Op vakantie naar Menorca –  biosfeerreservaat met dansende paarden   

Bij een vakantie naar Menorca op de Balearen denk je al snel aan een zonvakantie met parelwitte stranden en kristalhelder water.

Het door UNESCO tot biosfeerreservaat uitgeroepen eiland is echter ook een paradijs voor een actieve vakantie! Zo kun je er snorkelen of kajakken in een glasheldere zee; wandelen, fietsen of paardrijden over eeuwenoude paden; en vogels kijken.

Hou je van cultuur, ga dan op zoek naar schatten uit de prehistorie, Middeleeuwen plus Britse bezettingsperiode, leer meer over de paardentraditie op het eiland en proef de lokale gastronomie.

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

Lees snel verder wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie op Menorca. En lees ook zeker even mijn tips over:

Ga je graag georganiseerd op vakantie? Kijk dan ook even welke heerlijke wandel-, fiets- en yogavakanties ik op dit eiland van de Balearen gevonden heb!

Ik hoop dat je aan de hand van mijn tips een onvergetelijke vakantie op dit Spaanse eiland zult beleven!

Geniet van hemelse stranden en baaien

Geniet van de hemelse stranden en glasheldere zee als je op vakantie op Menorca bent! Want het meest oostelijk gelegen eiland van de Balearen heeft een 216 km lange kustlijn met hemelse witte zandstranden, stijle kliffen, indrukwekkende kloven en geïsoleerde inhammen. Die omgeven wordt door kristalhelder water. Waarin ontelbare dieren en planten leven.

Bijvoorbeeld Cala Morell, Cala Arenal d’en Castell, Cala Tortuga, Cala Pilar, Cavallería en Pregonda aan de noordkust. Of Cala Macarella en Cala Galdana aan de zuidkust.

De kust van het Spaanse eiland Menorca is een waar paradijs om al zonnebadend in weg te dromen. Maar zeker ook om te actief te verkennen. Al snorkelend, per kajak of per boot. Of op tal van andere manieren.

TIP: Maak een boottocht langs de kust van Menorca en ontdek exotische stranden, indrukwekkende kliffen, idyllische inhammen en een rijke onderwaterwereld. Er vertrekken boten vanuit Ciutadella, Fornells en Maó.

Verken ongeschonden binnenland Menorca

Verken echter ook het ongeschonden binnenland als je op vakantie in Menorca bent.

Je komt terecht in een groen glooiend landschap, dat wordt afgewisseld met ravijnen (vanaf het midden van het eiland naar de zuidkust), grotten, kloven en wetlands (in bijvoorbeeld natuurpark s’Albufera des Grau). Waarin talrijke bijzondere vegetatie groeit en dieren leven.

Menorca wordt bovendien doorkruist door vele eeuwenoude paden. Het bekendste pad is het Camí de Cavalls pad (in het Spaans: Camino de los Caballos, oftewel het Pad van de Paarden) of de GR 223. Een 180 kilometer lang pad langs de kust van het eiland.  

Een mooie en bovendien milieuvriendelijke manier om het Spaanse eiland te leren kennen, is via dit of andere paden. Te voet, per fiets of met een paard.

TIP: Download de gratis brochure met wandelroutes op Menorca.

TIP: De kleine Spaans-Nederlandse reisorganisatie WAW Travel organiseert rustgevende (yoga- en) wandelreizen naar Menorca.

Ontdek historische schatten van Menorca

Wist je dat er op Menorca vele historische schatten te vinden zijn? Je vind er nog vele overblijfselen uit de prehistorie. Bijvoorbeeld de voor Menorca unieke Taules (=gigantische in T-vorm geplaatste stenen in prehistorische nederzettingen) en Talaiots (=wachttorens die zich op het hoogste punt van een prehistorische nederzetting bevonden).

Daarnaast vind je er ook nog overblijfselen uit de Romeinse tijd, de Moorse periode, de Middeleeuwen en de Britse bezettingsperiode. Want Menorca is door de eeuwen heen een strategisch punt in de Middelleandse Zee geweest. Dat voor vele volkeren overvallen en bezet is.

Zo vind je in de plaats Sanitja overblijfselen van een Romeinse militaire nederzetting. Was het Santa Águeda kasteel een Moors fort. En is er een heel netwerk aan Middeleeuwse schuiltorens, verdedigingstorens en wachttorens (bijvoorbeeld de schuiltorens van En Quart, Saura, S'Argoçam en Binifadet en wachttoren van Torret). Dat in de achttiende eeuw door de Britten is uitgebreid met nog meer verdedigingstorens en forten. Onder andere het Marlborough fort. Het La Mola fort dateert uit de negentiende eeuw, de tijd van koningin Isabel II.

Het kleurrijke verleden proef je tenslotte in de dorpen en steden van Menorca. Bijvoorbeeld Ciutadella, Maó (in het Spaans: Mahón), Alaior en Es Migjorn Gran.

TIP: Wil je meer weten over de historische schatten op Menorca? Download dan de gratis brochures over:

Beleef de paardentraditie op Menorca

Ja, je leest het goed: Op het Balearen eiland Menorca maken paarden deel uit van de lokale cultuur! Wat terug te zien is in de prachtige raspaarden van Menorca. En vooral ook het feit dat de grote en fiere zwarte paarden altijd deel uitmaken van de lokale feesten. Waarbij ruiters op een gepassioneerde en toegewijde wijze met hun paarden dansen tussen de menigte.

De gehele zomer vinden er lokale feesten plaats. Beginnend met de Sant Joan feesten in Ciutadella op 23 en 24 juni. En eindigend met de Sant Nicolau feesten in Es Mercadal op 10 september.

Als je in de zomer op vakantie naar Menorca gaat, vraag dan even na of er ergens een lokaal feest gehouden wordt. Zodat je de paarden-traditie van dichtbij mee kunt maken.

Daarnaast kun je het hele jaar door genieten van paardenshows. En in de weekenden kun je in de drafbaan van Ciutadella of Maó naar een paardenrace gaan kijken.

En proef Menorca

Proef tijdens je vakantie op Menorca tenslotte ook de heerlijke lokale kaas, wijn en gin. En geniet er van de gevarieerde gastronomie: van verse vis en zeevruchten, mals vlees, lekker zoet gebak en traditionele en moderne gerechten.

In september vindt er op het Spaanse eiland in de Middellandse zee een Gastronomisch Festival plaats. Het zogenaamde Mostra de Cuina Menorquina. En maken de beste koks voor een goede prijs het lekkerste eten voor je klaar. Dus hou je van lekker? Dan is dit het juiste moment om op vakantie naar Menorca te gaan!

Op vakantie naar meerdere eilanden

Je kunt natuurlijk je hele vakantie op dit prachtige Spaanse eiland blijven. Maar je kunt ook meerdere Balearen eilanden verkennen. Want Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera zijn per veerboot met elkaar verbonden.

Vanuit Menorca kun je de veerboot naar Mallorca nemen. En wil je met je eigen auto op vakantie naar Menorca? Dan kun je vanuit Barcelona de veerboot naar Menorca nemen (de snelste route is tussen Barcelona en Ciutadella).

Tips:

Op aparte pagina's lees je wat je kunt zien en doen op Mallorca, Ibiza en Formentera.

Via de Nederlandse website van Direct Ferries kun je van tevoren al kaartjes kopen voor een veerboot van en naar Menorca.

Yoga-, fiets- en wandelreizen Menorca

Wandel- & fietsvakanties op Menorca

Als ik op vakantie naar de Balearen ga, wil ik graag op eigen tempo de omgeving verkennen. Tegelijkertijd vind ik het prettig om van tevoren verblijf en vervoer regelen.

Daarom ben ik zo blij met de individuele wandel- en fietsvakanties van SNP Natuurreizen op Mallorca en Menorca.

Bij deze georganiseerde reizen worden het verblijf en binnenlands vervoer voor je geregeld. Bovendien krijg je wandel- en fietsroutes van diverse niveaus mee, die je de mooiste plekjes van deze twee Spaanse eilanden in de Middellandse Zee laten zien.

Individuele wandelvakantie Camí de Cavalls Zuid (8dgn)

Tijdens de 8-daagse Wandelvakantie Menorca Zuid van WAW.travel loop je 6 etappes van de Cami de Cavalls wandelroute.

Tijdens deze individuele wandelvakantie verken je de prachtige zuidkust van Menorca, van Ciutadella naar Mahón.

Alles wordt tijdens deze reis voor je geregeld, zelfs het vervoer van je bagage, zodat je je helemaal kunt focussen op het wandelen en het genieten van het natuurschoon en de rust om je heen.

Wil je deze wandelreis combineren met een paar dagen op het strand? Geen probleem (vraag WAW.travel naar de mogelijkheden).En aangezien deze reis een individuele vakantie is, kan deze wandelreis op ieder moment geboekt worden.

Individuele wandelvakantie Camí de Cavalls Noord (8dgn)

Hou je meer van ruig en authentiek? Dan is de noordelijke route van de Camí de Cavall op Menorca echt iets voor jou! Kijk dan eens naar de 8-daagse Wandelvakantie Menorca Noord van WAW.travel.

Ook bij deze georganiseerde vakantie op de Balearen wordt alles weer voor je geregeld, zodat je je helemaal op jezelf kunt richten: op het wandelen, genieten en ontspannen.

 Groepswandel- & yogavakantie Menorca (8 dagen)

De derde welzijnsreis die WAW.Travel op Menorca aanbiedt, is een yoga- & wandelvakantie in groepsverband. Deze groepsreis is voor vrouwen en mannen en wordt begeleid door de Nederlandse Zen Shiatsu en Ryoho yogatherapeut Eline Klaassens.

Tijdens deze 8-daagse wandel- en yogavakantie op Menorca start je ’s ochtends met een verfrissende yogales die je voorbereid op een dag wandelen op Menorca.

Na het wandelen sluit je af met ontspannende yoga en meditatie die je voorbereiden op een goede nachtrust.

In 2020 vindt deze vrouwengroepsreis op Menorca plaats van 27 september t/m 4 oktober.
Nieuwe pagina's

 1. Een stedentrip Alcalá de Henares (Madrid) – geboorteplaats Cervantes

  Jun 10, 21 08:57 AM

  Een stedentrip naar Alcalá de Henares op 30 minuten rijden van Madrid brengt je naar de geboortestad van Cervantes en de eerste universiteitsstad in Europa.

  Lees meer

 2. Rustige en kleinschalige Spanje vakanties met Eliza was Here

  Jun 08, 21 02:41 AM

  Eliza was Here staat voor sfeervolle hotels en vakantiehuizen in o.a. Spanje die weg van het massatoerisme liggen; maar ook voor service van A tot Z. Lees meer.

  Lees meer

 3. Nomad Xperience - Nederlandstalige glamping in de bergen bij Granada

  May 26, 21 02:26 PM

  Zin in een actieve vakantie in Andalusië? De Nederlandstalige glamping Nomad Xperience in de bergen bij Granada organiseert vele outdoor activiteiten.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder