Een vakantie op La Palma: een groen en rustig Canarisch eiland

Geniet van de enorme diversiteit aan natuurlijke landschappen als je op vakantie op La Palma bent, het groenste en meest noordwestelijke Canarische eiland. Niet voor niets wordt dit Spaanse eiland ook wel La Isla Bonita (=mooi eiland) genoemd.

Je vindt er zeer uiteenlopende vulkaanlandschappen met diepe kloven en ravijnen, maar ook laurierbossen en zoutvelden. Plus een kust met vele kleine baaien, kristalhelder water en een rijk onderwaterleven. En her en der traditionele dorpen die via een netwerk aan paden met elkaar verbonden zijn.

Hou je van actieve vakanties, van natuur en van authenticiteit? Kom dan op vakantie naar La Isla Bonita, het Canarische eiland waar massatoerisme geheel afwezig is en dat door UNESCO uitgeroepen is tot biosfeerreservaat. Ontdek wat je kunt zien en doen op dit groene Spaanse eiland. En doe ook inspiratie op over:

Bezienswaardigheden op La Palma

Nationaal park Caldera de Taburiente

nationaal park caldera de taburiente op Canarische eiland La Palma

Wat je zeker niet mag missen tijdens je vakantie op La Palma is een bezoek aan het Nationaal Park Caldera de Taburiente, in het hart van het meest noordwestelijke Canarische eiland!

De Caldera de Taburiente is een enorme erosiekrater met een doorsnede van ongeveer 8 kilometer, al heeft men lange tijd gedacht dat het een vulkaankrater (in het Spaans: caldera) was.

Onder het nationaal park, dat zich bevindt op een uit elkaar bewegende plaatgrens, ligt een enorme magmakamer die het gebied omhoog heeft geduwd. Zo ver omhoog zelfs, dat stukken afgebroken zijn en gedeeltelijk in zee verdwenen zijn. Vervolgens heeft erosie de rest van het werk gedaan. Niet alleen regen en wind, maar ook de Taburiente rivier die door het beschermde natuurgebied heenstroomt en zich een steeds diepere weg door het vulkaangebied heeft gebaand. Hierbij is in het zuidelijke deel van het park ook de Barranco de Las Angustias kloof ontstaan.

Het hoogste punt van nationaal park Caldera de Taburiente is de Roque de los Muchachos op de noordwand van de krater, die een hoogte heeft van 2426 meter en waarvan de top over een weg te bereiken is. De telescopen van het Observatorio Roque de los Muchachos, dat een van ‘s werelds belangrijkste astronomische observatoria is, bevinden zich dicht bij deze top.

Tegenover de Roque de Los Muchachos ligt op de zuidoostelijke kraterrand vervolgens het populaire uitzichtpunt Mirador La Cumbrecita, van waaruit  je een fantastisch uitzicht op de caldera hebt. 

*Tips*

  • Vanwege de beperkte parkeergelegenheid dien je van tevoren een parkeerplaats te reserveren bij het Cumbrecita uitzichtpunt en bij de Roque de los Muchachos.
  • Er bevindt zich een uitgebreid netwerk aan goed uitgestippelde wandelroutes in nationaalpark Caldera de Taburiente.
  • Het is mogelijk om te kamperen in dit beschermde vulkaangebied op La Palma.
  • In de buurt van het kampeerterrein bevindt zich ook een soort strand, aan de Taburiente rivier.
  • Voor meer informatie kun je ook terecht in bezoekerscentrum El Paso.

Andere mooi vulkaangebieden op La Palma

San Antonio vulkaan op het Spaanse eiland La Palma

Bezoek tijdens je vakantie op La Palma ook andere vulkaangebieden op het eiland!

Verken bijvoorbeeld de Cumbra Nueva en de Cumbre Vieja vulkanengroepen, die zich ten zuiden van de Caldera de Taburiente bevinden en die uit meer dan 100 vulkanen bestaan. Samen met het nationaal park vormen zij de ruggengraat van het Spaanse eiland. 

Wil je een kaal en grauw vulkaanlandschap zien dat doet denken aan een maanlandschap? Ga dan naar de San Antonio en Teneguía vulkaan (uitgebarsten in 1971) helemaal in het zuiden van het Spaanse eiland. Of de Tajogaite vulkaan, waar in 2021 de meest recente vulkaanuitbarsting op de Canarische eilanden heeft plaatsgevonden.

