Een gezinsvakantie naar kindvriendelijk Menorca (Balearen)

Dromen je kinderen ervan om op vakantie te gaan naar een exotisch eiland met kleine baaitjes, witte zandstranden, hemelsblauw water en meer? Neem ze dan mee naar Menorca, dat op maar twee uur vliegen van Nederland en België ligt!

Rustige baai met ondiep water en zacht zandstrand op Menorca

De vele baaien die dit eiland op de Balearen rijk is, zijn zelfs voor kleine kinderen een veilig paradijs vanwege het rustige en ondiepe water.

Bovendien is het Spaanse vrij klein waardoor alles snel te bereiken is, heeft het geen hoge bergen zodat je er ook met kinderen goed kunt fietsen, wordt er overal aan kinderen gedacht, kun je er uitstekend op ontdekkingstocht gaan én zijn er gave waterparken.

Doe hier ideeën op over wat je kunt zien en doen tijdens een kindervakantie op Menorca.

En kijk ook even welke heerlijke hotels en vakantiehuizen ik gevonden heb voor jullie gezinsvakantie. Sommige hotels hebben zelfs een eigen waterpark:

Verborgen baaien met rustig, ondiep, hemelsblauw water

Zandsdtrand en hemelsblauw water bij Punta Prima op Menorca (Balearen)

Wat ik fantastisch aan Menorca vind, zijn de vele baaien waar kinderen zich eindeloos kunnen vermaken in rustig, ondiep, hemelsblauw water en op heerlijke zandstranden. Let er wel op dat je met kleine kinderen naar een baai gaat die makkelijk en snel bereikbaar is. 

Een deel van deze kindvriendelijke stranden op Menorca bevindt zich aan de zuidkust van het eiland, rond de plaats San Lluís. Bijvoorbeeld het strand van Binisafúller, Binibèquer, Punta Prima en Alcaufar.

Makkelijk te bereiken, kindvriendelijke stranden bij Ciutadella zijn vervolgens Santandria, Sa Caleta en Cala ’n Blanes.

En in de omgeving van Maó (in het Spaans: Mahón) kun je met kleine kinderen naar de Es Grau of Sa Mesquida baai gaan.

Daarnaast zijn er baaien op Menorca die alleen vanaf het water te bereiken zijn, als je gaat kajakken of een boottocht langs de kust van Menorca maakt. Er vertrekken boten vanuit Ciutadella, Fornells en Maó.

Sommige boten hebben glazen bodems. Want wat heeft de kust van dit Spaanse eiland een kleurrijke en gevarieerde onderwaterwereld!

Houden je kinderen van vissen en van zwemmen, dan kunnen ze ook urenlang snorkelen in de baaien. En grotere kinderen kunnen er zelfs duiken.

*Tips*

 • Aan de Cala Blanca baai aan de noordwest kust van het eiland (ten zuiden van de stad Ciutadella) liggen kindvriendelijke restaurants die niet alleen menu’s speciaal voor kinderen hebben, maar ook een bijbehorend zwembad of een waterglijbaan, zodat zelfs uiteten een feestje is!
 • De populaire Cala Turqeta en Cala Macarella baai kunnen vol zijn, wat aangegeven staat op de hoofdweg (ME-1). Ga er dan ook niet naartoe, want je wordt teruggestuurd.

Wandelen, fietsen, paardrijden, grotverkennen en meer

Wandelen over het Camí de Cavalls kustpad op Menorca

Verder kunnen jullie tijdens een kindervakantie op Menorca ook wandelen, fietsen, paardrijden, grot verkennen en meer.

Want doordat dit eiland van de Balearen geen steile bergen heeft, is het een prima eiland om te fietsen of wandelen met kinderen.

Bovendien wordt het eiland doorkruist door eeuwenoude paden en loopt er ook langs de gehele kust een pad: de zogenaamde Camí de Cavalls, oftewel het paardenpad.

Er zijn pittige wandelroutes, maar ook makkelijke en kindvriendelijke wandelroutes. En je hoeft niet bang te zijn om de weg kwijt te raken, want de wandelroutes staan allemaal prima aangegeven.

*Wandeltips* 

1. Eenvoudige en kindvriendelijke routes van de Camí de Cavalls zijn de route van Punta Prima via de verdedigingstoren van Alcalfar naar de baai van Alcalfar, de route van de Sa Gola naar Es Grau baai of van de Favàritx naar Cala Tortuga baai in het s’Albufera park en de route van de Son Sauranaar de Es Talaier baai ten zuiden van Ciutadella.

Let op: Je kunt op deze wandelroutes geen kinderwagen meenemen. 

2. Wandel met je kinderen vanuit het plaatsje Es Mercadal naar de top van de Monte Toro. Vanaf deze kleine berg in het midden van het eiland heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland én kun je genieten van onvergetelijke zonsondergangen…

3. Wandel met je kinderen naar een vuurtoren (in het Spaans faro en in Menorcaans far). Bij de Far de Cavalleria vuurtoren aan de noordkust van het eiland is een gezellig terras met zeezicht waar jullie even kunt pauzeren.

Uitkijktorens, forten, kastelen en meer

Het La Mola fort bij Maò (Mahón) op Balearen eiland Menorca

Maar het buureiland van Mallorca is ook een fantastisch eiland om op verkenning uit te gaan!

