Caminito del Rey (Andalusië) wandelen: praktische informatie

Ik had al veel gehoord over het wandelen over de Caminito del Rey in Andalusië, een wandelpad door drie kloven dat gedeeltelijk bestaat uit houten loopbruggen langs een smalle, steile kloof. Maar vanwege de vele toeristen die deze wandelroute in het binnenland van de provincie Malaga trekt, had ik niet veel zin om de route zelf te lopen.

Caminito del Rey (provincie Málaga, Zuid-Spanje)

Mijn schoonmoeder wilde echter heel graag nog een keer de Caminito del Rey te wandelen. En aangezien mijn schoonvader erge hoogtevrees heeft, besloot ik om met haar mee te gaan.

Van tevoren was ik benieuwd of het niet te zwaar voor een dame op leeftijd zou zijn, maar mensen die al eerder de caminito hadden gewandeld verzekerden me dat de wandeling niet zo zwaar was.

Voor de zekerheid boekte ik een hotel dat direct aan het einde van deze bekende wandelroute in Andalusië ligt. Dit bleek echt ideaal te zijn! Want vanuit het hotel konden we zo in de bus stappen die  naar het beginpunt van de wandelroute rijdt. En na afloop waren we meteen weer in ons hotel.

Met veel plezier geef ik hier praktische informatie over het wandelen van de Caminito del Rey. En tips over hotels, appartementen en vakantiehuizen in de buurt van dit wandelpad in Zuid-Spanje:

Kaartjes voor de Caminito del Rey

Dwars door de rotsen rond het Caminito del Rey pad werd een spoorlijn aangelegd om vanuit Cordoba houtskool te transporteren

De Caminito del Rey (=Koningspaadje) bevindt zich in het prachtige natuurpark Desfiladero de los Gaitanes (=Gierenkloof) en loopt langs een stuk van de Guadalhorce rivier, door een smalle kloof met steile, hoge rotswanden.

Vanwege zijn populariteit moet je tegenwoordig al lang van tevoren een toegangskaartje kopen om er te kunnen wandelen. Dit kaartje is zowel datum als tijd gebonden. En nog stééds is het er behoorlijk druk. Zeker op de loopbruggen langs de kloof vormden we één lange mensenslang.

Ik heb de entreekaartjes gekocht op de website van Caminito del Rey. In principe kun je kiezen uit een kaartje met of zonder gids, maar voor de dag dat wij de caminito wilden lopen, waren er alleen nog maar kaartjes inclusief gids te koop. Achteraf ben ik hier blij om, want de lokale gids wist super veel over de geschiedenis én de natuur rond het wandelpad.

Wil je niet zelf met de auto naar de Caminito del Rey rijden, dan kun je via de Nederlandstalige website van GetYourGuide vanaf talrijke plaatsen aan de Costa del Sol of vanaf Sevilla dagtrips naar de Caminito del Rey boeken waarbij busvervoer en rondleiding met gids inbegrepen zijn.

Óf je kunt de trein naar El Chorro nemen die vanuit Malaga in iets meer dan een half uur naar het eindpunt van de wandelroute rijdt en stopt op nog geen 50 meter van de bus die je naar het beginpunt van de wandelroute brengt.

Pendelbus tussen begin- en eindpunt van Caminito del Rey

De pendelbus tussen begin- en eindpunt van de Caminito del Rey wandelroute in Andalusië

De pendelbus die rijdt tussen het begin- en eindpunt van de Caminito del Rey, vertrekt pal tegenover hotel-restaurant La Garganta in El Chorro (aan het einde van de wandelroute) en stopt voor restaurant El Kiosko (aan het begin van de wandelroute).

De bus vertrekt tussen 9 en 18 uur ieder half uur (om half en heel) vanuit El Chorro en kost €2,50 per persoon (in 2023).

Kaartjes voor de ongeveer 25 minuten durende busrit koop je overigens in de kleine kiosk bij de bushalte.

Hou er rekening mee dat je hier niet met kaart kunt betalen en dat je dus contant geld bij je dient te hebben.

Parkeren bij de Caminito del Rey

Ijzeren hangbrug aan het einde van de Caminito del Rey wandeling

Onderweg stopt de pendelbus ook nog op een grote publieke parkeerplaats die speciaal is aangelegd voor bezoekers van de Caminito del Rey. De parkeerplaats bevindt zich ongeveer halverwege het begin- en eindpunt van de wandelroute. En ligt op de route van de pendelbus.

Voor €2 (in 2023) kun je de auto hier de hele dag parkeren. Via de website van Caminito del Rey kun je eventueel van te voren al de parkeerkosten betalen om zeker te zijn van een plek. 

Dus kom je met de auto om de Caminito del Rey te wandelen, dan kun je de auto op deze parkeerplaats parkeren en van hieruit de bus nemen naar het beginpunt van de wandelroute. En vervolgens kun je vanaf het eindpunt van de wandelroute weer de bus terug naar de parkeerplaats nemen.

