Ardales en El Chorro in natuurgebied Desfiladero los Gaitanes (Malaga)

Door: Grietje van der Meulen (outdoor expert Andalusië)

Natuurgebied Desfiladero de los Gaitanes in Andalusië is het gebied waar de plaatsen Ardales en El Chorro toe behoren. Het is een geweldig mooi gebied in de provincie Málaga met drie grote stuwmeren en schitterende bergpartijen. Deze omgeving is vooral bekend vanwege het prachtig, maar erg toeristische wandelpad Caminito del Rey (=Koningspaadje).

Fietsen rond de Meren van Ardales

Ik vroeg me af wat de rest van dit prachtig natuurgebied in Zuid-Spanje te bieden heeft, dus ging ik op onderzoek uit…

En vond er uitdagende bergwegen voor getrainde fietsers, vias ferratas, geweldige rotswanden om te klimmen en nog meer prachtige wandelroutes.

De omgeving van Ardales en El Chorro is dus een echt paradijs voor een actieve vakantie in Andalusië.

Waarin je veel meer kunt doen dan de Caminito del Rey wandelen!

Wandelen over de Caminito del Rey

Caminito del Rey (provincie Málaga, Zuid-Spanje)

Ardales ligt vlakbij dé toeristische trekpleister van Andalusië, de Caminito del Rey. Deze koningswandeling wordt dagelijks met bussen vol bezocht door toeristen. Het is een prachtige wandeling van 7 kilometer door drie kloven, over de oude werkroute van dappere mannen die zich ooit al klettersteigend en via een tokkel naar en van hun werkplek begaven. 

Samen met een aantal gasten heb ook ik de wandeling gemaakt en inderdaad: het uitzicht is adembenemend en de kloof met de “oude” brug eroverheen is erg indrukwekkend. 

Maar ik vind het jammer dat de Caminito del Rey zo toeristisch is geworden. Je moeten maanden vooraf reserveren en loopt in groepjes door de kloof. Het blijft een prachtige plek, maar het avontuur is inmiddels wel behoorlijk weggenomen in deze eens gevaarlijkste trail van Zuid-Europa.

Andere wandel- en MTB-routes rond Ardales en El Chorro

Wandelen rond stuwmeren van Guadalhorce

Dus ben ik al hikend en op de MTB op ontdekkingstocht gegaan en ontdekte dat het Desfiladero de los Gaitanes natuurgebied naast de Caminito del Rey nog veel meer te bieden heeft. Een aantal wandelroutes staan goed aangegeven en maken deel uit van de TransAndalus route door de mooiste natuurgebieden van Andalusië. 

De routes staan aangegeven op borden bij de start plus met paaltjes onderweg: een rood/witte route is een lange route door heel Spanje (een zogenaamde Gran Recorrido route); en geel/witte plus groen/witte routes zijn lokale routes. 

Maar je kunt natuurlijk ook afwijken van de routes en zelf op avontuur gaan. Dit heb ik zelf gedaan en dat heeft me menige blaar opgeleverd. Want 15 kilometer werd ineens 25 kilometer doordat ik fout liep… door eigen schuld of doordat op Maps Me (een digitale gids) een pad werd aangeven dat er niet mee was. Het heeft me echter wel de mooiste nieuwe routes en leukste momenten opgeleverd! Ik raad je dus aan om ook zelf op avontuur te gaan. En als je dit spannend vindt, kun je altijd met iemand meegaan die het gebied goed kent.

Tip! Niet alle wandelroutes rond El Chorro en Ardales zijn geschikt voor de MTB. Een gevorderde wandelroute is een zéér gevorderde route op de MTB...

Klimmen rond El Chorro

Klimmen met Van Dam Outdoor in het binnenland van Andalusië

El Chorro is het klimparadijs voor menig gevorderd klimmer. Het is echt enorm! Je kunt op internet klimtopo’s vinden. 

Er zijn verschillende klimgebieden, die verspreid over een heel groot gebied rondom El Chorro. Onder andere “las Frontales”.  In elk klimgebied vind je routes van oplopende gradaties: single pitch en multi pitch; alles is aanwezig. 

Kijk wel heel goed op de topo of je bij de juiste zone bent, want anders start je wellicht aan een route met gradatie 6/7 terwijl jij dacht dat je op een viertje aan het klimmen was (de moeilijkheidsgraden lopen op van 3 t/m 8, waarbij 3 voor beginners is en 8 voor vergevorderden). Rotsen lijken immers op elkaar en de naam van een klimgebied/-route staat lang niet altijd duidelijk bij een rots vermeld.

Je kunt in de omgeving van El Chorro overigens ook een Vía Ferrata (= ijzeren weg) volgen. Deze is iets toegankelijker dan rotsklimmen.

*Klimmen met professionele Nederlandstalige kliminstructeur*

Je hebt in dit gebied een outdoor-klimbewijs nodig als je alleen met je partner wilt gaan klimmen (geldt ook voor een Vía Ferrata).

Heb je geen klimbewijs, dan moet je klimmen met een kliminstructeur die een klimgebied uitzoekt, de haken in de muur bevestigd en benodigd materiaal meeneemt. Klimmen met een kliminstructeur is sowieso handig als je niet uren kwijt wilt zijn om de juiste rots te vinden. Via Van Dam Outdoor kun je klimmen met een Nederlandstalige kliminstructeur. Lees meer over Van Dam Outdoor>>

Ontspannen aan het Meer van Ardales

Meer van Ardales (provincie Málaga, Andalusië)

Ben je meer van het relaxen in en rond het water, dan vind ik het Meer van Ardales een mooie plek. Het meer bestaat eigenlijk uit drie grote meren (de stuwmeren van Guadalhorce). 

Vanaf verschillende uitzichtpunten (in het Spaans: miradores) heb je de mooiste uitzichten op het meer. Bovendien staat er vaak ook een informatiebord over het gebied. 

Via de camping Parque Ardales kun je voor €1 naar “Isla Bonita”. Hier staan picknick tafels en barbecues én kun je kano’s, SUP-s en waterfietsen met glijbaan erop huren

De ingangen naar het meer bij de camping en bij restaurant El Mirador zijn “bijna” rolstoel/kinderwagen proof. Ze hebben hier namelijk een parkeerplek en wat breder pad naar beneden gemaakt. Het meer ligt namelijk een heel stuk lager dan de weg. Je kunt overigens ook gratis bij het meer komen, via smalle slingerpaadjes.

*Restauranttip*

Restaurant El Mirador biedt een prachtig uitzicht over het meer maar is drukbezocht en prijzig. Een rustiger en beter restaurant dat eveneens geweldige uitzichten heeft vind ik het hooggelegen restaurant Rocabella aan de kant van El Chorro.

Cultuur proeven in Bobastro

Ruïnes van de oude Christelijke enclave Bobastro bij Ardales (Andalusië)

Naast de geschiedenis van de Caminito del Rey kun je ook cultuur snuiven op een andere plek nabij El Chorro.

Midden in de bergen bevinden zich namelijk de ruïnes van de oud Christelijke enclave Bobastro. Die ontstaan is in de tijd dat Zuid-Spanje nog onder Moorse invloeden was, toen een kleine groep christenen de bergen in vluchtte en zich vestigde in Bobastro.

De ruïnes van deze christelijke nederzetting zijn met de auto/fiets/te voet vanaf El Chorro en Ardales te bereiken. De route is in principe aangegeven, maar wanneer je hier niet bekend bent, is de kans groot dat je Bobastro voorbij gaat als je wandelend of fietsend komt. Daarom zou ik voor een gids kiezen als je al wandelend of per mountainbike de plek wilt bekijken.

Het gehavende entreehokje laat nog zien dat de ruïnes van Bobastro ooit druk bezocht zijn, maar nu is het er heerlijk rustig.

*Openingstijden Bobastro*

Je kunt de ruïnes van Bobastro van dinsdag t/m zondag van 9 tot 14 uur bezichtigen. Op maandag zijn de ruïnes gesloten.

Conclusie

Natuurgebied Desfiladero de los Gaitanos is dus niet alleen de moeite waard vanwege de toeristische Caminito del Rey wandelroute. De omgeving van Ardales en El CHorro biedt voor zowel recreatieve als gevorderde sporters heel veel mogelijkheden. Zo vind je er vele prachtige wandel- en fietsroutes. 

Bovendien kun je fantastisch klimmen in de omgeving van El Chorro. Of relaxen, zwemmen, varen of vissen aan het Meer van Ardales. En wil je graag cultuur proeven, ga dan naar de ruïnes van Bobastre.

Terug naar boven>>

Activiteiten met gids rond El Chorro en Ardales

Outdoor activiteiten met Nederlandse instructeur in de omgeving van Ardales en El Chorro

Wil jij in het voorjaar of het najaar klimmen (rotsklimmen of vía ferrata), wandelen (de Caminito del Rey maar ook andere prachtige routes), fietsen of anders in de omgeving van El Chorro en Ardales?

Ga dan op avontuur samen met de ervaren Nederlandstalige instructeur Bert van de Nederlandse outdoor specialist Van Dam Outdoor. Bert is MTB-instructeur, survival trainer en kliminstructeur en woont in de Sierra de las Nieves, in de buurt van de Meren van Ardales. 

Je kunt bij Van Dam Outdoor een dagactiviteit in de omgeving van El Chorro en Ardales boeken, maar ook meerdaagse actieve vakanties!

Begeleide Caminito del Rey tours via GetYourGuide

Via de Nederlandstalige website GetYourGuide kun je wandeltours naar het inmiddels wereldberoemde Caminito del Rey wandelpad boeken.

Alle wandeltours zijn met Spaans-/Engelstalige gids.

En een aantal wandeltours zijn dagexcursies waarbij het vervoer vanaf bijvoorbeeld Málaga of Sevilla ook geregeld is.

Bovendien kun je via GetYouGuide ook een begeleide Vía Ferrata tour in het Caminito del Rey gebied bij Ardales en El Chorro boeken.

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties rond El Chorro en Ardales

B&B Casa el Naranjo (Las Mellizas)

Zwembad met ligbedden van Casa el Naranjo

Zoek je een kleinschalig hotel voor een fietsvakantie in Andalusië waarbij je ook een dag de Caminito del Rey wilt wandelen? 

Kijk dan zeker eens naar B&B Casa el Naranjo.

Deze B&B met Nederlandstalige eigenaren is gevestigd in de voormalige bank van het gehucht Las Mellizas, dichtbij het witte dorp Álora in het binnenland van Málaga. En ligt pal tegenover het station van Las Mellizas.

Van hieruit ben je met de trein in 6 minuten bij het eindpunt van het bekende wandelpad Caminito del Rey en in 45 minuten in Málaga. 

Bovendien kun je in deze B&B met 2 kamers en 3 appartementen een geheel verzorgde fietsvakantie boeken...

B&B Olive Branch

Ik vind de gezellige en rustieke B&B Olive Branch boven de El Chorro vallei (provincie Málaga, Andalusië) een ideale vakantiebestemming voor klimmers, wandelaars, paardrijders en MTB-ers!

Het kleine Engelstalige hotel is gelegen in het prachtige natuurpark Desfiladero de los Gaitanes. Het is een hondvriendelijk hotel met buitenzwembad, terras, honesty bar en meer, dat een fantastisch uitzicht biedt op de bergen.

Bovendien ligt dit kleinschalig hotel in Zuid-Spanje op maar 5-10 minuten rijden van het eindpunt van de Caminito del Rey in El Chorro, van waaruit er ieder half uur een bus naar het beginpunt van het Koningspad rijdt. Bovendien beschikt de Bed and Breakfast over familiekamers.

Hotel La Garganta

Hotel restaurant La Garganta bij de uitgang van de Caaminito del Rey in Zuid-Spanje

Wil je niet meer hoeven te rijden als je de Caminito del Rey gewandeld hebt? Dan is Hotel La Garganta in El Chorro het aangewezen hotel voor je.

Want het in een voormalige meelfabriek gevestigde hotel ligt pal aan het einde van de Caminito del Rey wandeling!

Bovendien vertrekt de bus die rijdt tussen het begin- en eindpunt van Spanje's misschien wel bekendste wandelpad direct tegenover het hotel.

Het hotel kijkt uit over het Embalse Tajo de la Encantada stuwmeer en de bekendste kloof van de Caminito del Rey en heeft een prima restaurant waar gasten én niet gasten van het hotel van 's morgens tot 's avonds wat kunnen eten en drinken.

Bovendien heeft het hotel een buitenzwembad, kun je er overnachten in eenvoudige rustieke 2-persoons kamers, luxe 2-persoons kamers of 4-persoons kamers met eigen terras,  zijn honden er op verzoek toegestaan én verzorgt het hotel verschillende soorten outdoor activiteiten (wandelen, klimmen, via ferrata klimmen en kajakken). 

El Chorro Villas - vakantiehuizen met privé zwembad 

vakantiehuizen-el_chorro_villas-malaga-800.jpg

Verblijf je liever in een vakantiehuis met eigen zwembad in de omgeving van El Chorro en Ardales? Dan vind ik de tien vakantiehuizen van El Chorro Villas een fantastische bestemming!

Deze tegen een helling gebouwde vakantiehuizen met privézwembad in het binnenland van de provincie Málaga zijn gelegen in de buurt van El Chorro, op 15 minuten rijden van het bekende wandelpad El Caminito del Rey.

De 2, 3 en 4 slaapkamers tellende villa's hebben ieder een eigen tuin met zwembad, een overdekt terras plus een BBQ, waardoor je er verzekerd bent van volop privacy.

In de omgeving kun je bovendien niet alleen wandelen en fietsen, maar ook paardrijden, klimmen en parapenten.

Ik vind deze vakantiehuizen daarom een fantastische bestemming voor een actieve vakantie én een zonvakantie in Andalusië!

O ja, je mag je hond ook mee op vakantie nemen in dit kleine en kindvriendelijke vakantiepark met restaurant en speeltuin in Zuid-Spanje.

Appartementen El Arpa

Zoek je een rustig gelegen appartement in de omgeving van Ardales en El Chorro?

Dan vind ik de moderne appartementen van El Arpa een absolute topper!

Deze vakantiehuizen in Andalusië zijn gelegen aan het Guadalhorce meer. Op 45 minuten rijden van het vliegveld van Málaga en 10 minuten rijden van de ingang van de Caminito del Rey. En hebben allemaal een eigen balkon met prachtig uitzicht op het meer.

Het kleine paradijsje wordt gerund door het gastvrije Deense koppel Rikke en Michael.

Je kunt er gratis fietsen lenen om de omgeving te verkennen. Maar ook wandelen, klimmen, paardrijden, kanovaren, vissen of zwemmen in de omgeving…

Appartementen Ardales

Maar ik heb ook heerlijke appartementen in het plaatsje Ardales gevonden!

Deze 2, 3, 4, 5 én 8-persoons appartementen bevinden zich in een prachtig opgeknapt traditioneel wit huis midden in het dorp.

Op het dak van het kleine appartementencomplex bevinden zich bovendien een heerlijk zwembad plus bubbelbad, van waaruit je prachtig uitkijkt over het witte dorp.

Er zijn standaard appartementen waarin huisdieren zijn toegestaan én luxe 2-persoons appartementen.

Huur je liever een knus 4-persoons vakantiehuis in Ardales, kies dan voor Casa Don Diego.

Terug naar boven>>