Dierenopvang Basondo in Urdaibai (Baskenland, Noord Spanje)

Hou je van dieren en ben je benieuwd welke dieren in de Baskische natuur leven en hebben geleefd? Breng dan zeker een bezoek aan het dierenopvangcentrum Basondo in het hart van Urdaibai in Baskenland als je op vakantie in Bilbao bent. Of een vakantie door Baskenland of Noord Spanje maakt. Zeker ook als je met kinderen op vakantie in Spanje bent.

Een lynx - een van de dieren in dierenopvangcentrum Basondo in Urdaibai (Baskenland, Noord Spanje)

Lees hier meer over deze dierenopvang in Noord Spanje: welke dieren je er tegenkomt, wanneer je het kunt bezoeken, hoe je er kunt komen en meer.

Dierenopvangcentrum in Urdaibai

Basondo is geen dierentuin, maar een dierenopvang. Voor wilde dieren die bijvoorbeeld gewond zijn geraakt. En die in het wild geen kans op overleven hebben. In Basondo worden de dieren verzorgd en kunnen ze genieten van een veilige oude dag in een beschermde omgeving. 

Het dierenopvangcentrum in Baskenland, dat zich midden in biosfeerreservaat Urdaibai bevindt, heeft bovendien een educatieve functie. En vertelt over de wilde dieren die er in de omliggende natuur geleefde hebben en nog leven.

Everzwijnen, lynxen, bizons en meer

In de 60.000 vierkante meter aan bossen en weiden leven onder meer  damherteneverzwijnenvossen en wilde katten. En verschillende soorten roofvogelsuilen en trekvogels. En je vindt er dieren als lynxenvossen en bizons. Die tegenwoordig zijn uitgestorven in de Baskische natuur, maar vroeger wel in dit gebied in Noord Spanje geleefd hebben.

Plattegrond van dierenopvangcentrum Basondo in Noord Spanje

Opgericht door Xabier Maitegi

Het dierenopvangcentrum in Kortezubi in biosfeerreservaat Urdaibai is opgericht door dierenarts Xabier Maitegi uit Garai. Die gewonde, zieke en verlaten dieren opving in zijn eigen herstelcentrum voor wilde dieren. En scholieren uitnodigde om over de wilde dieren om hun heen te leren.

Nu de dierenarts overleden is, zet de stichting Xabier Maiztegi zijn werk voort.

Iedere dag open

Dierenopvang Basondo is ieder dag geopend. Van maandag t/m vrijdag is het dierenopvangcentrum open van 11 tot 15 uur. En in juli en augustus is het zelfs tot 18 uur open. Evenals in alle weekenden en op feestdagen. Dan is Basondo ook open van 11 tot 18 uur.

Neem fototoestel en verrekijker mee

Het is een goed idee om je fototoestel en verrekijker mee te nemen als je naar dierenopvang Basondo komt! Zodat je prachtige foto’s kunt maken. En dieren van dichtbij kunt bewonderen.

En wil je echt meer te weten komen over de dieren in de natuur van Baskenland, ga dan op stap met een gids. 

Bereikbaarheid Basondo

Met bus vanuit Bilbao

Dierenopvang Basondo ligt naast de Santimamiñe grot bij het plaatsje Kortezubi, op 10 minuten rijden van Gernika (of Guernica in het Spaans). Als je met het openbaar vervoer naar opvangcentrum Basondo wilt komen, dan kun je de bus naar Arteaga nemen (een gehucht op 4 kilometer van Gernika). En van hieruit de laatste 2km naar Basondo lopen. Over een geasfalteerde weg die start naast het dorpsplein van Arteaga.

Met auto vanuit Bilbao

Met de auto is het vanuit Bilbao drie kwartier rijden naar dierenopvang  Basondo. Rij vanuit Bilbao naar Gernika. Van hier uit is het nog 10 minuten rijden. Rij over de BI2238-weg richting Lekeitio en de Playas de Laga y Laida. Al snel kun je de bordjes naar de “Cueva de Santimamiñe” (= Santimamiñe grot) en het “Bosque de Oma” (= Oma bos) volgen. Je parkeert de auto op de parkeerplaats van de Santimamiñe grot.

Santimaniñe grot en Oma bos

Aangezien dierenopvang Basondo naast de Santimamiñe grot ligt, met schilderingen die meer dan 14.000 jaar oud zijn, zou ik hier zeker ook even een kijkje nemen. 

Om de prehistorische schilderingen beter te kunnen bewaren, mag je ze niet meer van dichtbij zien. Maar via een interactieve film, waarbij je een brilletje op krijgt, is het net alsof je toch zelf langs de schilderingen loopt.

Een prehistorische grotschildering in de Santimamiñe grot in Baskenland (Noord Spanje)
Kunst in de natuur in het Oma bos in Baskenland (Noord Spanje)

Bij dierenopvangcentrum Basondo en de Santimamiñe grot ligt tenslotte ook de ingang tot het kleurrijke Bosque de Oma, oftewel het Bos van Oma.

In dit bos zijn dennenbomen omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken. Een bijzondere combinatie van kunst en natuur, die je zeker even moet beleven als je bij de Santimamiñe grot en dierenopvangcentrum Basondo bent. Welke boom vind jij het mooist…?

Praktische informatie

Adres: Barrio Basondo n.º 6bis – Kortezubi, 48315 Kortezubi
Telefoonnummer: +34 94 625 44 36
Email adres: info@basondo.com
Openingstijden: ma t/m vrij 11- 15 uur (juli en augustus tot 18 uur); za, zo en feestdagen 11-18 uur
Entree: volwassenen €8, kinderen €5
Kosten gids: €35
Website dierenopvangcentrum Basondo (Spaans)
Website Santimamiñe grot (Spaans)
Website Oma bos (Spaans)