Een wandelvakantie op natuurparadijs La Palma (Canarische eilanden)

Maak een wandelvakantie op La Palma, het groenste en meest noordwestelijk gelegen Canarisch Eiland! En wandel door een enorme diversiteit aan natuurlandschappen: vulkaanlandschappen, laurierbossen, diepe ravijnen met hoge kliffen en meer.

Het Spaanse eiland beschikt bovendien over meer dan 1.000 km aan goed aangegeven wandelpaden. Een paradijs voor wandelaars dus.

Op deze laat ik je kort proeven aan een aantal natuurlandschappen plus wandelroutes op La Palma. En geef ik tips over:

Ben je van plan om met kinderen naar dit Spaanse eiland te gaan? Kijk dan ook even op de pagina over een kindervakantie op La Palma. Hier lees je meer over mooie wandelingen en andere leuke activiteiten voor kinderen op La Palma. 

Mooiste wandelgebieden op La Palma

Wandelen door vulkaanlandschappen

Een absolute must tijdens een wandelvakantie op La Palma is het wandelen door de o zo verschillende vulkaanlandschappen die dit Canarisch eiland rijk is.

Mirador Cumbrecita in nationaalpark Caldera de Taburiente op La Palma (Foto: Saúl Santos)

Op het groene en bosrijke noordelijke deel van het Spaanse eiland bevindt zich het nationale park Caldera de Taburiente, met hierin de Caldera vulkaan. Een oude uitgebluste vulkaan, wiens krater 2000 meter hoog is en een diameter van acht kilometer heeft. 

Je kunt prachtige wandelingen maken in, over en door de Caldera krater. Zo is er bijvoorbeeld de PR LP 13 wandelroute, een gemakkelijke route van 1 tot 2 uur. Wil je een langere wandeling maken, volg dan (een deel van) de GR 131 wandelroute, een 3-daagse wandelroute van oceaan tot oceaan, die onder andere over de rand van de krater voert.

TIP! Vanaf de Roque de Los Muchachoshet hoogste punt op La Palma, heb je een grandioos uitzicht over het natuurpark. Bovendien bevindt zich hier een van ‘s werelds belangrijkste astronomische observatoria: het Observatorio de Roque de Los Muchachos.

Vulkaanlandschap in zuiden van La Palma (Foto: Saúl Santos)

Maar wandel tijdens je wandelvakantie op La Palma ook door de kale, grijze landschappen rond de San Antonio vulkaan (ontstaan in 1667) en de Teneguia vulkaan (ontstaan in 1971), die zich bevinden op de zuidpunt van het Spaanse eiland! En die lijken op een maanlandschap.

Wandelen door laurierbossen

Waterval in laurierbos Los Tilos (Foto: Saúl Santos)

Maak tijdens een wandelvakantie op La Palma ook een wandeling door de laurierbossen van het Spaanse eiland. Deze bevinden zich in het noordoostelijke deel van het Canarische eiland. 

De laurierbossen zijn ontstaan door een constante aanvoer van vochtige lucht tegen de hoge steile bergwanden bij de noordkust van La Palma. En zijn een van de laatste laurierbossen van Europa. 

Eén van de populairste laurierboswandelingen op La Palma voert door de laurierbossen van Marcos en Cordero, naar de belangrijkste waterbronnen van La Palma (door 13 tunnels langs het waterkanaal) en naar laurierbos Los Tilos. De prachtige wandeling is 12 km lang en duurt 4 tot 5 uur.

Wandelen door diepe kloven en ravijnen

Wandelen door kloof op La Palma (foto: Saúl Santos)

Wat je bij een wandelvakantie op La Palma verder ook niet mag overslaan, zijn de indrukwekkende diepe kloven en ravijnen In het noorden van het Spaanse eiland. 

Een deel van de GR 130 wandelroute doorkruist een aantal kloven, passeert gehuchten die in de tijd stil lijken hebben te staan en gaat over heuvelruggen die fantastische uitzichten bieden over de noordkust van La Palma.

