Een vakantie naar Menorca – een biosfeerreservaat met dansende paarden   

Bij een vakantie naar Menorca op de Balearen denk je al snel aan een zonvakantie met parelwitte stranden en kristalhelder water.

Het door UNESCO tot biosfeerreservaat uitgeroepen eiland is echter ook een paradijs voor liefhebbers van actieve vakanties. Zo kun je er snorkelen of kajakken in een glasheldere zee; wandelen, fietsen of paardrijden over eeuwenoude paden; en vogels kijken.

En hou je van cultuur, ga dan op zoek naar historische schatten uit o.a. de Prehistorie, Middeleeuwen en Britse bezettingsperiode, leer meer over de paardentraditie op Menorca en proef de lokale gastronomie.

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Lees snel verder wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie op Menorca. En lees ook zeker even mijn tips over:

Geniet van hemelse stranden en baaien

Geniet van de hemelse stranden en glasheldere zee als je op vakantie op Menorca bent! Want het meest oostelijk gelegen eiland van de Balearen heeft een 216 km lange kustlijn met hemelse witte zandstranden, stijle kliffen, indrukwekkende kloven en geïsoleerde inhammen. Die omgeven wordt door kristalhelder water. Waarin ontelbare dieren en planten leven.

Bijvoorbeeld Cala Morell, Cala Arenal d’en Castell, Cala Tortuga, Cala Pilar, Cavallería en Pregonda aan de noordkust. Of Cala Macarella en Cala Galdana aan de zuidkust.

De kust van het Spaanse eiland Menorca is een waar paradijs om al zonnebadend in weg te dromen. Maar zeker ook om te actief te verkennen. Al snorkelend, per kajak of per boot. Of op tal van andere manieren.

TIP: Maak een boottocht langs de kust van Menorca en ontdek exotische stranden, indrukwekkende kliffen, idyllische inhammen en een rijke onderwaterwereld. Er vertrekken boten vanuit Ciutadella, Fornells en Maó.

Verken ongeschonden binnenland Menorca

Verken echter ook het ongeschonden binnenland als je op vakantie in Menorca bent.

Je komt terecht in een groen glooiend landschap, dat wordt afgewisseld met ravijnen (vanaf het midden van het eiland naar de zuidkust), grotten, kloven en wetlands (in bijvoorbeeld natuurpark s’Albufera des Grau). Waarin talrijke bijzondere vegetatie groeit en dieren leven.

Menorca wordt bovendien doorkruist door vele eeuwenoude paden. Het bekendste pad is het Camí de Cavalls pad (in het Spaans: Camino de los Caballos, oftewel het Pad van de Paarden) of de GR 223. Een 180 kilometer lang pad langs de kust van het eiland.  

Een mooie en bovendien milieuvriendelijke manier om het Spaanse eiland te leren kennen, is via dit of andere paden. Te voet, per fiets of met een paard.

TIP: Download de gratis brochure met wandelroutes op Menorca.

Ontdek historische schatten van Menorca

Wist je dat er op Menorca vele historische schatten te vinden zijn? Je vind er nog vele overblijfselen uit de prehistorie. Bijvoorbeeld de voor Menorca unieke Taules (=gigantische in T-vorm geplaatste stenen in prehistorische nederzettingen) en Talaiots (=wachttorens die zich op het hoogste punt van een prehistorische nederzetting bevonden).

Daarnaast vind je er ook nog overblijfselen uit de Romeinse tijd, de Moorse periode, de Middeleeuwen en de Britse bezettingsperiode. Want Menorca is door de eeuwen heen een strategisch punt in de Middelleandse Zee geweest. Dat voor vele volkeren overvallen en bezet is.

Zo vind je in de plaats Sanitja overblijfselen van een Romeinse militaire nederzetting. Was het Santa Águeda kasteel een Moors fort. En is er een heel netwerk aan Middeleeuwse schuiltorens, verdedigingstorens en wachttorens (bijvoorbeeld de schuiltorens van En Quart, Saura, S'Argoçam en Binifadet en wachttoren van Torret). Dat in de achttiende eeuw door de Britten is uitgebreid met nog meer verdedigingstorens en forten. Onder andere het Marlborough fort. Het La Mola fort dateert uit de negentiende eeuw, de tijd van koningin Isabel II.

Het kleurrijke verleden proef je tenslotte in de dorpen en steden van Menorca. Bijvoorbeeld Ciutadella, Maó (in het Spaans: Mahón), Alaior en Es Migjorn Gran.

TIP: Wil je meer weten over de historische schatten op Menorca? Download dan de gratis brochures over:

Beleef de paardentraditie op Menorca

Ja, je leest het goed: Op het Balearen eiland Menorca maken paarden deel uit van de lokale cultuur! Wat terug te zien is in de prachtige raspaarden van Menorca. En vooral ook het feit dat de grote en fiere zwarte paarden altijd deel uitmaken van de lokale feesten. Waarbij ruiters op een gepassioneerde en toegewijde wijze met hun paarden dansen tussen de menigte.

De gehele zomer vinden er lokale feesten plaats. Beginnend met de Sant Joan feesten in Ciutadella op 23 en 24 juni. En eindigend met de Sant Nicolau feesten in Es Mercadal op 10 september.

Als je in de zomer op vakantie naar Menorca gaat, vraag dan even na of er ergens een lokaal feest gehouden wordt. Zodat je de paarden-traditie van dichtbij mee kunt maken.

Daarnaast kun je het hele jaar door genieten van paardenshows. En in de weekenden kun je in de drafbaan van Ciutadella of Maó naar een paardenrace gaan kijken.

En proef Menorca

Proef tijdens je vakantie op Menorca tenslotte ook de heerlijke lokale kaas, wijn en gin. En geniet er van de gevarieerde gastronomie: van verse vis en zeevruchten, mals vlees, lekker zoet gebak en traditionele en moderne gerechten.

In september vindt er op het Spaanse eiland in de Middellandse zee een Gastronomisch Festival plaats. Het zogenaamde Mostra de Cuina Menorquina. En maken de beste koks voor een goede prijs het lekkerste eten voor je klaar. Dus hou je van lekker? Dan is dit het juiste moment om op vakantie naar Menorca te gaan!

Sfeervolle accommodaties op Menorca

NB. Hou er rekening mee dat vakantiehuizen en appartementen op dit eiland van de Balearen vaak wat eenvoudiger en in Spaanse stijl zijn ingericht.

Georganiseerde reizen naar Menorca

Wandel- & fietsvakanties op Menorca

Als ik op vakantie naar de Balearen ga, wil ik graag op eigen tempo de omgeving verkennen. Tegelijkertijd vind ik het prettig om van tevoren verblijf en vervoer regelen.

Daarom ben ik zo blij met de individuele wandel- en fietsvakanties van SNP Natuurreizen op Mallorca en Menorca.

Bij deze georganiseerde reizen worden het verblijf en binnenlands vervoer voor je geregeld. Bovendien krijg je wandel- en fietsroutes van diverse niveaus mee, die je de mooiste plekjes van deze twee Spaanse eilanden in de Middellandse Zee laten zien.

Vrouwen-wellness-vakanties op Menorca

Ben jij als vrouw op zoek naar een georganiseerde vakantie in Spanje om tot rust te komen en tijd te hebben voor jezelf? Dan vind ik de wellness-vakanties van WAW.travel een aanrader. 

Bij deze vrouwenreizen ben je fysiek actief bezig bent met wandelen, fietsen, yoga en meer, opdat je je stress en zorgen van alledag even achter je laat en aan het einde van de vakantie met hernieuwde energie weer terug naar huis gaat.

WAW.travel organiseert een aantal wellnessreizen naar hun favoriete Spaanse eiland Menorca. 

Zo organiseert de kleine Spaans-Nederlandse reisorganisatie er twee individuele wandelvakanties langs de kust van Menorca plus een groepswandel- en yogavakantie.

De individuele reizen kunnen overigens ook door mannen geboekt worden.
Nieuwe pagina's

 1. Laat je adrenaline pompen op een via ferrata in de Spaanse Pyreneeën!

  Jan 14, 21 08:13 AM

  Vias ferratas in de Spaanse Pyreneeën voor kinderen tot ervaren bergbeklimmers: welke | voor wie | wanneer | waar boeken

  Lees meer

 2. De chocolade kerststal van Rute in de provincie Córdoba (Andalusië)

  Dec 16, 20 05:20 AM

  Van oktober t/m december kun je in de provincie Córdoba (Andalusië) de bijzondere chocolade kerststal van Rute bewonderen! Info over ligging, entree en meer.

  Lees meer

 3. Bekende én onbekende werken van Gaudí in Barcelona en Spanje

  Dec 11, 20 11:42 AM

  Ontdek wie de Catalaanse architect Antoni Gaudí was, wat hij in Barcelona en de rest van Spanje ontworpen heeft en waarom zijn werken zo bijzonder zijn.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder