Wandelen op Tenerife (Canarische eilanden)

Wist je dat je fantastisch kunt wandelen op Tenerife? Je kunt op dit Canarische eiland niet alleen prachtige wandelingen maken door het naar de Teide vulkaan genoemde Nationaal Park El Teide, maar ook wandelen over eeuwenoude bergpaden, door kloven en intacte bossen plus langs idyllische dorpen, indrukwekkende kliffen en meer. 

Je vindt er veel goed aangegeven wandelroutes en voor wie liever met een gids op pad gaat zijn er ook wandelexcursies. Mogelijkheden genoeg dus voor een wandelvakantie op Tenerife.

Kijk je met me mee wat voor heerlijke wandelroutes en wandelexcursies er in het zuiden, het noorden én in Nationaal Park El Teide in het hart van Tenerife zijn?

En lees ook mijn tips over:

Wandelen in Nationaal Park El Teide

Garcia rotsen met op de achtergrond de Teide vulkaan

Een absolute aanrader voor een wandelvakantie op Tenerife vind ik Nationaal park El Teide in het hart van het Canarische eiland.

Het is een uitgestrekt maanlandschap met verschillende vulkanen dat omringd wordt door een kraterwand en dat als letterlijk hoogtepunt de Teide vulkaan heeft, die met een hoogte van ruim 3.700 meter de hoogste berg van Spanje is plus de op twee na hoogste vulkaan ter wereld.

Je kunt in het natuurreservaat talloze wandelingen maken. Wil je echter naar de top van de Teide vulkaan wandelen, dan dien je hiervoor van tevoren toestemming aan te vragen, aangezien er per dag maximaal 200 mensen de top van de Teide vulkaan mogen bezoeken.

Je kunt deze vergunning zelf aanvragen. Vind je dit ingewikkeld, boek dan een georganiseerde wandeltocht naar de top van de Teide vulkaan.

Wandelexcursie met Nederlandse gids naar top van El Teide

Via de Nederlandse reisorganisatie Club Canary kun je 2 verschillende wandeltochten naar de top van de El Teide vulkaan boeken.

Bij de eerste en makkelijkste wandeltocht wandel je vanaf een hoogte van 2300 meter in twee etappes naar de top van de vulkaan en neem je vervolgens de kabelbaan terug naar beneden.

Bij de tweede wandeltocht wandel je op de terugweg ook nog langs de Roques de Garcia. Bij beide wandelexcursie word je opgehaald en weer afgezet bij je hotel en zijn vergunning, berggids plus kabelbaan inclusief. 

Let op: Daar de vergunning voor het beklimmen van de Teide vulkaan op naam gezet dient te worden, moeten beide wandeltochten minstens een week van tevoren geboekt worden.

Vertrek: vanaf hotel in Zuid-Tenerife - Duur: 7 uur/10 uur -  Taal: Engels

Wandelexcursie met Nederlandse gids naar Nationaal Park El Teide

Wil je een mooie wandeltocht met Nederlandse gids door het Nationaal Park van Teide maken waarbij je niet de Teide vulkaan beklimt, dan kan ik deze wandelexcursie aanraden.

Je wordt voor deze excursie opgehaald bij je hotel in Zuid-Tenerife en rijdt vervolgens met een kleine bus naar de Roque Cinchado rots.

Van hieruit maak je een mooie wandeling van ongeveer 4 kilometer door het vulkanische landschap en vertelt de gids meer over de zichtbare lavagesteenten en andere lavasporen plus over de bijzondere planten die in dit gebied voorkomen.

Let op: Je kunt tijdens de wandeltocht door nationaal park El Teide ook op eigen kosten met de kabelbaan omhoog gaan. Geef deze wens bij het boeken al aan, zodat de gids kaartjes voor je kan bestellen.

Vertrek: hotel in Zuid-Tenerife – Duur: ca. 8 uur (waarvan 2 uur wandelen) – Taal: Nederlands – Dagen: woensdag

*Tips*

  • Route 040 (of PR-TF 41) is een pittige hardloop- en wandelroute van in totaal 56 kilometer die begint en eindigt op het strand van El Socorro in het noordoosten van Tenerife en leidt naar de piek van de Teide vulkaan. Deze wandelroute, die wordt gezien als een van Spanje's meest uitdagende wandelroutes, is ideaal voor een uitdagende wandelvakantie op Tenerife!
  • Je kunt nationaal park El Teide ook ontdekken via een bus-excursie of een mountainbike downhill fietstocht. En hou je van sterren kijken? Maak dan een avondexcursie naar El Teide!

Terug naar boven>>

Wandelen in het noorden van Tenerife

De Camino Real wandelroute in Parque Rural de Teno op  Tenerife

Het noorden van Tenerife staat bekend om zijn groene natuur waarin je eindeloos kunt wandelen over goed aangegeven wandelroutes. Zo vind je in het Parque Rural del Teno een prachtige wandelroute naar Masca (“sendero de Masca Teno”), door de kloof van Masca (“Barranco de Maca”), naar de meertjes van Erjos (“sendero Las Charcas de Erjos") of naar de Waterberg ("sendero del Monte del Agua"). 

Tussen het natuurpark van de Teno plus het nationaalpark El Teido kun je verder wandelen rond de Arenas Negras vulkaan plus de Chiniyero vulkaan. De laatste vulkaan is als laatste uitgebarsten op Tenerife, in 1909, en is daarom nog nauwelijks begroeid. 

Helemaal in het noordoosten van Tenerife liggen er tenslotte prachtige wandelroutes als de Wandelroute van de zintuigen (”sendero de los sentidos”) of de Wandelroute van de handpalmen van Anaga (“sendero de las palmas de Anaga") in het natuurpark van Anaga, ten noorden van hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. 

De wandelroutes zijn goed aangegeven en kun je zelf wandelen. Maar je kunt er ook voor kiezen om een wandeling met gids door een van deze gebieden te maken. Je wordt dan bij je hotel opgehaald, hoeft voor de rest niets te regelen en krijgt bovendien uitleg over de omgeving van een Nederlandstalige gids. 

Camino Real wandelexcursie met Nederlandse gids

Bij de Camino Real wandeltocht wandel je samen met een Nederlandstalige gids vanuit het dorp Santiago del Teide in het zuiden van het Teno natuurgebied door een eeuwenoud bos naar uitkijkpunt "Pico de Gala" met uitzicht op het Teno gebergte en op het eiland La Gomera.

Vervolgens wandel je verder over oude geitenpaadjes, om uiteindelijk uit te komen bij piratendorp Masca. Op de terugweg rijdt de bus langs de indrukwekkende kliffen bij Los Gigantes en maak je nog een korte boottocht naar de verborgen Masca baai waar je nog even kunt zwemmen en hopelijk dolfijnen kunt zien. Een absolute aanrader ook voor als je met kinderen op vakantie naar Tenerife gaat!

Vertrek: hotel in Zuid-Tenerife – Duur: ca. 8 uur (waarvan 4 uur wandelen) – Taal: Nederlands – Dagen: dinsdag en vrijdag

Anaga wandelexcursie met Nederlandse gids

Bij de Anaga wandelexcursie door het noordenoosten van Tenerife maak je eerst een korte stop in Tenerife’s voormalige hoofdstad La Laguna. Vervolgens maak je een wandeling van ongeveer 5 kilometer door het unieke laurierbos van het Mercedes gebergte. En op de terugweg rijdt de bus nog door het mooie Anaga gebergte plus langs het populaire Playa de Las Teresitas strand.

Vertrek: hotel in Zuid-Tenerife – Duur: ca. 8 uur (waarvan 2 uur wandelen) – Taal: Nederlands – Dagen: maandag

Terug naar boven>>

Wandelen in het zuiden van Tenerife

Kajakken langs de huizenhoge kliffen voor de kust van Tenerife.

Wil je een mooie wandeling in het zuiden van Tenerife maken? Dan kan ik de wandelroute door de Barranco del Infierno (=kloof van de hel) warm aanbevelen!

Deze goed aangegeven wandelroute vertrekt vanuit de plaats Adeje en is een vrij lichte wandelroute van ongeveer 6,5 kilometer door een indrukwekkende kloof

Om het natuurgebied te beschermen, worden er per uur maximaal 40 mensen toegelaten. Daarom dien je van tevoren een toegangskaartje te kopen via de website van Barranco del Infierno (in 2022 kost een toegangskaartje €11 voor volwassenen en €5,50 voor kinderen 5-12 jaar).

Tip! Het begin- en eindpunt van deze wandelroute in Zuid-Tenerife is ook per bus goed bereikbaar. 

Terug naar boven>>

Wandelreizen naar Tenerife

Individuele wandelvakantie Tenerife (8 dagen)

SNP Natuurreizen organiseert een prachtige 8-daagse individuele wandelvakantie naar Canarisch eiland Tenerife waarbij je niet alleen kunt genieten van nationaalpark El Teide, maar van veel meer natuurschoon op Tenerife.

Om tijdens deze vakantie de mooiste plekken van het hele eiland te kunnen zien, verplaats je je gedeeltelijk in een huurauto en overnacht je op vier verschillende plekken.

Onder meer in het Parador hotel dat midden in nationaalpark El teide ligt, dichtbij de Roques de García en de Teide vulkaan.

Groepswandelreis Tenerife (8 dagen)

Een zorgeloze groepswandelvakantie op Tenerife

Geef je de voorkeur aan een groepswandelvakantie naar Tenerife? Dan kan ik de 8-daagse wandelreis van ANWB Vakanties warm aanbevelen!

Tijdens deze wandelvakantie in groepsverband verblijf je in een heerlijk hotel aan zee in Puerto de la Cruz in het rustige groene noorden van het Canarische eiland.

Van hieruit maak je samen met een Nederlandssprekende reisleider die houdt van wandelen en natuur wandelexcursies naar onder meer het fascinerende vulkaangebied in nationaalpark El Teide, de laurierbossen in het Anaga natuurpark (helemaal in het noordoosten van het eiland) en de botanische tuin in Puerto de la Cruz.

De kleinschalige groepswandelvakantie biedt ruimte voor 8 tot 20 deelnemers (uitsluitend volwassenen) en wordt aangeboden in de lente, herfst en winter. Een topper!

Single-wandelreis Tenerife

Wandelen in nationaal park El Teide op Tenerife

Een prachtige groepswandelreis voor singles naar Tenerife vind ik de 8-daagse singlereis "Wandelen op Tenerife" van Natuurlijk Reizen. Je hoeft natuurlijk niet persé single te zijn. Maar de prijs voor deze reis is in ieder geval berekend op basis van een 1-persoons kamer.

Ook tijdens deze wandelvakantie in groepsverband verblijf je in een gezellig klein hotel in Puerto de la Cruz.

Vanuit het rustige groene noorden maak je vervolgens samen met een Nederlandssprekende reisleider wandelexcursies naar nationaal park El Teide in het hart, het Anaga natuurpark in het noordoosten en het Teno natuurpark in het noordwesten van het Canarische eiland.

Bovendien maak je een dag een boottocht van Puerto de la Cruz naar Los Llanos (westkust) om walvissen en dolfijnen te spotten, leer je meer over de geschiedenis van Tenerife in het Ecomuseum, bezoek je een kleine traditionele meelfabriek en ga je eten in een traditionele guachinche, oftewel een boerderij die samen met lokale gerechten zijn eigen wijn serveert...

Je proeft tijdens deze vakantie dus niet alleen aan de natuur, maar ook aan de cultuur en tradities van Tenerife! 

Wandelvakantie Tenerife en La Gomera

Of wat zeg je ervan om een wandelvakantie op Tenerife te combineren met een wandelvakantie op het kleine en authentieke eiland La Gomera?

Djoser organiseert een 8-daagse wandelreis met lokale Nederlandssprekende reisbegeleiding naar de Canarische eilanden Tenerife en La Gomera, waar je onder andere wandelt door het Nationaal Park Garajonay.

Wat me aanspreekt aan deze reis is het losse karakter. Zo maak je vanuit twee vaste standplaatsen dagwandelingen van 2 tot maximaal 5 uur. En is er een rustdag ingepland die je kunt gebruiken om te relaxen of om nog meer te wandelen.

Je kunt deze wandelreis in de winter boeken (januari t/m maart en november).

Meer vakantietips Tenerife

Terug naar boven>>