De vulkaan is toen 3 maanden lang in uitbarsting geweest, waarbij een enorme hoeveelheid lava in zuidelijke plus westelijke richting is gestroomd. Inmiddels is de vulkaan weer rustig, zijn elektriciteit en wegen weer hersteld in het door de vulkaanuitbarsting getroffen gebied en mag je het gebied nu onder begeleiding van een gids bezoeken.

Laurierbossen

Laurierbossen op La Palma

En verken als je op vakantie naar La Palma gaat ook de prachtige groene laurierbossen, die in schril contrast staan met de grauwe en vaak kale vulkaanlandschappen verder naar het zuiden.

De laurierbossen zijn ontstaan door een constante toevoer van vochtige lucht tegen de hoge en steile bergwanden aan de noordkust van het Spaanse eiland, die veel neerslag tot gevolg heeft.

Bovendien is de jaarlijkse gemiddelde temperatuur in het noordoosten van La Palma maar zelden meer dan 15 graden.

Het bekendste laurierbos op het Canarische eiland is het bos van Los Tilos.

De zoutvelden van Fuencaliente

De zoutvelden van Fuencaliente op La Palma

Weer een heel ander natuurlandschap dat je tijdens je vakantie op La Palma kunt bewonderen, zijn de Salinas de Fuencaliente, oftewel de zoutvelden van Fuencaliente, die zich in de zuidelijkste punt van het Canarische eiland bevinden.

Wat een wonderbaarlijk landschap vormen deze zoutvelden! Het witte zout, de zwarte vulkanische grond en de blauwe zee vormen er een prachtig contrast met elkaar.

Bovendien zijn de zoutvelden een populaire rustplaats voor veel migratievogels. Een walhalla voor vogelliefhebbers dus...

De indrukwekkende onderwaterwereld rond La Palma

De fascinerende onderwaterwereld langs de kust van La Palma

Ontdek al snorkelend of duikend de indrukwekkende onderwaterwereld rond het Spaanse eiland als je op vakantie op La Palma bent!

Want de vroegere vulkaanuitbarstingen hebben er voor bijzondere rotsformaties en talloze grottenstelsels langs de kust gezorgd.

En voor een grote diversiteit aan vissen en planten, waarin overigens ook dolfijnen en walvissen leven.

Je kunt er het hele jaar door snorkelen en duiken. Vooral in het zuidelijke deel van het Spaanse eiland, bij Fuencaliente. Maar ook aan de oostkant.

Bovendien kun je er boottochten maken om dolfijnen en walvissen in hun natuurlijke omgeving te zien zwemmen. Prachtig!

Tip! Via de Nederlandstalige website GetYourGuide kun je een snorkeltocht en een duiktocht (voor beginners) boeken. Plus boottochten om dolfijnen en walvissen te spotten. 

Baaien met bijna verlaten stranden

Maar je kunt tijdens je vakantie op La Palma natuurlijk ook genieten van de zon, de zee en vele stranden.

Want de kust van dit vulkaaneiland Atlantische Oceaan heeft vele baaien met ongerepte kleine zwarte zandstranden. 

Bovendien liggen er langs de kust natuurlijke zwembaden als La Fajana of El Charco Azul waarin je beschut kunt zwemmen. 

En is het zeewater voor de kust van het Spaanse eiland kristalhelder, met een rijk onderwaterleven.

Hou je tenslotte van zonsondergangen? Geniet dan van de prachtige zonsondergang vanaf Playa Tazacorte in het westen van het eiland.

Prehistorische rotstekeningen

rotstekening-belmaco-grot-mazo-la-palma.jpg

En wist je dat er op het meest noordwestelijke Canarische eiland ook prehistorische rotstekeningen te vinden zijn?

Dus hou je van rotstekeningen, bezoek dan zeker het archeologische park Belmaco, die gelegen zijn in Mazo in het zuidoosten van het eiland, als je op vakantie op La Palma bent!

En bewonder in de grotten van Belmaco de allereerste rotstekeningen die op de Canarische Eilanden gevonden.

Ga terug in de tijd en stel je voor hoe in deze grotten een paar duizend jaar geleden mensen geleefd hebben…

Santa Cruz de la Palma

Kleurrijke plafonds in de straten van Santa Cruz de la Palma (Canarische eilanden)

Breng tijdens je vakantie op La Palma ook een bezoek aan Santa Cruz de la Palma, de kleurrijke koloniale hoofdstad van het Canarische eiland .

De haven van dit rustig en kleurrijk vijftiende eeuwse stadje is een voorname doorvoerhaven tussen Europa en de Nieuwe Wereld is geweest. In deze haven zijn ook eeuwen lang prachtige schepen gebouwd.

Struin door de de Calle Real en andere straten van het oude Santa Cruz en bewonder er de kleurrijke balkons, de voorname herenhuizen en de Plaza de España.

Traditionele dorpjes en stadjes

Wil je nog meer cultuur proeven tijdens je vakantie op La Palma?

Ga dan ook naar het kleurrijke dorp Tazacorte aan de zonnige westkust van La Isla Bonita, dat uitkijkt op een klif en een gezellige boulevard met restaurantjes heeft. Of naar het ernaast gelegen historische stadje Los Llanos de Aridane. 

En bezoek ook het onder duikers geliefde vissersdorp Los Cancajos, het door banaanplantages omringde vissersdorp Puerto Naos, het ambachtelijke dorp Villa de Mazo of het tussen de heuvels en ravijnen liggende gehucht La Galga.

Leuke activiteiten op La Palma

Via de Nederlandstalige website GetYourGuide kun je allerlei leuke activiteiten op La Palma boeken. Bijvoorbeeld een e-bike tour door nationaal park Caldera de Taburiente, een catamarantocht en een boottocht. 

Mijn favoriete activiteiten op La Palma heb ik hier voor je bij elkaar gezet:

Georganiseerde reizen naar La Palma

Wandelvakantie op La Palma

Een prachtige wandelvakantie op Canarisch eiland La Palma vind ik deze wandelvakantie van SNP Natuurreizen, waarbij je onder meer naar de immense krater van de Caldera de Taburiente vulkaan plus de het maanlandschap van Cumbre Vieja wandelt.

Bij deze individuele wandelreis van 8 dagen wordt je bagage vervoerd en overnacht je in een aantal kleinschalige hotels. 

Wandelvakantie La Palma met vaste standplaats

Maak je liever een wandelvakantie op La Palma vanuit een vaste standplaats, kijk dan eens naar de 8-daagse individuele wandelvakantie van EigenWijze-Reizen.

Tijdens deze wandelvakantie kun je vanuit je hotelletje in Los Llanos aan de zonnige westkust van het Spaanse eiland talrijke wandeltochten maken.

Paradores wandelvakantie La Palma en Gran Canaria

Hou je van Parador hotels weg van het massatoerisme? Dan beveel ik de luxe 8-daagse Paradores wandelvakantie op Gran Canaria en La Palma van AmbianceTravel aan.

Tijdens deze individuele wandelvakantie op de Canarische eilanden verblijf je in de twee prachtig gelegen Parador hotels van de eilanden.

Aan de hand van een wandelgids met uitgestippelde routes trek je er overdag zelf op uit. Om je bij terugkomst te laten verwennen in het hotel.

Individuele rondreis La Palma (8 dagen)

Zoek je een individuele rondreis om het Canarische eiland La Palma te verkennen? Kijk dan eens naar de 8-daagse rondreis Slapende Vulkanen van TUI.

Tijdens deze autovakantie maak je kennis met de afwisselende natuur van dit Spaanse eiland in de Atlantische oceaan (o.a. de grootste erosiekrater ter wereld in het nationale park Caldera de Taburiente) en bezoek je plaatsen als Santa Cruz en Puerto de Tazacorte.

Je verblijft in 3-/4-sterren hotels.

Cruise-reis Canarische eilanden en Madeira

Een ander soort groepsreis is een rondreis per cruiseschip. Een cruise-vakantie waarbij je veel Canarische eilanden bezoekt is de 8-daagse Cruise Canarische eilanden en Madeira.

De rondreis begint op Tenerife, van waaruit je naar de Spaanse eilanden Gran Canaria, Lanzarote en La Palma plus het eiland Madeira vaart.

Je slaapt en eet aan boord van de AIDAnova, een nieuw cruise ship dat op 100% natuurlijke brandstof vaart en naar zeggen het schoonste cruiseschip ter wereld is.

Excursies boek je bij terwijl je aan het varen bent.

Meer over La Palma

Wil je nog meer inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie op het Spaanse eiland La Palma? Kijk dan ook eens op de website van La Palma Oceaanzicht.