Wandeling langs de mooiste plekjes van Potes in Liébana (Cantabrië)

Door: Melanie Hendriks

Melanie Hendriks heeft ruim 10 jaar in een klein dorpje dichtbij het charmante plaatsje Potes, de hoofdstad van het Liébana gebied in Cantabrië gewoond. In die tijd heeft ze het plaatsje als geen ander leren kennen.

Potes (Liebana) - Foto: Jose Luis Cabana

Speciaal voor de lezers van Spanje voor Jou heeft Melanie een wandeling door Potes uitgestippeld, die je langs de mooiste en lekkerste plekjes van dit charmante plaatsje aan de voet van de Picos de Europa voeren.

Wandelroute door Potes

De wandeling door Potes begint op het plein La Serna. Steek het plein c.q. de parkeerplaats over en loop de gezellige calle el Sol in. In deze straat kun je heerlijk tapas en pinchos eten. Een paar van mijn favoriete tentjes in de calle el Sol zijn:

  • La Sidrería hier krijg je shakes van kruiden en vruchten en o.a. vegetarisch snacks;
  • La Reunión - heeft ook veel kaartmateriaal en informatie over klimroutes en wandelingen;
  • La Soldreria hier kun je genieten van concerten, liveoptreden en culturele activiteiten voor jong en oud (honden zijn welkom).
Potes gezien vanaf de rivier
Torre del Infantado in Potes (Cantabrië) - Foto:

Vanuit de calle el Sol loop je verder. Onderweg kom je langs de bar El Trenti. Vanaf het terras van deze bar kun je genieten van een mooi uitzicht op de molen.

Steek vervolgens de brug over en loop calle San Cayetano in. Op het pleintje van calle La Solana bevindt zich de bar “Los Camachos”, waar overheerlijke hammen aan het plafond hangen. Deze hammen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook overheerlijk als snack!

Loop nu achter deze bar verder omhoog en bewonder de traditionele bouwstijl van de huizen.

Wandel ook even calle San Pedro in. Van hieruit heb je namelijk een geweldig uizicht op de Picos de Europa en het gebied waar zich de kabelbaan van Fuente Dé bevindt.

Vanuit calle San Pedra ga je verder naar calle Obispo met haar stenen huizen en bloemrijke balkonnetjes. Bij het Mexicaanse restaurant in deze straat sla je linksaf naar calle Doctor Encinas, de hoofdstraat van Potes. Hier kun je je kort overgeven aan een toeristisch winkelstraatjes met enkele terrassen en restaurants.

Bij de apotheek aangekomen blijf je rechtdoor gaan, naar calle Cántabra. Hier bevinden zich barretjes, restaurants en enkele accommodatiemogelijkheden. O.a. het hotelletje Casa Cayo, een échte aanrader. Loop het straatje uit en houd rechts aan. Voor de brug van “Calle San Cayetano” loop je de stenen trap naar beneden, naar het voetpad langs de rivier! Want ook vanaf de rivier gezien is Potes prachtig!

Na een korte wandeling van ca. 10 minuten kom je uit bij de terrassen uit van de barretjes El Bierzo en El Sitio del Valle.

Hier ga je weer naar boven en kom je weer terecht op de Calle Doctor Encinas, de hoofdstraat van Potes. Loop nu aan de andere kant van de straat terug richting het VVV-kantoor. En stop onderweg nog even bij de Torre del Infantado in het centrum van het dorp. Van hieruit heb je namelijk een schitterend uitzicht over het dorp en op de Picos de Europa!

Aangekomen bij het VVV-kantoor heb je het eindpunt van mijn uitgestippelde wandeling door Potes bereikt.

TIPS:

  • Haal eerst een plattegrond bij het VVV-kantoor van Potes in het “Centro de Estudios Lebaniegas” (naast de kerk).
  • Op maandag ochtend vindt in Potes de lokale markt plaats.

Meer over Liébana en Cantabrië

Sfeervolle accommodaties in Potes en omgeving