Een boottocht op Tenerife: dolfijnen spotten en zo veel meer!

Een boottocht op Tenerife maken is voor mij een absolute múst als ik op vakantie op dit mooie Canarische eiland ben! Niet alleen omdat je vanaf het water een prachtig uitzicht hebt op de baaitjes en kliffen aan de kust, maar ook omdat er voor de kust veel verschillende soorten walvissen en dolfijnen leven.

Zwemmen tijdens een boottocht op Tenerife

Ik ben daarom op zoek gegaan naar meer informatie over boottochten op Tenerife:

Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt en geïnspireerd wordt voor je volgende vakantie op dit Spaanse eiland!

Walvissen en dolfijnen spotten

Grienden (grote dolfijnen) voor de kust van Tenerife

De kustlijn van vulkaaneiland Tenerife bestaat uit gigantische kliffen, waarvan de 500 meter hoge kliffen bij Los Gigantes misschien wel de indrukwekkendste zijn. Daarnaast wordt de kustlijn gevormd door talloze grote en kleine baaien. Vanaf het water heb je een fantastisch uitzicht op deze kliffen en baaien.

Maar tijdens een boottocht op Tenerife kun je ook walvissen, dolfijnen en schildpadden spotten! Want doordat het water voor de westkust van het eiland (tussen La Gomera en Tenerife) ontzettend rijk is aan voedsel en bovendien een warmere temperatuur heeft, is dit het leefgebied van grote groepen zeezoogdieren. Er leven ruim 20 verschillende soorten walvissen en dolfijnen in de wateren rond Tenerife!

Doordat het zeewater kristalhelder is, kun je de dieren er bovendien fantastisch zien zwemmen. En is het ook heerlijk om je boottocht te combineren met een frisse duik in het water. Wie weet kun je de zoogdieren van nog dichterbij zien terwijl je snorkelt…

Beste tijd voor een boottocht op Tenerife

Aangezien het weer er altijd aangenaam is en het water rondom voor de zuidwest kust van het eiland het vaste leefgebied is van veel walvissen en dolfijnen, bijvoorbeeld van grienden en tuimelaars, kun je het hele jaar door een boottocht op Tenerife maken. 

Vertrekplaatsen boten

De meeste boottochten op Tenerife vertrekken vanuit Puerto Colón aan de Costa Adeje (ten noorden van Playa de las Américas) plus de haven van Los Cristianos (ten zuiden van Playa de las América), beiden in het zuidwesten van het Spaanse eiland, en varen in noordelijke richting.

Er zijn echter ook boottochten die vanuit de haven van Los Gigantes vertrekken, die eveneens aan de westkust ligt, maar dan wat verder naar het noorden.

Soorten boottochten op Tenerife

Ik sta ervan versteld hoeveel verschillende boottochten je op Tenerife kunt maken! Je kunt een boottocht maken met een motorboot, zeilboot of catamaran.

De meeste boottochten zijn voor kleine groepen van maximaal 12 personen, maar er zijn ook boottochten voor grotere groepen. Én je kunt privé boottochten boeken! Let hier dus op bij het boeken van een tocht! Als je een rustige boottocht wilt maken, kies dan voor een kleinere groep en ga voor een zeilboot of catamaran.

De duur van een boottocht varieert van 3 tot 6 uur. Vertrek je vanuit de Costa Adeje (dus vanuit Puerto Colón of Los Cristianos) en wil je ook de indrukwekkende kliffen van Los Gigantes zien, dan dien je een tour van 5 of 6 uur te boeken, want de boottochten die 3 uur duren blijven in de omgeving van de Costa Adeje.

Tips:

  • Je kunt op Tenerife veel verschillende privé boten huren: van kleine motorboot voor maximaal 4 personen waarmee je er zelf op uit kunt trekken tot luxe zeilboot/motorboot inclusief bemanning. 
  • Ga je met kinderen op vakantie naar Tenerife? Ga dan op avontuur met een piratenschip of vikingenboot!
  • Om de walvissen en dolfijnen te beschermen zijn er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld afstand, snelheid en duur.

Een boot of boottocht op Tenerife boeken

Je kunt als je een boottocht op Tenerife wilt maken in de havens van Puerto Colón, Los Cristianos of Los Gigantes kijken wat voor boten er wanneer vertrekken. Je kunt zowel ’s morgens als ’s middags een boottocht maken. En in de zomer vertrekken er ook nog rond 19 uur boten om de zonsondergang vanuit het water te kunnen zien.

Je kunt echter ook al op je gemak thuis kijken en in het Nederlands een boot of bootexcursie boeken. Dit kan via het Nederlandse bedrijf Club Canary, dat gevestigd is in de Costa Adeje in Tenerife. Eigenaar Roy kent het eiland als geen ander, heeft er veel contacten en kan als dat nodig is in het Nederlands bijstaan. Een leuk voordeel voor lezers van Spanje voor Jou is bovendien dat zij er 5% korting op een boottocht (of andere activiteit) krijgen.

Andere manieren om de kust te beleven

Een boottocht op Tenerife is niet de enige manier om de wateren rond het grootste Canarische eiland te beleven.

Wil je meer actie of nog dichter bij de natuur komen? Ga dan bijvoorbeeld kajakken, snorkelen, duiken, surfen of vissen. Op een aparte pagina vertel ik meer over leuke watersport-activiteiten op Tenerife:

Meer vakantietips voor Tenerife