Nationaal park El Teide: fascinerend vulkaanlandschap op Tenerife

Nationaal park El Teide ligt in het hart van het Canarische eiland Tenerife. Hou je van natuur, dan mag je dit bijzondere berggebied niet missen als je op vakantie in Tenerife bent!

Je komt terecht in een bijna surrealistisch landschap van grote en kleine lavastenen en nauwelijks vegetatie, waarin her en der prachtig gevormde rotsen omhoogsteken. En in het midden van het park staat de Teide vulkaan waarnaar dit door UNESCO uitgeroepen Werelderfgoed genoemd is.

Lavalandschap in nationaal park El Teide

Eigenlijk is nationaal park El Teide een verzameling van vulkanen. Naast de Teide vulkaan (die ook wel de Pico del Teide genoemd wordt) is er namelijk nog een vulkaan (de Pico Viejo vulkaan).

En beiden liggen in de oude vulkaankrater (in het Spaans: caldera) van een nog veel hogere vulkaan die hier ooit stond: de Las Cañadas vulkaan.

Op deze pagina probeer ik je alle informatie te geven die handig is om te weten voor als je het nationaal park zelf wilt bezoeken. Zo vertel ik over een autoroute door het nationaalpark, fietsmogelijkheden, bezoekerscentra en wandelroutes in het park. Verder geef ik tips over:

Nationaal park El Teide per auto verkennen

Goed geasfalteerde weg door nationaal park El Teide op Tenerife

Zolang je geen probleem hebt om in de bergen te rijden, kun je nationaal park El Teide prima zelf per auto verkennen. Er loopt namelijk een geasfalteerde en uitstekend onderhouden weg van west naar oost door het natuurgebied: de Carretera de las Cañadas del Teide (wegnummer TF21).

Langs deze weg liggen ook onder meer de bekende rotsformaties van Roque de García en het hotel Parador Cañadas del Teide.

De weg begint bij de Boca Tauce rotsformaties ten zuidwesten van de Teide vulkaan en eindigt in het gezellige authentieke plaatsje La Orotava ten noordoosten van de vulkaan (net buiten de Corona Forestal bosrand die het park omringd).

Kom je met de auto vanuit het westen of het zuiden, dan rijd je het nationaalpark bij de Boca Tauce rotsformaties binnen.

Toen wij in de winter op vakantie in Tenerife waren, zijn we vanuit Los Gigantes aan de westkust van het Spaanse eiland naar nationaal park El Teide gereden. Wat een prachtige autoroute was dat! Vanaf het begin was het alleen maar omhoog rijden, met een temperatuurdaling van 16 graden naar 4 graden.

We begonnen in een vulkaanlandschap met vulkaanstenen, vetplanten, cactussen en af en toe een amandelboom die in bloei staat. Gaandeweg ging dit landschap over in een ruw berglandschap met dennenbomen (de zogenaamde Corona forestal bosring die als een kroon rond het nationaalpark ligt). Totdat ook de dennenbomen verdwenen en we het typerende landschap van nationaal park El Teide bereikten: een soort kaal steppelandschap van lavastenen en grassen, met hier en daar opstekende rotsformaties. En in het midden de twee vulkaantoppen.

*Tips*

 • In de buurt van wandelpad Siete Cañadas liggen verschillende restaurants (onder andere Bambi, Papillon en El Portillo);
 • Komend vanuit Tamaimo in het westen van het eiland kun je stoppen bij restaurant El Rancho bij het dorp Chío; of in een café/restaurant in Chío;
 • Ten zuiden van de Teide vulkaan bevindt zich boven Vilaflor het grote picknickgebied Las Lajas, in de bosrand rond het park;.
 • Bezoek in nationaal park El Teide ook het Observatorio del Teide, dat ’s werelds grootste zonne-observatorium is.
 • Bezoek je het vulkaangebied met kleine kinderen? Ga dan ook naar de speeltuin Zona recreativa la Caldera in de bosrand ten noordoosten van de El Teide vulkaan.
 • In het gebied ten zuiden van de El Teide (tussen Vilaflor en de kust) bevinden zich verschillende wijnhuizen.
 • Kom meer over het bijzondere vulkaanlandschap te weten in een van de bezoekerscentra in nationaal park El Teide.

Terug naar boven>>

Wandelroutes in nationaal park El Teide

Roques de Garcia met El Teide op de achtergrond

Er zijn verschillende wandelroutes in nationaal park El Teide. En wel de: 

 • Sendero de Sámara (vanaf Mirador de Sámara);
 • Sendero Roques de García;
 • Sendero de Montaña Blanca;
 • Sendero Siete Cañadas.

Al deze wandelroutes zijn gelegen aan de Carretera de las Cañadas del Teide en beschikken over een parkeerplaats aan het begin van de route.

De wandelroute rond de bekendste rotsformaties in de buurt van de Teide vulkaan, de Roques de García, begint ongeveer tegenover het Parador hotel.

Als je vanaf het Parador hotel vervolgens verder in oostelijke richting rijdt, kom je langs de wandelroute rond de Montaña Blanca berg en de wandelroute rond de Siete Cañadas rotsformaties.

Bovendien kun je ook óp de Pico del Teide wandelen.

Let op! Deze routes zijn géén mountainbike routes.

Terug naar boven>>

Vergunning voor de top van de Teide vulkaan

Georganiseerde reizen naar Teide vulkaan op Tenerife

Om de top van de Teide vulkaan te bezoeken, heb je echter een vergunning nodig. Deze is gratis, maar dien je wel in ieder geval 3 manden van tevoren aan te vragen.

Je kunt de top van de Pico del Teide bereiken met een kabelbaan, de zogenaamde Teleférico del Teide. Het basisstation van de kabelbaan ligt aan de weg die dwars door het park loopt (ten oosten van het Parador hotel en de Roques de García rotsformaties) en is met de auto én de bus goed te bereiken.

Het bergstation ligt vervolgens op een hoogte van 3555 meter. Van hieruit zijn er drie wandelroutes uitgezet, één ervan naar de krater van de Teide vulkaan.

Maar je kunt ook vanaf de voet van de vulkaan naar de top van de Teide vulkaan wandelen/klimmen. Dit is een klimtocht van ongeveer 5,5 uur. Vervolgens neem je de kabelbaan terug omlaag.

Let op! Het is niet toegestaan om te skiën op de Teide vulkaan (ook al kun je hierover wel informatie op internet vinden).

Terug naar boven>>

Fietsmogelijkheden in nationaal park El Teide

Wielrenners in de Corona Forestal bosrand rond nationaal park El Teide

Ervaren fietsers die gewend zijn om in de bergen te fietsen kunnen ook fantastisch fietsen in dit beschermde natuurgebied op Tenerife. Je fietst dan ook over de geasfalteerde en goed onderhouden Carretera de las cañadas del teide.

Vooral in de winter wordt Nationaal park El Teide regelmatig door professionele wielrenners gebruikt om in te trainen.

Toen wij er in februari waren, zagen we er het Jumbo Visma team (met Wout van Aert) én het Bora team trainen! Wat ons bezoek aan het park nóg meer bijzonder maakte. Want wat was het gaaf om de wielrenners door de bochten omlaag te zien zoeven!

Tip! Er zijn geen mountainbike routes in het nationaal park, maar in het omliggende bossengebied ligt een uitgebreid MTB-netwerk (BIKA) met een totale lengte van meer dan 400 kilometer.

Terug naar boven>>

Bezoekerscentra in nationaal park El Teide

Parador hotel en informatiecentrum in nationaal park El Teide op Tenerife

Er liggen 3 verschillende bezoekerscentra in nationaal park El Teide waarin je meer te weten kunt komen over dit bijzondere vulkaanlandschap, te weten:

 • Het Centro de visitantes de "Cañada Blanca", dat zich bevindt in het Parador hotel, tegenover Roques de Garcia;
 • Het Museo etnográfico Juan Évora bij de Boca Sauce rotsformaties, aan het begin van de weg die van west naar oost door het nationaalpark gaat; hier kom je langs als je vanuit het zuiden of westen het park bezoekt.
 • Het Centro de visitantes El Portillo ten noordoosten van de vulkaan; hier kom je langs als je vanuit het noorden van Tenerife naar het nationaal park komt.

Terug naar boven>>

Excursies naar nationaal park El Teide

Je kunt het Werelderfgoed gebied op eigen houtje per auto, fiets of te voet het verkennen, maar ook samen met een gids,  die je uitgebreid kan vertellen over het vulkaanlandschap plus de bijzondere vegetatie die je er vindt.

Bovendien regelt een gids ook de vergunning voor het beklimmen van de Teide vulkaan en/of de kaartjes voor de kabelbaan.

Nederlandstalige wandelexcursie naar Nationaal Park El Teide

Wil je een mooie wandeltocht met Nederlandse gids door het Nationaal Park van Teide maken waarbij je niet de Teide vulkaan beklimt, dan kan ik deze wandelexcursie aanraden. Je wordt voor deze excursie opgehaald bij je hotel in Zuid-Tenerife en rijdt vervolgens met een kleine bus naar de Roque Cinchado rots. Van hieruit maak je een mooie wandeling van ongeveer 4 kilometer door het vulkanische landschap en vertelt de gids meer over de zichtbare lavagesteenten en andere lavasporen plus over de bijzondere planten die in dit gebied voorkomen.

Let op: Je kunt tijdens de wandeltocht door nationaal park El Teide ook op eigen kosten met de kabelbaan omhoog gaan. Geef deze wens bij het boeken al aan, zodat de gids kaartjes voor je kan bestellen.

Vertrek: hotel in Zuid-Tenerife – Duur: ca. 8 uur (waarvan 2 uur wandelen) – Taal: Nederlands – Dagen: woensdag

Nederlandstalige wandelexcursie naar top van Teide vulkaan

Via de Nederlandse reisorganisatie Club Canary kun je 2 verschillende wandeltochten naar de top van de El Teide vulkaan boeken.

Bij de eerste en makkelijkste wandeltocht wandel je vanaf een hoogte van 2300 meter in twee etappes naar de top van de vulkaan en neem je vervolgens de kabelbaan terug naar beneden.

Bij de tweede wandeltocht wandel je op de terugweg ook nog langs de Roques de Garcia. Bij beide wandelexcursie word je opgehaald en weer afgezet bij je hotel en zijn vergunning, berggids plus kabelbaan inclusief.

Let op: Daar de vergunning voor het beklimmen van de Teide vulkaan op naam gezet dient te worden, moeten beide wandeltochten minstens een week van tevoren geboekt worden.

Vertrek: vanaf hotel in Zuid-Tenerife - Duur: 7 uur/10 uur - Taal: Engels

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar Tenerife en nationaal park El Teide

Individuele rondreis Tenerife (8 dagen)

busexcursie-centraal_tenerife-masca-clubcanary-400x300.jpg

Wil je op ontdekkingsreis op het Canarische eiland Tenerife? Kijk dan zeker eens naar de 8-daagse individuele rondreis "Natuur en Strand Tenerife" van TUI (eerst Kras).

Tijdens deze Fly-drive autovakantie verken je onder meer sfeervolle dorpjes, de huidige hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, de voormalige hoofdstad La Laguna, plus de El Teide vulkaan.

Bovendien overnacht je in charmante kleine hotels.

Individuele wandelreis Tenerife

SNP Natuurreizen organiseert ook een 8-daagse individuele wandelvakantie naar het Canarische eiland Tenerife.

Om tijdens deze vakantie de mooiste plekken van het hele eiland te kunnen zien, verplaats je je gedeeltelijk in een huurauto en overnacht je op vier verschillende plekken.

Onder meer in het Parador hotel Cañadas del Teide, dat midden in nationaal  park El Teide ligt, dichtbij de de Teide vulkaan en het fascinerende vulkaanlandschap rond Roques de García.

Singlereis naar Tenerife (8 dagen)

Wandelen in nationaal park El Teide op Tenerife

Een prachtige groepswandelreis voor singles naar Tenerife vind ik de 8-daagse singlereis "Wandelen op Tenerife" van Natuurlijk Reizen. Je hoeft natuurlijk niet persé single te zijn. Maar de prijs voor deze reis is in ieder geval berekend op basis van een 1-persoons kamer.

Tijdens deze wandelvakantie in groepsverband verblijf je in een gezellig klein hotel in Puerto de la Cruz. 

Vanuit het rustige groene noorden maak je vervolgens samen met een Nederlandssprekende reisleider wandelexcursies naar nationaal park El Teide in het hart, het Anaga natuurpark in het noordoosten en het Teno natuurpark in het noordwesten van het Canarische eiland.

Bovendien maak je een dag een boottocht van Puerto de la Cruz naar Los Llanos (westkust) om walvissen en dolfijnen te spotten, leer je meer over de geschiedenis van Tenerife in het Ecomuseum, bezoek je een kleine meelfabriek en ga je eten in een traditionele guachinche, oftewel een boerderij die samen met lokale gerechten zijn eigen wijn serveert...

Je proeft tijdens deze vakantie dus niet alleen aan de natuur, maar ook aan de cultuur en tradities van Tenerife!

Groepswandelreis Tenerife & La Palma

Wil je niet alleen Tenerife, maar ook het Canarische eiland La Palma leren kennen? Dan kan ik de 10-daagse groepswandelreis Tenerife & La Palma van Sawadee warm aanbevelen.

Tijdens deze wandelreis maak je samen met een deskundige lokale reisbegeleider dagwandelingen vanuit een authentiek hotelletje in San Cristóbal de La Laguna (Tenerife) en Santa Cruz de La Palma (La Palma).

Zo wandel je naar Spanje's hoogste bergtop de Pico del Teide (Tenerife) en s' werelds grootste erosiekrater Caldera de Taburiente (La Palma).

De groepsreis vindt plaats in het voorjaar, najaar plus winter.

Individuele rondreis Tenerife, La Gomera & La Palma (15 dagen)

Een prachtige manier om tijdens één vakantie meerdere Canarische eilanden te ontdekken, is met de individuele rondreis "Eilandhoppen Canarische eilanden" van Riksjatravel.

Tijdens deze 15-daagse rondreis, die je naar eigen smaak kunt aanpassen, bezoek je de eilanden Tenerife, La Gomera en La Palma.

Je vliegt direct naar Tenerife en neemt van hieruit de boot naar La Gomera en La Palma. Op alle drie de Spaanse eilanden staat er bij aankomst een huurauto voor je klaar om de eilanden te verkennen.

Aan het einde van je rondreis door de Canarische eilanden vlieg je terug vanaf La Palma.

Wandelvakantie Tenerife en La Gomera

Of wat zeg je ervan om een wandelvakantie op Tenerife te combineren met een wandelvakantie op het kleine en authentieke eiland La Gomera?

Djoser organiseert een 8-daagse wandelreis met lokale Nederlandssprekende reisbegeleiding naar de Canarische eilanden Tenerife en La Gomera, waar je onder andere wandelt door het Nationaal Park Garajonay.

Wat me aanspreekt aan deze reis is het losse karakter. Zo maak je vanuit twee vaste standplaatsen dagwandelingen van 2 tot maximaal 5 uur. En is er een rustdag ingepland die je kunt gebruiken om te relaxen of om nog meer te wandelen.

Je kunt deze wandelreis in de winter boeken (januari t/m maart en november).

Terug naar boven>>

Sfeervolle hotels in/rond nationaal park El Teide

Parador hotel Cañadas del Teide (nationaal park El Teide)

Parador hotel en informatiecentrum in nationaal park El Teide op Tenerife

Lijkt het je wat om te overnachten midden in het nationaal park El Teide? Overnacht dan in het hotel Parador Las Cañadas del Teide! Het berghotel, dat tegenover de Roques de García rotsformaties en dichtbij de kabelbaan naar de top van de Teide ligt, biedt een fantastisch uitzicht op de vulkaan. 

Vanuit het Parador hotel kun je prachtige wandelingen in het nationaal park maken. Maar je kunt er ook ontspannen in het overdekte zwembad, het solarium en de sauna van het hotel. Plus heerlijk eten in het restaurant.

En wil jij je hond mee op vakantie naar Tenerife nemen? Dat kan in dit hotel!

Hotel & Spa Villalba (Vilaflor, Corona Forestal)

Hotel & Spa Villalba (Vilaflor, Tenerife)

Hotel & Spa Villalba bevindt zich in Vilaflor, in de Corona Forestal bosrand ten zuiden van de Teide vulkaan, dichtbij nationaal park El Teide.

Het rustig en mooi gelegen kleine hotel tussen de dennenbomen met uitzicht op de Teide vulkaan beschikt over een buitenzwembad, wellnesscentrum met jacuzzi, stoombad, sauna en massagemogelijkheden. Plus 24 klassiek ingerichte 2-persoons kamers, waarvan sommigen een eigen balkon hebben.

Vanuit het hotel kun je direct mooie wandeltochten maken in het Parque Nacional del Teide. Maar je kunt er ook fietsen huren om per fiets het omliggende vulkaanlandschap te verkennen.

Hotel & Spa El Tejar (Vilaflor, Corona Forestal)

Hotel & Spa El Tear (Vilaflor, Tenerife)

Een ander mooi klein hotel in de buurt van nationaal park El Teide dat zich eveneens bevindt in Vilaflor, in de dennenbossen ten zuiden van de Teide vulkaan, vind ik Hotel El Tejar & Spa

Het kleinschalige hotel beschikt over veertien 2-persoons kamers, een buitenzwembad en een restaurant dat lokale gerechten serveert.

Het is gelegen op een fantastische locatie om de bergen in te wandelen. En vormt een ideale uitvalsbasis om te wandelen of fietsen in nationaal park El Teide en de omliggende Corona Forestal. 

En tegelijkertijd ligt het op maar een half uurtje rijden van de stranden van de Costa Adeje.

Hotel Rural la Correa del Almendro (Arona, Corona Forestal)

Hotel La Correa del Almendro (Arona, Corona Forestal, Tenerife)

Een rustig gelegen hotel aan de zuidrand van de Corona Forestal is verder ook Hotel Rural la Correa del Almendro.

Dit tegen een berghelling op gelegen kleinschalige hotel op Tenerife is gevestigd in een traditioneel Canarisch landhuis buiten de plaats Arona en is strategisch gelegen tussen nationaal park El Teide en de toeristische stranden in het zuiden van het Spaanse eiland.

Het kleine hotel beschikt over 6 kamers, verschillende algemene ruimtes, een restaurant plus een heerlijke tuin met zwembad. En heeft een prachtig uitzicht op de zee en op de bergen.

Bovendien beschikt de agriturismo over een romantische bubbel-tent met comfortabel bed en goede sterrenkijker, van waaruit je de prachtige sterrenhemel kunt bewonderen. Dit is voor mij op en top bijzonder overnachten!

Hotel Rural Ohana (Esperanza, Corona Forestal)

hotel-ohana-tenerife-800.jpg

Een heerlijk boutique hotel in de buurt van nationaal park El Teide dat ideaal is om met kleine kinderen op vakantie te gaan, vind ik Hotel Rural Ohana  aan de rand van natuurpark Corona Forestal, ten noordoosten van de Teide vulkaan.

Het kleinschalige hotel is gelegen in een prachtige groene omgeving die uitnodigt om te wandelen en te fietsen (fietsen zijn te huur in het hotel). En heeft een warm en comfortabel interieur plus een heerlijke tuin met jacuzzi, overdekt terras zonneterras plus hangmatten. 

Bovendien beschikt dit kindvriendelijk hotel over familiekamers, een kleine speeltuin plus allerlei buitenspeelgoed. Én kun je er kookles plus les over de lokale cultuur krijgen. Ik vind dit romantisch hotel daarom een absolute topper voor een actieve vakantie, romantische vakantie of gezinsvakantie op de Canarische eilanden!

Meer inspiratie voor een vakantie op Tenerife

Terug naar boven>>