Moros y Cristianos feesten in Spanje – over strijd Christenen tegen Moren

Tijdens je vakantie in Spanje ben je allicht getuige geweest van een Moros y Cristianos feest. Een feest ter herinnering aan een Christelijke overwinning op de Moren.

Want vanaf 711 tot 1492 is Spanje woongebied geweest van Moren. Eerst valt bijna heel Spanje onder Moors regime. Maar naarmate het Moors bewind zwakker wordt en het Christelijke verzet sterker, wordt het Moors  territorium kleiner. Totdat in 1492 de laatste Moorse leiders zich uit Granada terugtrekken en Spanje weer geheel in handen is van Christenen.

Hier lees je meer over deze eeuwenoude feesten in Spanje, over plaatsen waar Moren en Christenen feesten gehouden worden en wat de bekendste Moros y Cristianos feesten van Spanje zijn.

Feesten met een lange traditie

De Fiestas de Moros y Cristianos zijn feesten met een lange traditie. Zelfs vóór het einde van de Reconquista (=herovering) in 1492 bestonden er al Moren en Christenen feesten. Al hadden zij een ander karakter dan de huidige theatrale feesten.

Het oudste Moren en Christenen feest met een theatraal verhaal is dat van Caudette (provincie Alicante, regio Valencia) en dateert uit 1588. Dit feest is door vele gemeenschappen als inspiratiebron gebruikt toen zij een Moros y Cristianos feest gingen houden.

Unieke historische verhalen

Wat deze feesten in Spanje gemeenschappelijk hebben, is het verhaal van de strijd van de Christenen tegen de Moren. Een strijd die overigens niet ophield toen de Reconquista voorbij was. Maar die nog doorging via bijvoorbeeld de aanvallen van Turkse en Berberse piraten op de Spaanse kusten in de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw (en dan vooral op de kust van Valencia).

Het is een verhaal met een groot historisch en religieus gehalte. Iedere gemeenschap vertelt in hun Moren en Christenen feesten een uniek verhaal, over de strijd van de Christenen tegen de Moren in hun eigen gemeenschap. Dit gebeurt meestal tijdens de feesten van de Beschermheilige van een plaats.

De Moren tegen de Christenen

In alle Moros y Cristianos feesten worden de deelnemers opgesplitst in twee groepen: Christelijke en Moorse groepen.

Beide groepen veroveren een dag de plaats, wat gevierd wordt in de Entrada Cristiana (=binnenkomst van de Christenen) en de Entrada Mora (=binnenkomst van de Moren).

Het feest wordt afgesloten met de herovering van de plaats door de Christenen, waarbij het kasteel van een plaats uiteindelijk ingenomen wordt door de Christelijke groepen (als de plaats geen kasteel heeft, dan wordt er een nagemaakt). Een herovering die gepaard gaat met een grote vechtpartij tussen de Christenen en de Moren.

Traditionele kleding en muziek

Zowel de Christelijke als de Moorse groepen gaan gekleed in traditionele kleding, die Christenen en Moren in de Middeleeuwen droegen.

Verder worden de voorstellingen tijdens de Moros y Cristianos feesten traditiegetrouw begeleid door pasadobles en verschillende soorten marsmuziek, die specifiek voor deze feesten ontworpen zijn. 

De muziek wordt gespeeld op instrumenten die men ook in de Middeleeuwen bespeelde: tamboerijnen, fluiten, castagnetten, trompetten en trommels.

Regio's Spanje met Moren en Christenen feesten

Er worden Moren en Christenen feesten gehouden op meer dan 200 plaatsen in de regio’s Valencia, Murcia, Andalusië, Castilla la Mancha en Catalonië.

De meeste feesten vinden plaats in de provincies Alicante (regio Valencia), Valencia, Granada (regio Andalusië) en Almería (regio Andalusië).

En worden vooral gevierd in kleine gemeenschappen, waar tradities vaak nog sterker leven dan in grote plaatsen in Spanje.

Bekendste Moren en Christenen feesten in Spanje

De bekendste Moros y Cristianos feesten zijn die van Alcoy in de provincie Alicante (Regio Valencia). Zij worden ieder jaar gehouden van 22 t/m 24 april.

Ook bekend zijn verder de Moren en Christenen feesten van:

 • Bañeres (Alicante, Valencia; 22 t/m25 april);
 • Onil (Alicante, Valencia; 22 april t/m 1 mei);
 • Almansa (Albacete, Castilla la Mancha; 30 april t/m 6 mei);
 • Caravaca de la Cruz (Murcia; 3 en 4 mei);
 • Muro del Alcoy (Alicante, Valencia; tweede weekend van mei);
 • Villajoyosa (Alicante, Valencia; 24 t/m 31 juli);
 • Elche (Alicante, Valencia; 7 t/m 11 augustus);
 • Cocentaina (Alicante, Valencia; 2de weekend van augustus);
 • Onteniente (Valencia; donderdag t/m maandag rond 4de weekend van augustus);
 • Caudette (Albacete, Castilla la Mancha; 5 t/m 10 september).

Moros y Cristianos feesten in bijzondere plaatsen

Veel Moros y Cristianos feesten in Spanje zijn inmiddels nationaal of zelfs internationaal bekend geworden.

Ik wil hier echter ook een aantal Moren en Christenen feesten noemen die niet erg bekend zijn, maar die gehouden in kleine, authentieke plaatsen in Spanje. Te weten:

 • Nijar (Almería, Andalusië; 20 januari – kleine plaats in natuurpark Cabo de Gata);
 • Bubión (Granada, Andalusië; 21 januari - bergdorp in natuurgebied Las Alpujarras);
 • Capileira (Granada, Andalusië; laatste zondag van april - bergdorp in natuurgebied Las Alpujarras);
 • Mojácar (Almería, Andalusië; 7 t/m 9 juni – wit bergdorpje net ten noorden van natuurpark Cabo de Gata);
 • Trevélez (Granada, Andalusië; zaterdag dichtst bij 14 juni - bergdorp in natuurgebied La Alpujarra);
 • Juviles (Granada, Andalusië; tweede weekend van augustus - bergdorp in natuurgebied La Alpujarra);
 • Consuegra (Toledo, Castilla la Mancha; 15 augustus – bekend van zijn windmolens en kasteel);
 • Lorca (Murcia; 23 november – mooie plaats met oud kasteel).

Uitgebreid overzicht

Wil je weten in welke plaatsen nog meer Moren en Christenen feesten gehouden worden, kijk dan in het uitgebreide overzicht.

Van dichtbij meemaken?

Wil je een van Moros y Cristianos feest in Spanje van dichtbij meemaken? Plan je vakantie naar Spanje dan rond een van bovengenoemde data!

En lees mijn tips voor een vakantie AndalusiëCataloniëMidden-SpanjeMurcia en Valencia.


Keer terug van Moros y Cristianos feesten naar Spanje voor Jou