Mooie wandelroutes in berggebied Liébana in Cantabrië (Noord-Spanje)

Melanie Hendriks heeft ruim 10 jaar in een bergdorpje in het Liébana gebied in Cantabrië gewoond. In deze tijd heeft zij talloze wandelroutes in het Liébana gebied plus in de Picos de Europa gewandeld. Dit waren lichte wandelroutes die onder andere geschikt zijn voor gezinnen met kinderen, maar ook pittige wandelroutes voor geoefende wandelaars.

Speciaal voor lezers van Spanje voor Jou heeft Melanie hier een paar van haar favoriete wandelroutes in het Liébana gebied op een rijtje gezet.

Hierbij geeft ze aan waar een wandeling begint, hoe lang een wandeling is en voor wie een wandeling geschikt is.

Plan je een wandelvakantie in Cantabrië, dan komt dit overzicht van Melanie's favoriete wandelroutes in Liébana hopelijk van pas!

Melanie's favoriete wandelroutes

Wandelroute PR 24 Puertos de Áliva

Startpunt: Fuente Dé (El Cable)
Afstand: ca. 14,5 km en iets meer dan 1.048 m. afdalen
Duur: ca. 4,5 uur
Soort wandelroute: een dagtocht voor het hele gezin!
Routebeschrijving: Ga met de kabelbaan van Fuente Dé naar boven en wandel vervolgens via de hoogvlaktes van Áliva weer terug naar het dalstation van Fuente Dé.

Wandelroute PR25 Vega de Liordes & Refugio Diego Mello 

Startpunt: Fuente Dé (dalstation)
Duur: ca. 8,5 uur
Hoogteverschil: meer dan 1.000 m., waarvan 970 m zeer geconcentreerd
Soort wandelroute: een lange, fysiek zware wandeling voor geoefende wandelaars
Routebeschrijving: Begin vanaf het dalstation te Fuente Dé en volg in eerste instantie PR-25 via de Tornos naar de hoogvlakte Vega de Liordes. In Vega de Liordes houd je rechts aan. Bij de wit/gele strepen loop je een smal rotsachtig pad omhoog tot aan de hut Diego Mello (met 27 slaapplaatsen). Lang voor aankomst zie je deze prachtige hut al liggen. Je loopt terug via hetzelfde pad. In Vega de Liordes kun je eventueel de route PR-25 afmaken via het Canal de Pedabejo. Maar je kunt ook de route van de heenweg blijven volgen en verder afdalen via de Tornos.

Wandelroute PR27 Brez – Canal de las Arredondas

Startpunt: Brez
Duur: ca. 2 uur
Afstand: ca. 5,5 kilometer
Hoogteverschil: 220 meter
Soort wandelroute: voor het hele gezin
Routebeschrijving: Rij met de auto naar het dorpje Brez in het dal van Camaleño. Bij de ingang van het dorp beschrijft een informatiebord de route. Bij deze makkelijke korte route, die ook geschikt is voor kinderen, kun je genieten van een geweldig uitzicht over het dal van Camaleño en de Picos de Europa.

Wandelroute PR30 Urdón - Tresviso

Startpunt: Urdón
Duur: ca. 5 uur
Afstand: ca. 13,6 kilometer
Hoogteverschil: 830 meter
Soort wandelroute: wandeling via een steil slingerpad omhoog, geschikt voor kinderen
Routebeschrijving: Rij met de auto naar de parkeerplaats van Urdón bij de zogenaamde “desfiladero de la Hermida”. Van hieruit wandel je naar het dorpje Tresviso, dat een van de drie hoogstgelegen dorpen in de Picos de Europa is en dat bekend staat om haar kaasproductie. Bij de parkeerplaats van Urdón staat een informatiebord waarop de route beschreven staat. En onderweg wordt de route duidelijk met borden aangegeven. 

Tip: zorg dat je vroeg vertrekt, want er is maar een beperkt aantal parkeerplaatsen bij Urdón.

Wandelroute naar La Cruz de la Viorna

Startpunt: Maredes
Duur: ca. 2 uur
Hoogteverschil: weinig hoogteverschil
Soort wandelroute: voor gezinnen met kinderen
Routebeschrijving: Rij met auto naar Vega de Liébana. Net rvoor aankomst in Vega de Liébana zie je het eerste bord richting bergdorp Maredes. Volg de borden totdat je aankomt in het dorpje. In het dorp staat vervolgens een informatiebord die de wandelroute naar La Cruz de la Viorna beschrijft. Bij deze wandeling kun je genieten van een prachtig uitzicht op de Picos de Europa en het Líebana gebied.

Tip: Drink na afloop wat in bar Joli of geniet van een goed menu in restaurant Meson de la Vega in Vega de Liébana.

Wandelroute naar Pico Jano

Startpunt: Dobarganes
Duur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: weinig hoogteverschil
Soort wandelroute: voor het hele gezin
Routebeschrijving: Rij via Vega de Liébana naar Dobarganes, in de richting van Puerto de San Glorio. Het wandelpad begint bij de eerste boerderij aan de linkerzijde van het dorp Dobarganes en wordt aangegeven met wit/gele strepen. Het begin is een bospad, dat al vrij snel een breed zand-/steenpad wordt. Op een gegeven moment kun je kiezen voor een smal pad of het brede pad blijven volgen. Beide paden komen na ca. 1,5 uur lopen uit op een prachtig uitzichtpunt. Geniet van een adembenemend panorama! Neem op de terugweg het andere pad (het brede pad als je eerst het smalle pad had genomen, of andersom).

Tip: De wandeling is eventueel te combineren met een bezoek aan het etnografische huis “La Casa de las Doñas” in Enterrías op de terugweg.

Uitgebreide info wandelroutes Liébana

Je kunt uitgebreide informatie over wandelroutes in Liébana krijgen in het bezoekerscentrum van het Nationale Park Picos de Europa (=Centro de visitantes del Parque Nacional Picos de Europa) in Sotama of in het informatiecentrum Casa de la Naturaleza in Pesaguero.

Begeleide wandelingen door Liébana

Vanuit beide bovengenoemde informatiecentra vinden door de week wandelingen door het Liébana gebied en door de Picos de Europa plaats onder begeleiding van goed opgeleide Engelssprekende gidsen.

Meer over Liébana en Cantabrië

Sfeervolle accommodaties in Potes en omgeving