Het Spaanse eiland is namelijk al sinds de prehistorie bewoond en is in de loop der tijd door vele volkeren overvallen en bezet geweest. Onder andere door Romeinen en Moren (Arabieren). En nog niet zo heel lang geleden ook door Britten

Van al deze verschillende culturen kun je nog sporen terugvinden op Menorca. Je kunt zien hoe mensen er heel vroeger in de prehistorie hebben geleefd.

En hoe eilandbewoners hun eiland beschermd en verdedigd hebben met schuiltorens, verdedigingstorens, wachttorens en forten.

Ik kan warm aanbevelen om je kinderen mee op avontuur te nemen in het oude Moorse Santa Águedaforthet Britse Marlborough fort (uit de achttiende eeuw) en het La Mola fort uit de negentiende eeuw.

Tip: op de toerismewebsite van Menorca kun je verschillende routes downloaden:

Eeuwenoude dorpjes en gezellige stadjes

Gezellig pleintje in Ciutadella (Menorca, Balearen) - Foto: VakantieMetKinderen

Wil je weten hoe mensen tegenwoordig leven op Menorca? Bezoek dan dorpen als Alaior, Es Migjorn Gran of vissersdorpje Binibeca Vell waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En neem je kinderen ook een dag mee naar de gezellige kleine steden Ciutadella en Maó (in het Spaans: Mahón).

Menorca’s voormalige hoofdstad Ciutadella is gelegen aan de noordwest kust van het eiland en heeft een gezellig klein autovrij centrum met mooie kathedraal, gemeentehuis en klooster, smalle Middeleeuwse straatjes, knusse pleinen met restaurants, leuke winkeltjes plus een mooie haven aan de voet van de stadsomwalling.

Menorca’s huidige hoofdstad Maó bevindt zich aan het einde van een smalle, lange baai aan de oostkust van het eiland en heeft de op een na grootste natuurlijke haven ter wereld. Alleen hiervoor is een bezoek aan deze stad al de moeite waard! Het levendige stadje heeft bovendien net als Ciutadella een klein centrum met smalle straatjes, gezellige pleintjes en terrasjes.

Speeltuin in het Freginal park in Maó (Menorca, Balearen)

Slenter er bijvoorbeeld over de Plaça España met zijn prachtige vismarkt, bezoek de overdekte markt in het vroegere Claustro Carme klooster, neem een kijkje in de Santa Maria kerk op het Plaça Constituciò plein, kom meer te weten over de geschiedenis van Menorca in het Museum van Menorca dat gevestigd is in een voormalig Franciscanen klooster, bewonder er de oude stadspoort Arch de San Roque die deel uitmaakte van de verdedigingsmuur rond de stad en laat de kinderen spelen in de mooie speeltuin van het Freginal park.

*Tips* 

 1. Willen jullie het traditionele plattelandsleven op Menorca beleven? Ga dan naar Binissuès! Hier leer je hoe vroeger brood werd gebakken en kaas werd gemaakt, kun je zien hoe mensen er in de achttiende eeuw leefden en nog veel meer…
 2. Houden jullie van paarden? Ga dan naar een paardenshow op Menorca (bijvoorbeeld op de Son Martorellet manege in Ferrerias, die een van de grootste paardenfokkerijen op het eiland is). En vraag bij een toeristenbureau na of er tijdens jullie vakantie een feest wordt gehouden waarbij er met paarden gedanst wordt.
 3. In vissersdorp Cala ’n Porter kun je bij het Italiaanse restaurant Sa Barrera de allerbeste pasta’s eten en heb je vanaf het terras van het restaurant een prachtig uitzicht op de baai.

Waterparken en ander vertier

Waterpark Aqua Rock bij Cala 'n Bosch op Menorca

Of wat zeggen jullie ervan om tijdens jullie kindervakantie op Menorca naar een waterpark te gaan? Er zijn verschillende waterparken op het eiland te vinden, te weten:

 • Waterpark Aquarock bij Cala ’n Bosc: het grootste waterpark van Menorca, dat ligt ten zuiden van Ciutadella, aan de noordwestkust van het eiland;
 • Aqua Center in Cala ’n Blanes: een waterpark ten noordwesten van Ciutadella, aan de noordwestkust van het eiland;
 • Splash Sur Menorca in Biniancolla: een waterpark aan de zuidoostkust van het eiland dat deel uitmaakt van het Sur Menorca hotel;
 • Carema Splash park in Playas de Fornells: een waterpark aan de noordkust van het eiland dat deel uitmaakt van de Carema Club Resort;
 • Het waterpark van Hotel Marina Parc in Arenal de Castell, aan de noordoostkust van Menorca.

En willen je kinderen naar een dierentuin? Neem ze dan mee naar Lloc de Menorca, de dierentuin van Menorca.

Kortom: paradijs voor een kindervakantie!

Het meest oostelijk gelegen eiland van de Balearen is dus een paradijs voor een kindervakantie! Want:

 • Mencorca is een klein en vrij vlak eiland;
 • Het heeft prachtige baaien met zandstrand en rustig, ondiep water;
 • Het is een avontureneiland;
 • Het ligt op maar twee uur vliegen van Nederland en België;
 • Het is helemaal ingespeeld op kinderen.

Terug naar boven>>