Wandel bijvoorbeeld van Santo Domingo naar Los Franceses (een pittige dagwandeling van 17 km) of van Los Franceses naar Barlovento (een wat kortere maar eveneens pittige wandeling van 11 km).

Wandelroutes op La Palma

Ben je op zoek naar concrete wandelroutes op La Palma? Dan moet je absoluut op de mooie Nederlandstalige website La Palma Wandelen zijn. Die geschreven is door de op het Canarisch eiland wonende Nederlanders Siepko en Marjan. Je vind er talloze wandelroutes op La Palma. Die overzichtelijk per gebied geordend zijn.

Daarnaast staan er oneindig veel wandelroutes op La Palma op Wikiloc. Het voordeel van deze routes is, dat je ze op een wandel-GPS kunt downloaden. Of op de App van Wikiloc.

Ik zou echter ook altijd een wandelkaart en goede wandelgids meenemen. Hierin staan niet alleen al mooie wandelroutes geselecteerd, maar vind je ook nog meer praktische informatie voor je wandelvakantie op La Palma.

TIP: Bij het toeristenbureau in El Paso, Santa Cruz, Los Llanos en Los Cancajos kun je de gratis wandelkaart “Hiking Paths La Palma” krijgen.

Tip: Reisspecialist De Zwerver heeft een groot aanbod aan wandelgidsen (b.v. Rother wandelgids La Palma) en wandelkaarten op La Palma.

Georganiseerde wandelreizen La Palma

Groeps-& individuele wandelvakanties La Palma van SNP

Wil je het Spaanse eiland La Palma intensief beleven, dan kan dit naar mijn mening als beste te voet of op de fiets. SNP Natuurreizen organiseert drie wandelvakanties naar La Palma: twee  individuele wandelvakanties en een groepsreis. Alle deze wandelreizen duren 8 dagen.

Privé wandelvakanties La Palma van Eigen-Wijze Reizen

Eigen-Wijze Reizen heeft 2 individuele wandelvakanties op La Palma uitgestippeld: een 8-daagse wandelvakantie met vaste standplaats in Los Llanos aan de zonnige westkust van het Canarische eiland; en een 8/15-daagse trektocht met verblijf in verschillende kleinschalige accommodaties. Bij beide is vervoer per bus of taxi naar het begin-/eindpunt van een wandeling inbegrepen.

Paradores wandelvakantie op La Palma en Gran Canaria

Hou je van Parador hotels weg van het massatoerisme? Dan beveel ik de individuele 8-daagse Paradores wandelvakantie op Gran Canaria en La Palma van AmbianceTravel aan. Waarbij je verblijft in de twee Parador hotels van deze twee Canarische eilanden. En aan de hand van een wandelgids met uitgestippelde routes er zelf op uit trekt.


Sfeervolle accommodaties op La Palma
Nieuwe pagina's

 1. Natuurpark Cadí-Moixeró: berggebied met idyllische dorpen in Catalonië

  Oct 13, 21 03:19 PM

  Natuurpark Cadí-Moixeró (Catalonië) is met z’n vele wandel-, fiets- plus klimmogelijkheden en Middeleeuwse plaatsen ideaal voor een actieve én cultuurvakantie!

  Lees meer

 2. Torre Nova – Luxe appartementen bij wijnstreek Penedès (Catalonië)

  Oct 07, 21 08:20 AM

  Zoek je een landelijk appartement in Catalonië dat niet te ver van Barcelona en de zee ligt? Torre Nova heeft 8 luxe appartementen op 15 minuten van Montserrat.

  Lees meer

 3. Smullen van natuur en geschiedenis bij etappe 4 van de Grand Tour

  Oct 04, 21 08:54 AM

  Spanje voor Jou's ervaringen van etappe 4 van de Grand Tour Catalunya: natuurpark Cadí-Moixeró en vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder