer omdat dit berggebied mooier is dan de andere berggebieden in de provincie Málaga, maar omdat we vanuit ons appartement in Frigiliana meteen dit natuurgebied in kunnen lopen. We hebben er gewandeld door de rivierbedding van de Higuerón rivier, in de bergen buiten Frigiliana en in de omgeving van het eens verlaten berggehucht El Acebuchal. En we zijn er nog lang niet uitgewandeld!

Een bijzonder wandelgebied dat je zeker niet mag overslaan als je een wandelvakantie in deze provincie in Zuid-Spanje maakt, vind ik het natuurpark El Torcal met zijn bizarre rotsformaties. Je wandelt er langs gigantische op elkaar gestapelde kalkstenen die door de eeuwen heen de meest bizarre vormen hebben aangenomen...

Andere mooie wandelgebieden in de provincie Malaga vind ik de Sierra de las Nieves, de Montes de Málaga en het berglandschap rond de stuwmeren bij El Chorro en Ardales. In dit laatste gebied bevindt zich ook het inmiddels wereldberoemde Caminito del Rey wandelpad.

Wandelreis Sierra de Tejeda vanuit Competa (Málaga)

Wandelen in de omgeving van Competa (Sierra de Tejeda, Malaga)

Zoek je een rustgevende groepswandelreis voor singles in de bergen van Andalusië?

Dan kan ik zeker ook deze 8-daagse wandelreis in de Sierra de Tejeda in het noordoosten van de provincie Málaga aanbevelen!

Je overnacht de gehele vakantie in het gezellige witte bergdorp Competa, dat in het hart van dit natuurpark in Zuid-Spanje ligt.

Van hieruit maak je samen met een Nederlandssprekende reisleider wandelingen door prachtige berglandschappen.

Zo ga je tijdens deze singlereis onder meer een dag wandelen door en rond het prachtig opgeknapte berggehucht El Acebuchal, dat lange tijd verlaten is geweest... 

Wil je liever aan de hand van Nederlandstalige routebeschrijvingen op eigen houtje gaan wandelen in de omgeving van Competa? Dan kun je deze wandelvakantie ook boeken als individuele reis. 

NB. Wil je een verzorgde wandelvakantie in de Sierra de Tejeda combineren met een wandeling over het Caminito del Rey wandelpad? Kijk dan eens naar 8-daagse groepsreis van Djoser waarbij je verblijft in bergdorp Canillas de Albaida. 

Wandelen over de Camino Mozárabe (Málaga)

De Nederlandstalige eigenaren van B&B Casa Sarandy wonen aan de westkant van de Montes de Málaga en in de omgeving van Antequera, aan de zogenaamde Camino Mozárabe wandelroute. In een fantastische wandelgebied.

Vanuit de Bed and Breakfast van Sarah en Andy kun je op eigen houtje de vele wandelroutes in de omgeving verkennen.

Maar je kunt ook het 5-daagse wandelarrangement 'Peregrino' boeken: een geheel verzorgde individuele wandelvakantie waarbij je drie etappes van deze camino wandelt.

Wandelen in de omgeving van de Caminito del Rey (Málaga)

De Nederlanders Erica en Rik van B&B Casa el Naranjo hebben mooie Nederlandstalige fiets- én wandelroutes in de omgeving van de Caminito del Rey, in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië), uitgestippeld.

Vanuit de gezellige B&B in de voormalige bank van het plaatsje Las Mellizas kun je deze routes zelfstandig wandelen of fietsen, maar ook met Nederlandstalige begeleiding.

En natuurlijk helpen Erica en Rik je graag met het krijgen van kaartjes voor de inmiddels wereldberoemde wandelroute Caminito del Rey. Dat je van bij hun uit overigens in 15 minuten met de trein kunt bereiken!

Want deze heerlijke B&B met Nederlandse eigenaren ligt pal tegenover het station van Las Mellizas.

Terug naar boven>>

Wandelvakantie in de provincie Granada

De witte bergdorpen Capileira en Pampaneira in berggebied Las Alpujarras (Granada, Andalusië)

Een fantastisch wandelgebied in de provincie Granada (Andalusië) vind ik het geïsoleerde berggebied Las Alpujarras, dat ligt aan de voet van de Sierra Nevada, warm aanbevelen! De natuur is er fantastisch, er liggen veel wandelpaden en de dorpen in dit gebied lijken in de tijd stil te hebben gestaan. Behalve dan misschien in het hooggelegen bergdorp Trevélez, dat tegenwoordig ook wat grootere hamdrogerijen herbergt (die overigens nog steeds wit zijn zodat ze niet zo opvallen).

Daarnaast kun je natuurlijk ook in de Sierra Nevada wandelen (als er geen sneeuw ligt). En wat verder naar het zuiden kun je mooie wandelingen maken door de vredige Lecrin vallei, die strategisch gelegen is tussen de bergen van de Sierra Nevada en de zee van de Costa Tropical, de kust van de provincie Granada.

En ten noordoosten van de stad Granada kun je onvergetelijke wandeltochten maken door het Geopark van Granada: een fascinerend natuurgebied rond de gemeenten Guadix, Baza en Huéscar met prachtig gevormde rotsformaties, kloven, woestijn en grotwoningen... 

Wandelen in de Alpujarras (Granada)

SNP Natuurreizen biedt een wandelvakantie naar het geïsoleerde berggebied Las Alpujaras aan de zuidflank van de Sierra Nevada aan.  

Je wandelt door een ongerept berglandschap en geniet onderweg van pittoreske witte bergdorpen als Capileira en Pampaneira die lange tijd geïsoleerd hebben gelegen.

Hierdoor proef je er nog steeds het authentieke Andalusische plattelandsleven..

Je kunt deze wandelvakantie in Andalusië boeken als individuele reis of groepsreis.

Groepswandelreis naar Geopark van Granada en Sierra Nevada

Wandelen in het Geopark van Granada (Zuid-Spanje)

Een van de meest bijzondere wandelreizen in Zuid-Spanje vind ik nog wel deze 8-daagse groepsreis naar het Geopark van Granada van Natuurlijk Reizen!

Tijdens deze verzorgde wandelvakantie in het noordoosten van Andalusië word je begeleid door de Nederlandse landschapsfotograaf Peter Manschot.

Al wandelend kun je genieten van prachtig gevormde rotsformaties, diepe ravijnen, woestijn én grotwoningen.

En over grotwoningen gesproken: je overnacht ook in een grotwoning!

Bovendien ga je ook een dag wandelen in de Sierra Nevada. Fantastisch!

Terug naar boven>>

Wandelvakantie in de provincie Cordoba

Wit bergdorp Zuheros in de Sierra Subbetiicas (Cordoba)

Ook in de provincie Cordoba kun je een heerlijke wandelvakantie maken! Want in deze provincie in het binnenland van Andalusië kun je eindeloos wandelen in het natuurpark de Sierras Subbeticas.

Dit berggebied, dat ligt tussen de steden Cordoba en Malaga, is het woongebied van een van de grootste kolonies griffioen-gieren in Zuid-Spanje en van veel verschillende roofvogels.

Bovendien kun je er genieten van uitgestrekte olijfbomenlandschappen, een vleermuizengrot met  mooie stalagmieten en stalactieten en een prachtige kloof langs de Bailon rivier.

En van de pittoreske witte bergdorpen Cabra, Carcabuey, Doña Mencía, Iznájar (met het erbij liggende stuwmeer), Luque, Priego de Córdoba, Rute y Zuheros.

Een mooie wandelroute door de Sierras Subbetticas vind ik de Via Verde de la Subbetica, die in het oosten overgaat in de Via Verde del Aceite.

Individuele wandelreis Sierras Subbeticas (Cordoba)

Bergdorp Zuheros (Sierras Subbeticas) worrdt omgeven door olijfbomen

Een prachtige verzorgde wandelvakantie door de Sierras Subbeticas in de provincie Cordoba vind ik de 7-daagse individuele wandelreis "Wandelen en gastronomie in de Sierras Subbeticas" van NatuurlijkReizen.

Tijdens deze ontspannen wandelvakantie in Zuid-Spanje waarbij de bagage voor je vervoerd wordt, wandel je onder meer door uitgestrekte oljifbomenlandschappen, door de Cañon del Rio Bailon kloof en over een stuk van de Via Verde de la Subbetiica.

Bovendien kun je tijdens deze slow travel vakantie een olijfolieperserij, wijngaard en kleine kaasfabriek bezoeken en er olijfolie, wijn en kaas proeven. En kun je genieten van traditionele Cordobese gerechten als Salmorejo soep.

Je verblijft in twee charmante kleine hotels in of net buiten de idyllische bergdorpen Zuheros en Priego de Cordoba.

Terug naar boven>>

Wandelvakantie in de provincie Almería

Wandelen bij de goudmijn van Rodalquilar in berggebied Cabo de Gata (Almeria, Andalusië)

En wist je dat de provincie Almería ook ideaal is voor een wandelvakantie in Zuid-Spanje? Helemaal in het zuidoosten van Andalusië ligt hier een van mijn favoriete wandelgebieden: natuurgebied Cabo de Gata.

Dit geïsoleerde berggebied met oude vulkanen, afgelegen stranden en pittoreske dorpen is het grootste beschermde kustgebied van Andalusië. Je kunt er wandelen over vele goed aangegeven wandelroutes. is en dat zowel op land als in zee fascinerend is.

Bovendien kun je in het binnenland van de provincie Almería wandelen in een woestijnlandschap van kale afgesleten bergen, waarin in de vorige eeuw heel wat western films opgenomen zijn! Dit kan in de Tabernas Woestijn. Ik zou hier alleen wel liever in de winter dan in de zomer willen wandelen, omdat het er in de zomer ontzettend heet wordt... 

Wandelreis Cabo de Gata (Almería)

Een andere absolute topper vind ik ook de wandelvakantie van SNP naar natuurgebied Cabo de Gata, helemaal in het zuidoosten van de regio Andalusië.

Wat een fascinerend oud vulkaangebied is dit! Zowel op het land als in de zee overigens. Je kunt er genieten van hoge kliffen, riffen en bergkammen, schilderachtige baaitjes, woestijnlandschappen en gezellige kleine dorpjes.

Bovendien wandel je tijdens deze 8-daagse individuele wandelreis in Zuid-Spanje ook nog naar een oude goudmijn...

Terug naar boven>>

Wandelvakantie in de provincie Jaén

Uitzicht op Cazorla tijdens een wandeling  in de Sierra de Cazorla (Jaén, Andalusië)

Het laatste mooie wandelgebied in Andalusië dat ik wil noemen is tenslotte het berggebied Sierras de Cazorla, Segura y las Villas in het noordoosten van de provincie Jaén, dat het grootste natuurpark van Andalusië is. 

Het is een prachtig natuurlandschap met bergen, valleien, rivieren, stuwmeren en kleine bergdorpjes. En een paradijs om in te wandelen of fietsen, maar ook voor canyoning of raften.

Een goede en bovendien gezellige uitvalsbasis voor een wandelvakantie in dit uitgestrekte berggebied in Andalusië vind ik het pittoreske witte bergdorp Cazorla.

*Wandeltip in de provincie Jaén*

Je kunt in de provincie Jaén ook wandelen door eindeloze olijfbomenlandschappen! De zogenaamde Vía Verde del Aceite is een tot fiets-& wandelpad omgebouwd spoorwegtraject dwars door dit olijfbomenlandschap.

Terug naar boven>>

Wandelen in de regio Murcia

Ricote vallei in Murcia - Foto: Sergio Gonzalez

Mooie wandelgebieden voor een wandelvakantie in de regio Murcia vind ik de Sierra de Espuña en de Ricote vallei.

De Sierra Espuña ligt tussen de plaatsen Murcia, Lorca en Caravaca de la Cruz.

Het is een ongerepte natuurgebied in het binnenland van de regio Murcia dat niet alleen een paradijs voor wandelaars en fietsers is, maar met zijn steile rotswanden ook een walhalla voor rotsklimmers vormt.

En de aan de Segura rivier gelegen Ricote vallei bevindt zich op nog geen 30 kilometer ten noordwesten van de stad Murcia.

Deze vallei is eeuwenlang het woongebied van Moren geweest. Die met de aanleg van irrigatiesystemen (zogenaamde acequías) en het planten van palmbomen, amandelbomen en allerlei verschillende fruitbomen een dor heuvellandschap wisten om te toveren in een vruchtbare oase.

Tip! De Ricote vallei is éxtra mooi in de lente, als de amandel- en perzikbomen in bloei staan...

Terug naar boven>>

Wandelen aan de Costa Blanca

Bloeiende amandelbomen in de Sierra de Bernia bij Altea (Costa Blanca)

En dan is er nog de Costa Blanca in Alicante, de zuidelijkste provincie van de regio Valencia, die ik eveneens een heerlijke bestemming voor een wandelvakantie in Zuid-Spanje vind. Zeker ook in de lente, herfst en winter.

Want ook deze Costa aan de oostkust van Spanje heeft een mediterraan klimaat met lange warme zomers en milde winters. In de winter is de gemiddelde dagtemperatuur er daarom nog steeds 16°C en schijnt de zon er 6 à 7 uur per dag. 

Aan de kust kun je genieten van baaien, idyllische vissersdorpen en prachtige uitzichten op de Middellandse Zee. En in het bergrijke binnenland van fantastische natuurgebieden.

Mijn favoriete wandelgebieden in het achterland van de Costa Blanca zijn de Serra de Mariola (ten noordwesten van de plaats Alcoy), de Serra de Bernia (in de buurt van Altea), het gebied rond het stuwmeer van Guadalest (in het noordelijke deel van de provincie Alicante.) en  de Serra de Maigmò (ten westen van de plaats Tibi).

In dit laatste berggebied kun je wandelen over de Vía Verde del Maigmó, een wandel- en fietspad met een lengte van 22 kilometer dat vroeger een spoorlijn is geweest.

Ontspannen wandelreis langs de stranden van de Costa Blanca

De kust rond Villajoyosa aan de Costa Blanca

Hoi je van de zee? Kijk dan zeker eens naar de prachtige wandelreis "Strandwandelen Alicante - Mar Menor" van de Nederlandse fiets- en wandelspecialist Camaleón Reizen.

Deze ontspannen 6-daagse wandelreis naar de Costa Blanca begint in de stad Alicante en eindigt aan de noordkant van de Mar Menor.

Je wandelt ieder dag 12 tot 15 kilometer, langs een kronkelende kustlijn met steile kliffen, duinlandschappen, baaien met zandstranden en zoutmeren met Flamingo's. En hebt hierbij de hele tijd uitzicht op de Middellandse Zee!

Bovendien wordt de bagage voor je vervoerd, zijn de routebeschrijvingen in het Nederlands en kun je de hele tijd terugvallen op een Nederlandstalige contactpersoon.

Ik kan deze lichte wandelvakantie in Zuid-Spanje aan iedereen met een goede conditie aanbevelen. En dan vooral in het voorjaar en najaar en in de winter!

Pittige wandelreis over Valencia-deel van GR-7

de GR-7 wandelroute door het achterland van de Costa Blanca

Hou je van een pittige wandelvakantie in Zuid-Spanje? 

Dan kan ik de 8-daagse wandelreis "De Grote Reus GR7-Route" van de Nederlandstalige  reisorganisatie Camaleón Reizen warm aanbevelen.

Bij deze pittige wandelvakantie door het achterland van de Costa Blanca loop je een deel van de GR-7 route, de langste wandelroute door Europa die begint bij Tarifa in Zuid-Spanje en eindigt op het Peloponnesos schiereiland in Griekenland.

Je wandelt in totaal rond de 130 kilometer, van Ontinyent naar Pinoso, en hebt halverwege in rustdag in de heerlijke B&B van de Nederlandse eigenaren van Camaleón Reizen.

Je kunt deze individuele wandelreis in Spanje het hele jaar door maken. Al zou ik juli en augustus niet doen vanwege de hitte.

Culinaire wandelreis naar de Costa Blanca

Culinaire vakantie aan de Costa Blanca Zuid

Wil je proeven aan de cultuur, natuur én gastronomie aan de Costa Blanca? Overweeg dan een wandelvakantie met culinair tintje van PePe Travel.

Bij de culinaire wandelvakantie van de in Torrevieja gevestigde reisorganisatie PePe Travel kun je niet alleen een bezoek brengen aan een wijngoed, een lokale kaasmakerij en een visafslag (=visveiling) of zien hoe vis bij het zoutmeer traditiegetrouw in zout wordt ingelegd.

Maar ook een wandeling in het natuurgebied bij de zoutmeren van Torrevieja en La Mata maken, die wordt afgesloten met lokale hapjes en drankjes aan de rand van het zoutmeer

Aan jou de keuze wat je tijdens jouw wandelvakantie aan de Costa Blanca precies wilt proeven en beleven. Want reizen van PePe Travel zijn maatreizen die afgestemd worden op jouw wensen.

Terug naar boven>>

Conclusie

Het maakt dus eigenlijk niet uit waar je precies in Zuid-Spanje op vakantie gaat. Overal vind je wel mooie plekken om te wandelen! Zelfs in het achterland van de toeristische Costa del Sol in de provincie Málaga of Costa Blanca in de provincie Alicante.

Je kunt ervoor kiezen om vanaf één plek wandelingen te maken (en eventueel met de auto een stukje te rijden naar een mooi wandelgebied). Of je kunt een meerdaagse trektocht maken (en eventueel je bagage laten vervoeren). Er is voor ieder wat wils dus...

*Tips* 

  • Wandel een deel van de TransAndalús route: een circulaire MTB-route die de mooiste natuurgebieden in Andalusië met elkaar verbind en die ook een prima wandelroute is.
  • Wandel over een Vía Verde: een oude spoorlijn die is omgebouwd tot fiets-& wandelpad.
  • Maak in wandelgidsen een selectie van mooie wandelroutes. Je kunt ze makkelijk mee op reis nemen en krijgt bovendien ook tips over bijvoorbeeld restaurantjes onderweg.
  • Neem een goede wandelkaart mee op wandelvakantie.
  • Op Wikiloc vind je talloze wandelroutes in AndalusiëMurcia en aan de Costa Blanca.

Sfeervolle accommodaties in Zuid-Spanje

Meer inspiratie voor een vakantie in Zuid-Spanje

Wil je nog meer inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen tijdens een wandelvakantie in Zuid-Spanje? Lees dan verder op onderstaande pagina's:

Terug naar boven>>