Een vakantie Formentera-
Hemelsblauwe wateren en onbedorven plattelandstoerisme   

Je gaat op vakantie naar Formentera om te genieten van een kust met hemelsblauwe wateren, van onbedorven plattelandstoerisme en van rust. Want op dit rustige en vreedzame eiland van de Balearen, dat alleen per boot te bereiken is, worden tradities hoog gehouden en wordt de natuur beschermd.

Ik vind dit Spaanse eiland daarom een heerlijke bestemming voor een ontspanvakantie, maar zeker ook voor een actieve vakantie! Met zijn tweeën, een groep vrienden of je gezin..

Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie op Formentera! En kijk zeker ook naar mijn tips over:

Gezien de kleinschaligheid van het eiland vind je overigens geen campings op Formentera.

Hemelsblauw zeewater

hemelsblauw zeewater Formentera

De kust van dit Spaanse eiland ten zuiden van Ibiza wordt omgeven door hemelsblauw zeewater. Water dat tot wel 50 meter vanaf de kust kraakhelder is als gevolg van de posidonia plant, die rijkelijk in de kustwateren van Formentera groeit.

De plant is een zuurstofbom, die een natuurlijke bescherming tegen golven en bodemerosie vormt. En zorgt voor een prachtige onderwaterjungle voor veel verschillende dierensoorten.

Geniet dus al luierend, zwemmend, snorkelend, duikend of roeiend van het hemelsblauwe water als je op vakantie in Formentera bent.

En van een 69 km lange kustlijn met inhammen, witte zandstranden, rotsachtige stranden, kliffen en grotten.

Ongerepte natuur

unieke pijnbomen op Formentera

Verken tijdens je vakantie Formentera ook al wandelend of fietsend het relatief vlakke, maar vaak ruige natuurlandschap van Formentera! Je vindt er bossen met mediterrane begroeiing van pijnbomen, vijgenbomen, kruiden en jeneverbessen. En talrijke zoutwatervijvers.

Doordat het eiland aafgezien van de twee heuvels (de Cap de Barbaria en het La Mola plateau) vlak is, kun je er heel ontspannen fietstochten maken, wat onder ander ideaal is als je met kinderen op vakantie gaat.

Rondom en dwars door dit rustige en authentieke Spaanse eiland vind je een netwerk van meer dan 100 km aan paden, de zogenaamde groene routes, die ideaal zijn om over te wandelen of fietsen.

Tip: Op de website van Formentera kun je folder over de groene routes downloaden; plus andere brochures, kaarten en gidsen over een actieve vakantie op Formentera, een kindervakantie op Formentera en meer.

Zoutmijnen

zoutmijnen op Formentera

Bezoeken tijdens je vakantie op Formentera ook de zoutmijnen (Ses Salines) van het eiland en ontdek hoe mensen er vanaf de dertiende eeuw of eerder al zout hebben gewonnen!

De zoutmijnen maken deel uit van het maritieme natuurpark Parque Natural de Ses Salines de Ibiza y Formentera, dat zich bevindt tussen beiden Balearen eilanden. En zijn een ideale broedplek voor trekvogels. Dus ben je vogelliefhebber, neem dan zeker ook je verrekijker mee.

Tradities

traditioneel huis op Formentera

Let bij het verkennen van het eiland ook op de traditionele bouwstijl! Je zult zien dat de traditionele huizen kleine vierkante witte huizen met platte daken zijn en dat omheiningen er gemaakt zijn van stenen muurtjes.

Verder wordt het landschap verrijkt met watertanks plus waterbronnen om het schaarse regenwater op te vangen/ te bereiken, met molens om graan mee te malen en met droogdokken voor de vele vissersboten op het eiland.

Tip: Bezoek dan het etnologisch museum van Formentera als je wilt weten hoe mensen vroeger op Formentera geleefd hebben!

Rijk cultureel erfgoed

prehistorische graftombe in ca na costa op formentera

Wil je cultuur proeven tijdens je vakantie op Formentera? Ga dan ook op zoek naar de resten van een rijk cultureel erfgoed, die teruggaan tot de prehistorie.

Zo dateren de Megalithische graftombe in Ca Na Costa en de opgravingen in Cap de Barbaria uit de prehistorie. En stammen de resten van een fort in Can Blai uit de Romeinse tijd.

En dan zijn er nog de Sa Tanca Vella kapel uit de veertiende eeuw, de ronde bewakingstorens aan de kust, de Sant Francesc Xavier kerk plus de El Pilar de la Mola kerk uit de achttiende eeuw en de Sant Ferran de ses Roques kerk uit de negentiende eeuw.

Kunstmarkten

la mola kunstmarkt op formentera

En hou je van kunst? Dan mag een bezoek aan een kunstmarkt niet ontbreken!

Mooie kunstmarkten zijn bijvoorbeeld de La Mola kunstmarkt, de Sant Ferran kunstmark en de Sant Ferran de ses Roques kunstmarkt.

Het Spaanse eiland is namelijk het thuis van talrijke kunstenaars, die hun werken graag met je delen.

Vakantie naar meerdere Spaanse eilanden

Je kunt natuurlijk je hele vakantie op Formentera houden. Maar je heb je er wel eens aan gedacht om meerdere Balearen eilanden met elkaar te combineren tijdens een vakantie?

Vanuit Formentera kun je de boot naar Ibiza en Mallorca nemen. En wil je met je eigen auto op vakantie naar dit Spaanse eiland? Dan kun je vanuit Denia aan de Costa Blanca de veerboot naar Menorca nemen, wat 2 uur en 15 minuten duurt.

Tip: Via de Nederlandse website van Direct Ferries kun je van tevoren al kaartjes kopen voor een veerboot van en naar Formentera.

Lees meer over de andere Balearen eilanden