Een wandelvakantie in Zuid-Spanje door fascinerende berglandschappen

Tijdens een wandelvakantie in Zuid-Spanje kun je niet alleen heerlijk wandelen in Andalusië, maar ook in de regio Murcia plus in de provincie Alicante.

Wandelen over de Caminito del Rey in Andalusië

In al deze gebieden in het zuiden van Spanje schijnt meer dan 300 dagen per jaar de zon, is het ook in de winter heerlijk vertoeven én vind je prachtige natuurlandschappen met gezellige dorpjes en historische stadjes.

Ik heb absoluut niet de pretentie om op deze pagina álle mooie wandelgebieden in Zuid-Spanje te noemen (daarvoor zijn het er veel te veel). Ik deel hier een paar van mijn favoriete gebieden en geef bovendien tips over mooie wandelroutes plus wandelreizen:

Mooiste wandelgebieden in Zuid-Spanje

Wandelen langs het meer van Ardales (Málaga, Andalusië)

Zuid-Spanje is eigenlijk één groot berglandschap, dat bestaat uit hogere en lagere bergketens, valleien, meren, lieflijke dorpjes plus historische stadjes en waarin je ontelbare wandelvakanties kunt maken!

Mijn favoriete wandelgebieden in het zuiden van Spanje, waar je bovendien ook in de winter heerlijk kunt wandelen, zijn:

  • De Alpujarras (Granada, Andalusië) - een geïsoleerd berggebied met idyllische witte dorpjes in de provincie Granada, dat ligt aan de voet van de Sierra Nevada; Lees meer>>
  • De omgeving van El Chorro en Ardales (Málaga, Andalusië) - een berglandschap rond de stuwmeren bij El Chorro en Ardales in de provincie Málaga, met her en der diepe afgronden; Lees meer>>
  • Natuurgebied Cabo de Gata (Almería, Andalusië) - een geïsoleerd gebied in de provincie Almería met oude vulkanen, afgelegen stranden plus pittoreske dorpen, dat het grootste beschermde kustgebied van Andalusië is en dat zowel op land als in zee fascinerend is. Lees meer>>
  • Nationaalpark la Doñana (Huelva, Andalusië) - een vogel- en waterrijk natuurgebied zonder wegen of andere menselijke bebouwing in de provincie Huelva, dat ligt aan de uitmonding van de Guadalquivir rivier en dat bestaat uit moerasgebieden, strandgebieden plus Mediterrane bossen. Lees meer>>
  • El Torcal (Málaga, Andalusië) - wandel in natuurpark El Torcal in de provincie Málaga langs bizarre rotsformaties: gigantische op elkaar gestapelde kalkstenen die door de eeuwen heen de meest bizarre vormen hebben aangenomen! Lees meer>>
  • De Tabernas Woestijn (Almería, Andalusië) - een woestijnlandschap van kale afgesleten bergen in het binnenland van de provincie Almería waarin in de vorige eeuw heel wat western films opgenomen zijn; Lees mee>>
  • De Sierra de Grazalema (Cádiz, Andalusië) - een uitgestrekt berglandschap in het noordoosten van de provincie Cádiz (Andalusië), met prachtige pueblos blancos als Grazalema en Zahara de la Sierra;
  • De Sierras de Cazorla, Segura y las Villas (Jaén, Andalusië) - een berggebied in het oosten en noordoosten van de provincie Jaén, dat het grootste natuurpark van Andalusië is;
  • De Sierra de Espuña (Murcia) - een bergachtig en bosrijk natuurlandschap in het midden van de regio Murcia, dat de groene long van deze regio in Zuid-Spanje vormt;
  • De Serra Mariola en Serra Maigmò (Alicante, Valencia) - twee bosrijke berglandschappen in het binnenland van de provincie Alicante, ver weg van de vele toeristen aan de Costa Blanca. 

Mooiste wandelreizen in Andalusië

Er zijn steeds meer particulieren die vanuit hun kleinschalige hotel een wandelvakantie organiseren. Zij wonen in Spanje, kennen de omgeving als geen ander, hebben een passie voor wandelen en spreken bovendien vaak Nederlands (en anders in ieder geval Engels), waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een taalbarrière...

Daarnaast zijn er natuurlijk ook Nederlandstalige reisorganisaties als SNP Natuurreizen, Djoser en Eigen-Wijze Reizen die wandelvakanties in Andalusië aanbieden.

Dit zijn mijn favoriete individuele én groepswandelreizen in Andalusië:

Groepswandelreizen in Andalusië

Wandelen in de Alpujarras (Granada)

SNP Natuurreizen biedt een heerlijke wandelvakantie naar het geïsoleerde berggebied de Alpujaras aan de zuidflank van de Sierra Nevada aan.  

Je kunt deze wandelvakantie in Andalusië boeken als individuele reis of groepsreis.

Wandel er door een ongerept berglandschap en geniet onderweg van pittoreske witte bergdorpen als Capileira en Pampaneira...

Wandelvakantie Sierra de Grazalema (Málaga, Cádiz)

Verder kan ik ook een wandelvakantie in de Sierra de Grazalema (provincie Cádiz, Andalusië) warm aanbevelen.

Tijdens deze wandelreis in Zuid-Spanje wandel je door een verbazingwekkend groen en bergachtig karstlandschap, waarin zich gezellige pueblos blancos (=witte dorpjes) als Grazalema en Zahara de la Sierra bevinden plus loodrechte rotswanden...

Je kunt kiezen voor een individuele wandelvakantie of een wandelvakantie in groepsverband. Bij de individuele wandelvakantie wandel je ook nog door de Serranía de Ronda.

Bij de groepsreis wandel je ook een dag over de Caminito del Rey én breng je een dag een bezoek aan Sevilla.

Groepswandelreis Sierra de Tejeda (Málaga)

Een mooie groepswandelreis in Zuid-Spanje vind ik ook de 8-daagse groepswandelvakantie van Djoser, waarbij je vanuit een gezellig klein hotel in het onbekende witte bergdorp Canillas de Albaida begeleide wandelingen door de Sierra de Tejeda in het noordoosten van de provincie Málaga (Andalusië) maakt.

Éen dag is het wat verder rijden voordat je gaat wandelen. Dan gaan jullie namelijk wandelen over het inmiddels wereldberoemde Caminito del Rey wandelpad...

Individuele wandelreizen Andalusië

Wandelvakantie Sierra Nevada, Alpujarras en Lecrin Vallei (Granada)

Wil je wandelen in de bergen van Sierra Nevada of de Alpujarras of door de Lecrin vallei in de provincie Granada? Dat kan vanuit Casa del Patio!

De Nederlandse eigenaren Eduard en Sandra van deze Bed and Breakfast in Andalusië hebben talrijke Nederlandstalige wandelroutes in de omgeving van hun B&B uitgestippeld of in het Nederlands vertaald.

Bovendien verzorgen zij ook wandelreizen met Nederlandse begeleiding.

Wandelvakantie Sierra de Grazalema (Málaga, Cádiz)

Verder kan ik ook een wandelvakantie in de Sierra de Grazalema (provincie Cádiz, Andalusië) warm aanbevelen.

Tijdens deze wandelreis in Zuid-Spanje wandel je door een verbazingwekkend groen en bergachtig karstlandschap, waarin zich gezellige pueblos blancos (=witte dorpjes) als Grazalema en Zahara de la Sierra bevinden plus loodrechte rotswanden...

Je kunt kiezen voor een individuele wandelvakantie of een wandelvakantie in groepsverband. Bij de individuele wandelvakantie wandel je ook nog door de Serranía de Ronda.

Bij de groepsreis wandel je ook een dag over de Caminito del Rey én breng je een dag een bezoek aan Sevilla.

Wandelvakantie Sierra de Aracena (Huelva)

En dan is er nog een heerlijke wandelvakantie in de Sierra de Aracena in de provincie Huelva (Andalusië).

Tijdens deze 8-daagse individuele wandelreis in Zuid-Spanje maak je lichte wandelingen door uitgestrekte landschappen van kurkeiken, steeneiken en tamme kastanjebomen waarin varkens, schapen, paarden en geiten vrij rondlopen. En bezoek je hamstadje Aracena.

Wandelreis Cabo de Gata (Almería)

Een andere absolute topper vind ik ook de wandelvakantie van SNP naar natuurgebied Cabo de Gata, helemaal in het zuidoosten van de regio Andalusië.

Wat een fascinerend oud vulkaangebied is dit! Zowel op het land als in de zee overigens. Je kunt er genieten van hoge kliffen, riffen en bergkammen, schilderachtige baaitjes, woestijnlandschappen en gezellige kleine dorpjes.

Bovendien wandel je tijdens deze 8-daagse individuele wandelreis in Zuid-Spanje ook nog naar een oude goudmijn...

Andalusië rondreis met volop wandelmogelijkheden (15dgn)

Ben je op zoek naar een autovakantie door Andalusië waarbij je kunt genieten van de afwisselende natuur in deze uitgestrekte regio in Zuid-Spanje en onderweg ook wandelingen en/of fietstochten kunt maken?

Dan vind ik de 15-daagse individuele rondreis Andalusië Natuur van Tejeda Travel een absolute aanrader! Deze actieve autovakantie met volop wandel- en fietsmogelijkheden neemt je mee naar de Caminito del Rey, de bizarre rotsformaties bij Antequerra, de Sierra Subbeticas en de Alpujarras.

De laatste dagen van je vakantie kun je ontspannen aan het strand van Nerja of wandelingen maken in de Sierra Tejeda.

NB. Je kunt deze Fly Drive eventueel uitbreiden met een bezoek aan de steden Malaga, Cordoba en/of Granada.

Wandelen over de Camino Mozárabe (Málaga)

Een beetje verder naar het oosten bevindt zich de Nederlandstalige B&B Casa Sarandy, die gerund wordt door de Belgen Sarah en Andy. Deze B&B aan de westkant van de Montes de Málaga en in de omgeving van Antequera is gelegen aan de zogenaamde Camino Mozárabe. En vormt een perfecte uitvalsbasis voor een wandelvakantie in Andalusië!

Vanuit de vakantiewoning kun je op eigen houtje de vele wandelroutes in de omgeving verkennen. Maar je kunt ook het 5-daagse wandelarrangement ‘Peregrino’ boeken: een geheel verzorgde individuele wandelvakantie waarbij je drie etappes van de Camino Mozárabe wandelt... 

Wandelen in de omgeving van Álora (Málaga)

De Nederlanders Erica en Rik van B&B Casa el Naranjo hebben mooie Nederlandstalige fiets- én wandelroutes in de omgeving van Álora in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië) uitgestippeld.

Vanuit de gezellige B&B in de voormalige bank van het plaatsje Las Mellizas kun je deze routes zelfstandig wandelen of fietsen, maar ook met Nederlandstalige begeleiding.

Wandelreis in de omgeving van Montefrío (Granada)

Of wat zeg je ervan om een wandelvakantie te maken in de bergen van de provincie Granada, rond het idyllische witte bergdorp Montefrío?

De Vlaamse Mady organiseert vanuit hun gezellige Nederlandstalige B&B Lasnavillasmm een 4-daagse én 8-daagse wandelreis door de omgeving van Montefrío, waarbij je met een Nederlandstalige routebeschrijving, een kaart plus GPS op avontuur gaat in het binnenland van Andalusië.

Bij de 8-daagse wandelreis door de omgeving van Montefrío kun je bovendien kiezen uit ontbijt of volpension.

Wandelreis GR145 Loja-Moclin (Granada)

Een andere wandelreis die Mady van B&B Lasnavillasmm organiseert, is een trektocht met bagagevervoer van Loja naar Moclín in de provincie Granada, over een deel van de GR-145.

Bij deze individuele wandelreis door Zuid-Spanje overnacht je onderweg in lokale hotels of B&B's, ga je goed voorbereid op pad met Nederlandse routebeschrijvingen, kaarten plus GPS en is vervoer van plus naar vliegveld inclusief. 

Mooie wandelroutes in Andalusië

Wandelpad Caminito del Rey in Andalusië

De bekendste wandelroute van Andalusië is tegenwoordig de Caminito del Rey in het binnenland van de provincie Málaga. Sinds dit prachtige wandelpad in Zuid-Spanje opgeknapt en voor publiek opengesteld is, hebben vele duizenden mensen van binnen én buiten Spanje het Koningspad al gelopen!

Maar er nog heel wat meer mooie wandelroutes! Zo kun je er wandelen over talrijke Vías Verdes. Bijvoorbeeld de Vía Verde del Aceite, die voert door een prachtig olijfbomenlandschap.

Of je kunt een deel van de TransAndalucía route wandelen: een mountainbike route die de mooiste natuurgebieden in Andalusië met elkaar verbind en die je ook prima als wandelroute kunt gebruiken.

Tips: 

Op Wikiloc vind je oneindig veel wandelroutes in de regio's Andalusië en Murcia plus aan de Costa Blanca (de kust van Alicante, de zuidelijkste provincie van de regio Valencia).

Bovendien vind je ook in wandelgidsen een selectie van mooie wandelroutes. Het voordeel hiervan is dat je ze makkelijk mee op reis kunt nemen en dat je ook tips over bijvoorbeeld restaurantjes onderweg krijgt.

Tenslotte vind ik het zelf ook handig om een goede wandelkaart mee op wandelvakantie te nemen.

Sfeervolle accommodaties in Zuid-Spanje

Zien en doen in Zuid-Spanje

Wil je nog meer inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen tijdens een wandelvakantie in Zuid-Spanje? Lees dan verder op onderstaande pagina's: