Vejer de la Frontera – idyllisch wit dorp aan de Costa de la Luz (Cádiz)

Wil je cultuur snuiven tijdens je vakantie aan de Costa de la Luz in het zuidwesten van Andalusië? Ga dan zeker naar het witte bergdorp Vejer de la Frontera. Waar de invloeden van eeuwenlange Moorse bezetting nog duidelijk te zien zijn. Begrijpelijk dat deze pueblo blanco in de provincie Cádiz bij de mooiste dorpen van Spanje hoort...

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>

Op deze pagina vertel ik meer over dit prachtig witte dorpje in het zuidwesten van Andalusië. Daarnaast geef ik praktische tips over:

Een van de mooiste dorpen van Spanje

Vejer de la Frontera is een prachtig wit bergdorp op een heuvel. Met smalle, steile straatjes, witgekalkte huizen, oude kerken en kloosters, een kasteel, een dikke stadsomwalling en gezellige pleintjes. Dat ligt op 10 minuten rijden van de stranden van de Costa de la Luz. En met zijn 220 meter hoogte aan de ene kant prachtig uitkijkt over zee. En aan de andere kant uitkijkt over de bergen van de Alcornocales.

Samen met nog ongeveer 40 andere dorpen in Spanje behoort Vejer de la Frontera tot de zogenaamde ‘Pueblos más Bonitos de España’. Oftewel de mooiste dorpen van Spanje. En ik begrijp heel goed waarom. Want het idyllische dorpje is prachtig onderhouden en straalt een heel bijzondere sfeer uit.

Tip! Parkeer je auto onder aan het dorp en ga te voet verder. Zodat je niet met de auto door de smalle, kronkelige straatjes hoeft te rijden.

Lang en rijk verleden

Dit idyllische witte bergdorp in Zuid-Spanje heeft een lang en rijk verleden. En is bewoond geweest door Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren (Arabieren). Omdat het een fantastische strategische ligging had: hooggelegen, aan de Barbate rivier en niet ver van zee.

Vanaf het begin van de achtste eeuw is Vejer de la Frontera in Moorse handen geweest. Maar na een lange strijd van bijna 100 jaar, waarbij de vestingplaats afwisselend in Moorse en Christelijke handen was, zijn de Moren  eind dertiende eeuw voorgoed uit Vejer verdreven.

Het laatste deel van de plaatsnaam is te danken aan deze lange strijd tussen Moren en Christenen. Waarbij Vejer de la Frontera lange tijd letterlijk op de grens van het strijdtoneel heeft gelegen.

De invloeden van de eeuwenlange Moorse bezetting zijn nog duidelijk te zien in dit witte dorp in Zuid Spanje. Bijvoorbeeld in de stadsmuur, het kasteel (oorspronkelijk Moors fort), de minaret bij de kerk en verschillende Arabische bogen.

Tip! Beklim de Mayorazgo uitkijktoren van Vejer. Vanuit deze toren heb je een prachtig uitzicht over het dorp.

La Cobijada

In Vejer de la Frontera staat ook een zwart standbeeld van een gesluierde vrouw. Deze vrouw wordt in de volksmond “La Cobijada” genoemd, wat “de gesluierde” betekent.

Toen ik het beeld zag, dacht ik meteen terug aan de gesluierde moslimvrouwen die we zagen toen we in Dubai woonden. Anne van Ardanza Reizen wist me echter te vertellen dat de kleding van La Cobijada niets met islam te maken heeft. Het is een oude Castilliaanse klederdracht, die vrouwen tot de jaren 1970 gedragen hebben. Ook in Vejer de la Frontera.

De klederdracht bestaat uit zwarte fluwelen rokken, waarvan één rok over het gezicht. De binnenkant van deze rok is kleurrijk. En wordt zichtbaar als een vrouw de rok terugslaat. Evenals het witte kanten bloesje dat de vrouw eronder draagt.

Feesten in Vejer de la Frontera

De belangrijkste weken van het jaar zijn de Semana Santa (de Goede Week voor Pasen), met de processies door de smalle straatjes. En de ‘Velada” in augustus. Een twee weken durend feest ter ere van Nuestra Señora de la Oliva, de beschermheilige van Vejer.

Daarnaast organiseert Vejer de la Frontera sinds een aantal jaar een klein, maar uitstekend Jazzfestival.

En op de ‘Noche de las Velas” wordt het oude dorp door duizenden kaarsjes verlicht, een sprookjesachtig geheel!

Tips voor bezoek aan Vejer de la Frontera

 • Parkeren in Vejer: Parkeer je auto onder aan het dorp en ga te voet verder zodat je niet door de smalle, kronkelige straatjes hoeft te rijden.
 • Beklim de Mayorazgo uitkijktoren van Vejer. Vanuit deze toren heb je een prachtig uitzicht over het dorp.
 • Eten in Vejer: het witte dorp heeft uitstekende restaurants als El Jardín del Califa, Califa Tapas of Venta el Toro, die het hele jaar open zijn.

Sfeervol slapen in Vejer de la Frontera

Ik verschillende hotelletjes en appartementen in dit prachtige bergdorp in de provincie Cádiz gevonden, waarin je sfeervol kunt overnachten.

En in de buurt van Vejer de la Frontera heb ik schitterende boomhutten gevonden! Kijk je met me mee?

Hotel La Casa del Califa in Vejer de la Frontera

Midden in de oude binnenstad van wit bergdorp Vejer de la Frontera ligt het kleinschalig hotel La Casa del Califa. Het kleine charmehotel bestaat uit 11 huizen, die met elkaar verbonden zijn via trappen en binnenplaatsen.

Wat me aanspreekt bij dit hotel, is de variatie aan kamers. Er zijn luxe kamers, maar ook eenvoudige kamers voor een kleiner budget.

Dit hotel in Andalusië heeft bovendien een prachtige Andalusisch-Arabische inrichting en een heerlijk restaurant.

En vanaf de verschillende dakterrassen heb je grandioze uitzichten.

Hotel Palmeras del Califa in Vejer de la Frontera

Al net zo fantastisch vind ik Hotel Palmera de Califa, dat eveneens gelegen is in de oude binnenstad van Vejer de la Frontera in de provincie Cádiz (Andalusië).

Dit sfeervol klein hotel in Zuid Spanje met Andalusische-Arabische inrichting telt 6 stijlvolle kamers (ook familiekamers).

En heeft bovendien een fantastisch restaurant met Marokkaanse keuken en een zwembad op het dakterras!

O ja, je kunt er ook verschillende soorten massages krijgen...

B&B Casa Shelly in Vejer de la Frontera

Hou je van romantische hotelletjes? Dan voel je je in de hemel in B&B Casa Shelly in het centrum van het idyllische bergdorp Vejer de la Frontera in de provincie Cádiz (Andalusië).

Dit tot in de puntjes verzorgde kleinschalig hotel in Zuid-Spanje telt 7 romantische kamers.

Bovendien beschikt de B&B over een kleine binnentuin en een gemeenschappelijke keuken waar koffie en thee altijd aanwezig zijn. Een sprookje...

Boutique Hotel Casa la Siesta

Maar je kunt in de buurt van het witte dorpje Vejer de la Frontera ook op vakantie gaan in een landelijk hotelletje, dat midden op het platteland ligt.

Wat een parel is Boutique hotel Casa la Siesta! Het kleine charmehotel, dat een modern-landelijke inrichting heeft, is gevestigd in een Andalusische boerderij. En beschikt over 2-persoons kamers, suites en villa's.

Je kunt er genieten van een verwarmd buitenzwembad en een heerlijk restaurant.

En in de schoolvakanties organiseert het Nederlandstalig hotel bovendien speciale activiteiten voor kinderen!

Appartementen Casa el Atelier

Verblijf je liever in een appartement tijdens je vakantie Vejer de la Frontera? Dan vind ik de twee appartementen van Casa el Atelier absolute toppers.

De modern ingerichte appartementen voor respectievelijk 2 en 5 personen liggen midden in de oude binnenstad van het pittoreske bergdorp.

Samen delen zij een dakterras met prachtig uitzicht over het dorpje.

Boomhutten bij Vejer de la Frontera

Al net zo geweldig vind ik deze glamping in de buurt van wit bergdorp Vejer de la Frontera. Op deze duurzame kleine glamping in Zuid-Spanje, op een half uurtje rijden van de stranden van de Costa de la Luz, kun je namelijk overnachten in een boomhut!

Verstopt in een dennenbos zijn er op een hoogte van vier meter drie prachtige boomhutten gebouwd: twee 2-persoons boomhutten en een 4-persoons boomhut.

Samen delen de boomhutten een milieuvriendelijk zoutwaterzwembad. Geweldig! Ook voor een kindervakantie. Want deze bijzondere overnachtingen in de provincie Cádiz zijn voorzien van spelletjes en boeken voor kinderen. En in iedere boomhut kan een extra matras voor een klein kind bijgelegd worden.

Rondreizen met bezoek aan Vejer

Autovakantie Andalusië met cultuur, natuur en strand (21dgn)

Wil je een individuele rondreis door Andalusië maken? Kijk dan eens naar de Fly Drive "Andalusië Compleet" van Tejeda Travel. 

Deze combi van cultuur-, strand- en actieve vakantie brengt je naar de hoogtepunten Cordoba, Sevilla en Granada. 

Maar ook naar witte bergdorpjes en rustige natuurgebieden als Doñana, Alpujarras en Cabo de Gata.

Op weg van Arcos de la Frontera naar Tarifa kun je een prachtige tussenstop maken in Vejer de la Frontera. 

NB. Tejeda Travel biedt ook een prachtige 15-daagse rondreis door Andalusië aan, die eveneens cultuur, natuur en strand combineert.

Vlieg-busreis Andalusië en Extremadura (15dgn)

Maar je kunt Vejer de la Frontera ook tijdens een groepsreis bezoek. En wel tijdens de 15-daagse vlieg-busreis "Andalusië en Extremadura" van SRC reizen. 

Deze cultuurreis met Nederlandstalige reisbegeleider neemt je niet alleen mee naar Córdoba, Sevilla en Granada, maar ook naar de Renaissance steden Úbeda en Baeza, de natuurgebieden Doñana en Las Alpujarras, mijngebouw RíoTinto, Europa's oudste havenstad Cádiz en meer. 

Bovendien laat de groepsreis je proeven aan een stukje Extremadura (Zafra en Mérida). Een absolute aanrader om méér van Zuid-Spanje te leren kennen!
Nieuwe pagina's

 1. Paardrijvakantie in Catalonië: in de Pyreneeën en aan de Costa Brava

  Jul 31, 20 08:12 AM

  Ik ben op zoek gegaan naar de mooiste paardrijvakanties in Catalonië: dagtochten en trektochten in de Pyreneeën en aan de Costa Brava en zijn achterland.

  Lees meer

 2. Een ontspannende paardrijvakantie in Andalusië (Zuid-Spanje)

  Jul 31, 20 08:12 AM

  Inspiratie voor prachtige paardrijvakanties in Andalusië voor kinderen, beginners én ervaren ruiters: korte tochten, dagtochten en trektochten.

  Lees meer

 3. Top 10 voor een vakantie in de provincie Huesca (Aragón)

  Jul 30, 20 08:02 AM

  De Aragonese Chus deelt haar top 10 van wat je kunt zien en doen in de nog onbekende provincie Huesca in de regio Aragón in het noordoosten van Spanje.

  Lees meer