Een wandelvakantie in Zuid-Spanje door fascinerende berglandschappen

Tijdens een wandelvakantie in Zuid-Spanje kun je in de zomer én de winter genieten van eindeloze ongerepte berglandschappen. Het zuiden van Spanje is eigenlijk één groot berglandschap, dat bestaat uit hogere en lagere bergketens, valleien, meren, lieflijke witte dorpen (pueblos blancos) en historische stadjes.

Wandelen over de Caminito del Rey in Andalusië

Je kunt er wandelen langs steile rotswanden en grote stuwmeren, door pijnboombossen en uitgedroogde rivierbeddingen en langs een kustlijn met uitgestrekte witte zandstranden en vele kleine baaien.

Afgezien van populaire wandelpaden als de Caminito del Rey is het op de meeste plekken waar je gaat wandelen rustig en niet toeristisch. Zelfs in het achterland van de toeristische Costa del Sol!

Bovendien schijnt er meer dan 300 dagen per jaar de zon. Hierdoor is de winter ideaal voor een wandelvakantie in Zuid-Spanje.

Op deze pagina deel ik mijn favoriete wandelgebieden in Zuid-Spanje met je, die voornamelijk gelegen zijn in verschillende provincies in Andalusië. Om het overzichtelijker te maken, heb ik de gebieden opgesplitst per provincie/costa:

Wandelvakantie aan de Costa de la Luz

Zwartvoet varkens in de Sierra de Aracena (Huelva, Andalusië)

Plan je een wandelvakantie naar de Costa de la Luz aan de westkust van Andalusië? Ga dan zeker wandelen in nationaal park La Doñana aan de uitmonding van de Guadalquivir rivier! 

Dit beschermde natuurgebied zonder wegen of andere menselijke bebouwing bestaat uit moerasgebieden, strandgebieden plus Mediterrane bossen. En is een paradijs voor (trek-)vogels!

Een ander prachtig wandelgebied in de provincie Huelva vind ik de Sierra de Aracena. Dit berggebied met uitgestrekte landschappen van kurkeiken, steeneiken en tamme kastanjebomen is het leefgebied van veel zwartvoet varkens.

En dan is er nog de Sierra de Grazalema in het noordoosten van de provincie Cádiz en westen van de provincie Malaga. Dit ruwe, groene berggebied is de natste streed van heel Spanje en herbergt vele verschillende landschappen om in te wandelen. Bovendien liggen in dit natuurpark idyllische witte bergdorpen als Zahara de la Sierra en Grazalema verstopt.

Wandelvakantie Sierra de Aracena (Huelva)

De Nederlandse reisorganisatie SNP Natuurreizen biedt een ontspannende wandelreis in de Sierra de Aracena (provincie Huelva, Andalusië) aan.

Tijdens deze 8-daagse individuele wandelvakantie in Zuid-Spanje maak je lichte wandelingen door uitgestrekte landschappen van kurkeiken, steeneiken en tamme kastanjebomen waarin varkens, schapen, paarden en geiten vrij rondlopen.

En bezoek je natuurlijk ook het hamstadje Aracena, waar je meer te weten komt over het leefgebied van het zwartvoet varken én kunt ham proeven. Jammie...

Wandelvakantie Sierra de Grazalema (Cádiz)

Verder kan ik ook een wandelvakantie in  warm aanbevelen.

Tijdens de wandelreis door de Sierra de Grazalema in het noordoosten van de provincie Cádiz  (Andalusië)in wandel je door een verbazingwekkend groen en bergachtig karst-landschap waarin zich gezellige pueblos blancos (=witte dorpjes) als Grazalema en Zahara de la Sierra bevinden en loodrechte rotswanden...

Je kunt kiezen voor een individuele wandelvakantie of een wandelvakantie in groepsverband. Bij de individuele wandelvakantie ga je ook nog naar de Serranía de Ronda (provincie Malaga).

En bij de groepsreis wandel je ook een dag over de Caminito del Rey én breng je een dag een bezoek aan Sevilla.

Terug naar boven>>

Wandelvakantie aan de Costa del Sol (provincie Malaga)

Wandelen langs het meer van Ardales (Málaga, Andalusië)

Ons favoriete wandelgebied in het achterland van de Costa del Sol is de Sierra de Tejeda. Niet zozeer omdat dit berggebied mooier is dan de andere berggebieden in de provincie Málaga, maar omdat we vanuit ons appartement in Frigiliana meteen dit natuurgebied in kunnen lopen. We hebben er gewandeld door de rivierbedding van de Higuerón rivier, in de bergen buiten Frigiliana en in de omgeving van het ons verlaten berggehucht El Acebuchal. En we zijn er nog lang niet uitgewandeld!

