Een vakantie Ibiza – zo veel meer dan fuiven en zon

Bij een vakantie naar Ibiza denken velen aan stranden, feesten en hippiemarkten. Het meest westelijke eiland van de Balearen biedt echter ook eeuwenoude cultuur en prachtige natuur. En natuurlijk UNESCO stad Eivissa.

Dalt Vila in Ibiza stad, de best bewaarde fortificatie in het Middellandse Zee gebied

Ga mee naar de andere kant van dit Spaanse eiland! En lees dan meteen ook even mijn tips over charmante hotels en karakteristieke vakantiehuizen op Ibiza.

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Historisch centrum UNESCO stad Eivissa

Toegangspoort Portal de ses Taules en straatje in Dalt Vila (Ibiza stad)

Een absolute must voor je vakantie op Ibiza is een bezoek aan het oude centrum van hoofdstad Ibiza (door de lokale bevolking Eivissa genoemd): de Dalt Vila.

Het is een gigantisch fort, dat in de zestiende eeuw door koning Felipe II gebouwd is om het Spaanse eiland tegen Berber piraten te beschermen. En dat bestaat uit verdedigingsmuren, toegangspoorten, een kasteel, een kathedraal en smalle, kronkelende straatjes.

Bovendien vind je in de Dalt Vila vele sporen terug van Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moslims. Niet voor niets staat de Dalt Vila op de werelderfgoed-lijst van UNESCO. Wat ieder jaar gevierd wordt tijdens het Fiesta Medieval, het Middeleeuwse feest in de fortificatie.

Veel sporen uit bijvoorbeeld de Fenicische en Romeinse tijd kun je bewonderen in het Archeologisch museum (het Museo Arqueológico de Ibiza y Formentera).

Ibiza’s bekendste verdedigingstoren

De Piratentoren (Torre del Pirata) - de hoogste verdedigingstoren van het Spaanse eiland Ibiza

Naast de fortificatie Dalt Vila zijn er van de zestiende t/m achttiende eeuw ook verschillende verdedigingstorens op Ibiza (en Formentera) gebouwd. Opdat men de piraten al van ver aan kon zien komen.

De belangrijkste en hoogste verdedigingstoren van het Spaanse eiland is de Torre des Savinar. Ook wel de Torre del Pirata, oftewel de Toren van de Piraat, genoemd. Deze toren ligt in de buurt van de baai Cala de Hort.

Vanuit de uitkijktoren heb je een verbluffend uitzicht over de Es Vedra en Vedranell eilandjes. Die deel uitmaken van natuurpark Es Vedra y Vedranell. Alleen hiervoor zou ik de Piratentoren al bezoeken als ik op vakantie naar Ibiza ga.

Fenicische begraafplaats op Ibiza

Een andere culturele topper voor je Ibiza vakantie vind ik Necropolis Puig del Molins. Een Fenicische begraafplaats, die meer dan duizend jaar in gebruik is geweest. En die tegenwoordig nog meer dan 3.500 graftombes herbergt!

De graftombes van Puig des Molins maken eveneens deel uit van Ibiza’s Archeologisch Museum. Zij bevinden zich buiten de Dalt Vila. Aan de Via Romana in Ibiza stad.

Je vindt er niet alleen de Fenicische graftombes. Maar ook honderden andere voorwerpen uit de Fenicische tijd die in en rond de begraafplaats gevonden zijn. Een absolute aanrader voor je vakantie Ibiza als je van cultuur, geschiedenis en archeologie houdt.

Tip! Wil je nog meer Fenicische overblijfselen zien? Ga dan naar de Fenicische nederzetting Sa Caleta of de Romeins-Fenicische nederzetting Ses Païses de Cala d’Hort.

Idyllische plaatsjes

Kerk van San Jorge op Ibiza (Balearen)

En dan zijn er natuurlijk nog gezellig kustplaatsjes en idyllische witte dorpjes in het binnenland van het Balearen eiland. Waar je ziet hoe de lokale bevolking op Ibiza leeft. En natuurlijk de lokale keuken kunt proeven.

Ga als je op vakantie op Ibiza bent bijvoorbeeld naar kustplaats Es Cubells. Of bezoek de plaatsjes Sant Joan, Santa Ignès of Santa Gertrudis. En bewonder ook zeker de stralend witte kerkjes in Sant Agustí, Sant Jordi en Sant Francesc.

Nationaal Park Las Salinas

Hou je van natuur? Dan mag een bezoek aan Nationaal Park Las Salinas (ook wel Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera) ook zeker niet ontbreken tijdens je vakantie op Ibiza.

Het is een gigantisch natuurpark van 15.396,90 ha (13.610,58 ha zee en 1.786,32 ha land). Dat zich bevindt tussen de twee Balearische eilanden Ibiza en Formentera.

Je vindt er zoutmeren, kleine inhammen, ruwe rotsachtige kusten en indrukwekkende kliffen. Maar ook eeuwenoude bomen. En prachtige vogels als de visarend.

Immense kliffen en kleine inhammen

Kliffen bij Benirras strand op Spaanse eiland Ibiza

Het Spaanse eiland Ibiza is onder meer bekend om zijn goddelijke witte zandstranden met hemelsblauw water. Die vaak overladen met toeristen zijn.

Hou je niet van deze drukte, ga dan op zoek naar kleine, verstopte inhammen tijdens je Ibiza vakantie. Bijvoorbeeld de Cala Ses Balandres: een kleine, verlaten en moeilijk te bereiken inham met kristalhelder water (de deurtjes die je er ziet, zijn van boothuisjes..).

En bewonder de indrukwekkende kliffen als je op vakantie op Ibiza bent. Zo zijn Las Puertas del Cielo (letterlijk vertaald: de deuren van de hemel) immense, ruwe kliffen in de buurt van Santa Ines. Die hoog boven de zee uitsteken. Geniet er van het prachtige uitzicht en van een sprookjesachtige zonsondergang. En sta ook even stil bij de erbij gelegen ruïnes, die zijn van een vroeger Moslim gehucht.

De rotsen van Sa Pedrera (onder de Piratentoren en tegenover het Es Vedra eilandje) hebben een heel aparte vorm. Die ontstaan is als gevolg van het uithakken van steen voor de stad Ibiza.

Snorkel- en duikparadijs

Ga je tenslotte onder water, dan ben je getuige van prachtige koraalriffen. En grote hoeveelheden “posidonia oceanica”; een soort zeegras, dat zorgt voor de kristalheldere kleur van het zeewater rond het Spaanse eiland. Een echte aanrader dus om te snorkelen of duiken tijdens je vakantie op Ibiza.

Een vakantie voor iedereen op Ibiza

Kortom: niet alleen feestvierders en zonaanbidders zullen genieten van een vakantie naar Ibiza. Maar ook natuurliefhebbers, cultuurliefhebbers of gastronomie liefhebbers. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden, duiken, kajakken, vogels kijken en meer. En natuurlijk kun je er genieten van de lokale keuken.


Mijn Ibiza vakantietips

Je vindt voor je vakantie Ibiza veel grote hotels en resorts met internationale buffets ed. Niets mis mee natuurlijk. Maar je proeft er niet echt de lokale cultuur.

Dit kan wel in andere, kleinschalige accommodaties. Aan de kust of op het platteland van het Spaanse eiland. Vaak in typische landhuizen. Waarbij de lokale bevolking je warm verwelkomt. 

Lees snel verder welke sfeervolle hotelletjes en vakantiehuizen op Ibiza ik voor je heb gevonden!
Nieuwe pagina's

 1. Laat je adrenaline pompen op een via ferrata in de Spaanse Pyreneeën!

  Jan 14, 21 08:13 AM

  Vias ferratas in de Spaanse Pyreneeën voor kinderen tot ervaren bergbeklimmers: welke | voor wie | wanneer | waar boeken

  Lees meer

 2. De chocolade kerststal van Rute in de provincie Córdoba (Andalusië)

  Dec 16, 20 05:20 AM

  Van oktober t/m december kun je in de provincie Córdoba (Andalusië) de bijzondere chocolade kerststal van Rute bewonderen! Info over ligging, entree en meer.

  Lees meer

 3. Bekende én onbekende werken van Gaudí in Barcelona en Spanje

  Dec 11, 20 11:42 AM

  Ontdek wie de Catalaanse architect Antoni Gaudí was, wat hij in Barcelona en de rest van Spanje ontworpen heeft en waarom zijn werken zo bijzonder zijn.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder