Fenicische overblijfselen in Europa's oudste stad Cádiz (Andalusië)

Wist je dat de stad Cádiz in het zuidwesten van Andalusië de oudste stad van Europa is? Deze stad aan de Golf van Cádiz, die vroeger een eiland was en nu een schiereiland is, is rond 1100 v.Chr. door Feniciërs gesticht. Wil je meer weten over de geschiedenis van deze historische stad in Zuid Spanje? Ga dan ook op zoek naar de Fenicische wortels van Cádiz!

Overblijfselen Fenicische stad Gadir in Cádiz (Andalusië)

Op deze pagina lees je meer over de Fenicische oorsprong van Cádiz. En doe ik uit de doeken waar je Fenicische overblijfselen terug kunt vinden in de oudste stad van Europa.

Korte geschiedenis Fenicische stad Gadir

Er zijn verschillende versies over hoe en wanneer de Fenicische stad Gadir (de toenmalige naam van Cádiz, die ‘ommuurde stad’ betekent) gesticht is. Het meest gangbare verhaal is dat de stad in 1104 v.Chr. (80 jaar na de Trojaanse Oorlog) opgericht is door Fenicische zeilers van Tyrus.

De stad, die toen nog op een eiland in de Golf van Cádiz lag, werd opgericht om de Atlantische routes van tin en koper te exploiteren. En om mee te kunnen varen op de welvaart van de oude handelsstad Tartessos. Die hoogstwaarschijnlijk aan de monding van de Guadalquivir rivier gelegen heeft. Eeuwenlang is Gadir een van de belangrijkste Fenicische steden aan de Atlantische Oceaan geweest. Een stad die handel dreef met veel verschillende culturen rond de Middellandse Zee.

Fenicische overblijfselen in Cádiz stad

1. Yacimiento Gadir – Fenicische opgravingen in Cádiz

De meeste Fenicische overblijfselen van Cádiz kun je zien in Yacimiento Gadir, de archeologische site met Fenicische opgravingen in Cádiz. Deze opgravingen zijn gevonden na de vondst van het skelet van een Feniciërs in de kelder van het huidige theater Teatro del Títere La Tía Norica in Cádiz.

Filmpje over de vondst van de Feniciër in Cádiz, die in 6.v.Chr bij een brand om het leven is gekomen.

Naar aanleiding van deze vondst is men verder gaan zoeken. En vond men ruïnes van de Fenicische stad Gadir: twee straten, acht huizen, een aantal skeletten en gebruiksvoorwerpen. Plus een Romeinse visfabriek met gigantische vaten voor het inzouten van de vis. De opgravingen liggen op verschillende hoogtes, met opgravingen uit verschillende periodes. En zijn van dinsdag t/m zondag gratis te bezichtigen.

Adres: calle San Miguel 15, Cádiz - Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 11-15 uur en 17-21 uur; zondag 11-15 uur; maandag gesloten - Entree: gratis

2. Fenicische overblijfselen in museum van Cádiz

Fenicische sarcofagen in museum van Cádiz

Ook in het museum van Cádiz (in het Spaans: Museo de Cádiz) kun je nog
overblijfselen uit de Fenicische stad Gadir zien. En wel op de begane grond, in zaal twee.

Je vindt er sarcofagen, sculpturen en amforen uit de Fenicische tijd. Die dateren uit vele honderden jaren voor Christus.

Adres: Plaza Mina s/n, Cádiz – openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 9:00-19:30 uur; zon- & feestdagen ÉN van 15 juni t/m 15 september 9:00-15:30 uur; maandag gesloten– entree: gratis voor inwoners van EU

3. Fenicische opgravingen in Casa del Obispo

Overblijfselen Fenicisch gebouw in Casa del Obispo in Cádiz

Meer Fenicisiche overblijfselen in Cádiz zijn bovendien te vinden in de kelder van het voormalige bisschoppelijke paleis Casa del Obispo. Waar archeologische resten uit de Fenicische tijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen te zien zijn.

De belangrijkste Fenicische overblijfselen die er te zien zijn, zijn een klein archaïsch Fenicisch gebouw uit de achtste eeuw voor Christus en een gedenkteken uit de zesde eeuw voor Christus.

Adres: Plaza Fray Félix S/N, Cádiz – openingstijden: dagelijks 10-18uur (en 15juni t/m 15 september 10-20uur) – entree: €5 (65+ers en kinderen jonger dan 12jr €4)

4. Fenicische graven in Subdelegación del Gobierno

Fenicische graven in Cádiz - Foto: Antonio Vazquez

En tenslotte zijn er ongeveer 10 jaar geleden 12 Fenicische graf tombes uit de vierde en vijfde eeuw voor Christus gevonden onder het voormalige gebouw van de ‘Subdelegación del Gobierno’ aan de Avenida de Andalucía 1-3 in Cádiz. Die gevuld waren met sieraden en meer. Het gebouw is in 2008 afgebroken om plaats te maken voor een nieuw gebouw voor de ‘Subdelegación del Gobierno’.

Door het vinden van deze Fenicische overblijfselen in Cádiz heeft de bouw van het nieuw gebouw aanzienlijke vertraging opgelopen. Het is de bedoeling dat de Fenicische opgravingen zichtbaar blijven. Maar of ze anno 2019 al te bezichtigen zijn, durf ik niet te zeggen. Hierover heb ik helaas geen informatie kunnen vinden. Het beste is om tijdens je vakantie in Cádiz even langs Avenida de Andalucía 1-3 te lopen. Dan zie je vanzelf of de nieuwste Fenicische vondsten in Cádiz al te bezichtigen zijn of niet.

Fenicische Route door provincie Cádiz

De bovengenoemde plekken maken deel uit van de route Ruta Fenicia. Dit is een route langs de Fenicische overblijfselen in de provincie Cádiz. Langs de Fenicische overblijfselen in Cádiz stad, El Puerto de Santa Maria en Chiclana de la Frontera.

Wat je ook niet mag missen in provincie Cádiz

Sfeervolle accommodaties in provincie Cádiz