Een bijzonder wandelgebied dat je zeker niet mag overslaan als je een wandelvakantie in deze provincie in Zuid-Spanje maakt, vind ik het natuurpark El Torcal met zijn bizarre rotsformaties. Je wandelt er langs gigantische op elkaar gestapelde kalkstenen die door de eeuwen heen de meest bizarre vormen hebben aangenomen...

Andere mooie wandelgebieden in de provincie Malaga vind ik de Sierra de las Nieves, de Montes de Málaga en het berglandschap rond de stuwmeren bij El Chorro en Ardales. In dit laatste gebied bevindt zich ook het inmiddels wereldberoemde Caminito del Rey wandelpad.

Wandelen over de Camino Mozárabe (Málaga)

De Nederlandstalige eigenaren van B&B Casa Sarandy wonen aan de westkant van de Montes de Málaga en in de omgeving van Antequera, aan de zogenaamde Camino Mozárabe wandelroute. In een fantastische wandelgebied.

Vanuit de Bed and Breakfast van Sarah en Andy kun je op eigen houtje de vele wandelroutes in de omgeving verkennen.

Maar je kunt ook het 5-daagse wandelarrangement 'Peregrino' boeken: een geheel verzorgde individuele wandelvakantie waarbij je drie etappes van deze camino wandelt.

Wandelen in de omgeving van Álora (Málaga)

De Nederlanders Erica en Rik van B&B Casa el Naranjo hebben mooie Nederlandstalige fiets- én wandelroutes in de omgeving van Álora, in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië), uitgestippeld.

Vanuit de gezellige B&B in de voormalige bank van het plaatsje Las Mellizas kun je deze routes zelfstandig wandelen of fietsen, maar ook met Nederlandstalige begeleiding.

Groepswandelreis Sierra de Tejeda (Málaga)

Een mooie groepswandelreis in Zuid-Spanje vind ik ook de 8-daagse groepswandelvakantie van Djoser, waarbij je vanuit een gezellig klein hotel in het onbekende witte bergdorp Canillas de Albaida begeleide wandelingen maakt door de Sierra de Tejeda in het noordoosten van de provincie Málaga (Andalusië).

Éen dag is het wat verder rijden voordat je gaat wandelen.

Dan gaan jullie namelijk wandelen over het inmiddels wereldberoemde Caminito del Rey wandelpad...

Terug naar boven>>

Wandelvakantie in de provincie Granada

De witte bergdorpen Capileira en Pampaneira in berggebied Las Alpujarras (Granada, Andalusië)

Een fantastisch wandelgebied in de provincie Granada (Andalusië) vind ik het geïsoleerde berggebied Las Alpujarras, dat ligt aan de voet van de Sierra Nevada, warm aanbevelen! De natuur is er fantastisch, er liggen veel wandelpaden en de dorpen in dit gebied lijken in de tijd stil te hebben gestaan. Behalve dan misschien in het hooggelegen bergdorp Trevélez, dat tegenwoordig ook wat grootere hamdrogerijen herbergt (die overigens nog steeds wit zijn zodat ze niet zo opvallen).

Daarnaast kun je natuurlijk ook in de Sierra Nevada wandelen (als er geen sneeuw ligt). En wat verder naar het zuiden kun je mooie wandelingen maken door de vredige Lecrin vallei, die strategisch gelegen is tussen de bergen van de Sierra Nevada en de zee van de Costa Tropical, de kust van de provincie Granada.

Wandelvakantie Sierra Nevada, Alpujarras en Lecrin Vallei (Granada)

Wil je wandelen in de bergen van Sierra Nevada of de Alpujarras of door de Lecrin vallei in de provincie Granada? Dat kan vanuit Casa del Patio!

De Nederlandse eigenaren Eduard en Sandra van deze Bed and Breakfast in Andalusië hebben talrijke Nederlandstalige wandelroutes in de omgeving van hun B&B uitgestippeld of in het Nederlands vertaald.

Bovendien verzorgen zij ook wandelreizen met Nederlandse begeleiding.

Wandelen in de Alpujarras (Granada)

SNP Natuurreizen biedt een wandelvakantie naar het geïsoleerde berggebied Las Alpujaras aan de zuidflank van de Sierra Nevada aan.  

Je wandelt door een ongerept berglandschap en geniet onderweg van pittoreske witte bergdorpen als Capileira en Pampaneira die lange tijd geïsoleerd hebben gelegen.

Hierdoor proef je er nog steeds het authentieke Andalusische plattelandsleven..

Je kunt deze wandelvakantie in Andalusië boeken als individuele reis of groepsreis.

Wandelreis in de omgeving van Montefrío (Granada)

Of wat zeg je ervan om een wandelvakantie te maken in de bergen ten noordwesten van de stad Granada, rond het idyllische witte bergdorp Montefrío?

De Vlaamse Mady organiseert vanuit hun gezellige B&B in Montefrío een 4-daagse én 8-daagse wandelreis door de omgeving van Montefrío, waarbij je met een Nederlandstalige routebeschrijving, een kaart plus GPS op avontuur gaat in het binnenland van Andalusië.

Bij de 8-daagse wandelreis door de omgeving van Montefrío kun je bovendien kiezen uit ontbijt of volpension.

Wandelreis GR145 Loja-Moclin (Granada)

Een andere wandelreis die de Nederlandstalige Mady van B&B Lasnavillasmm ten noordwesten van de stad Granada organiseert, is een trektocht met bagagevervoer van Loja naar Moclín, over een deel van de GR-145.

Bij deze individuele wandelvakantie door Zuid-Spanje overnacht je onderweg in lokale hotels of B&B's en ga je goed voorbereid op pad met Nederlandse routebeschrijvingen, kaarten en GPS.

Bovendien is het  vervoer van en naar het vliegveld inclusief. 

Terug naar boven>>

Wandelvakantie in de provincie Almería

Wandelen bij de goudmijn van Rodalquilar in berggebied Cabo de Gata (Almeria, Andalusië)

En wist je dat de provincie Almería ook ideaal is voor een wandelvakantie in Zuid-Spanje? Helemaal in het zuidoosten van Andalusië ligt hier een van mijn favoriete wandelgebieden: natuurgebied Cabo de Gata.

Dit geïsoleerde berggebied met oude vulkanen, afgelegen stranden en pittoreske dorpen is het grootste beschermde kustgebied van Andalusië. Je kunt er wandelen over vele goed aangegeven wandelroutes. is en dat zowel op land als in zee fascinerend is.

Bovendien kun je in het binnenland van de provincie Almería wandelen in een woestijnlandschap van kale afgesleten bergen, waarin in de vorige eeuw heel wat western films opgenomen zijn! Dit kan in de Tabernas Woestijn. Ik zou hier alleen wel liever in de winter dan in de zomer willen wandelen, omdat het er in de zomer ontzettend heet wordt... 

Wandelreis Cabo de Gata (Almería)

Een andere absolute topper vind ik ook de wandelvakantie van SNP naar natuurgebied Cabo de Gata, helemaal in het zuidoosten van de regio Andalusië.

Wat een fascinerend oud vulkaangebied is dit! Zowel op het land als in de zee overigens. Je kunt er genieten van hoge kliffen, riffen en bergkammen, schilderachtige baaitjes, woestijnlandschappen en gezellige kleine dorpjes.

Bovendien wandel je tijdens deze 8-daagse individuele wandelreis in Zuid-Spanje ook nog naar een oude goudmijn...

Terug naar boven>>

Wandelvakantie in de provincie Jaén

Uitzicht op Cazorla tijdens een wandeling  in de Sierra de Cazorla (Jaén, Andalusië)

Het laatste mooie wandelgebied in Andalusië dat ik wil noemen is tenslotte het berggebied Sierras de Cazorla, Segura y las Villas in het noordoosten van de provincie Jaén, dat het grootste natuurpark van Andalusië is. 

Het is een prachtig natuurlandschap met bergen, valleien, rivieren, stuwmeren en kleine bergdorpjes. En een paradijs om in te wandelen of fietsen, maar ook voor canyoning of raften.

Een goede en bovendien gezellige uitvalsbasis voor een wandelvakantie in dit uitgestrekte berggebied in Andalusië vind ik het pittoreske witte bergdorp Cazorla.

*Wandeltip in de provincie Jaén*

Een wandelroute in Jaén door een oneindig olijfbomenlandschap is de Vía Verde del Aceite: een oude spoorlijn die is omgebouwd tot fiets-& wandelpad.

Terug naar boven>>

Wandelen in de regio Murcia

Ricote vallei in Murcia - Foto: Sergio Gonzalez

Mooie wandelgebieden voor een wandelvakantie in de regio Murcia vind ik de Sierra de Espuña en de Ricote vallei.

De Sierra Espuña bevindt zich tussen de plaatsen Murcia, Lorca en Caravaca de la Cruz. Het is een ongerepte natuurgebied in het binnenland van de regio Murcia dat niet alleen een paradijs voor wandelaars en fietsers is, maar met zijn steile rotswanden ook een walhalla voor rotsklimmers vormt.

De aan de Segura rivier gelegen Ricote vallei bevindt zich op nog geen 30 kilometer ten noordwesten van de stad Murcia en is eeuwenlang het woongebied van Moren geweest, die met de aanleg van irrigatiesystemen (zogenaamde acequías) en het planten van palmbomen, amandelbomen en allerlei verschillende fruitbomen een dor heuvellandschap wisten om te toveren in een vruchtbare oase. De Ricote vallei is éxtra mooi in de lente, als de amandel-en perzikbomen in bloei staan...

Terug naar boven>>

Wandelen aan de Costa Blanca

Het stuwmeer van Guadalest gezien vanaf het pittoreske bergdorp Guadalest

Mijn favoriete wandelgebieden in het achterland van de Costa Blanca zijn tenslotte de Serra de Mariola (ten noordwesten van de plaats Alcoy), de Serra de Maigmò (ten westen van de plaats Tibi) en het gebied rond het stuwmeer van Guadalest in het noordelijke deel van de provincie Alicante.

Wandeltip Serra de Maigmò: wandel over de Vía Verde del Maigmó, een wandel- en fietspad met een lengte van 22 kilometer, dat vroeger een spoorlijn is geweest.

Culinaire wandelvakantie aan de Costa Blanca Zuid

Culinaire vakantie aan de Costa Blanca Zuid

Wil je proeven aan de cultuur, natuur én gastronomie aan de Costa Blanca Zuid? Overweeg dan een wandelvakantie met culinair tintje van PePe Travel.

Bij de culinaire wandelvakantie van de in Torrevieja gevestigde reisorganisatie PePe Travel kun je niet alleen een bezoek brengen aan een wijngoed, een lokale kaasmakerij en een visafslag (=visveiling) of zien hoe vis bij het zoutmeer traditiegetrouw in zout wordt ingelegd.

Maar ook een wandeling in het natuurgebied bij de zoutmeren van Torrevieja en La Mata maken, die wordt afgesloten met lokale hapjes en drankjes aan de rand van het zoutmeer. 

Aan jou de keuze wat je tijdens jouw wandelvakantie in het zuidelijke deel van de Costa Blanca wilt proeven en beleven. Want reizen van PePe Travel zijn maatreizen die afgestemd worden op jouw wensen.

Terug naar boven>>

Conclusie

Het maakt dus eigenlijk niet uit waar je precies in Zuid-Spanje op vakantie gaat. Overal vind je wel mooie plekken om te wandelen! Zelfs in het achterland van de toeristische Costa del Sol in de provincie Málaga of Costa Blanca in de provincie Alicante.

Je kunt ervoor kiezen om vanaf één plek wandelingen te maken (en eventueel met de auto een stukje te rijden naar een mooi wandelgebied). Of je kunt een meerdaagse trektocht maken (en eventueel je bagage laten vervoeren). Er is voor ieder wat wils dus...

Andalusië rondreis met volop wandelmogelijkheden (15dgn)

Ben je op zoek naar een autovakantie door Andalusië waarbij je kunt genieten van de afwisselende natuur in deze uitgestrekte regio in Zuid-Spanje en onderweg ook wandelingen en/of fietstochten kunt maken?

Dan vind ik de 15-daagse individuele rondreis Andalusië Natuur van de Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel een absolute aanrader! Deze actieve autovakantie met volop wandel- en fietsmogelijkheden neemt je mee naar de Caminito del Rey, de bizarre rotsformaties bij Antequerra, de Sierra Subbeticas en de Alpujarras.

De laatste dagen van je vakantie kun je ontspannen aan het strand van Nerja of wandelingen maken in de Sierra Tejeda.

NB. Je kunt deze Fly Drive eventueel uitbreiden met een bezoek aan de steden Malaga, Cordoba en/of Granada.

*Tips* 

  • Wandel een deel van de TransAndalucía route: een MTB-route die de mooiste natuurgebieden in Andalusië met elkaar verbind en die ook een prima wandelroute is.
  • Wandel over een Vía Verde: een oude spoorlijn die is omgebouwd tot fiets-& wandelpad.
  • Op Wikiloc vind je talloze wandelroutes in AndalusiëMurcia en aan de Costa Blanca.
  • Maak in wandelgidsen een selectie van mooie wandelroutes. Je kunt ze makkelijk mee op reis nemen en krijgt bovendien ook tips over bijvoorbeeld restaurantjes onderweg.
  • Neem een goede wandelkaart mee op wandelvakantie.

Sfeervolle accommodaties in Zuid-Spanje

Meer inspiratie voor een vakantie in Zuid-Spanje

Wil je nog meer inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen tijdens een wandelvakantie in Zuid-Spanje? Lees dan verder op onderstaande pagina's: