Een vakantie op Ibiza – zo veel meer dan fuiven en zon

Bij een vakantie naar Ibiza denken velen aan stranden, feesten en hippiemarkten. Het meest westelijke eiland van de Balearen biedt echter ook eeuwenoude cultuur en prachtige natuur. En natuurlijk UNESCO stad Eivissa.

Dalt Vila in Ibiza stad, de best bewaarde fortificatie in het Middellandse Zee gebied

Beleef ook de andere kanten van dit Spaanse eiland! Ontdek wat je er kunt zien en doen tijdens je vakantie. En lees dan meteen ook mijn tips over:

Historisch centrum UNESCO stad Eivissa

Toegangspoort Portal de ses Taules en straatje in Dalt Vila (Ibiza stad)

Een absolute must voor je vakantie op Ibiza is een bezoek aan het oude centrum van hoofdstad Ibiza (door de lokale bevolking Eivissa genoemd): de Dalt Vila.

Het is een gigantisch fort, dat in de zestiende eeuw door koning Felipe II gebouwd is om het Spaanse eiland tegen Berber piraten te beschermen. En dat bestaat uit verdedigingsmuren, toegangspoorten, een kasteel, een kathedraal en smalle, kronkelende straatjes.

Bovendien vind je in de Dalt Vila vele sporen terug van Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moslims. Niet voor niets staat de Dalt Vila op de werelderfgoed-lijst van UNESCO. Wat ieder jaar gevierd wordt tijdens het Fiesta Medieval, het Middeleeuwse feest in de fortificatie.

Veel sporen uit bijvoorbeeld de Fenicische en Romeinse tijd kun je bewonderen in het Archeologisch museum (het Museo Arqueológico de Ibiza y Formentera).

Ibiza’s bekendste verdedigingstoren

De Piratentoren (Torre del Pirata) - de hoogste verdedigingstoren van het Spaanse eiland Ibiza

Naast de fortificatie Dalt Vila zijn er van de zestiende t/m achttiende eeuw ook verschillende verdedigingstorens op Ibiza (en Formentera) gebouwd. Opdat men de piraten al van ver aan kon zien komen.

De belangrijkste en hoogste verdedigingstoren van het Spaanse eiland is de Torre des Savinar. Ook wel de Torre del Pirata, oftewel de Toren van de Piraat, genoemd. Deze toren ligt in de buurt van de baai Cala de Hort.

Vanuit de uitkijktoren heb je een verbluffend uitzicht over de Es Vedra en Vedranell eilandjes. Die deel uitmaken van natuurpark Es Vedra y Vedranell. Alleen hiervoor zou ik de Piratentoren al bezoeken als ik op vakantie naar Ibiza ga.

Fenicische begraafplaats op Ibiza

Een andere culturele topper voor je Ibiza vakantie vind ik Necropolis Puig del Molins. Een Fenicische begraafplaats, die meer dan duizend jaar in gebruik is geweest. En die tegenwoordig nog meer dan 3.500 graftombes herbergt!

De graftombes van Puig des Molins maken eveneens deel uit van Ibiza’s Archeologisch Museum. Zij bevinden zich buiten de Dalt Vila. Aan de Via Romana in Ibiza stad.

Je vindt er niet alleen de Fenicische graftombes. Maar ook honderden andere voorwerpen uit de Fenicische tijd die in en rond de begraafplaats gevonden zijn. Een absolute aanrader voor je vakantie Ibiza als je van cultuur, geschiedenis en archeologie houdt.

Tip: Wil je nog meer Fenicische overblijfselen zien? Ga dan naar de Fenicische nederzetting Sa Caleta of de Romeins-Fenicische nederzetting Ses Païses de Cala d’Hort.

Idyllische plaatsjes

Kerk van San Jorge op Ibiza (Balearen)

En dan zijn er natuurlijk nog gezellig kustplaatsjes en idyllische witte dorpjes in het binnenland van het Balearen eiland. Waar je ziet hoe de lokale bevolking op Ibiza leeft. En natuurlijk de lokale keuken kunt proeven.

Ga als je op vakantie op Ibiza bent bijvoorbeeld naar kustplaats Es Cubells. Of bezoek de plaatsjes Sant Joan, Santa Ignès of Santa Gertrudis. En bewonder ook zeker de stralend witte kerkjes in Sant Agustí, Sant Jordi en Sant Francesc.

Nationaal Park Las Salinas

Hou je van natuur? Dan mag een bezoek aan Nationaal Park Las Salinas (ook wel Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera) ook zeker niet ontbreken tijdens je vakantie op Ibiza.

Het is een gigantisch natuurpark van 15.396,90 ha (13.610,58 ha zee en 1.786,32 ha land). Dat zich bevindt tussen de twee Balearische eilanden Ibiza en Formentera.

Je vindt er zoutmeren, kleine inhammen, ruwe rotsachtige kusten en indrukwekkende kliffen. Maar ook eeuwenoude bomen. En prachtige vogels als de visarend.

Immense kliffen en kleine inhammen

Kliffen bij Benirras strand op Spaanse eiland Ibiza

Het Spaanse eiland Ibiza is onder meer bekend om zijn goddelijke witte zandstranden met hemelsblauw water. Die vaak overladen met toeristen zijn.

Hou je niet van deze drukte, ga dan op zoek naar kleine, verstopte inhammen tijdens je Ibiza vakantie. Bijvoorbeeld de Cala Ses Balandres: een kleine, verlaten en moeilijk te bereiken inham met kristalhelder water (de deurtjes die je er ziet, zijn van boothuisjes..).

En bewonder de indrukwekkende kliffen als je op vakantie op Ibiza bent. Zo zijn Las Puertas del Cielo (letterlijk vertaald: de deuren van de hemel) immense, ruwe kliffen in de buurt van Santa Ines. Die hoog boven de zee uitsteken. Geniet er van het prachtige uitzicht en van een sprookjesachtige zonsondergang. En sta ook even stil bij de erbij gelegen ruïnes, die zijn van een vroeger Moslim gehucht.

De rotsen van Sa Pedrera (onder de Piratentoren en tegenover het Es Vedra eilandje) hebben een heel aparte vorm. Die ontstaan is als gevolg van het uithakken van steen voor de stad Ibiza.

Snorkel- en duikparadijs

Ga je tenslotte onder water, dan ben je getuige van prachtige koraalriffen plus grote hoeveelheden “posidonia oceanica”, een soort zeegras dat zorgt voor de kristalheldere kleur van het zeewater rond het Spaanse eiland.

Ik beloof je dat het de moeite waard is om te snorkelen of duiken in de wateren rond dit eiland van de Balearen!

Tip: Op de website van GetYourGuide kun je in het Nederlands duik- & snorkeltochten, boottochten, safaritochten en andere activiteiten op Ibiza boeken, die je tot 24 uur voor aanvang gratis kunt annuleren.

Een vakantie voor iedereen op Ibiza

Kortom: niet alleen feestvierders en zonaanbidders zullen genieten van een vakantie naar Ibiza, maar ook natuurliefhebbers, cultuurliefhebbers en gastronomie liefhebbers.

Want je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden, duiken, kajakken, vogels kijken en meer. En natuurlijk kun je er genieten van de lokale keuken.

Combineer met ander eiland of stedentrip

Je kunt natuurlijk je hele vakantie op Ibiza verblijven, maar dat hoeft niet. Want vanuit Ibiza kun je een veerboot naar Mallorca en Formentera nemen.

Bovendien varen er ook veerboten van en naar Valencia, Denia (Costa Blanca) plus Barcelona. Dus je kunt je Ibiza vakantie ook beginnen of afsluiten met een vakantie aan de Costa Blanca, een stedentrip Valencia of een stedentrip Barcelona.

Tip: Via de website van Direct Ferries kun je van tevoren al in het Nederlands kaartjes kopen voor de veerboten van en naar Ibiza

Lees meer over andere Balearen eilanden
Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie Santiago de Compostela: Spanje's bekendste pelgrimsoord

  Sep 16, 21 04:10 AM

  Proef tijdens je vakantie in Santiago de Compostela (Noord-Spanje) de bijzondere pelgrimssfeer en dwaal rond door smalle straten met gezellige pleinen en meer.

  Lees meer

 2. De marmersteengroeven van Macael in de provincie Almería (Andalusië)

  Sep 14, 21 09:08 AM

  Ken jij de marmer van Macael? Rond dit dorp in de provincie Almería wordt al ruim 2.000 jaar marmer gewonnen! Ligging| bezienswaardigheden| accommodaties

  Lees meer

 3. Waterpret in de meren en watervallen van Anna (Valencia)

  Sep 14, 21 07:20 AM

  Rond het plaatsje Anna in het binnenland van Valencia kun je in de zomer zwemmen in verschillende bronnen, meren en watervallen. Lees meer op Spanje voor Jou.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder