Het hele jaar een heerlijke wandelvakantie op de Canarische eilanden

Wist je dat je het hele jaar door een wandelvakantie op de Canarische eilanden kunt maken? Want op deze Spaanse vulkaaneilanden voor de kust van Marokko ligt de gemiddelde dagtemperatuur het gehele jaar tussen de 20°C en 25°C.

De niet-toeristische eilanden La Palma, El Hierro en La Gomera zijn echte wandelparadijzen. Maar ook op het drukkere Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura kun je heerlijk wandelen.

Op deze pagina lees je wat ik de mooiste wandelgebieden op de Canarische eilanden vind, hoe je wandelroutes vindt en wat ik mooie georganiseerde wandelreizen op de Canarische eilanden vind.

Op de afzonderlijke vakantie pagina’s van al deze Canarische eilanden geef ik nog meer tips over wat je kunt zien en doen op ieder eiland. 

De mooiste wandelgebieden

Nationaal park Caldera de Taburiente (La Palma)

Nationaal park Caldera de Taburiente (Canarisch eiland La Palma)

Een absolute must voor een wandelvakantie op de Canarische eilanden vind ik het nationaal park Caldera de Taburiente op het meest noordwestelijk gelegen Canarisch eiland La Palma.

In dit groene natuurpark bevindt zich de Caldera vulkaan: een oude uitgebluste vulkaan, wiens krater 2000 meter hoog is en een diameter van acht kilometer heeft.

Je kunt prachtige wandelingen maken in, over en door de krater van deze gigantische vulkaan.

Tip: Je kunt op La Palma ook wandelen door jonge vulkaanlandschappen, laurierbossen en meer. Meer hierover lees je op een aparte pagina:

Nationaal park Garajonay (La Gomera)

Nationaal park Garajonay (Canarisch eiland La Gomera)

Een andere aanrader voor een wandelvakantie op de Canarische eilanden vind ik nationaal park Garajonay op La Gomera.

Dit natuurgebied bevindt zich in het binnenland van het kleine ronde Spaanse eiland.

Wandel er bijvoorbeeld naar de top van de Pico de Garajonay berg. Of door de diepe ravijnen die vanuit de Garajonay berg richting zee lopen.

Nationaal park El Teide (Tenerife)

Nationaal park El Teide (Canarisch eiland Tenerife)

En ook Nationaal park El Teide op Tenerife vind ik een prachtige bestemming voor een wandelvakantie op de Canarische eilanden.

Het natuurpark in het hart van het grootste Canarische eiland is genoemd naar de Teide vulkaan, die met een hoogte van bijna 4.000 meter de hoogste berg van Spanje is. En de op twee na hoogste vulkaan ter wereld.

Tip voor wandelvakantie op Tenerife: Wandel de Route 040 (of PR-TF 41), een pittige hardloop- en wandelroute met een lengte van 56 kilometer die begint plus eindigt op het strand van El Socorro in het noordoosten van Tenerife en leidt naar de piek van de Teide vulkaan!

Nationaal park Timanfaya (Lanzarote)

Nationaalpark Timanfaya (Canarisch eiland Lanzarote)

En dan is er nog nationaal park Timanfaya op Lanzarote, dat eveneens een prachtige bestemming is voor een wandelvakantie op de Canarische eilanden.

In dit indrukwekkend natuurgebied is nog vrij recentelijk, namelijk in 1824, een grote vulkaanuitbarsting geweest. Wat geresulteerd heeft in een landschap met tientallen kraters en gestolde lavatongen, die alle begroeiing hebben weggevaagd: de zogenaamde vuurbergen van Lanzarote.

Tip: Verken tijdens je vakantie op dit Spaanse eiland ook wijngebied La Geria en andere fascinerende vulkaanlandschappen van Lanzarote.

Natuurpark Corralejo (Fuerteventura)

Natuurpark Corralejo (Canarisch eiland Fuerteventura)

Hou je van kale woestijnlandschappen en uitgestrekte duinen? Dan vind ik het natuurpark van Corralejo in het noordoosten van het Spaanse eiland Fuerteventura een aanrader voor een wandelvakantie op de Canarische eilanden. 

In het noordelijke deel van het natuurgebied vind je de Dunas de Corralejo, die de grootste duinen van de Canarische Eilanden zijn. En in het zuidelijke deel wandel je door een woestijnachtig okerkleurig vulkaangebied, waarin zich onder andere de Montaña Roja vulkaan.

Tip: Beklim de Montaña Roja voor een prachtig uitzicht over Lanzarote; en verken ook de rest van de ruige woestijnlandschappen van Fuerteventura

Terug naar boven>>

Wandelroutes op de Canarische eilanden

Op Wikiloc vind je duizenden wandelroutes op de Canarische eilanden! Een deel van deze routes zijn in het Nederlands beschreven. Je kunt de wandelroutes die je op Wikiloc vindt downloaden op een wandel- en fiets-GPS als Garmon. Maar ook op de App van Wikiloc.

Daarnaast zou ik echter ook altijd een wandelgids en eventueel nog een extra wandelkaart voor je wandelvakantie op de Canarische eilanden kopen. In een reisgids is namelijk al een selectie van goede wandelroutes gemaakt. Én staan nog meer praktische tips voor je wandelvakantie. 

Tip: Op de website van reisspecialist De Zwerver vind je een groot aanbod aan wandelgidsen en wandelkaarten op de Canarische eilanden (zoek in de linker kolom bij “alle steden en streken” op de specifieke eilanden).

Terug naar boven>>

Wandelreizen Canarische eilanden

Wandelvakantie op La Palma

Een prachtige wandelvakantie op de Canarische eilanden vind ik deze wandelvakantie op het afwisselende eiland La Palma van SNP Natuurreizen, waarbij je onder meer naar de immense krater van de Caldera de Taburiente vulkaan plus de het maanlandschap van Cumbre Vieja wandelt.

Bij deze individuele wandelreis van 8 dagen wordt je bagage vervoerd en overnacht je in een aantal kleinschalige hotels

Wandelvakantie La Palma met vaste standplaats

Maak je liever een wandelvakantie op La Palma vanuit een vaste standplaats, kijk dan eens naar de 8-daagse individuele wandelvakantie van EigenWijze-Reizen, waarbij je vanuit je hotelletje in Los Llanos aan de zonnige westkust talrijke wandeltochten op het hele eiland kunt maken.

Groepswandelreis La Palma & Tenerife

Wil je niet alleen La Palma, maar ook het Canarische eiland Tenerife leren kennen? Dan kan ik de 10-daagse groepswandelvakantie Tenerife & La Palma van Sawadee warm aanbevelen.

Tijdens deze wandelreis maak je samen met een deskundige lokale reisbegeleider dagwandeltochten vanuit een authentiek hotelletje in San Cristóbal de La Laguna (Tenerife) en Santa Cruz de La Palma (La Palma).

Zo wandel je naar Spanje's hoogste bergtop de Pico del Teide (Tenerife) en s' werelds grootste erosiekrater Caldera de Taburiente (La Palma).

De groepsreis vindt plaats in het voorjaar, najaar plus winter.

Wandelvakantie Tenerife en La Gomera

Een andere prachtige bestemming voor een wandelvakantie op de Canarische eilanden vind ik het kleine en authentieke eiland La Gomera. Djoser organiseert een 8-daagse wandelreis met lokale Nederlandssprekende reisbegeleiding naar Tenerife en La Gomera, waar je onder andere wandelt door het Nationaal Park Garajonay.

Wat me aanspreekt aan deze reis is het losse karakter. Zo maak je vanuit twee vaste standplaatsen dagwandelingen van 2 tot maximaal 5 uur. En is er een rustdag ingepland die je kunt gebruiken om te relaxen of om nog meer te wandelen.

Je kunt deze wandelreis overigens boeken in de winter (januari t/m maart en november).

Wandelvakantie La Gomera

Trekken jullie er liever alleen op uit, dan vind ik de 8-daagse individuele wandelvakantie naar La Gomera van SNP Natuurreizen een absolute aanrader.

Je maakt een pittige wandeltochten van 4 tot 6 uur per dag over dit onbedorven vulkanisch Canarisch eiland, waarbij je gedeeltelijk langs de kust, maar ook over de hoogste kratertoppen en door typerende laurierbossen wandelt.

Wandelvakantie Tenerife

SNP Natuurreizen organiseert ook een 8-daagse individuele wandelvakantie naar Canarisch eiland Tenerife.

Om tijdens deze vakantie de mooiste plekken van het hele eiland te kunnen zien, verplaats je je gedeeltelijk in een huurauto en overnacht je op vier verschillende plekken. Onder meer in het Parador hotel dat aan de voet van de Teide vulkaan ligt.

Wandelvakantie Gran Canaria

SNP Natuurreizen organiseert ook een 8-daagse individuele wandelvakantie naar Canarisch eiland Gran Canaria.

Tijdens deze wandelreis verblijf je in verschillende sfeervolle en mooi gelegen hotelletjes en maak je iedere dag vrij pittige wandelingen van 4 tot 6 uur. Onder andere naar de Roque Nublo.

Wandelvakantie La Palma en Gran Canaria

Hou je van Parador hotels weg van het massatoerisme? Dan beveel ik de luxe 8-daagse Paradores wandelvakantie op Gran Canaria en La Palma van AmbianceTravel aan.

Tijdens deze individuele wandelvakantie op de Canarische eilanden verblijf je in de twee prachtig gelegen Parador hotels van de eilanden.

Aan de hand van een wandelgids met uitgestippelde routes trek je er overdag zelf op uit. Om je bij terugkomst te laten verwennen in het hotel.

Terug naar boven>>

Zien & Doen op de Canarische eilanden

Sfeervolle hotels op de Canarische eilanden