Een gezinsvakantie naar kindvriendelijk Menorca (Balearen)

Dromen je kinderen ervan om op vakantie te gaan naar een exotisch eiland met kleine baaitjes, witte zandstranden, hemelsblauw water en meer? Neem ze dan mee naar Menorca, dat op maar twee uur vliegen van Nederland en België ligt!

Rustige baai met ondiep water en zacht zandstrand op Menorca

De vele baaien die dit eiland op de Balearen rijk is, zijn zelfs voor kleine kinderen een veilig paradijs vanwege het rustige en ondiepe water.

Bovendien is het Spaanse vrij klein waardoor alles snel te bereiken is, heeft het geen hoge bergen zodat je er ook met kinderen goed kunt fietsen, wordt er overal aan kinderen gedacht, kun je er uitstekend op ontdekkingstocht gaan én zijn er gave waterparken.

Doe hier ideeën op over wat je kunt zien en doen tijdens een kindervakantie op Menorca.

En kijk ook even welke heerlijke hotels en vakantiehuizen ik gevonden heb voor jullie gezinsvakantie. Sommige hotels hebben zelfs een eigen waterpark...

Verborgen baaien met rustig, ondiep, hemelsblauw water

Zandsdtrand en hemelsblauw water bij Punta Prima op Menorca (Balearen)

Wat ik absoluut fantastisch aan Menorca vind, zijn de vele grote en kleine baaien die het Spaanse eiland rijk is! In deze baaien kunnen kinderen zich eindeloos vermaken in rustig, ondiep, hemelsblauw water en op heerlijke zandstranden.

Let er wel op dat je vaak een aardig stukje moet lopen voordat je bij een baai bent. Zeker als je met kleine kinderen op vakantie gaat, is het handig om naar een baai te gaan die makkelijk en snel bereikbaar zijn

Een deel van deze kindvriendelijke stranden op Menorca bevindt zich aan de zuidkust van het eiland, rond de plaats San Lluís. Dit zijn bijvoorbeeld de stranden van Binisafúller, Binibèquer, Punta Prima en Alcaufar.

Makkelijk te bereiken, kindvriendelijke stranden bij Ciutadella zijn vervolgens Santandria, Sa Caleta en Cala ’n Blanes. En in de omgeving van Maó kun je met kleine kinderen naar de Es Grau of Sa Mesquida baai gaan.

Er zijn ook baaien die alleen vanaf het water te bereiken zijn, als je gaat kajakken met je kinderen of een boottocht langs de kust van Menorca maakt. Er vertrekken boten vanuit Ciutadella, Fornells en Maó (in het Spaans: Mahón).

Sommige boten hebben zelfs glazen bodems, zodat je ook volop kunt genieten van de vele vissen die rondzwemmen in de Middellandse Zee.

Want wat heeft de kust van het eiland een kleurrijke en gevarieerde onderwaterwereld! Houden je kinderen van vissen en van zwemmen, dan kunnen ze ook urenlang snorkelen in de baaien. En grotere kinderen kunnen er zelfs duiken.

*Tips*

1. Via de Nederlandstalige website van GetYourGuide kun je thuis al in het Nederlands kaartjes kopen voor onder meer een boottocht of kajaktocht langs de kust van Menorca.

2. Aan de Cala Blanca baai aan de noordwest kust van het eiland (ten zuiden van de stad Ciutadella) liggen kindvriendelijke restaurants die niet alleen menu’s speciaal voor kinderen hebben, maar ook een bijbehorend zwembad of een waterglijbaan, zodat zelfs uiteten een feestje is!

3. De populaire Cala Turqeta en Cala Macarella baai kunnen vol zijn. Dit staat dan al op de hoofdweg (ME-1) aangegeven, bij de afslag naar de stranden. Ga er dan ook niet naartoe, want je wordt teruggestuurd.

Wandelen, fietsen, paardrijden, grotverkennen en meer

Wandelen over het Camí de Cavalls kustpad op Menorca

Kun je in de zee zwemmen, snorkelen, duiken en varen, op het land kun je wandelen, fietsen, paardrijden, grot verkennen en meer. Want doordat Menorca geen steile bergen heeft, is het een prima eiland om te fietsen of wandelen met kinderen.

Bovendien wordt het eiland doorkruist door eeuwenoude paden waarover je heerlijk kunt wandelen, fietsen (MTB-en) of paardrijden en loopt er ook langs de gehele kust een pad (de zogenaamde Camí de Cavalls).

Er zijn op pittige wandelroutes, maar ook makkelijke en kindvriendelijke wandelroutes. En je hoeft niet bang te zijn om de weg kwijt te raken, want de wandelroutes staan allemaal prima aangegeven.

*Wandeltips* 

1. Eenvoudige en kindvriendelijke routes van de Camí de Cavalls zijn bijvoorbeeld de route van Punta Prima via de verdedigingstoren van Alcalfar naar de baai van Alcalfar, de route van de Sa Gola naar Es Grau baai of van de Favàritx naar Cala Tortuga baai in het s’Albufera park en de route van de Son Sauranaar de Es Talaier baai ten zuiden van Ciutadella.

Let op: Hou er echter rekening mee dat je op deze korte en eenvoudige wandelroutes geen kinderwagen mee kunt nemen. 

2. Wandel met je kinderen vanuit het plaatsje Es Mercadal naar de top van de Monte Toro. Vanaf deze kleine berg in het midden van het eiland heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland. En psst, je kunt er genieten van onvergetelijke zonsondergangen…

3. Wandel met je kinderen naar een vuurtoren (in het Spaans faro en in Menorcaans far). Bij de Far de Cavalleria vuurtoren aan de noordkust van het eiland is een gezellig terras met zeezicht waar jullie even kunt pauzeren.

Uitkijktorens, forten, kastelen en meer

Het La Mola fort bij Maò (Mahón) op Balearen eiland Menorca

Maar het buureiland van Mallorca is ook een fantastisch eiland om op verkenning uit te gaan!

Het Spaanse eiland is namelijk al sinds de prehistorie bewoond en is in de loop der tijd door vele volkeren overvallen en bezet geweest. Onder andere door Romeinen en Moren (Arabieren). En nog niet zo heel lang geleden ook door Britten

Van al deze verschillende culturen kun je nog sporen terugvinden op Menorca. Je kunt zien hoe mensen er heel vroeger in de prehistorie hebben geleefd en hoe eilandbewoners hun eiland beschermd en verdedigd hebben met schuiltorens, verdedigingstorens, wachttorens en forten.

Ik kan warm aanbevelen om je kinderen mee op avontuur te nemen in het oude Moorse Santa Águedaforthet Britse Marlborough fort (uit de achttiende eeuw) en het La Mola fort uit de negentiende eeuw.

Tip: op de toerismewebsite van Menorca kun je verschillende routes downloaden:

Eeuwenoude dorpjes en gezellige stadjes

Gezellig pleintje in Ciutadella (Menorca, Balearen) - Foto: VakantieMetKinderen

Wil je weten hoe mensen tegenwoordig leven op Menorca? Bezoek dan dorpen als Alaior, Es Migjorn Gran of vissersdorpje Binibeca Vell waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En neem je kinderen ook een dag mee naar de gezellige kleine steden Ciutadella en Maó (in het Spaans: Mahón).

Menorca’s voormalige hoofdstad Ciutadella is gelegen aan de noordwest kust van het eiland en heeft een gezellig klein autovrij centrum met mooie kathedraal, gemeentehuis en klooster, smalle Middeleeuwse straatjes, knusse pleinen met restaurants, leuke winkeltjes plus een mooie haven aan de voet van de stadsomwalling.

Menorca’s huidige hoofdstad Maó bevindt zich aan het einde van een smalle, lange baai aan de oostkust van het eiland en heeft de op een na grootste natuurlijke haven ter wereld. Alleen hiervoor is een bezoek aan deze stad al de moeite waard! Het levendige stadje heeft bovendien net als Ciutadella een klein centrum met smalle straatjes, gezellige pleintjes en terrasjes.

Speeltuin in het Freginal park in Maó (Menorca, Balearen)

Slenter er bijvoorbeeld over de Plaça España met de prachtige vismarkt van Maó, bezoek de overdekte markt in het vroegere Claustro Carme klooster, neem een kijkje in de Santa Maria kerk op het Plaça Constituciò plein, kom meer te weten over de geschiedenis van Menorca vanaf de prehistorie tot nu in het in een voormalig Franciscanerklooster gevestigde Museum van Menorca, bewonder er de oude stadspoort Arch de San Roque die deel uitmaakte van de verdedigingsmuur rond de stad en laat de kinderen spelen in de mooie speeltuin van het Freginal park.

*Tips* 

1. Willen jullie het traditionele plattelandsleven op Menorca beleven? Ga dan met je kinderen naar Binissuès! Hier leer je hoe vroeger brood werd gebakken en kaas werd gemaakt, kun je zien hoe mensen er in de achttiende eeuw leefden en nog veel meer…

2. Houden jullie van paarden? Ga dan zeker naar een paardenshow tijdens jullie gezinsvakantie op Menorca! Bijvoorbeeld op de Son Martorellet manege (Ferrerias), die een van de grootste paardenfokkerijen op het eiland is. En vraag bij een toeristenbureau na of er tijdens jullie vakantie ergens een lokaal feest wordt gehouden waarbij er met paarden gedanst wordt.

3. In het vissersdorpje Cala ’n Porter kun je bij het Italiaanse restaurant Sa Barrera de allerbeste pasta’s eten en heb je vanaf het terras van het restaurant bovendien een prachtig uitzicht op de baai.

Waterparken en ander vertier

Waterpark Aqua Rock bij Cala 'n Bosch op Menorca

En wat zeggen jullie ervan om tijdens jullie kindervakantie op Menorca naar een waterpark te gaan? Er zijn verschillende waterparken op het eiland te vinden, te weten:

  • Waterpark Aquarock bij Cala ’n Bosc: het grootste waterpark van Menorca, dat ligt ten zuiden van Ciutadella, aan de noordwestkust van het eiland;
  • Aqua Center in Cala ’n Blanes: een waterpark ten noordwesten van Ciutadella, aan de noordwestkust van het eiland;
  • Splash Sur Menorca in Biniancolla: een waterpark aan de zuidoostkust van het eiland dat deel uitmaakt van het Sur Menorca hotel;
  • Carema Splash park in Playas de Fornells: een waterpark aan de noordkust van het eiland dat deel uitmaakt van de Carema Club Resort;
  • Het waterpark van Hotel Marina Parc in Arenal de Castell, aan de noordoostkust van Menorca.

Tip: Willen je kinderen naar een dierentuin? Neem ze dan mee naar Lloc de Menorca, de dierentuin van Menorca.

Conclusie

Ik vind het meest oostelijk gelegen eiland van de Balearen een paradijs voor een kindervakantie, omdat het:

  • Een klein en vrij vlak eiland is;
  • Prachtige baaien met zandstrand en rustig, ondiep water heeft;
  • Een avontureneiland is;
  • op maar twee uur vliegen van Nederland en België ligt;
  • Helemaal is ingespeeld op kinderen.

Kindvriendelijke hotels op Menorca

Dat er op Menorca bij alles aan kinderen wordt gedacht, is ook te zien aan het hotelaanbod. Je vindt er hotels met fantastische buitenzwembaden plus uitgebreid ander vermaak voor jong en oud die te boeken zijn als all-inclusive hotel. Er zijn zelfs hotels met een eigen waterpark! Maar je kunt er ook op vakantie in een sfeervol klein hotel dat zich in een authentieke boerderij, landhuis of paleis bevindt...

Mijn favoriete kinderhotels op Menorca heb ik hier voor je op een rijtje gezet:

Insotel Punta Prima Resort & Spa in Punta Prima

Een mooie en zeer kindvriendelijke resort aan de zuidoostkust van Menorca vind ik Insoltel Punta Prima Resort & Spa. 

Het direct aan het rustige zandstrand van Punta Prima gelegen hotel beschikt over 3 buitenzwembaden, een binnenzwembad, een waterfontein voor kinderen, een speeltuin, een Kids Club en meer. Bovendien kun je er heerlijk ontspannen in de Spa van het hotel, die bestaat uit onder meer een sauna, hammam, jacuzzi plus fitnesscentrum, waarin je ook terecht kunt voor een massage of schoonheidsbehandeling.

Je kunt er verblijven in een eenvoudig appartement, een mooi opgeknapt superior appartement, een superior familiesuite met directe toegang tot het zwembad (appartement Swim Up) óf een superior familiesuite met een dakterras (appartement Dakerras) waarop zich een hot tub plus een Balinees bed bevinden van waaruit je een prachtig uitzicht op zee hebt.  

Een groot voordeel van dit kinderhotel vind ik bovendien dat er talrijke kindvriendelijke stranden in de omgeving liggen die makkelijk bereikbaar zijn.

Via TUI kun je deze resort op Menorca ook boeken als all-inclusive hotel.

Occidental Menorca in Prima Punta

Maar ook hotel Occidental Menorca in Prima Punta vind ik een echte aanrader voor een kindervakantie Menorca. Het frisse en moderne familiehotel heeft maar liefst 5 zwembaden (waarvan 2 aparte kinderbaden), een mini waterpark voor kleine kinderen, een speeltuin plus een binnenspeelruimte met grote ballenbak. 

Bovendien is er een kidsclub voor verschillende leeftijden en zijn er verschillend sportmogelijkheden.

En volwassenen kunnen heerlijk ontspannen in de Spa van dit all-inclusive hotel op de Balearen. Je kunt dit hotel boeken via TUI of Booking.

Royal Son Bou Family Club in Son Bou

Een ander zeer kindvriendelijk hotel in het zuiden van Menorca vind ik Royal Son Bou Family Club op 100 meter van het strand van Son Bou. Het is een grote resort met massa’s kindervertier!

Zo zijn er verschillende buitenzwembaden, een kinderzwembad met piratenschip en stoere glijbanen, talrijke sportmogelijkheden, kinderclubs voor verschillende leeftijden, een speeltuin en nog meer.

Je kunt er kiezen uit een appartement met 1 of 2 slaapkamers, dat overigens wel vrij basic is.

Via TUI is dit kinderhotel ook te boeken als all-inclusive vakantie.

Zafiro Menorca in Cala ‘n Bosch

In Cala ‘n Bosch, een vrij toeristische baai ten zuiden van Ciutadella aan de westkust van het Spaanse eiland, kun je met je kinderen een heerlijke vakantie beleven in het all-inclusive hotel Zafiro Menorca.

Het vrij kleinschalige vakantiepark heeft diverse buitenzwembaden, waaronder een kinderbad met piratenschip en een ander kinderbad, plus leuke speeltuinen en verzorgd leuke activiteiten voor kinderen. 

Bovendien ligt dit kinderhotel op de Balearen op korte loopafstand van een heerlijk zacht zandstrand plus van het centrum van het gezellig havenplaatsje Cala ’n Bosch, waar gezellige restaurants te vinden zijn.

En overnachten? Dat doe je in een prachtig gerenoveerd 2-kamer appartement. Pssst… sommige kamers hebben directe toegang tot het zwembad

Hotel Sol Falco bij Cala ‘n Bosch

Maar ook het all-inclusive hotel Sol Falco bij het strand van Son Xoriguer iets ten westen van Cala ’n Bosch vind ik een aanrader voor een gezinsvakantie op Menorca.

Het kindvriendelijke hotel aan de westkust van het eiland, dat omgeven wordt door mooie groene tuinen, beschikt over 7 buitenzwembaden plus een kinderbad, leuke speeltuinen, kinderclubs voor 2 verschillende leeftijdsgroepen, een fitnessruimte en meer. Bovendien organiseert het leuke activiteiten voor volwassenen en kinderen.

Je verblijft er in een modern appartement met eigen balkon.

O ja, het hotel is open van mei tot oktober.

Aparthotel Marina Parc in Arenal d’en Castell

Hotel Apartamentos Marina Parc, dat gelegen is aan het strand van Arenal d’en Castell, aan de noordoostkust van Menorca, heeft een prachtig waterpark voor kleine en grote kinderen.

Bovendien beschikt deze resort over een heerlijk Wellnesscentrum met sauna, jacuzzi, Turks bad en massagemogelijkheden.

Voor kinderen is er verder nog een speelkamer, een speeltuin plus een animatieteam. En wil je de omgeving verkennen? Dan kun je er fietsen huren of een auto huren. 

Je kunt verblijft er in een comfortabel appartement met balkon/terras of vakantiehuis met eigen zwembad; beiden met een moderne, lichte inrichting.

Een absolute aanrader voor een kindervakantie met massa’s waterpret!

Carema Club Resort in Fornells

Een ander hotel met eigen waterpark op Menorca is Carema Club Resort aan het Cala Tirant strand naast het gezellige witte dorpje Fornells, in het noorden van het eiland. 

Jong en oud kunnen er onbegrensd spetteren! En het waterplezier houdt niet op buiten het waterpark van dit hotel aan zee. Want in de rustige Cala Tirant baai kun je heerlijk zwemmen, snorkelen, duiken of kajakken.

Voor de jongere kinderen is er in het hotel ook nog een speeltuin en in Kids Club.

Je verblijft er in een appartementen met balkon plus 1 of 2 slaapkamers.

Hotel Sur Menorca in Biniancolla

Een hotel met eigen waterpark aan de zuidoostkust van het Spaanse eiland is Hotel Sur Menorca aan het strand van Biniancolla. Hier kun je zwemmen, dobberen en glijden in het Splash Sur Menorca waterpark

En zijn je kinderen uitgespetterd? Dan kunnen ze zich amuseren in de speeltuin of de Kids Club of ze kunnen een potje darten of tafeltennissen. 

In de omgeving van het hotel kun je bovendien wandelen, fietsen én duiken. En er bevinden zich talrijke kindvriendelijke stranden in rustige baaien die makkelijk bereikbaar zijn.

Je verblijft er in een appartement met 1 of 2 slaapkamers.

Occidental Menorca in Prima Punta

Maar ook hotel Occidental Menorca in Prima Punta vind ik een echte aanrader voor een kindervakantie Menorca. Het frisse en moderne familiehotel heeft maar liefst 5 zwembaden (waarvan 2 aparte kinderbaden), een mini waterpark voor kleine kinderen, een speeltuin plus een binnenspeelruimte met grote ballenbak. 

Bovendien is er een kidsclub voor verschillende leeftijden en zijn er verschillend sportmogelijkheden.

En volwassenen kunnen heerlijk ontspannen in de Spa van dit all-inclusive hotel op de Balearen. Je kunt dit hotel boeken via TUI of Booking.

Agroturismo Matxani Gran bij Sant Climent

Een prachtig klein hotel in het binnenland van Menorca vind ik Agroturismo Matxani Gran bij het plaatsje Sant Climent. Deze traditionele boerderij met uitgestrekt landgoed waarop schapen en ezels rondlopen heeft verschillende warm ingerichte familiekamers.

Er is een buitenzwembad, een grote tuin waarin kinderen rond kunnen dollen, een speeltuin plus een speelkamer. Dus kinderen hoeven zich er niet te vervelen

Verder beschikt deze agroturismo over een honesty bar, mag je de keuken gebruiken om zelf te koken en helpen de vriendelijke eigenaren graag met eten uit de omgeving bestellen.

Want het kindvriendelijke hotel ligt maar 5 kilometer buiten het gezellige stadje Maò. En wil je naar het strand? Ook dat ligt 5 kilometer verderop. En het vliegveld ligt zelfs nog wat dichterbij…

Als je dit hotel boekt via Eliza was Here worden ook vlucht en huurauto voor je geregeld. Maar je kunt het hotel ook boeken via de Nederlandstalige website van Booking.

Terug naar boven>>