De kosten voor de busrit zijn €2,50 per persoon (voor zowel de heen- als de terugweg). Er zijn ook een aantal parkeerplaatsen bij zowel het begin- als het eindpunt van het Koningspad. Maar gezien het groot aantal bezoekers, zou ik er niet op gokken dat je er een parkeerplek vindt.

Het begin- en eindpunt van de Caminito del Rey wandeling

De tunnel naar het startpunt van de Caminito del Rey wandeling

Andalusië's bekendste wandelpad is ongeveer 5 kilometer lang. Hou er echter rekening mee dat het ongeveer 2,5 kilometer lopen is vanaf het punt waar de bus je afzet tot aan het officiële beginpunt van de route.

Een paar honderd meter rechts van restaurant El Kiosk ga je vanaf de geasfalteerde weg door een voetgangerstunnel. Deze tunnel komt uit bij een grindpad langs een meer. Je houdt dan rechts aan totdat je na ongeveer 1,5 kilometer uitkomt bij het officiële beginpunt van de Caminito del Rey. Hier staat gegarandeerd al een hele groep mensen te wachten.

Aan het einde van het Koningspad is het vervolgens nog ongeveer 1 kilometer wandelen tot bij de bus. Beide stukken zijn wandelpaden die niet voor auto’s toegankelijk zijn.

Het tijdstip op je toegangskaartje is de tijd dat de wandeltour begint aan het begin van de caminito (als je een toegangskaartje met gids hebt) of het tijdstip dat je het officiële wandelpad mag betreden.

Helmen voor de Caminito del Rey

Helm dragen tijdens het wandelen over het Caminito del Rey pad

Gezien het constante gevaar voor vallende stenen dien je tijdens de wandeling over het Caminito del Rey pad een helm te dragen.

Je krijgt deze helm aan het officiële beginpunt het wandelpad en levert hem weer in ongeveer 100 meter na het officiële eindpunt van de wandelroute.

Heb je een toegangskaartje met gids gekocht, dan krijg je bij het beginpunt ook nog een kleine radio met koptelefoon, zodat je de gids onderweg kunt horen.

*Tips voor het wandelen van de Caminito del Rey*

  • Het Caminito del Rey wandelpad bevindt zich in een berggebied met steile, slingerende bergwegen, dus je rijdt er waarschijnlijk langzamer dan Google Maps/ je GPS aangeeft.
  • Hou er rekening mee dat je grote stukken in de volle zon kunt lopen.
  • Aan het einde van de wandelroute zijn er verschillende stalletjes waar je wat te eten en drinken kunt krijgen.
  • In de omgeving van het Caminito del Rey wandelpad zijn nog meer prachtige wandelroutes uitgezet! Bovendien kun je er ook rotsklimmen of andere gave outdoor activiteiten doen. Lees meer>>

Korte geschiedenis van het Caminito del Rey wandelpad

Huizs van een van de eerste werkers van de waterkrachtcentrale bij de Guadalhorce rivier

Het huidige Koningspad is tussen 1901 en 1905 aangelegd voor het onderhoud van de waterkrachtcentrale die stroom opwekt voor de omliggende dorpen en de stad Malaga. Tegelijkertijd is er toen een spoorlijn dwars een van de kloven aangelegd om vanuit Cordoba houtskool te kunnen halen die nodig was voor de elektriciteitscentrale. Én wordt er begonnen met de bouw van een grote dam in de Guadalhorce rivier.

Als Koning Alfonso XIII in 1921 de dam komt inwijden, loopt hij over het pad voor de werkers van de waterkrachtcentrale aangelegde pad. Bij deze inwijding zijn veel journalisten aanwezig die vertellen over het pad. Vanaf toen heet het pad Koningspad (Caminito del Rey).

Mensen worden nieuwsgierig naar dit fascinerende pad, maar kunnen het pad niet lopen zolang het nog gebruikt wordt voor het onderhoud van de waterkrachtcentrale.

Pas als het pad niet meer hiervoor gebruikt wordt, kan het als wandelpad gebruikt gaan worden. Maar doordat het niet meer gebruikt wordt, wordt het ook niet meer onderhouden. Een aantal keren wordt het pad opgeknapt met geld van een rijk iemand uit Malaga. Begin jaren 2000 wordt het Koningspad gesloten.Totdat het in 2014 weer opgeknapt wordt. Sinds 2015 is het Caminito del Rey wandelpad weer open voor publiek.

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in de buurt van de Caminito del Rey

Hotel La Garganta

Hotel restaurant La Garganta bij de uitgang van de Caaminito del Rey in Zuid-Spanje

Wil je niet meer hoeven te rijden als je de Caminito del Rey gewandeld hebt? Dan is Hotel La Garganta in El Chorro het aangewezen hotel voor je.

Want het in een voormalige meelfabriek gevestigde hotel ligt pal aan het einde van de Caminito del Rey wandeling!

Bovendien vertrekt de bus die rijdt tussen het begin- en eindpunt van Spanje's misschien wel bekendste wandelpad direct tegenover het hotel.

Het hotel kijkt uit over het Embalse Tajo de la Encantada stuwmeer en de bekendste kloof van de Caminito del Rey en heeft een prima restaurant waar gasten én niet gasten van het hotel van 's morgens tot 's avonds wat kunnen eten en drinken.

Bovendien heeft het hotel een buitenzwembad, kun je er overnachten in eenvoudige rustieke 2-persoons kamers, luxe 2-persoons kamers of 4-persoons kamers met eigen terras,  zijn honden er op verzoek toegestaan én verzorgt het hotel verschillende soorten outdoor activiteiten (wandelen, klimmen, via ferrata klimmen en kajakken). 

B&B Olive Branch

Een heerlijke Bed and Breakfast in de buurt van de Caminito del Rey vind Ik de gezellige en rustieke B&B Olive Branch.

Het kleine Engelstalige hotel ligt op maar 5 tot 10 minuten rijden van het eindpunt van het Caminito del Rey wandelpad in El Chorro, van waaruit er ieder half uur een bus naar het beginpunt van het Koningspad rijdt.

Bovendien heeft dit kleinschalig hotel in Zuid-Spanje een heerlijk buitenzwembad en terras met uitzicht biedt op de bergen, zijn er familiekamers en mag je je hond er mee op vakantie nemen.

B&B Casa el Naranjo (Las Mellizas)

Zwembad Casa el Naranjo in de buurt van wandelpad Caminito del Rey

Zoek je een kleinschalig hotel voor een fietsvakantie in Andalusië waarbij je ook een dag de Caminito del Rey wilt wandelen? 

Kijk dan zeker eens naar B&B Casa el Naranjo.

Deze B&B met Nederlandstalige eigenaren is gevestigd in de voormalige bank van het gehucht Las Mellizas, dichtbij het witte dorp Álora in het binnenland van Málaga. En ligt pal tegenover het station van Las Mellizas.

Van hieruit ben je met de trein in 6 minuten bij het eindpunt van het bekende wandelpad Caminito del Rey en in 45 minuten in Málaga. 

Bovendien kun je in deze B&B met 2 kamers en 3 appartementen een geheel verzorgde fietsvakantie boeken...

El Chorro Villas - vakantiehuizen met privé zwembad 

vakantiehuizen-el_chorro_villas-malaga-800.jpg

Verblijf je liever in een vakantiehuis met eigen zwembad als je de Caminito del Rey gaat wandelen? Dan vind ik de tien vakantiehuizen van El Chorro Villas een fantastische bestemming!

Deze tegen een helling gebouwde vakantiehuizen met privézwembad in het binnenland van de provincie Málaga liggen op 15 minuten rijden van het eindpunt van Andalusië's bekendste wandelpad.

De 2, 3 en 4 slaapkamers tellende villa's hebben ieder een eigen tuin met zwembad, een overdekt terras en BBQ, waardoor je er verzekerd bent van volop privacy.

In de omgeving van dit kleine en kindvriendelijke vakantiepark met restaurant en speeltuin in Zuid-Spanje kun je bovendien niet alleen wandelen en fietsen, maar ook paardrijden, klimmen en parapenten. En verder mag je hond er ook mee op vakantie komen.

Appartementen El Arpa

Zoek je een rustig gelegen appartement in de buurt van de Caminito del Rey wandelroute?

Dan vind ik de moderne appartementen van El Arpa een absolute topper!

Deze prachtige vakantiehuizen in Andalusië zijn gelegen aan het Guadalhorce meer, op 45 minuten rijden van het vliegveld van Málaga en 10 minuten rijden van de ingang van de Caminito del Rey.

Het kleine paradijsje met eigen strand wordt gerund door het gastvrije Deense koppel Rikke en Michael.

Je kunt er gratis fietsen lenen om de omgeving te verkennen. Maar je kunt ook wandelen, klimmen, paardrijden, kanovaren, vissen of zwemmen in de omgeving…

Appartementen Ardales

Maar ik heb ook heerlijke appartementen in het plaatsje Ardales gevonden!

Deze 2, 3, 4, 5 én 8-persoons appartementen bevinden zich in een prachtig opgeknapt traditioneel wit huis midden in het dorp.

Op het dak van het kleine appartementencomplex bevinden zich bovendien een heerlijk zwembad plus bubbelbad, van waaruit je prachtig uitkijkt over het witte dorp.

Er zijn standaard appartementen waarin huisdieren zijn toegestaan én luxe 2-persoons appartementen.

Huur je liever een knus 4-persoons vakantiehuis in Ardales, kies dan voor Casa Don Diego.

Meer zien en doen in de provincie Malaga

Terug naar boven>>