Op vakantie naar Menorca: biosfeerreservaat met dansende paarden   

Menorca, het meest oostelijk gelegen eiland op de Balearen, vormt met zijn parelwitte stranden en kristalhelder water een paradijs voor een zonvakantie. Het door UNESCO tot biosfeerreservaat uitgeroepen eiland is echter ook een paradijs voor een actieve vakantie en cultuurvakantie! En is bovendien helemaal ingespeeld op gezinnen.

Ontdek hier wat je kunt zien en doen tijdens een zonvakantie, cultuurvakantie of actieve vakantie op dit verrassende eiland! En lees ook zeker even mijn tips over:

Ga je met kinderen op vakantie naar dit eiland, dan is de pagina over een kindervakantie op Menorca zeker interessant voor je.

En ga je graag georganiseerd op vakantie, kijk dan welke mooie wandel-, fiets- en yogavakanties ik op dit Spaanse eiland gevonden heb!

Baaien met witte zandstranden en hemelsblauw water

Cala Macarelleta op Menorca - Foto: WAWTravel

Geniet van hemelse stranden en een glasheldere zee als je op vakantie op Menorca bent! Want het meest oostelijk gelegen eiland van de Balearen heeft een 216 km lange kustlijn met hemelse witte zandstranden, steile kliffen, indrukwekkende kloven en geïsoleerde inhammen die omgeven wordt door kristalhelder water dat vaak lange tijd ondiep is en waarin ontelbare dieren en planten leven. 

Zo vind je aan de noordkust baaien als Cala Morell, Cala Arenal d’en Castell en Cala Cavallería; aan de zuidkust Cala Macarella, Cala Galdana en Cala Turqueta; en aan de westkust Cala Blanca plus Cala en Bosc.

In deze baaien kun je wegdromen op zachte, witte zandstranden en zwemmen in kristalhelder water. Maar je kunt de kust ook al snorkelend, duikend of varend verkennen.

*Tips*

1. Maak een boottocht langs de kust van Menorca en ontdek ook de rijke onderwaterwereld. Er vertrekken boten vanuit Ciutadella, Fornells en Maó (in het Spaans: Mahón).

2. Langs de gehele kust van Menorca loopt het goed-aangegeven Camí de Cavalls pad dat in totaal 180 kilometer lang is en dat in 20 verschillende etappes opgedeeld is. Ideaal voor wandelaars en mountainbikers! Wandel bijvoorbeeld van Cala en Porter naar Son Bou of van Cala Turqueta naar Cala Galdana.

3. Bezoek de Far de Cavalleria vuurtoren in de Cala de Cavalleria baai in het noorden van het eiland. De vuurtoren ligt in een mooi natuurlandschap, biedt prachtig uitzicht op de rotsen en de zee én er is een gezellig terrasje.

4. De Cala Turqeta en Cala Macarella baai kunnen zo druk bezocht zijn dat ze vol zijn. Dit staat dan al op de hoofdweg (ME-1) aangegeven, bij de afslag naar de stranden.

Een ongeschonden binnenland

Bord Camí de Cavalls pad op Menorca

Verken echter ook het ongeschonden binnenland als je op vakantie in Menorca bent.

Je komt terecht in een groen glooiend landschap, dat wordt afgewisseld met ravijnen (vanaf het midden van het eiland naar de zuidkust), grotten, kloven en wetlands (in bijvoorbeeld natuurpark s’Albufera des Grau) waarin talrijke bijzondere vegetatie groeit en dieren leven.

Doordat Menorca vrij vlak is, is het ook voor niet-getrainden een ideale bestemming voor een wandel- of fietsvakantie. Het Balearen eiland wordt doorkruist door vele eeuwenoude paden, die een mooie en bovendien milieuvriendelijke manier vormen om het Spaanse eiland te voet, per fiets of met een paard te leren kennen. 

*Tips*

Download de gratis brochure met wandelroutes op Menorca.

De Spaans-Nederlandse reisorganisatie WAW Travel organiseert rustgevende wandelreizen naar Menorca.

Het Nederlandse fietsbedrijf Baja Bikes organiseert fietstours op Menorca waarbij een lokale gids je meeneemt naar gezellige vissersdorpjes, historische verdedigingstorens, prachtige stranden en mooie havens. 

Historische schatten

Een prehistorische Taule steen op Menorca (Balearen)

Wil je tijdens je vakantie ook graag cultuur proeven? Dan zit je ook goed op Menorca! Want doordat het Spaanse eiland altijd een strategisch punt in de Middelleandse Zee is geweest, is het door vele volkeren overvallen en bezet geweest, die allemaal hun sporen hebben achtergelaten. 

Je vind er zelfs nog overblijfselen uit de prehistorie! Bijvoorbeeld de voor Menorca unieke Taules (=gigantische in T-vorm geplaatste stenen in prehistorische nederzettingen) en Talaiots (=wachttorens die zich op het hoogste punt van een prehistorische nederzetting bevonden).

Daarnaast vind je er ook nog overblijfselen uit de Romeinse tijd, de Moorse periode, de Middeleeuwen en de Britse bezettingsperiode.

Zo vind je in de plaats Sanitja overblijfselen van een Romeinse militaire nederzetting, was het Santa Águeda kasteel een Moors fort en is er een heel netwerk aan Middeleeuwse schuiltorens, verdedigingstorens en wachttorens (bijvoorbeeld de schuiltorens van En Quart, Saura, S'Argoçam en Binifadet of de wachttoren van Torret).

Gezellig pleintje in Ciutadella (Menorca, Balearen) - Foto: VakantieMetKinderen

Dit netwerk is in de achttiende eeuw door de Britten bovendien uitgebreid met nog meer verdedigingstorens en forten. Onder andere het Marlborough fort. Het La Mola fort dateert tenslotte uit de negentiende eeuw, de tijd van koningin Isabel II.

Ga tijdens je vakantie op Menorca dus zeker ook op ontdekkingstocht naar forten en verdedigingstorens! En bezoek zeker ook dorpen en steden als Ciutadella, Maó (in het Spaans: Mahón)Alaior en Es Migjorn Gran. Ook hier proef je het kleurrijke verleden van het eiland.

Feesten en tradities op Menorca

Wist je dat op het Balearen eiland Menorca paarden deel uitmaken van de lokale cultuur? Dit is terug te zien in de grote en fiere zwarte raspaarden van Menorca, die altijd deel uitmaken van de lokale feesten. Tijdens deze feesten dansen ruiters met hun paarden tussen de menigte.

De hele zomer vinden er lokale feesten plaats, beginnend met de Sant Joan feesten in Ciutadella op 23 en 24 juni en eindigend met de Sant Nicolau feesten in Es Mercadal op 10 september.

Daarnaast kun je het hele jaar door genieten van paardenshows en in de weekenden kun je in de drafbaan van Ciutadella of Maó naar een paardenrace gaan kijken.

Tip: Als je in de zomer op vakantie naar Menorca gaat, vraag dan even na of er ergens een lokaal feest gehouden wordt, zodat je de dansende paarden van dichtbij mee kunt maken.

Gevarieerde lokale gastronomie

Vismarkt in Maò (Mahón) op Menorca - Foto: VakantieMetKinderen

Proef tijdens je vakantie op Menorca tenslotte ook de heerlijke lokale kaas, wijn en gin. En geniet er van de gevarieerde gastronomie: van verse vis en zeevruchten, mals vlees, lekker zoet gebak en traditionele en moderne gerechten.

In september vindt er op het Spaanse eiland in de Middellandse zee een Gastronomisch Festival plaats. Het zogenaamde Mostra de Cuina Menorquina. En maken de beste koks voor een goede prijs het lekkerste eten voor je klaar. Dus hou je van lekker? Dan is dit het juiste moment om op vakantie naar Menorca te gaan!

Op vakantie naar meerdere eilanden

Je kunt natuurlijk je hele vakantie op dit prachtige Spaanse eiland blijven. Maar je kunt ook meerdere Balearen eilanden verkennen. Want Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera zijn per veerboot met elkaar verbonden.

Vanuit Menorca kun je de veerboot naar Mallorca nemen. En wil je met je eigen auto op vakantie naar Menorca? Dan kun je vanuit Barcelona de veerboot naar Menorca nemen (de snelste route is tussen Barcelona en Ciutadella).

Tips:

Op aparte pagina's lees je wat je kunt zien en doen op Mallorca, Ibiza en Formentera.

Via de Nederlandse website van Direct Ferries kun je van tevoren al kaartjes kopen voor een veerboot van en naar Menorca.

Georganiseerde reizen naar Menorca

Individuele wandelvakantie Camí de Cavalls Zuid (8dgn)

Tijdens de 8-daagse Wandelvakantie Menorca Zuid van WAW.travel loop je 6 etappes van de Cami de Cavalls wandelroute.

Tijdens deze individuele wandelvakantie verken je de prachtige zuidkust van Menorca, van Ciutadella naar Mahón.

Alles wordt tijdens deze reis voor je geregeld, zelfs het vervoer van je bagage, zodat je je helemaal kunt focussen op het wandelen en het genieten van het natuurschoon en de rust om je heen.

Wil je deze wandelreis combineren met een paar dagen op het strand? Geen probleem (vraag WAW.travel naar de mogelijkheden).En aangezien deze reis een individuele vakantie is, kan deze wandelreis op ieder moment geboekt worden.

Individuele wandelvakantie Camí de Cavalls Noord (8dgn)

Hou je meer van ruig en authentiek? Dan is de noordelijke route van de Camí de Cavall op Menorca echt iets voor jou! Kijk dan eens naar de 8-daagse Wandelvakantie Menorca Noord van WAW.travel.

Ook bij deze georganiseerde vakantie op de Balearen wordt alles weer voor je geregeld, zodat je je helemaal op jezelf kunt richten: op het wandelen, genieten en ontspannen.

Tip! WAW.Travel verzorgt ook een 13-daagse wandelreis naar Menorca waarbij je de Cami de Cavalls Noord én de Cami de Cavalls Zuid wandelt.

Individuele wandelvakantie Camí de Cavalls (8dgn)

Wil je tijdens je wandelweek op Menorca kunnen proeven aan de noordkust én de zuidkust van het Spaanse eiland? Dan vind ik de wandelreis die SNP organiseert een aanrader.

Tijdens deze individuele wandelvakantie op Menorca, die begint en eindigt in de aan de oostkust gelegen havenstad Mahón, wandel je delen van de Camí de Cavalls. Een taxi brengt je waar nodig naar het beginpunt en/of haalt je op bij het eindpunt van een wandeling. En bagage wordt uiteraard voor je vervoerd.

Dit geeft je de mogelijkheid om grotere delen van het eiland te zien én om niet iedere nacht in een ander hotel te hoeven slapen (wat ik zelf erg prettig vind).

Terug naar boven>>