Een wandelvakantie op natuurparadijs La Palma (Canarische eilanden)

Maak een wandelvakantie op La Palma, het groenste en meest noordwestelijk gelegen Canarisch Eiland! En wandel door een enorme diversiteit aan natuurlandschappen: vulkaanlandschappen, laurierbossen, diepe ravijnen met hoge kliffen en meer.

Het Spaanse eiland beschikt bovendien over meer dan 1.000 km aan goed aangegeven wandelpaden. Een paradijs voor wandelaars dus.

Op deze laat ik je kort proeven aan een aantal natuurlandschappen plus wandelroutes op La Palma. En geef ik tips over:

Ben je van plan om met kinderen naar dit Spaanse eiland te gaan? Kijk dan ook even op de pagina over een kindervakantie op La Palma. Hier lees je meer over mooie wandelingen en andere leuke activiteiten voor kinderen op La Palma. 

Mooiste wandelgebieden op La Palma

Wandelen door vulkaanlandschappen

Een absolute must tijdens een wandelvakantie op La Palma is het wandelen door de o zo verschillende vulkaanlandschappen die dit Canarisch eiland rijk is.

Mirador Cumbrecita in nationaalpark Caldera de Taburiente op La Palma (Foto: Saúl Santos)

Op het groene en bosrijke noordelijke deel van het Spaanse eiland bevindt zich het nationale park Caldera de Taburiente, met hierin de Caldera vulkaan. Een oude uitgebluste vulkaan, wiens krater 2000 meter hoog is en een diameter van acht kilometer heeft. 

Je kunt prachtige wandelingen maken in, over en door de Caldera krater. Zo is er bijvoorbeeld de PR LP 13 wandelroute, een gemakkelijke route van 1 tot 2 uur. Wil je een langere wandeling maken, volg dan (een deel van) de GR 131 wandelroute, een 3-daagse wandelroute van oceaan tot oceaan, die onder andere over de rand van de krater voert.

TIP! Vanaf de Roque de Los Muchachoshet hoogste punt op La Palma, heb je een grandioos uitzicht over het natuurpark. Bovendien bevindt zich hier een van ‘s werelds belangrijkste astronomische observatoria: het Observatorio de Roque de Los Muchachos.

Vulkaanlandschap in zuiden van La Palma (Foto: Saúl Santos)

Maar wandel tijdens je wandelvakantie op La Palma ook door de kale, grijze landschappen rond de San Antonio vulkaan (ontstaan in 1667) en de Teneguia vulkaan (ontstaan in 1971), die zich bevinden op de zuidpunt van het Spaanse eiland! En die lijken op een maanlandschap.

Wandelen door laurierbossen

Waterval in laurierbos Los Tilos (Foto: Saúl Santos)

Maak tijdens een wandelvakantie op La Palma ook een wandeling door de laurierbossen van het Spaanse eiland. Deze bevinden zich in het noordoostelijke deel van het Canarische eiland. 

De laurierbossen zijn ontstaan door een constante aanvoer van vochtige lucht tegen de hoge steile bergwanden bij de noordkust van La Palma. En zijn een van de laatste laurierbossen van Europa. 

Eén van de populairste laurierboswandelingen op La Palma voert door de laurierbossen van Marcos en Cordero, naar de belangrijkste waterbronnen van La Palma (door 13 tunnels langs het waterkanaal) en naar laurierbos Los Tilos. De prachtige wandeling is 12 km lang en duurt 4 tot 5 uur.

Wandelen door diepe kloven en ravijnen

Wandelen door kloof op La Palma (foto: Saúl Santos)

Wat je bij een wandelvakantie op La Palma verder ook niet mag overslaan, zijn de indrukwekkende diepe kloven en ravijnen In het noorden van het Spaanse eiland. 

Een deel van de GR 130 wandelroute doorkruist een aantal kloven, passeert gehuchten die in de tijd stil lijken hebben te staan en gaat over heuvelruggen die fantastische uitzichten bieden over de noordkust van La Palma.

Wandel bijvoorbeeld van Santo Domingo naar Los Franceses (een pittige dagwandeling van 17 km) of van Los Franceses naar Barlovento (een wat kortere maar eveneens pittige wandeling van 11 km).

Wandelroutes op La Palma

Ben je op zoek naar concrete wandelroutes op La Palma? Dan moet je absoluut op de mooie Nederlandstalige website La Palma Wandelen zijn. Die geschreven is door de op het Canarisch eiland wonende Nederlanders Siepko en Marjan. Je vind er talloze wandelroutes op La Palma. Die overzichtelijk per gebied geordend zijn.

Daarnaast staan er oneindig veel wandelroutes op La Palma op Wikiloc. Het voordeel van deze routes is, dat je ze op een wandel-GPS kunt downloaden. Of op de App van Wikiloc.

Ik zou echter ook altijd een wandelkaart en goede wandelgids meenemen. Hierin staan niet alleen al mooie wandelroutes geselecteerd, maar vind je ook nog meer praktische informatie voor je wandelvakantie op La Palma.

TIP: Bij het toeristenbureau in El Paso, Santa Cruz, Los Llanos en Los Cancajos kun je de gratis wandelkaart “Hiking Paths La Palma” krijgen.

Tip: Reisspecialist De Zwerver heeft een groot aanbod aan wandelgidsen (b.v. Rother wandelgids La Palma) en wandelkaarten op La Palma.

Georganiseerde wandelreizen La Palma

Wandelvakantie La Palma vanuit kleinschalige hotels

Een prachtige wandelvakantie op Canarische eiland La Palma vind ik deze wandelvakantie van SNP Natuurreizen, waarbij je onder meer naar de immense krater van de Caldera de Taburiente vulkaan plus de het maanlandschap van Cumbre Vieja wandelt.

Bij deze individuele wandelreis van 8 dagen wordt je bagage vervoerd en overnacht je in een aantal kleinschalige hotels

Individuele wandelreis La Palma met vaste standplaats

Maak je liever een wandelvakantie op La Palma vanuit een vaste standplaats, kijk dan eens naar de 8-daagse individuele wandelvakantie van EigenWijze-Reizen.

Tijdens deze individuele wandelreis maak je vanuit je hotelletje in Los Llanos aan de zonnige westkust talrijke wandeltochten op het hele eiland.

Groepswandelreis La Palma & Tenerife

Wil je niet alleen La Palma, maar ook het Canarische eiland Tenerife leren kennen? Dan kan ik de 10-daagse groepswandelvakantie Tenerife & La Palma van Sawadee warm aanbevelen.

Tijdens deze wandelreis maak je samen met een deskundige lokale reisbegeleider dagwandeltochten vanuit een authentiek hotelletje in San Cristóbal de La Laguna (Tenerife) en Santa Cruz de La Palma (La Palma).

Zo wandel je naar Spanje's hoogste bergtop de Pico del Teide (Tenerife) en s' werelds grootste erosiekrater Caldera de Taburiente (La Palma).

De groepsreis vindt plaats in het voorjaar, najaar plus winter.

Paradores wandelreis La Palma & Gran Canaria

Hou je van Parador hotels weg van het massatoerisme? Dan beveel ik de individuele 8-daagse Paradores wandelvakantie op Gran Canaria en La Palma van AmbianceTravel aan.

Tijdens deze individuele wandelreis verblijf je in de Parador hotels van deze twee Canarische eilanden.

Aan de hand van een wandelgids met uitgestippelde routes trek je er zelf op uit.

Sfeervolle accommodaties op La Palma

Meer over La Palma