Vejer de la Frontera – idyllisch wit dorp aan de Costa de la Luz (Cádiz)

Wil je cultuur snuiven tijdens je vakantie aan de Costa de la Luz in het zuidwesten van Andalusië? Ga dan zeker naar het witte bergdorp Vejer de la Frontera. Waar de invloeden van eeuwenlange Moorse bezetting nog duidelijk te zien zijn. Begrijpelijk dat deze pueblo blanco in de provincie Cádiz bij de mooiste dorpen van Spanje hoort...

Een van de mooiste dorpen van Spanje

Vejer de la Frontera is een prachtig wit bergdorp op een heuvel. Met smalle, steile straatjes, witgekalkte huizen, oude kerken en kloosters, een kasteel, een dikke stadsomwalling en gezellige pleintjes. Dat ligt op 10 minuten rijden van de stranden van de Costa de la Luz. En met zijn 220 meter hoogte aan de ene kant prachtig uitkijkt over zee. En aan de andere kant uitkijkt over de bergen van de Alcornocales.

Samen met nog ongeveer 40 andere dorpen in Spanje behoort Vejer de la Frontera tot de zogenaamde ‘Pueblos más Bonitos de España’. Oftewel de mooiste dorpen van Spanje. En ik begrijp heel goed waarom. Want het idyllische dorpje is prachtig onderhouden en straalt een heel bijzondere sfeer uit.

Tip! Parkeer je auto onder aan het dorp en ga te voet verder. Zodat je niet met de auto door de smalle, kronkelige straatjes hoeft te rijden.

Lang en rijk verleden

Dit idyllische witte bergdorp in Zuid Spanje heeft een lang en rijk verleden. En is bewoond geweest door Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren (Arabieren). Omdat het een fantastische strategische ligging had: hooggelegen, aan de Barbate rivier en niet ver van zee.

Vanaf het begin van de achtste eeuw is Vejer de la Frontera in Moorse handen geweest. Maar na een lange strijd van bijna 100 jaar, waarbij de vestingplaats afwisselend in Moorse en Christelijke handen was, zijn de Moren  eind dertiende eeuw voorgoed uit Vejer verdreven.

Het laatste deel van de plaatsnaam is te danken aan deze lange strijd tussen Moren en Christenen. Waarbij Vejer de la Frontera lange tijd letterlijk op de grens van het strijdtoneel heeft gelegen.

De invloeden van de eeuwenlange Moorse bezetting zijn nog duidelijk te zien in dit witte dorp in Zuid Spanje. Bijvoorbeeld in de stadsmuur, het kasteel (oorspronkelijk Moors fort), de minaret bij de kerk en verschillende Arabische bogen.

Tip! Beklim de Mayorazgo uitkijktoren van Vejer. Vanuit deze toren heb je een prachtig uitzicht over het dorp.

La Cobijada

In Vejer de la Frontera staat ook een zwart standbeeld van een gesluierde vrouw. Deze vrouw wordt in de volksmond “La Cobijada” genoemd, wat “de gesluierde” betekent.

Toen ik het beeld zag, dacht ik meteen terug aan de gesluierde moslimvrouwen die we zagen toen we in Dubai woonden. Anne van Ardanza Reizen wist me echter te vertellen dat de kleding van La Cobijada niets met islam te maken heeft. Het is een oude Castilliaanse klederdracht, die vrouwen tot de jaren 1970 gedragen hebben. Ook in Vejer de la Frontera.

De klederdracht bestaat uit zwarte fluwelen rokken, waarvan één rok over het gezicht. De binnenkant van deze rok is kleurrijk. En wordt zichtbaar als een vrouw de rok terugslaat. Evenals het witte kanten bloesje dat de vrouw eronder draagt.

Feesten in Vejer de la Frontera

De belangrijkste weken van het jaar zijn de Semana Santa (de Goede Week voor Pasen), met de processies door de smalle straatjes. En de ‘Velada” in augustus. Een twee weken durend feest ter ere van Nuestra Señora de la Oliva, de beschermheilige van Vejer.

Daarnaast organiseert Vejer de la Frontera sinds een aantal jaar een klein, maar uitstekend Jazzfestival.

En op de ‘Noche de las Velas” wordt het oude dorp door duizenden kaarsjes verlicht, een sprookjesachtig geheel!

Uitstekende restaurants

Wist je dat het witte bergdorp tot in de wijde omgeving bekend staat voor de uitstekende restaurants in Vejer de la Frontera, die het hele jaar geopend zijn?

Als je op vakantie in deze prachtige plaats in Zuid Spanje bent, ga dan bijvoorbeeld eten in El Jardín del Califa, Califa Tapas of Venta el Toro.


Reizen naar Vejer de la Frontera

Wil je dit prachtige bergdorp in de provincie Cádiz beter leren kennen? Ga dan op vakantie met Ardanza Reizen.

Anne en Arco van de Nederlandse reisorganisatie Ardanza Reizen wonen al jaren in Vejer de la Frontera. En kennen hun geliefde dorp en de omgeving ervan inmiddels uit hun broekzak. Met veel plezier leiden zij je rond door Vejer. En laten je alle verborgen plekjes zien.

Ardanza heeft een aantal prachtige individuele rondreizen (Fly drives) door Andalusië samengesteld. Waarbij je ook Vejer de la Frontera en de prachtige omliggende omgeving bezoekt:
15 dagen Cultuur & Natuur Rondreis
15 dagen rondreis Moorse steden en Zee

8-daagse rondreis Sevilla en Costa de la Luz

Een van mijn favoriete reizen van Ardanza Reizen is de 8-daagse rondreis Sevilla en de Costa de la Luz. Waarbij je naast Spanje’s Flamenco stad ook Jerez de la Frontera, Cádiz, Tarifa, idyllische witte bergdorpjes als Vejer de la Frontera en natuurpark Doñana bezoekt. Bovendien kan Ardanza activiteiten als walvis-/dolfijnexcursie, vogelkijkexcursie, sherryproeverij of kleinschalig Flamenco optreden voor je regelen.

8-daagse rondreis Cádiz en Costa de la Luz

Een andere prachtige rondreis van Ardanza Reizen vind ik de 8-daagse rondreis Cádiz, bergen en zee. Naar Europa’s oudste stad, natuurgebied Sierra de Grazalema (heerlijk wandelgebied) en de Costa de la Luz met zijn idyllische witte dorpjes en Romeinse nederzetting Bolonia. Ook hier kan Ardanza  zorgen voor unieke ervaringen als een vogelkijkexcursie of sherry proeverij.

15-daagse rondreis Cultuur en Natuur Andalusië

Heb je langer de tijd, dan vind ik de 15-daagse  Cultuur & Natuur rondreis door Andalusië van Ardanza een aanrader. Tijdens deze Fly drive naar Zuid Spanje combineer je Córdoba, Sevilla en Granada met een bezoek aan de minder bekende steden Cádiz, Jerez de la Frontera en Tarifa. Verken je witte dorpen als Ronda en Vejer de la Frontera. Én kun je de Caminito del Rey wandelen, op dolfijnexcursie gaan en genieten van ongerepte witte zandstranden aan de Costa de la Luz.

15-daagse autovakantie Moorse steden en zee

En tenslotte kun je Vejer de la Frontera bezoeken tijdens de 15-daagse Fly drive Moorse steden en Zee van Ardanza Reizen. Waarbij je in de eerste week Granada, Córdoba en Sevilla bezoekt. En de tweede week ontspant aan de Costa de la Luz. Ook hier kunnen Anne en Arco uiteraard weer zorgen voor extra activiteiten en excursies als proeverijen, kleinschalige Flamenco optreden, vogels kijken of dolfijnen spotten.
Nieuwe pagina's

 1. De camino de Santiago naar Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostela

  Jan 24, 20 08:05 AM

  Volg een van de Camino de Santiago naar Spanje’s bekendste bedevaartsoord! Lees over pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela, georganiseerde caminoreizen e.m.

  Lees meer

 2. Trek je wandelschoenen aan en ga op wandelvakantie in Spanje!

  Jan 24, 20 04:33 AM

  Een wandelvakantie in Spanje brengt je naar plekken die met de auto onbereikbaar zijn. Lees meer over wandelroutes en georganiseerde wandelvakanties in Spanje.

  Lees meer

 3. Casa Valle de Oro – B&B, vakantiehuis en glamping in hartje Andalusië

  Jan 23, 20 07:01 AM

  Beleef bij Casa Valle de Oro een rustgevende vakantie bij Belgen in binnenland Andalusië! En geniet van een ontspan-/cultuur-/actieve vakantie in Zuid Spanje.

  Lees meer